TÜRKONFED; Mağduriyetlerin Çözülmesi Olumlu Bir Yaklaşımdır

yeni
Türkiye’nin en büyük ve en yaygın gönüllü iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED’in (Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, "Ekonomik krizlerde maddi sıkıntıya giren ve Çek Kanunu’ndaki yaptırım nedeniyle hapis cezasıyla hüküm giyen insanların bu mağduriyetlerinin çözülmesi olumlu bir yaklaşımdır". Tüm iyi niyetine rağmen çekini ödeme güçlüğü çeken iş adamını karşılıksız çek hapsiyle cezalandırma alacaklıları açısından da hiç bir fayda sağlamaz. Ancak iyi niyetli kişilerle, borcunu ödemek yerine varlıklarını gizlemeye kalkışan kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı da iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından daha olumlu buluyoruz dedi.

Geçmiş dönemde, çekini ödeme gücü olduğu halde mal varlığını devrederek alacaklıları mağdur eden kişi ya da kurumların domino etkisi yaratarak birden fazla işletmeyi de mali sıkıntıya soktuğunu hatırlatan Erdem Çenesiz, yeni çek yasasına ilişkin çekincelerini şu sözlerle aktardı: "Karşılıksız çek keşide edenlere yönelik hapis cezasının kalkmasıyla, ödeme imkanı mevcutken çek alacaklısından mal varlığını gizleyenlere yönelik caydırıcılık ortadan kalkacaktır. Yeni düzenlemeyle, çekini ödemek yerine mal varlıklarını transfer eden kişilere karşı, çekin alacaklıları da korunmalıdır."

KARŞILIKSIZ ÇEK SİGORTA SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİDİR
Erdem Çenesiz, çek yasasına yönelik bir dizi öneri de getirdi. Çenesiz, önerilerini şöyle sıraladı: Karşılıksız çek keşide edenlere getirilecek olan çek yasağı süresi, 5 yıldan daha uzun olmalıdır. Karşılıksız çek keşide edenlerin varlıklarını çek alacaklılarından gizlediği veya üçüncü şahıslara transfer ettiği durumlarda hapis cezasının yürürlükte kalması daha doğrudur. Çek yapraklarında banka sorumluluk miktarları artırılarak ciddi bir meblağ haline getirilmeli ve bankaların çek verirken daha dikkatli davranmalarına vesile olunmalıdır
Erdem Çenesiz, karşılıksız çeklere ilişkin olarak da "Karşılıksız çek sigorta sistemi" uygulamasının geliştirilmesini önererek, "Her bir çek yaprağı için bir sigorta bedeli keşideci tarafından ödenmelidir. Çekin kanuni yoldan tahsil edilemediği durumlarda, üst limiti 100.000 TL ile sınırlı olmak şartıyla çek bedelinin yüzde 75’i bu sigorta kapsamında ödenmelidir, bu önerdiğimiz rakamlar toplam kullanılan çek adedi ve karşılıksız çıkanlarının oranlanmasıyla yeniden hesaplanabilir" dedi.
AA

Etiketler: Karşılıksız Çek, Çek Kanunu, Çek yasası mağdurları, Çek Kanunu Mağdurları, çek mağduru, çek mağdurları, karşılıksız çek affı, çek kanununda son durum, çeklerde af

1 yorum:

  1. Erdem Bey,

    Aşağıdaki haber bugünkü Milliyet Gazatesinde çıktı. Görüldüğü gibi Türk Ceza kanununda borcunu ödememek için mal kaçırmanın bir cezası var. Ve bu ceza doğrudan hapis cezası. Kaygınızı gidermek açısından mal gizlemek veya başkasının üzerine geçirmek ağır bir biçimde cezalandırılıyor. Şu amaları ve geçersiz argümanları bırakında bu mağdur insanlar bir gün yüzü görsün

    "
    Ünlü işadamına hapis cezası

    ANKARA’nın Polatlı İlçesi’nde kurulu bulunan Hema Dişli Fabrikası’nın sahibi işadamı Emin Hattat ve oğlu Emir Hattat, işçilerin açtığı alacak davasında, ’mal kaçırmak’ suçundan 1’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı tecil etmedi ve paraya da çevirmedi.

    Polatlı’da kurulu bulunan yaklaşık 650 işçinin çalıştığı Hema Dişli Fabrikası’nın sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hattat ve oğlu Yönetim Kurulu Üyesi Emir Hattat, 300’e yakın işçinin alacaklarını ödemediği gerekçesiyle haklarında açılan davayı kaybetti. Polatlı İcra Ceza Mahkemesi’nde görülen davada baba ve oğul Hattat için iki ayrı dava dosyası vardı. Mahkeme, Hattat ailesinin çalıştırdığı işçilerin parasını ödememek için ’mal kaçırmak’ eylemini sabit gördü ve alacaklı işçileri zarara uğratmak nedeniyle iki ayrı dosyadan 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Bu durumda Emin Hattat için 1 yıl, oğlu Emir Hattat için de 1 yıl hapis cezası verilmiş oldu.

    SUÇ: MAL KAÇIRMAK


    Polatlı İcra Ceza Mahkemesi kararında, ’sanıklar Emin Hattat ve Emir Hattat’ın tüm dosya kapsamı, dinlenen tanık beyanlarına göre şirketin sahibi ve fiili yöneticisi olduğu kanaatine varıldığından, İcra İflas Kanunu’nun a-1 fıkrası uyarınca ilama dayalı alacakları ödememek sureti ile alacaklıları zarara soktuğu ve bu eylemi kasten işlediği sabit olduğundan, sanıkların 6 ay hapis ve 200 gün adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verilmiştir’ denildi.

    Kararda bu oranın 20 bin lira olduğu da belirtildi.

    ALACAK ÖDENİRSE DAVA DÜŞECEK

    Davacı Hema işçilerinin avukatlığını yapan Ünaldı Topaklı, mahkeme kararında işçilere alacakları ödendiği taktirde davanın düşeceği hükmünün de yer aldığını söyledi. Ayrıca Hema’nın iflası konusundaki davanın devam ettiğini söyleyen avukat Topaldı, baba oğul Hattat’lara verilen cezanın paraya çevrilmediğini ve tecil edilmediğini belirtti.
    "

    YanıtlaSil