Cezaevindeki Esnaf ve iş Adamı sayısı!

Çek Mağdurları Metiner Sezer
Medya Cezaevindeki Çek Mağdurları esnaf ve iş adamı sayısı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı gibi karşılıksız çek mağdurlarının cezaevlerinde 100 gün kaldığını sanıyorlar, esnaf ve iş adamlarının beş yıla varan ceza aldığından habersizler, aşağıda bu konuyla ilgili bir makale var yazarın e-posta adresine bu konuda yazı gönderiniz.
Kurbağanın gözü patlamasın!
Ceza vermeyi biz millet olarak seviyoruz; bu kesin. Sevmek ne kelime bayılıyoruz! Hele hapis cezası vermeyi. Ahali böyle de ülkeyi yönetenler farklı mı sanki? Al birini vur öbürüne; onlar da seviyor! Savcılar da bu memleketin evladı nihayetinde. “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın” deyip onlar da karışıyor kalabalığa. Adamın hakkında şike suçlaması mı var? Bir dosya açıver gitsin, 130 yıl hapis cezası talebiyle! İktidarın başarısız olması ve tökezleyip düşmesi için faaliyet gösteren mi oldu, isteyiver 200 sene mahkûmiyeti? Trafik kurallarını mı çiğneyen oldu, tıkıver kodese; bak nasıl geliyor aklı başına!
Çek için de oldu üç aşağı beş yukarı aynı şey. Karşılıksız çek mi kesmiş hain? 100 gün hapis yatsın da görsün Hanya‘yı, Konya‘yı!

Ekonomik suça, ekonomik ceza” düsturu kimin umurunda. Tık kodese gitsin! "İçerideki esnaf ve iş adamı sayısı" 8 bini geçti. 100 gün yatıp çıkacaklar gariplerim! Hadi, yattılar diyelim; kime ne faydası var? Dışarıda olsa halbuki, borcunu ödeme imkânı var! İki tarafı da cezalandıran bir uygulama ama kime anlatacaksın? 110 bin dosya da Cumhuriyet savcılıklarında bekliyor! Neresinden bakarsan bak, 60-70 bin ailenin canını yakan bir uygulama. Çekin karşılığını alamayan tarafı da dikkate alacak olursak; 100 bin kişilik bir mağdur ordusu!

Ha, böyle söylüyorum diye karşılıksız çek kesen cezasız kalsın demiyorum tabii. Elbette ki olsun. Olsun ki, karşılıksız çek kesmek neymiş anlasın! Kredi kartında yaşandı bu mesela. Kart borcunu ödemeyenin evine haciz geldi. Maaşından kesinti yapıldı ve bankanın alacağı bankaya verildi. Hem de misliyle. Bu uygulama, kredi kartı harcamalarını zapturapt altına aldı. Neydi bir zamanlar? Kredi kartı ile “hiç ödemesi yokmuş” gibi harcama yapıyordu insanlar. Cezai müeyyideler, tüketiciye “ayağını yorganına göre uzatma” alışkanlığı kazandırdı.
Karşılıksız çekte de olsun aynı müeyyideler. Yoksa, kör gözüm parmağına! Ayrıca, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 4 Numaralı Protokolünde" de aynı konuya temas ediliyor ve “Hiç kimse yalnızca nakdi ilişkiden doğan bir sorumluluğu yerine getiremedi diye özgürlüğünden mahrum bırakılamaz” diyor. Mademki, AB kriterlerine uymak için sayısız reform ve hukuki değişiklik yapılıyor; bu da değişsin.

Gerçi olumlu gelişmeler var bu hususta. Çek mağdurlarının yaşadıkları sıkıntıların ortadan kaldırılması için bir dizi tedbirler alınıyor. Başmüzakereci Egemen Bağış, “AB kriterlerine uyum sağlanacak” dedi. Adalet Bakanlığı konuyla ilgili çalışmaları sürdürüyor. “Kısa sürede Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor” yani. İnşallah öyle olur.
Da... Dereye su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlamasın. Bazen öyle oluyor çünkü. Sözleşmelilerin durumu öyle oldu mesela. 5393 Sayılı Kanun gereği sözleşmeli çalışan belediye elemanlarına, “kadro” sözü verildi ama hâlâ yerine getirilmedi bu söz. Hem de bizzat Başbakan Erdoğan vermişken! Üniversite mezunlarının durumu keza. Onlara da söz verildi ama atama yok!
Türkiye Gazetesi
Ekopolitik
Metiner Sezer
metiner.sezer@tg.com.tr
10 Aralık 2011 Cumartesi


Kategori: Çek kanunu mağdurları, çek yasası mağdurları, karşılıksız çek, çek kanunu, çek mağdurları, çek affı, çek kanununda son durum, çek yasası son durum, Adli para Cezası

3 yorum:

  1. 8 bin çek suçlusuna tahliye umudu

    ADLİ para cezasını ödeyemediği için hapiste bulunan 8 bine yakın karşılıksız çek mahkumuna tahliye umudu olan Çek Kanunu'nda değişiklik için Hükümet çalışırken, çekten çekenler dernekleşti.


    Karşılıksız çek mağdurlarının kurduğu ilk ve tek dernek olan Küçük Orta Ölçekli Sanayici ve İş Adamları Dayanışma Derneği (KOSİAD) ise karşılıksız çekten mahkumiyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. AİHM'e bu şekilde başvuru sayısı 20'yi aştı. AİHM'e yapılan başvurularda, karşılıksız çekten hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğu savunuldu. Önce Hükümet'i, üç yıl geçmeden kanun değişikliği ile çek sorununa çözüm aramaya iten rakamlara gözatalım:

    Karşılıksız çek yargıyı kilitledi

    Karşılıksız çekten 8 bin kişi cezaevinde. Sayı da her geçen gün artıyor. Yargıtay aşamasındaki çek davası sayısı 217 bin 165 dosya bulurken, bu yılın ilk yedi ayında Merkez Bankası'na bildirilen karşılıksız çek sayısı tam 306 bin 740.

    Mevcut kanun nasıl

    Mevcut Çek Kanunu'na göre, karşılıksız çıkması halinde çeki düzenleyen hakkında açılan kamu davasında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezası uygulanıyor. Adli para cezasını ödemeyen veya ödeyemeyen kişi de bu cezasını hapis yatarak çekiyor. 10 bin liralık çeki karşılıksız çıkan kişi, bu kadar tutarda adli para cezası ödemezse 100 gün hapis yatıyor. Yürütülen çalışmada ise karşılıksız çek fiilinin tamamen yaptırımsız kalmaması için “çek düzenleme ve çek açma yasağı”nın etkin bir şekilde uygulanması hedefleniyor.
    Çek mağdurları adına KOSİAD Ankara Başkanı Yurdanur Gödek'le konuştum. Bakın o ne dedi:

    On bin kişi cezaevinde

    “İç hukukta umudumuzu yitirdik. Bu yüzden AİHM'e toplu müracaat ettik. AİHM'den başvurularımızın ulaştığına ilişkin belge geldi. Tüm ‘borca hapis' mağdurlarını ve duyarlı kamuoyunu bu mücadelemizde bize destek olmaya çağırıyoruz. Önümüzdeki Cuma günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda çek düzenlemesinin gündeme gelebileceğini öğrendik. Cezaevlerindeki karşılıksız çek mağdurları bayram havasında. Bize telefon, mektup, faks yağıyor. Bu düzenleme yılbaşı öncesi çıkacak diye bir beklenti ar. Ama daha da uzarsa büyük bir hayal kırıklığı yaratır. İnsanlar intiharın eşiğine geldi.”

    CUMA GÖRÜŞÜLECEK

    Derneğin avukatlığını üstlenen avukat Rahmi Ofluoğlu da CHP milletvekili Sinan Aygün'ü kaynak göstererek, çekle ilgili yeni düzenlemenin önümüzdeki Cuma günü Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceği müjdesini sitesinden verdi. Ofluoğlu, düzenlemenin 22 Aralık'ta TBMM'de olacağını ve aynı hafta Meclis'ten geçeceği de bildirdi.
    Haberiniz olsun.

    YanıtlaSil
  2. 100 gün olsa gider yatarım sadece 10000 tl lik bir çekten 280 gün ceza aldım be be gasp yapan daha az ceza yatıyo bu memlekette hep düşünmüşümdür keşke ticaret yerine yüklü rakamda gasp yapsaydımda daha az ceza verirlerdi diyeeeeeeeee

    YanıtlaSil
  3. eşim 375 gün yatıcak 120 gün oldu şuan calıp çırpsa hayatımız kurtulurdu o da perişan bizde

    YanıtlaSil