Çek mağdurlarına gerçekten iyi haber.

Çek Mağdurları
Çok fazla e-mail ve mesaj aldığım çek mağdurları nın sorunlarını milletvekili dostlarımızla sürekli paylaşıyoruz..
Köşemde yer vermeye de söz vermiştim..
Sorun, piyasa ile yasal düzenlemenin örtüşmemesinden kaynaklanıyor. Ticaret erbabı, vadeli kullanımda eskiden senet kullanırdı, tahsilindeki gecikmeler senedi ortadan kaldırdı. Ki yürürlükteki yasa da vadeli kullanım için senedi, nakit yerine de çeki öngörüyor.

EFT nin, kredi kartlarının, ATM lerin olmadığı bir dünyaya göre hazırlanmış mevcut yasaya göre; üzerinizde para taşımak yerine bankada tutacak, harcama için de çeki keseceksiniz..

Vadeli kesilen çekler ödenirken iyi, ama kıyamet ödenmeyince kopuyor.. Arada ihtilafa düşen çek hamili soluğu bankada alıyor, vadesinden önce “çek görüldüğünde ödenir” prensibini hayata geçirmek için zorluyor, arkasını yazdırıyordu.. Ya da çek sahibi gününde ödemeyince yazılıyordu..
Bugüne kadar, yasayı uygulamaya uydurmak yerine, ‘bankalara yaprak başı mali sorumluluk` gibi palyatif önlemlerle çek kullanımına düzen getirilmeye çalışıldı ama tutmadı..
Burada, cebine koyduğu çek karnesiyle piyasayı dolandıran, ya da ödeme alışkanlığı olmayan sahtekarları korumak için kalem oynatmayacağımızın bilindiğini düşünüyoruz.
O sahtekarların birkaç yıl içeride yatmasıyla, batırdıkları insanların itibarlarının geri gelmesi mümkün mü?

Biz, sektöründe yıllarca alışveriş ettiği firmalara onlarca, yüzlerce çekini ödediği halde, krizle birkaç çekini ödeyemeyip, hapse giren ve işini, gücünü ve hatta yuvasını dağıtan dürüst insanların sesini duyurmak istiyoruz..

Yasa, bankada parası varken çek kesileceğinden varsayımla, karşılıksız çek sahibini dolandırıcı görüyor.. Çekini ödeyemeyerek hapse giren, öbür çeklerini de hiçten ödeyemiyor, işi bozuluyor. Bu durum, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki 4 nolu protokole de aykırı".. Meclis, bu konuda ekonomik cezalar öngörüyor, hazırlık son aşamada..
Ali Kenan Sertalp
aks@ekometre.com
EKOMETRE

4 yorum:

  1. kayseri çek mağduru13 Aralık 2011 19:17

    piyasada bu kadar dolandırıcı zihniyeti olan insanlar varken dürüstce esnaflık yapmaya çalışan insanları zor duruma düşüren insanlar utansın.
    elbetteki çekte karşılıksız çıkması halinde HAPİS cezası gerçektende hayret verici.
    ben bir esnaf olarak piyasadan almam gereken 300.000 tl. varken çekten borcum olan
    80.000 tl yi ödeyemedim.adalet bunun neresinde ben senetle mal vermişim fabrikalara çek vermişim Allah aşkına bana izah edin.bir de ortağanız şerefsiz çıkarsa vay halinize.
    Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ceza evi yerine tam aksine borcumu ödeyebilmem için güvenilir iş imkanları verilmesidir.ŞİMDİDEN YASAYI ÇIKARACAK BAKANLARA VE HÜKÜMETE BİR AN ÖNCE ÇIKARMALARI KONUSUNDA ACELE ETMELERİNİ RİCA EDİYOR.TEŞEKKÜRLERİMİ ARZ EDİYORUM.

    YanıtlaSil
  2. Berkecan19882218 Aralık 2011 20:28

    2008 de çeklerim döndü, dolayısıyla firmalardan giyim eşyası alıp işimi idame edemedim,evimde sorunlar başladı hapse girdim ,ve maalesef eşimden boşandım dahası sahtekar arkadaşlarım beni aramaz oldular.şuan hayatta yapayalnızım kaçamakta olsa pazarlarda çalışıp mevcut borçlarımı ödemeye çalışıyorum.insana koyan boşanırken beni haklı göreceklerine elelemin size bir katil mumelesi yapması affedilemez

    YanıtlaSil
  3. Bende bütün çek mağdurlarından birisiyim.Ben 40 yıllık firmanın devamı olan bir fabrika sahibi yaklaşık altı seneden beri tek kuruş tahsilat yapamadan yaşamaya çalışan namuslu,dürüst esnaftım.Benim piyasadan alacağım meblağ borcumun 10 katı diğer bir ifadeyle alacağım borcumdan çok fazla.Ben hiçbir zaman alacaklı olduğum insanlara ceza aldırmadım.Benim ve Aileme ait firmalar şimdiye kadar vergisini,çalıştırdığı personellerin maaşlarını sigortalarını hep düzenli ödemiştir.Fakat bu son yıllarda alacaklarını alamadığı için borçlarınıda ödeyememiştir.Bizim ailemizin bunca yıl ödediği vergilerin,birçok insanlara açtığı ekmek kapısının mükafatı bumudur.BURADAN TÜM YETKİLİLERE YAZIYORUM.LÜTFEN BU MESELEYİ HALLEDİN.YETER ARTIK CANIMIZA KASTINIZMI VAR BÖYLE BİR KANUN OLMAZ.BEN DÜNYANIN YAKLAŞIK YARISINI BİLİYORUM BÖYLE BİR KANUN HİÇBİR DEVLETTE DUYMADIM GÖRMEDİM.İNSAN BORCUNU ÖDEYEMEDİ DİYE NİYE HAPİS CEZASI ALIYOR.ALACAKLARIMIZI ALMIŞ OLSAK BORCUMUZU ÖDERİZ.BENİM GİBİ BİRÇOK MAĞDUR ALACAKLIDIR.HAPİSE ATINCA NE OLACAK O BORÇ HİÇBİR ZAMAN ÖDENMEZ HALE GELİR.SİZE SORUYORUM SİZLER HAPİS YATSANIZ BU BORCU ÖDERMİSİNİZ.HAYIR KESİNLİKLE ÖDEMEZSİNİZ.O ZAMAN BIRAKIN BU BİNLERCE ESNAFIN YAKASINI...HAPİS CEZASI KALKARSA İNSANLAR BORCUNU DA BİLİR ALACAĞINI DA.HEPİNİZE SAYGILAR SUNARIM

    YanıtlaSil
  4. ALİ KENAN BEY NE OLUR EVLERİ BARKLARI HACİZ EDİLMİŞ BİTİK ESNAFIN DA SESİNİ DUYURUN BİLIYORSUNUNUZ BORCUMUZU ÖDEYEBİLEMEDİK ÖNCE EVİMİZ ,ARABAMIZ YOK PAHASINA SATILDI ARDINCAN EŞİMİZ HACZEDİLDİ CEZAEVİNDE

    YanıtlaSil