TSİAD; Karşılıksız Çekte Sigorta Sistemi Olmalı

Çek Mağdurları
Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Orhan, Çek Yasası ile ilgili olarak, Borcunu ödeme güçlüğü çekenler ile mal varlığını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulama kamuoyu vicdanı açısından olumlu bir gelişmedir, Ekonomik krizlerde maddi sıkıntıya giren ve Çek Kanunu’ndaki ceza nedeniyle hüküm giyen insanların bu mağduriyetlerinin çözülmesi çok olumludur. İyi niyetine rağmen çekini ödeme güçlüğü çeken bir iş adamını hapisle cezalandırmak, alacaklıları açısından da bir fayda sağlamamaktadır. İyi niyetli kişilerle, borcunu ödemek yerine varlıklarını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir uygulama kamuoyu vicdanı açısından daha olumludur. dedi

Karşılıksız çek sigorta sistemi geliştirilmelidir
(TSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Orhan, yasaya yönelik önerilerini şöyle sıraladı: “Karşılıksız çek keşide edenlere getirilecek olan çek yasağı süresi, 5 yıldan daha uzun olmalıdır. Karşılıksız çek keşide edenlerin varlıklarını çek alacaklılarından gizlediği veya üçüncü şahıslara transfer ettiği durumlarda hapis cezasının yürürlükte kalması daha doğrudur. Çek yapraklarında banka sorumluluk miktarları artırılarak ciddi bir meblağ haline getirilmeli ve bankaların çek verirken daha dikkatli davranmalarına vesile olunmalıdır”

TSİAD Başkanı Yalçın Orhan, karşılıksız çeklere ilişkin “Karşılıksız çek sigorta sistemi” uygulamasının geliştirilmesini önerdi. Başkan Orhan, “Her bir çek yaprağı için bir sigorta bedeli keşideci tarafından ödenmelidir. Çekin kanuni yoldan tahsil edilemediği durumlarda, üst limiti 100.000 TL ile sınırlı olmak şartıyla çek bedelinin yüzde 75’i bu sigorta kapsamında ödenmelidir, bu önerdiğimiz rakamlar toplam kullanılan çek adedi ve karşılıksız çıkanlarının oranlanmasıyla yeniden hesaplanabilir” dedi.

Etiketler: Yalçın Orhan, Karşılıksız Çek, Çek Kanunu, Çek yasası mağdurları, Çek Kanunu Mağdurları, çek mağduru, çek mağdurları, karşılıksız çek affı, Trabzon TSİAD, çek

4 yorum:

  1. bence 100.000 tl çok abartılı bir talep olmuş

    YanıtlaSil
  2. sonuç ne şimdii yılbaşından önce çek le ilgili hapis kararı kalkıcakmı kalkmıcakmı..? birde şu karektersiz tefecilere , gıravatlı mafyalara avukat demeyin yazık gerçek avukatlara hakaret etmiş sayılırsınız, insanları hapisle icrayla tehdit edip ne kadar koparırsak kar düşüncesinde olan kendini avukat zannedenler ne kadar dilekçe yazsanız devlet gerekeni yapıcak inş milyondolarlık ofislerinizde siz icralarını karşılayın sonra

    YanıtlaSil
  3. isterse 1 trilyon olsun kim ceke dokunmak ister artik ?//////////

    YanıtlaSil
  4. Sn Yalcın Orhan , Onerileriniz olumlu olmakla beraber sanırım bu konudaki bilgi eksikliginiz dolayısıyla tam olarak cek sorununa cozum olmayacak hatta daha farklı sorunlar yaratabilecektir.
    BANA TEK BİR FİRMA GOSTERİN Kİ , PİYASAYA KESTİGİ CEK TUTARI KADAR BANKADA PARASI OLSUN.
    Bakın oncelikle sunu belirteyim , bugun cek kullanan firmaların tamamı , vadeli cek kestikleri anda bankadaki parasına gore kesmemektedir. Vadeli işleyen piyasalarda firmalar nakit parasından daha fazla cek keserek varlıgını surdurmekte. Yani aslında gercek anlamda cek kullanımı ucube yasalar dolayısıyla herkeze suc işleten bir duruma sokulmustur. DOLAYISIYLA BU HALİYLE CEK KESEN HERKEZ KESTİGİ ANDA SUC İŞLEMİŞ OLUYOR. CUNKU BANKADA DURAN PARASINDAN DAHA FAZLA MİKTARDA KESİYOR. SADECE ŞİMDİLİK VADESİ GELDİGİNDE ODEME GUCU OLANLAR CEKİNİ ODUYOR , ODEME GUNUNDE BİR ŞEKİLDE ODEME GUCLUGUNE DUSENSE CEK SUCLUSU İLAN EDİLİP HAPİS CEZASI İLE KARSI KARSIYA KALIYOR.
    Sigorta sistemi ise bankalarla sigorta firmaları araasında sorunlara neden olacaktir. Cek denen odeme aracını dunyadaki gibi cok basit anlmada bankaların ciro ederek kullanıcıya verdigi hale getirirseniz tum sorun cozulur. Oysaki yeni yeni icatlar arayarak ceke anlamından daha farklı konuma sokmaya calısmanın cok daha kotu neticeleri ortaya cıkacaktır.

    YanıtlaSil