Karşılıksız Çek Hapsi Sonlanıyor

Karşılıksız Çek
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yargının iş yükünün azaltılmasına ilişkin pakette karşılıksız çeklerle ilgili düzenleme de yer alıyor. Buna göre; karşılıksız çek verenler hapse girmeyecek. Bunun yerine çek defterlerine el konulup banka hesapları sınırlandırılacak. Karşılıksız çek verdiği için çek defterinin geri alınması karar verildiği halde çek kesmeye devam edenler dolandırıcılık suçu kapsamında yargılanacak. Çek defterlerini iade etmeyip karşılıksız çek vermeye devam edenlere mahkemeler 1-5 yıl arasında hapis cezası verebilecek. Çek Yasası'ndaki değişiklik çıktığında mahkemeler ve Yargıtay'ın önünde bulunan 1 milyona yakın dosya düşecek.

Adalet Bakanlığı’nın, yargının hızlanması için hazırladığı paketin ayrıntıları netleşti. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
Adalet Bakanlığının hazırladığı pakette, 8 milyon civarında dosyanın düşmesi sağlanacak bu hem yargının iş yükünü azaltacak, hem de karşılıksız çek verenleri rahatlatacak. Paket kapsamında, karşılıksız çek verenler hapse girmeyecek. Bunun yerine çek defterlerine el konulup banka hesapları sınırlandırılacak. Çeklerini iade etmeyenler ise dolandırıcı gibi yargılanacak. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan paketin, ilk Bakanlar Kurulu’nda ya da en kıza zamanda ele alınıp Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. Çek Yasası’nın yanında İcra İflas Yasası’nın 30 maddesi ile ilgili diğer yasalarda da kapsamlı bir değişiklik yapılacak. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra çek ve diğer düzenlemelerin birlikte mi yoksa iki ayrı tasarı olarak mı Meclis’e geleceğine karar verilecek.

ÇEK DEFTERLERİNE EL KONULACAK
Ekonomik suça ekonomik ceza uygulanacak. Çek karşılıksız çıktığı anda yargı süresi yerine ilgili kişilerin çek defterine el konulması süreci başlayacak. Karşılıksız çek verenlerin defterlerinin ellerinden alınmasının yanında banka hesaplarına da sınır konulacak. Karşılıksız çek verdiği için çek defterinin geri alınması karar verildiği halde çek kesmeye devam edenler, Ceza Kanunu’nun dolandırıcılık suçu kapsamında yargılanacak. Karşılıksız Çek vermeye devam edenlere 1 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.
Sabah

39 yorum:

  1. İnsanlık ayıbı olan çek borcundan hapis Tarihin karanlık sayfalarına elbet bir gün gömülecekti.O gün lere sayılı dakikalar kaldı.

    YanıtlaSil
  2. Ya Allah askina artik bizi umutlandirip durmayin bu bizi daha cok yikiyor ve yoruyor

    YanıtlaSil
  3. SN.FEZAKOC BU HABERİ YAZAN SABAH GAZETESİ....KİMSENİN KİMSEYİ UMUTLANDIRDIĞI YOK...İNANIRSINIZ YA DA İNANMAZSINIZ SİZİN MESELENİZ..

    YanıtlaSil
  4. Ben yedi senedir bu umutla hayata bağlandım,tam yedi sene.Bu umut yaşamla aramda bir köprü oldu.Bu köprü olmasaydı şimdi sırat köprüsünün dibinde balık tutuyor olabilirdim.Yaşam herşeye rağmen güzel.

    YanıtlaSil
  5. Tevfik Erbagci25 Aralık 2011 13:38

    EN BÜYÜK AYIP AVUKATLAR ARTIK NEMALANAMIYACAKLAR

    YanıtlaSil
  6. SAYIN FEZA KOÇ
    DALGAMI GEÇİYORSUN SEN...
    NE BU OLUMSUZLUK KARDEŞİM. SEN İNANMIYORSAN BU YASANIN ÇIKACAGINA SANA SÖZÜM YOK.
    A.AYDOGAN

    YanıtlaSil
  7. Birde bununla beraber eve haciz işlemlerinin son bulması ve asgari ücrete maaş hacizi yapılmaması gerekiyorki sahte boşanmalar olmasın ve sigortasız kayıt dışı çalışmalar olmasın bu konularıda acil bu yasa ile birlikte çıkması gerekli.

    YanıtlaSil
  8. arkadasım sizden ricam rumuzunu değiştirimisiniz . . .

    YanıtlaSil
  9. ALLAHINIZI SEVERSENİZ YETER ARTIK BAŞBAKANIMIZ BİLE TAMAM DEMİŞ VE BU SÜREC SON NOKTAYA GELMİŞ HALNE KALKMIŞ İNANMIYORUZ DİYORSUNUZ

    YEMİNLE BUKADAR EMEĞİ GECEN İNSANIN VEBALİNİ ALIYORSUNUZ.

    BEN HEP DEMEDİMMİ SİZLERE SAYIN BAŞBAKAN EVET DERSE BU İŞ BİTMİŞTİR.

    VE SAYIN BAŞBAKANIMIZDA BİZİM DOLANDIRICI OLMADIĞIMIZA KANAAT GETİRMİŞTİR.

    SAYIN BAŞBAKANIMIZA AK PARTİ KABİNESİNE VE BU SÜRECTE BİZE YARDIM EDEN TÜM KİŞİ VE KURULUŞLARA SONSUZ TEŞEKKÜR EDER SAYGILARIMI SUNARIM.

    DEDE

    YanıtlaSil
  10. beyler bu konu meclise girdimi

    YanıtlaSil
  11. takip edersen öğrenirsin biraz vakit ayırıpta araştırırsan.

    YanıtlaSil
  12. 25 yaşındayım 11 dosyam var herkesten allah razı olsun

    YanıtlaSil
  13. 10 yıl sonra bu gün.......................
    Ya baba eskiden insanlar borcu var diye hapise atılıyorlarmış doğrumu bu...

    YanıtlaSil
  14. tam olarak ne zaman çıkacak bilen varmı arkadaşlar

    YanıtlaSil
  15. Resmi gazetede yayinlandigi zaman??!!

    YanıtlaSil
  16. Az ya da çok,mail ya da Tweeter,ya da basın ile çalışmamızı, Resmi Gazetede görünceye kadar sürdürdüğümüz zaman...

    YanıtlaSil
  17. aradaşlar borcu yapan baba diyelim bakın şimdi ne oluyordu. icra geliyor borçlunun evine bigisayarı alıyor bilgisayarı almakla kim cezalanıyor çocuklar tvyi alıyor kim cezalanıyor çocuklar buzdolabını alıyor kim cezalanıyor evdeki anne ve yine çocuklar,,,, böyle bir alacak tahsil etme yöntemi bu çağda olurmu borç verenler bundan sonra adam gibi araştırsın ona göre borç versin,

    YanıtlaSil
  18. Kimse dönüpte size karşılığı olmadığı halde çek koçanlarını millete veriyordunuz diye sormuyor? Birisi ben 25 yaşındayım 11 davam diye eklemiş.. Yani 11 mağdur var ortada... Çok güzel valla dolandir dolandirabildiğin kadar ama ceza olmasın..

    YanıtlaSil
  19. emre ertanturk28 Aralık 2011 16:33

    arkadaşlar bizler burda can havliyle haklı olan bu davamızı savunurken avukatlar büyük bir hırsla dilekce ve maillerle bu yasayı engellemeye çalışıyorlar onların umrunda degiliz ailemizin parcalanması çaresizligimiz magdurlugumuz degeri yok şimdiye kadar alışılmış köşeye sıkıştırma yüksek faizler yeter ya düşün artık yakamızdan burda dolandırıcı yok herkes magdur alacaklarını alamamış mal alamamış çaresiz borcuna sadık namuslu insanlar anlayın artıkbunları zaten yeterince bedel ödedik bırakında bir nefes alalım

    YanıtlaSil
  20. zaten firmalar ürün vediklerinde teminat mektubu ya bir türlü teminat alıyorlar adamın malını 100 ise 40 a sattırıp geriye çeki varsa cezasını çıkarıyorlar arkadaşlar teminat veripte mal alan zaten malın dan oluyor bunları hiç araştırmışlarmı acaba avukatlar cenneti oldu türkiye- bir işmerkezi 20 daire varsa 16 sı avukat dolu yanlarında üçer beşer kişi çalışıyor dosyalarının yarısından fazlası çek ve icra dosyası adam eline düşürdümü
    avukatlık ücreti %10 diyelim cezasını çıkarmışya veriyor karşı tarafa ana parayı gerisi cukka nasıl olsa devletin polisi arayıp tutukluyor kendisi lüks arabalar evler v.s. av baba

    YanıtlaSil
  21. 11 Yıllık İş Hayatımda Toplam 3200 Adet Çek Yazdım, 650.000.-TL Dolandırıldıktan Sonra 13 Adet Çekim Kaşe Yedi ve Bundan Dolayı Ceza Aldım ve Tam 4 Yıldır Yakalanmamak İçin Hem Kaçıyor Hemde Kaçak Vaziyette Çalışmaya Çalışıyorum ve 6 Tanesini Ödedim 7 Tane Çekim Kaldı (Bunların Tutarı Toplam 84.000.-TL), 13 Çekimin 6 Tanesi Tefeci ve Bankalara,Bunların Yüzünden Çoluk Çocuğumun ve Benim Hayatımı Mahvettiler, Şimdi Aklı ve Vicdanı Olan Herkeze Soruyorum Böyle Çağdışı, Dünyada Örneği Olmayan, Tefeci ve Banka Yanlısı Saçma Kanun Olurmu. Beni Rahat Bıraksalardı Borcumu Çoktan Öderdim ve Bu Rezilliği Çekmezdim. İnanın Bana Bu Cezalar Yüzünden Birsürü İnsan Bankaları ve Tefecileri Dolandırmaya Yemin Etti, Saygılar.

    YanıtlaSil
  22. Ayni durumu yasiyorum 10 seneden beri.Yurt disindayim,bu boktan kanunlarla ne oldu sanki,halbuki devlet destek olsaydi hem biz alacaklarimizi alir,hemde kendi borclarimizi oderdik.

    YanıtlaSil
  23. çekten hapise girdik neler öğrendik neler. para için zindana atılan babayiğitlerin üç-beş bin lira değeri olmadığını gördük. bize mal satan esnafın alacağını alamadığı zaman ne büyük bir zalim olduğuna şahit olduk. esasında devletin hep zenginin yanında olduğunu, düşene en büyük tekmeyi kanunların attığını ibretle seyrettik. bizden hadsiz hesapsız vergi alanların gözünde beş para etmediğimizi anladık. akrabanın, akranın, arkadaşın gerçeğini sahtesini test ettik. ver bu dünyada al öbür dünyada diyen sözüm ona dindarların ne muazzam tuzaklar kurduklarına bakıp nutkumuz tutuldu.. merak etmeyin arkadaşlar hapise girmeseydiniz bunların hiç birini tecrübe edemezdiniz ve herkesi mükemmel bellerdiniz. artık normal insanlardan bilge olarak bir sınıf üst kademedeyiz ve bu tuzaklara birdaha düşmeyeceğiz.

    YanıtlaSil
  24. 2006 dan beri kaçak yaşıyorum herşeyimi kaybettim.ayyıldız denen elecroniç firmasının taşeronu tarafından dolandırıldım çeklerim piyasada dağıldı yıllarca çalıştığım insanaların çoğu çekimi karşılıksız iade etti lakin beni dolandıran firma kza arkasındaki ayyıldız bilinen firma ünvanı goldmaster çeklerimi işleme koydu her şeyi bilerek ve kasti bir kısım çeklerimde tefe banklara verilmiş ..... marangozluk yapıyorum şimdi kızım okula yazılıcak yaşı geldi bu yasa çıkmassa bir şekilde eşimi kızımı alıp yurt dışına çıkıcam ve asla dönmicem inkar edicem aslımı bir hırsız bile yakalanıp savcı tarafından serbest bırakılıyor ki biz suçlu değiliz artık dayanacak gücüm kalmadı ya kaçıcam kaçamasamda gerçekten bir suçlu olucam

    YanıtlaSil
  25. ne zaman.bende cek borclusuyum yurt disinda calisiyorum borc ödemek icin cenazelerim topraga verildi cek hapsi yüzünden gidemedim cünki iceri girecegim .isimden olucam düzeni kurdum yeni .tekrar alt üst ölacak nasil borc ödeyebilirim.

    YanıtlaSil
  26. bılemıyorum kafam cok karısık30 Aralık 2011 18:57

    şimdi benım çek alacagım vardı bugun ve çekim karşılıksız cıktı adam batmış batmamısda param yok yatıracak dıyor 10 tane baska cekıde yazılmış
    sızce cekı yazdırmammı benım ıcın avantaj yoksa al abı sen cekı bana ıstersen ode odeyemezsende canın saolsunmu dıcez nasıl olucak benımde bu cekden alıcam parayla oducegım borclarım var nasıl olucak
    cek kesen abılerım bana bı anlatın bakalım ben memurum bı saflık yapıp cek aldık guvendıgımız abımızden hadı bakalım sız olsanız napardınız bana bı yazın ben onu yapıcam onumuzdekı hafta ıcı artık ya cekı yazdırcam yada al abı sen cekını bana işlerın duzelınce canın ısterse ode dıcem
    bu cekın karsılıgı benım 1 yıllık maaşım 5 yıldır ekmegımden sosyal hayatımdan coluk cogumun rızkından bogazından artırdıgım para ona gore yazın emın olun yazdıklarınız benım ıcın cok degerlı olucak cevaplarınızı beklıyorun
    sımdıden eyvvallah tesekkurler cevaplar ıcın

    YanıtlaSil
  27. gercekten art niyeti olan çeki bir kılıfına uyduruyor bunun yüzlerce yolu var adam sahte çek yaprağı bassa bu kadar ceza almaz yahut şirket kurup sahte belgeler ve yapmacık bir şirket müdürüyle dahi bu işleri yapar kimse bile bile kendini bu duruma düşürmez mevcut olan yasa sadece dürüst esnafın çilesi benim ödenmemiş çeklerim var mağdurum parayı bir başka yerde yemedim sadece profosyonel dolandırıcılar tarafından çarpıldım ama onlara uygun bir ceza yok ispatlasam bile ki durum dava peşine koşucak bir durumda değilim alıcağı 6 aya ile 1 yıl arası ....çek alıcaklıları kimse kendini haklı görme çabasına girmesin zataen birbirinden çek alan esnaflar yıllarca birbirinin ekmeğini yedi kii keza hiçniri beni mağdur bırakmadı tek sorunum beni çarpıp çeklerimi tanımadım fefeciler ve banklalara verenler

    YanıtlaSil
  28. sayın memur kardeşim aldıgın ceki ne icin aldın bilmiyorum resmi dairelerde ve yönetmeliginizde derki nakit şimdi batan firma yada şahıs zaten herşeyini kaybetmiş durumu ii olsa ödeyecek sen nasılkendini düşünüyosano insanda kendini düşünüyo siz ceki kabul ederken zaten bir hata yapmışsınız veren arkadaşda hata yapmış bence o arkadaşla yan yana gelip cıkış yolu aramalısınız derim

    YanıtlaSil
  29. ayrıca arkadaşlar bu cek mgdurlarını dolandırıcı olarak görenler size sesleniyorum bende bir cek megduruyum 8 kocan kullandım 6sında kaşe var ptt vasıtasıyla cogunu ödedimona ragmen yakamdan düşmediler şimdi ben size soruyorum bizler o cekleri rızk mız icin kestik ödeyemedik peki bu ceklerle üzerlerimizden kdv calan hırsız sürüsüne ne diosunuz biz sahtekarsak bunun bedellerini agır bi şekilde düzenlerimizi bozarak ve varlıkrtan yokluga düşerek ödüyoruz bide hapis cezalarından kacacaz die evimizi cocugumuzu bırakıyoruz sizde cıkmışsınız sahtekarlıktan basediyosunuz benim bulundugum muitte 7 esnaf en kısası 11 yıllık tücarlar bütün mal varlıklarına el konularak yakalamaları cıkarılarak illah dedittirildi bende diorum tayip erdogan yani başbakanımızdan allah razı olsun bu yasa ile kac bin kişi evine dönecek ve bu borcları kusura bakmayın hepimiz ödiycez fakat ermeni diasporası oyunlara gelmeyelim avukatlara para yedirmeyelim

    YanıtlaSil
  30. slm arkadaşlar tamı tamına 10 yıl çek kullandım 2008 işlerimiz ters gitti 8 adet çekim kaşe yedi icralık olduk bu avukatların hiç vicdanı yok ALLAH belalarını versin İNŞALLAH şu yasa çıkarada ben o zaman görürüm onların arka tıraşınıinsanlar hem hapis yatıp hem nasıl borç öder bilmiyorum hadi yattığında borç bitse yine aynı çıkınca cezaevinden yine yakana yapışacaklar ALLAHIMDAN çeklerde bu ceza işi kalkar temennimiz budur

    YanıtlaSil
  31. cezaevinde yatan kardeşime yatırdığım para borcumuzu çoktan geçti avukat bey anlaşsaydı şimdi borç falan yoktu

    YanıtlaSil
  32. Valla çok ümitliyim Babam 9 ay oldu nerdeyse içerde babam çıkmıyacagona garanti veriyor ben yidede ümitliyim ama az önce bir yazı okudum ümitleri kırılmak üzere http://karsiliksizcek.wordpress.com/2011/12/23/yeni-cek-yasasi-ile-ilgili-meclisden-son-haberler/ linkini veriyorum Ahime gitmeliyiz Gidilmeli bence AHİM tek çıkış noktamız İyimaya daha ekonomi komisyonunda bu yıl bişi çıkmaz diyor İnsanlarla oynamak çok kolay tabiki alacaklılarıda düşünmeliyiz ama hapisteyken alacaklıların alacaklarını nasıl ödiyeceğiz _? _ Sahtekarla Mağduru ayılarım lütfen _ Ben bu olanlardan sonrada halen ümitliyim Seçimlerde Gösterecez kendimizi Bizi Daha İleriye götürecek bir Hükümete ihtiyacımız olacaksa Onuda yapacağız demektir,
    Tüm mağdurlara hem borçluya hem alacaklıya Allah kolaylık versin Hem alacaklıyım Hem borçluyum Çözüm İstiyorum Babamı istiyorum,

    YanıtlaSil
  33. ARKADAŞLAR BU TASARI TAM 2 YILDIR VAR YENİ DEĞİLKİ FAZLA İYİMSER OLMAYIN DİYORUM ÇÜNKÜ HÜKÜMET BU TASARIYA KARŞI ÖZELLİKLE BAŞBAKAN SADECE AİHM DEN KORKUYORLAR O KADAR BU YÜZDEN SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTUP OYALIYORLAR

    YanıtlaSil
  34. sayın suat kılıç şike suçundaki cezaların hiç bir avrupa ülkesinde bukadar ağır olmadığını söyledi bunun için cezaları indirdiklerini söyledi çek yüzünden hapis cezası verilen tek ülkede türkiyeydi şimdi trilyonların döndüğü şike olayını avrupada yok diye ceza indirilirken esnafıda cezaevine girmemesi gayet normal bir karar olacaktır aksi zaten aklı başında bir insanın yapacağı iş değildir

    YanıtlaSil
  35. budefa gerçek galiba herşey konuşulanlar gibi oluyor işte insan oldugumuzu yeni anlıyoruz artık bizde özgür olacagız ve sadakatle korkusuzca çalışıp üzerimize mebal olan borcumuzu da ödeyeceğiz

    YanıtlaSil
  36. Ersen tekirdağ19 Aralık 2013 13:59

    çok sevindim bir yıl cezaevinde kaldım allah kimseyi düşürmesin bu yasada çıkarsa anlamadığım bir detay var örn piyasada 5 çekin var biri karşılıksız çıktı ödeyemedin işlem yapıldı çek defteri iade kararı çıktı bu çekleri iade edemedin onlarda işlem gördü kişi çek kullanma yasağı varken çek yazmış gibi görünüp bu sefer dolandırıcılıktan cezaevinemi girecek ben böyle anladım yani değişen birşey olmayacak gibi geliyor bana bir çek için sorun çözülecek 2.yaprak hapis sizler ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
  37. ALLAH KUL HAKKI BORCUNU ÖDEMEMİZE TEKRAR RAHAT ÇALIŞMA İMKANINI SUNAN BORÇ YASA TASARISI MİMARLARINDAN RAZI OLSUN
    SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  38. Adalet Bakanlığı'nın, yargının hızlanması için hazırladığı paketin ayrıntıları belli oldu. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulacak paket, 8 milyon civarında dosyanın düşmesini sağlayarak hem yargının yükünü azaltacak, hem de karşılıksız çek verenleri rahatlatacak.

    Paket kapsamında, karşılıksız çek verenler hapse girmeyecek. Bunun yerine çek defterlerine el konulup banka hesapları sınırlandırılacak. Çeklerini iade etmeyenler ise dolandırıcı gibi yargılanacak. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan paketin, ilk Bakanlar Kurulu'nda ya da en kıza zamanda ele alınıp Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

    Çek Yasası'nın yanında İcra İflas Yasası'nın 30 maddesi ile ilgili diğer yasalarda da kapsamlı bir değişiklik yapılacak. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra çek ve diğer düzenlemelerin birlikte mi yoksa iki ayrı tasarı olarak mı Meclis'e geleceğine karar verilecek.

    DEFTERE EL KONULACAK

    Ekonomik suça ekonomik ceza uygulanacak. Çek karşılıksız çıktığı anda yargı süresi yerine ilgili kişilerin çek defterine el konulması süreci başlayacak. Karşılıksız çek verenlerin defterlerinin ellerinden alınmasının yanında banka hesaplarına da sınır konulacak.

    Karşılıksız çek verdiği için çek defterinin geri alınması karar verildiği halde çek kesmeye devam edenler, Ceza Kanunu'nun dolandırıcılık suçu kapsamında yargılanacak. Çek vermeye devam edenlere 1-5 yıl arasında hapis cezası verilebilecek.

    Zübeyde Yalçın/Sabah

    YanıtlaSil