Kıbrıs; Borçtan dolayı hapis yatılmamalı

Borç Hapsi
Toplumcu Demokrasi Partisi TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, çeşitli borç alacak ilişkileri nedeniyle birçok kişinin mağduriyet yaşadığını, bir çoğunun hapis yattığını belirterek, dünyada olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs’ta da insanların borçları yüzünden hapse düşmelerinin önlenmesi gerektiğini, hazırlanan yasa tasarısında yurt dışında olduğu gibi bankaların verdikleri çeklerden sorumlu olacaklarını Banka, çek verdiği kişi alacaklısına borcunu ödeyemediği durumlarda, borcun %65’ni ödeyecektir. Bankalar da önlemlerini buna göre almış olacaklardır dedi

Çeşitli borç alacak ilişkileri nedeniyle birçok kişinin mağduriyet yaşadığını, birçoğunun hapis yattığını belirten Çakıcı, dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da insanların borçları yüzünden hapse düşmelerinin önlenmesi gerektiğini kaydetti. Çakıcı; "Borçlu insanlarımızın borçlarını ödeyemedikleri durumlarda hapis yatmaları yerine, özgürlükleri korunarak onlara çalışma imkanı yaratarak borçlarını ödeyebilecekleri bir ortam yaratılmalıdır" diye konuştu. Çakıcı ayrıca "Her çağdaş hukuk devletine olduğu gibi, hükümlü alacaklıların icra yöntemiyle tatmin edileceği bir sistemi güçlendirmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki yargıda icra sistemi çökmüştür ve haklı alacaklılar bu açıdan mağdur olmaktadır. Bunun da derhal düzeltilmesi adalet gereğidir" dedi.

Meclisin önünde siyah kıyafetlerle, eşlerin annelerin çare aradıklarını, bir doktorun görev başından alınarak hapse gönderildiğini, geçtiğimiz günlerde bir kişinin borç yüzünden intihar ettiğini belirten Çakıcı, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği verilerine göre birleşik faizle ilgili yalnızca bu yıl için binlerce davanın mevcut olduğunu açıkladı.

Dünyada borç alacak ilişkileri nedeniyle uygulanan hapis cezası uygulamalarının kalktığını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ek protokolünün de bu tür hapislikleri kesin olarak ortadan kaldırdığına dikkat çeken Çakıcı, borçtan dolayı hapse girmenin bir insan hakları sorunu olarak nitelendirildiğine işaret etti. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin de bu durumdan rahatsız olduklarını ve bir yasa önerisi hazırlanması halinde katkı koyacaklarını dillendirdiklerini söyleyen Çakıcı, "Biz bu yasa önerisini hazırladık ve meclis başkanlığına sunuyoruz. Umarım bu konuda gereken en kısa zamanda yapılır" dedi.

Meclis Başkanı Hasan Bozer de, Yasa Önerilerini teslim aldıktan sonra yaptığı konuşmada, bu tür toplumsal olaylarda gösterdiği hassasiyet, harcadığı çaba ve koyduğu katkılardan ötürü TDP heyetine teşekkür etti. En büyük toplumsal sorunlardan biri olan Faiz Yasası’nın aile facialarına neden olduğunu, ayrılmaların yaşandığını belirten Bozer "Alacak-verecek ilişkilerinin artık daha kurallı, daha çağdaş bir sisteme oturtulması şarttır, kaçınılmazdır, ertelenemez bir ihtiyaçtır, hatta ve hatta geç kalınmış bir olaydır" dedi.

Bozer, "Bu tasarıların komitede en süratli şekilde görüşülerek en doğru ve hızlı bir şekilde halledilmesi lazım. Meclis Başkanı olarak benim de bütçe görüşmelerinin ardından ağrılık vereceğim iki konu olacaktır. Bunlar da Faiz Yasası ile Askerlik Yasasıdır" dedi.

Kategori: Çek hapsi, çek kanunu mağdurları, çek yasasında son durum 2011, çek kanunu, yeni çek kanunu, çek kanununda, çek yasasında değişiklik, çek cezaları, karşılıksız çek cezaları, çek kanununda son durum, çek affında son durum, çeklerde af, karşılıksız çek

3 yorum:

  1. hukumetimiz dagdaki eskiyaya , teroriste, asker katiline, vatan hainine tekrar eve donus projesi hazirliyor ama cesitli sebeblerden dolayi batmis borcunu odeyememis insanini esnafini ise hapse atiyor...ve yuzlerce binlerce ailelerin dagilmasina goz yumuyor...bu nasil bir vicdandir anlamak mumkun degil...hala gozumun onunde bu teroristlerin nasil gule oynayarak sinir kapisindan gectikleri...insanin gucune gidiyor arkadas...biz sadece ozgurce calisip azar azarda olsa borcumuzu geri odemek istiyoruz...bu nasil bir duzendir anlamak mumkun degil biz hirsiz degiliz, bir askere kursun sikmadik, biz tecavuzcu degiliz biz sadece BORCLUYUZ !!! AYIPTIR AYIP INSANIM DIYENE...

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle haklılar helal olsun! bu ne biçim adaletki borç yüzünden insanlar hapse giriyo benim babamda kişiye borç yüzünden hapiste ne olur kaldırın şu cezayı. Olan bize oluyor aileler mağdur sadece çek yasasına af olmasın tüm borçluları düşünün!

    YanıtlaSil
  3. KIBRIS BÖYLE DÜŞÜNÜYOR BİZİM HÜKÜMET NİYE BUNU DÜŞÜNMÜYOR YETER EKONOMİK SUÇA EKONOMİK CEZA DENİYORSA ARTIK TÜM BORÇLULAR SERBEST KALSIN. ADAM ÖLDÜRENLER DIŞARDA GEZİYO ADAMLAR İFLAS EDİYOR HAPİS YATIYORLAR! ADALET İSTİYORUZZZZZZZZZZZZZZZZZ!

    YanıtlaSil