Murat Yalçıntaş; Hapis cezası çözüm değil

Murat Yalçıntaş Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
(İTO) Başkanı Murat YALÇINTAŞ: Borçlu çeki ödemedi diye içeri atılıyor, borcunu ödeme şansı tamamen ortadan kalkıyor. Alacaklı ise parasını alamadığı için tamamen mağdur oluyor. Hürriyeti bağlamak yerine yaptırım gücü yüksek yeni mekanizmalar oluşturmak gerekiyor.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de görüşülen "5941 sayılı Çek Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifini değerlendirdi.

Karşılıksız çeke muhatap olan kişi ya da firmanın mağduriyetine dikkati çeken Yalçıntaş, hapis cezası kaldırılırken, çekin güvenilir bir ödeme aracı özelliğini kaybetmemesi için aynı anda caydırıcılığı yüksek uygulamaların da devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Yalçıntaş, 'Aksi takdirde, bir taraftan çek güvenilir bir ödeme ve vadelendirme aracı olma özelliğini yitirirken, diğer taraftan da elinde karşılıksız çek bulunan kişi ya da firmanın mağduriyeti artar. Karşılıksız çekte caydırıcılığı sağlayacak yeni mekanizmaları düzenlemede görmeyi bekliyoruz. Karşılıksız çekte, caydırıcılığı arttıracak yeni mekanizmalar hayata geçirilsin'' görüşlerini dile getirdi.

2009'da çıkarılan Çek Kanunu ile karşılıksız çek sayısının yarı yarıya azaldığına dikkati çeken Murat Yalçıntaş, bu azalmanın hapis cezasından değil bankaların sorumluluğunun arttırılmasından kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

Merkez Bankası verilerine göre, 2011'de de karşılıksız çekte düşüş devam etti. Hapis cezası, çek yasası çıkmadan önce de vardı. Ama yasadan önce karşılıksız çek sayıları her yıl artıyordu. Yasayla beraber çek düzenleyen bankaların sorumlulukları arttırıldı ve karşılıksız çek sayısı hızla düştü. Dolayısıyla bu tür bir mekanizmanın hürriyeti bağlamaktan çok daha etkili olduğu ortaya çıktı. Hürriyeti bağlamak yerine yaptırım gücü yüksek yeni mekanizmalar oluşturmak gerekiyor.''

Çekin Türkiye'de ticaretin sağlıklı gelişmesi için en önemli ödeme enstrümanlarından birisi olduğuna dikkati çeken Murat Yalçıntaş, Çek bir ödeme aracı olmasının yanı sıra, aynı zamanda çok önemli bir vadelendirme aracıdır. Eğer çekin güvenilirliği sağlanamazsa ticaret hayatı da sekteye uğrar. Bu sebeple, tedbiri en baştan almak lazım. Bugün ne oluyor? Borçlu çek ödemedi diye içeri atılıyor, borcunu ödeme şansı tamamen ortadan kalkıyor. Alacaklı ise parasını alamadığı için tamamen mağdur oluyor' görüşlerini kaydetti.
(AA)

Kategori: Çek hapsi, çek kanunu mağdurları, çek yasası mağdurları, çek kanunu, yeni çek kanunu, çek kanununda, çek yasasında değişiklik, çek cezaları, karşılıksız çek cezaları

2 yorum:

  1. parasını ode dıcen odemıcek rahat rahat gezıcek senın alıcagın yok galıba kardes buyle konusuyon ıcerı gırmesse cıktıgında halen borclu sayılmassa odemek ıcın hıc bır caba sarf etmez belkı odememk ıcın kestı o cekı belkı tam batmaya yakın pıyasaya cek surdu kacıcak baska bır memlekkette yasıcak dolandırıcımı yok tıcaret yapmak kolay dıgıl adam bıryıl duzgun calısıyo ıkıncı yıl pıyasayı tokatlıyıp kacıyo nerden bılıceksın adamın oducegını tabı ode dıceksın o da odıcek :))))

    YanıtlaSil
  2. lütfen enpati21 Aralık 2011 19:00

    Erdem Kardeşe Cevap

    Piyasayı önceden planlı olarak dolandırmak isteyen zaten gerekli önlemini alıyor ve sonuçta dediğin gibi ya kendisi kaçıyor yada başkalarının üzerinden bu dolandırıcılığı yapıyor. Ama çok büyük oranda insanalr ekonomilerin bozulduğu zamanlarda yada kendi alacaklarını alamadıkların da ki bunların da büyük kısmı çek alacaklısı kendi çeklerini ödemekte zorluk çekiyorlar. Bunun üstüne bir de hacizler başladı mı esnafın üreticinin ticaret erbabının varı yoğu yok fiyatına satılıyor ve varlığı borcunu bir kaç kere ödeyebilecekken ödeyemez oluyor. Bir de hapse girince alacaklının da eline bir şey geçmiyor kendisi de devletin üstüne para harcamasına neden oluyor aileler dağılıyor. Tabiiki bunlar başına gelmemiş olanlar bu durumu anlşayamıyorlar. Allah kimsenin başına vermesin. İnşallah sen yaşamazsın böyle bir durumu lütfen biraz bu durumu düşünün ve insan haklarına da ters düşen bu yasanın kalkmasının potansiyel olarak sizlere de faydalı olacağını düşünün. Çekle ödeme türkiyede peşin ödemeler için değil vadeli ödemeler için kullanılıyor ve yarını Allahtan başka bilen yok. Ödemek için yazdığınız bir çek başınıza gelen istenmedik olaylarla kabusunuz da olabilir. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi vadeli alacakların sadeve fatura üzerinden sigortalı olarak bankalarca nakde çevrilebildiği sistemlerin devreye girmesi çözüm olabilir. Bakın Avrupaya, yalnızca kendi ülkelerinde değil yabancı ülkelere bile mal sattıklarında alacak sigortalanıyor ve bankadan vadeli satışı nakde çeviriyorlar

    YanıtlaSil