Yargının Çilesi "Karşılıksız Çek"

Çek kanunu
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Çek Kanunu’ndan kaynaklanan karşılıksız çek dava sayısının yüzde 36,2’sini oluşturdu. Yargıtay’da ise dairelerde 53 bin 544 ve Başsavcılık’ta yaklaşık 163 bin 621 olmak üzere toplam 217 bin 165 dosya bulunuyor.

Karşılıksız çek dava dosyalarında gün geçtikçe artması yargıyı yıldırdı. Yargıtay safhasında olan çek kanunu'na muhalefet dava sayısı 217 bini bulurken, bu yılın ilk 7 ayında Merkez Bankası’na bildirilen karşılıksız çek adedinin 306 bin 740 olması hükümeti, karşılıksız çek düzenlemenin hapis cezasına dönüşmesine yol açan yasayı değiştirmeye itti.
Hükümet, 2009 Aralık ayında değiştirdiği Çek Kanunu’nda yeniden değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Kanuna göre, düzenlenen çekin karşılıksız çıkması halinde çeki düzenleyen hakkında açılan kamu davasında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezası uygulanıyordu. Adli para cezası'nı ödemeyen veya ödeyemeyen kişi de bu cezasını hapis yatarak çekiyordu. 10 bin liralık çeki karşılıksız çıkan kişi, bu kadar tutarda adli para cezası ödemezse 100 gün hapis yatıyordu.

2011 yılının ilk 7 ayında bankalarca Merkez Bankası’na bildirilen karşılıksız çek adedi 306 bin 740. Hükümetin hazırladığı taslakta karşılıksız çek düzenlemenin tamamen yaptırımsız kalmaması için de "çek düzenleme ve çek açma yasağı’nın etkin bir şekilde uygulanması" planlanıyor. Taslağın gerekçesinde, cezai yaptırımların hem cezayla karşıya karşıya kalan kişinin ticari hayatı’nın bitmesine hem de yargıda dava yükü oluşturduğuna dikkat çekildi.

Ankara Barosu Vergi ve İdare Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Serkan Ağar, yanlış olan bir uygulamadan dönüldüğünü kaydederek Öngörülen hapis cezasından, ceza politikası bakımından beklenen sonuç elde edilememiştir. Kişileri uzun bir süre hapiste tutmak, bu kişilerin çalışmasını, kazanç ve borç ödeyebilme fırsatlarını engellemekten başka bir işe yaramamaktadır dedi. Avukat Serkan Ağar, uzun süreçte çek sisteminin de gözden geçirilmesi gerekliliği olduğunu kaydetti.

Can GÜLERYÜZLÜ / RADİKAL

4 yorum:

  1. adam öldür 5 10 sene yat.gasp yap yat cık temizlen artı devlet sana iş imkanı bile tanıyor.ama iş çeke gelince yook.dur biraz.2005 te battım 250 yi geçkin çek ödedim ama hala kutulamadım.7 senedir .

    YanıtlaSil
  2. ADAM ÖLDÜRMENE GEREK YOK GİT HIRSIZLIK YAP ÇALDIĞIN PARAYLA BORCUNU ÖDE BORCUN BİTSİN HIRSIZLIKTAN YAKALANIRSADA 3-5 YIL YATAR CIKARSIN AMA DIŞARI ÇIKTIĞINDA RAHATSIN ÇALDIĞIN PARALARI BORÇLU DEĞİLSİN ARTIK EVİNE İCRA GELMEYECEK RAHATSIN BORCUNDA BİTTİ ALACAKLILARIN GÖZÜNDEDE DÜRÜSTSÜN HATTA BORÇLU OLDUĞUN ADAMI SOYUP ÇEK BORCUNU ÖDESEN BİLE OLUR

    YanıtlaSil
  3. ticarette insan borcluda olur alacaklıda iş bunu böyle görmektir.Helali ve haramı bilen kişi zaten borcunu öder.Unutmayalımki Bu gün Sana ise Yarın Bana'....!bilmem kıssadan hisse aldınızmı.....

    YanıtlaSil
  4. 5 YILDAN FAZLA YATMAZSIN BORCUN İSTERSEN 50 TRİLYON OLSUN

    YanıtlaSil