Çek kanunu infaz erteleme kararı

Yeni Çek Kanunu geçici 2.madde b fıkrasına göre verilecek infaz durdurma mahkeme kararı aşağıdaki örnekteki gibidir, bu örnek kararla sistemin nasıl işleyeceği, taahhütnamenin nasıl verileceği anlaşılır sanıyorum..



HÜKÜMLÜ/SANIK :...
SUÇ : Karşılıksız Çek Keşide Etme
SUÇ TARİHİ :
ASIL KARAR TARİHİ :
EK KARAR TARİHİ :

Hükümlü/Sanık ...................... mahkememizin 14/04/2009 tarih ......... Esas ........... karar sayılı ilamı ile karşılıksız çek keşide etmek suçundan .........cezasına hüküm giymişken/kamu davası devam ederken 5941 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ve mezkur yeni çek yasasının Geçici 1/b fıkrasına göre sanık/hükümlünün yasal temsilcisinin mahkememize verdiği ................ tarihli ve ....... noterliğinden düzenlenen/kendi el yazısı ile düzenlenmiş ve çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinde göre ibraz tarihinden itibaren işleyen 3095 Sayılı Kanuna göre ticari işlerde temerrüt faizi oranı üzerinden hesaplanan faizi ile birlikte tamamen ödeyeceğini içeren taahhütnameyi mahkememize sunduğu ve bu taahhütnamede borcunu 2 yılı geçmeyecek bir sürede .......... taksit süresinde ve buna bağlı olarak ilk yıl borcun 1/3 ünden az olmayacak bir taksit öngördüğünden sanık/hükümlü hakkında 01/11/2009 tarihi itibariyle kovuşturma başladığı/hükmün kesinleştiği görülmekle verilen taahhütnamenin 5941 Sayılı Yasanın 1/b fıkrasına uygun olduğu kanaatine varıldığından,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Mahkememizin 2008/..... esas 2009/..... karar sayılı ilamı ile karşılıksız çek keşide etme suçu sabit olmakla ............. tarihinde kamu davası açılmış, (3167 Sayılı Yasa gereği verilen hüküm ....... tarihinde kesinleşmiş) olduğu, bu sırada 5941 Sayılı Yasanın 20/12/2009 tarihinde yürürlüğe girmesi ile geçici 1/b fıkrasına göre sanık/hükümlüye taahhüt ile borcunu taksitlendirme ve zamana yayma imkanı getirildiği, bu hükme dayanarak sanık/hükümlünün yasal temsilcisinin mahkememize verdiği ................ tarihli ve ................ noterliğinden düzenlenen/kendi el yazısı ile düzenlenmiş ve çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinde göre ibraz tarihinden itibaren işleyen 3095 Sayılı Kanuna göre ticari işlerde temerrüt faizi oranı üzerinden hesaplanan faizi ile birlikte tamamen ödeyeceğini içeren taahhütnameyi mahkememize sunduğu ve bu taahhütnamede borcunu 2 yılı geçmeyecek bir sürede .......... taksit süresinde ve buna bağlı olarak ilk yıl borcun 1/3 ünden az olmayacak bir taksit öngördüğünden bu taahhüdün 5941 Sayılı Yasanın 1/b fıkrasına uygun olduğu görülmüş, yapılan inceleme sonucu Cumhuriyet Savcısının da aynı yöndeki mütalaası doğrultusunda aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle.
Hükümlü/Sanık ..............’nın karşılıksız çek keşide etme suçundan devam eden yukarıda bahse geçen kamu davasında 5941 Sayılı Yasanın 1/b fıkrası gereği taahhütname süresi olan ........ yıl/ay/gün süresince KOVUŞTURMANIN DURMASINA (Kesinleşmiş hüküm gereği başlayan HÜKMÜN İNFAZININ ERTELENMESİNE/ DURDURULMASINA)
Bu suç ile ilgili dava zamanaşımı/ceza zamanaşımının durmasına.

Taahhüde uyulmaması halinde şikayetçinin başvurusu üzerine bu husus tespit edilirse kovuşturmaya devam edilmesine/hükmün infazının devamına.

Taahhütname süresi sonuna kadar şikayetçi tarafından yukarıdaki gibi bir başvuru olmaması halinde taahhütname sonucu belirlenen çek miktarı ve faizi süresinde ve tamamı ifa edildiği kabul edilerek dosyanın süre sonunda tekrar ele alınarak KAMU DAVASININ DÜŞMESİNE/HÜKMÜN BÜTÜN SONUÇLARIYLA ORTADAN KALDIRILMASINA.

Kovuşturması durdurulan sanık/hükmü infazı ertelenen-durdurulan hükümlünün CMK 109/3-a fıkrası gereği Adli Kontrol tedbiri olarak yurtdışına çıkmasının yasaklanmasına ve bu kararın Cumhuriyet Savcılığı tarafından ilgili mercilere derhal duyurulması için gereğinin yapılmasına.

Dair, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde mahkememize verilecek bir dilekçe ile veya zabıt katibine yapılan beyanın tutanağa geçirilmesi yolu ile CMK.nun 267, 268, 231/12 maddeleri gereği Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere iddia makamının mütalaasına uygun alenen ve usulen karar verildi.../../2009..



YENİ ÇEK KANUNUNDA LEHE OLABİLECEK KONULARLA İLGİLİ SAYFALARA BAKINIZ:

1- YENİ ÇEK KANUNU ANAYASAYA AYKIRIDIR

2- YENİ ÇEK KANUNU VE ŞİRKET MÜDÜRLERİNİN SORUMLULUĞU

3- YENİ ÇEK KANUNDA ÇEKE KISMEN YAPILMIŞ ÖDEMELERLE İLGİLİ KONU

4- ÇEKLERDE VEKALETEN İMZASI OLANLARIN DURUMU

5- YENİ ÇEK KANUNDA LEHE OLAN KONULARDA GENEL DEĞERLENDİRME

218 yorum:

  1. EMRE BEY,CUNEYT BEY , BEN HENUZ SIZE HIC PARA GONDERMEDIM ANCAK BABAM INSALLAH ARAMIZA BIR DÖNSÜN OZAMAN SIZE KATILIP HER TURLU BIZDE DAHA GUCLU BI SEKILDE YANINIZDA OLACAGIZ.SUANDA DESTEK OLAMIYORUZ ANCAK MANEVI OLARAK TEL FAX MAIL CEKEREK YANINIZDAYIM...
    EMIN OLUNKI GONDERMIS OLSAYDIK BILE HIC ŞÜPEMIZ OLMAZDAKI DIGER ARKDASLAR GIBI NEREYE GITTGINDEN...
    SONSUZ TESEKKURLER SIZLERE TEKRARDAN ...

    NAZ

    YanıtlaSil
  2. arkadaşlar anayaa mah.başvurursak az da olsa havale yapabilirim.bartınlı

    YanıtlaSil
  3. ARKADAŞLAR İLAN KONUSUNDA ŞÖYLE BİRŞEY YAPABİLİRİZ SANKİ BİR İŞ İLANI VERYORMUŞ GİBİ YAZI YAZILIR ÖRNEĞİN.. DUYURU MEMLEKETİMİZDE YENİ ÇIKAN ÇEK YASASINDAKİ HAKSIZ TARAFLI İNSALARI MAĞDUR EDEN VS VS VS KONUDA DENEYİMLİ HUKUK MÜCADELESİ VERECEK 50000 MAĞDURUN DİŞİNDEN TIRNAĞINDAN ARTIRARAK MAAŞLARINI ÖDEYECEĞİ VATAN MİLLET SEVGİSİ OLAN AVUKATLAR ARANIYOR ...MÜRACAT..BÜTÜN ÇEK MAĞDURLARININ SIĞINDIĞI ÇEK MAĞDURLARI COM... BU YAZI GELİŞTİRİLEBİLİR BİR İŞ İLANI OLDUĞU İÇİNDE HUKUKİ BİR SORUN YARATMAYACAĞINI İNANIYORUM..İZM. ERCAN

    YanıtlaSil
  4. Meraklı

    Merhabalar arkadaşlar,

    Ben firma ortağıyım, vekaleten çekleri imzaladım. Firma müdürü diğer ortaktı bankalarda hesaplarıda açan kendisi. Firma iflas edince diğer 3 ortak başının çaresine bak dediler. Bu vekaleten imzalayanlara çıkan hapisten kurtulma şansı benim içinde geçerli olur mu?

    YanıtlaSil
  5. merhaba arkadaşlar şu an borcum 18 milyar kaldı halan cezaevindeyim,kalan kısmın devletle anlaşırsam ne kadar ödemem gerekiyor.tahütnameyi cezaevinden çıkmak için mutlaka imzalamammı gerekiyor başka yolu varsa lütfen bilginiz varsa yardımcı olun .teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. CEZAEVINDEMISINIZ? INTERNET NASIL KULLANIYORSUNUZ?
    BILMEDIGIMDEN SORUYORUM.
    BORC BITMEDEN CIKMAK ICIN SANIRIM DEVLETE TAAHUTTE BULUNMALISINIZ YADA ALACAKLIYLA AVUKATLAR VSITASIYLA PAZARLIK YAPIP ANLASMAYA VARMALISINIZ... IKISINDEN BIRI.

    YanıtlaSil
  7. arkadaşlar bu adli para nasıl taksitle ödenir ve en fazla kaç taksitle ödenir faiz işliyormu bunu nerden araştırabilirim.daha önce sormuştum ama cevap veren olmadı.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,
    Vekaletname ile şirket ortağı olmadan alınan cezalarla ilgili verilecek dilekçe örneği de yayınlarsanız çok sevineceğiz..
    Bir de gününden önce yazılan çeklerle ilgili mahkemeye verilecek dilekçe örneğini yayınlarsanız çok sevineceğiz..
    selim

    YanıtlaSil
  9. Arkadaslar, avukatımız bugün adliyeye erteleme dilekçesi için gitti. Ancak adliyelerde tam bir kaosun yaşandığını kimsenin doğru dürüst bilgisi olmadığını anlattı. Yarın yine gidecek.

    YanıtlaSil
  10. DEĞERLİ ARKADAŞLAR; TÜM KATILIMCI ARKADAŞLARIMA HAYIRLI GECELER DİYEREK BAŞLIYORUM. HERŞEYDEN EVVEL; BİRÇOK YÖNLERİYLE HATALI VE HATTA BİZ MAĞDURLARI KORUMAKTAN ÖTE, YALNIZCA VE SADECE; ŞİMDİLİK GEÇİCİ BİR NEFES ALDIRAN, YENİ ÇEK YASASI; İNŞAALLAH HAYIRLI OLUR, DEMEKLE YETİNİYORUM.

    BİRKAÇ GÜNDÜR ARANIZDA YOKTUM; ÇALIŞTIĞIM İŞ YERİNİN YILLIK BAYİLER TOPLANTISI İÇİN, GÖREVİM İCABI, GAZİANTEP'TE BULUNMAK DURUMUNDAYDIM.

    YENİ ÇEK YASASI İLE İLGİLİ OLARAK; SİTEMİZDE BİRÇOK SORULAR VE CEVAPLAR MEVCUTTUR.

    ** CEZASI KESİNLEŞMİŞ OLUPTA; YARGILANMA SÜRESİNCE, YETERLİ SAVUNMA YAPAMIYAN ARKADAŞLAR, ZOR BİR YOL OLMAKLA BİRLİKTE, BU İŞLERİ BİLEN İYİ BİR AVUKATLA, YARGILANMANIN İADESİ YOLUNA GİDEBİLİRLER (CMK. 311 MADDE) İYİ BİR AVUKAT VE DOSYANIN ÇOK İYİ İNCELENMESİ KAYDIYLA, BAZEN İYİ SONUÇLAR, ALINABİLİYOR. HATTA; YARGITAY'DAN ONAMA GÖRMÜŞ, DOSYALARDAN BİLE...

    ** HALEN; OLMASI KUVVETLE MUHTEMEL, 31.12.2008 TARİHİNDEN SONRAKİ YASAL BOŞLUK NEDENİYLE, YCGK'DAN; ŞU ANDA ÇIKMIŞ OLAN YASANIN ÇIKIŞ TARİHİNE KADAR OLAN, TÜM CEZALARIN; BİR ÖRNEK KARARLA, KALDIRILMASI DAHİ, SÖZ KONUSU OLABİLİR.

    **ELBETTEKİ; HER BİRİMİZİN ÇALIŞMALARI VE KATKILARIYLA, CHP VE MHP; ÜZERİNDE, HAKLI BİR BASKI KURARAK, ANAYASA MAHKEMESİNE GİDEBİLMENİN FORMÜLÜ BULUNMALIDIR. BEN ŞAHSEN BİR İKİ GÜNE KADAR; BU HUSUSTA, YENİ BİR METİN HAZIRLAYARAK, MAİL; FAKS, MESAJ VE TELEFON GÖRÜŞMELERİ ÇALIŞMALARIMI, BAŞLATMAYI DÜŞÜNÜYORUM.

    ** GAZETE İLANI HUSUSUNDA; ŞAYET BİR İLAN YAYINLANMASI SÖZ KONUSU OLAMIYACAKSA, HAKLI OLDUĞUMUZ BU DAVAMIZ YOLUNDA, MUHTELİF HARCAMALARA AYRILMASINI İSTERİM. VE GEREĞİNDE; OLMAYAN MADDİ İMKANLARIMI ZORLAYARAK, TEKRAR KATKIDADA BULUNABİLİRİM.

    ** ÖZELLİKLE ŞU ANDA DIŞARIDA OLUPTA; YAKALANMASI GERÇEKLEŞMEMİŞ OLAN ARKADAŞLARIMIN, BİRAZ DAHA SABIRLI DAVRANARAK; TAAHHÜT'DE BULUNMADAN EVVEL, BİR KEZ DAHA VE İYİ DÜŞÜNMELERİNİ ÖNERİRİM.

    DEĞERLİ ARKADAŞLAR; BİR KAÇ GÜNDÜR ARANIZDA OLAMADIĞIMDAN VE BU GECE YAZIMIMI UZATTIĞIMDAN DOLAYI KUSURUMA BAKMAYIN. DEĞERLİ EMRE KARDEŞİMİN; BENİMDE İSMİMİN GEÇTİĞİ TEŞEKKÜR YAZISI KARŞISINDA, YALANSIZ OLARAK; MEMNUN OLMAKLA BİRLİKTE, YÜZÜM KIZARDI DERSEM YALAN OLMAZ. KEŞKE; HER ANLAM VE MANADA, ÇOK DAHA FAZLA KATILIMCI VE FAYDALI OLABİLSEYDİM. ÖRNEĞİN; DEĞERLİ CÜNEYT HOCAM(PİRİMİZ), DEĞERLİ EMRE KARDEŞİM, SAYIN MY WAY, ŞU ARALAR SİTEMİZDE PEK GÖRMEDİĞİM, DENİZ GÜL HANIM, HATİCE KAHVECİ HANIM, CİNOCAN, ZOLA VE ŞU ANDA İSMİ AKLIMA GELMEYEN, BENDEN DAHA ÇOK EMEKLERİ GEÇEN; FADAKAR VE CEFAKAR ARKADAŞLARIMA, ASIL BEN BURADAN TEŞEKKÜR EDİYORUM. ÇÜNKİ; TAMDA KENDİ KENDİMİ, FAZLASIYLA BIRAKMIŞ OLDUĞUM BİR DÖNEMDE, BU BABA OCAĞI SİTEMİZLE TANIŞMAKLA; HEPİNİZDEN GÜÇ ALARAK, YENİDEN MÜCADELE ETMEYİ ÖĞRENDİM DERSEM, HİÇTE YALAN OLMAZ. BAŞKACA NE DEMELİYİM BİLEMİYORUM. OLMAYAN İMKANLARIMLA; SAĞLIĞIM EL VERDİKÇE, HEP BU SİTEDE VE YANINIZDA OLACAĞIM. HAKLI OLDUĞUMUZA İNANDIĞIMIZ BU DAVAMIZDA; ALLAHIN İZNİ VE YARDIMIYLA, MÜCADELEYE, HEP BİRLİKTE DEVAM EDECEĞİZ. TÜM KATILIMCI ARKADAŞLARIMA; EN DERİN SAYGI, SEVGİ VE HÜRMETLERİMLE. Hasan(Barışçı)-Mersin.

    YanıtlaSil
  11. Evet arkadaşlar şirket ortağı olmadan dışarıdan müdür olarak görev yapanlar için bir dilekçe örneğini sitemizde yayınlasak ve bu dilekçe ile beraber mahkemeye hangi belgeleri ek olarak sunmamız gerekecek onu da belirtsek çok iyi olacak.yardımlarınızı bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  12. Değerli Meslektaşlarım, konunun acil olması nedeniyle kısaca değiniyorum.
    Taahhütte bulunan hükümlü ile müdahil arasında hiçbir anlaşma yok. Anlaşma müşterek iradeleri ile belirlenmemiş, hükümlü ceza evi koşullarında kalmak istemiyor, önceden hazırlanmış, matbuu hale getirilmiş, “faizi ile birlikte-faizin temerrüt faizi olduğunu bile içermeyen-İlk 1/3 ödemeyi 20.12.2010 tarihinde geri kalan ödemeyi ise 1 yıllık süre içerisinde taksitler halinde yapacağını söyleyen, ikamet adresi dahi bulunmayan A Ceza evinde bulunan bir hükümlü, infazın durdurularak derhal tahliyesini istiyor haklı olarak ve Yasa gereği.
    Cezalarını içtimalı olarak çekmekte.
    1.Bu dilekçeleri faksla gönderen Cezaevi müdürlükleri, infaz savcılarından görüş almayacak mı? Biz hükümlü sanığın bizim dosyamıza konu 20.000TL lik karşılıksız çek cezasını infaz edip etmediğini nereden bileceğiz?
    2. Taahhüt edilen 1/3 ödeme nereye yapılacak? aranıp bulunarak alacaklıyamı mi?, Vekiline mi?, Çekin ibraz edildiği Banka şubesine mi?, Çek karnesinin alındığı banka şubesine mi?
    3. Taahhütte bulunan hükümlü dilekçesine adresini dahi yazmamış, ceza evinde ya. Biz bu taahhüt gereği infazın durdurulmasına karar verip, hükümlüyü tahliye edip, bir örneğini müdahile gönderdiğimizde müdahil sanığı nereden bulacak?, Örneğin İstanbul’da yaşayan Müdahil, Kars veya Kütahya Cezaevine giderek hükümlünün sivil yaşamdaki açık adresini öğrenmek mi zorunda kalacak? Çek Ekonomimizde öylesine bir yer kaplamaktadır ki, ardında 10’ a yakın cirantası vardır. Çek TTK na göre nakit paradır. Güvencelidir. Görüldüğü anda ödenmesi gerekir. Ama ilk kez sanıyorum Ülkemizde ekonomide kredi vasıtası olarak kullanılmıştır. Önceden düzenlenmiştir, vadeli olarak verilmiştir.-Yasada vadeli çek olamaz ancak senet düzenlenebilir- Bu nedenledir ki, çek keşidecisi ile çek hamilleri arasında hiçbir bağ ve bağlantı yoktur.
    5941 Sayılı Yasanın uygulanmasında birliğin sağlanabilmesi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Müdürlüğü tarafından acilen bu taahhüt ve anlaşmaların ne şekilde olması gerektiği konusunda bir Genelge çıkartılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.
    Bu genelge Mahkemelere hitaben olmayacak tabii ki ama talepte bulunan kişilerin haklarının korunması, Yasanın uygulanmasını kolaylaştırıcı, infaz Cumhuriyet Savcılarımızın tereddütlerini giderici ve yol gösterici olması dileği ile sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. BEN GÜNÜ BİR AY SONRAYA BİR ÇEK ALDIM HAMİLİNE BUNU GÜNÜNDEN ÖNCE BANKADAN ALABİLİRMİYİM.BİR DE EĞER ÇEK SAHİBİ BU PARAYI VERMİYOM DERSE KIRDIRABİLİRMİYİM.ÇOK ACİL CEVAP LÜTFEN

    YanıtlaSil
  14. Değerli Arkadaşlar

    Hiç dikkat ettinizmi bu ülkede tam bir yıl sonra aynı anda 200 bin kişinin hapsi çıkacak herhalde TC tarihinde böyle bir olay olmamıştır. Şunu merak ediyorum o zaman 2 bin kişi borcunu ödeyememiş mi diyecekler yoksa battık mı diyecekler

    YanıtlaSil
  15. 13 de yazan şahıs, şimdi senin elinde bir elbombası olsa, kalabalık bir yerde çevrendekilere sorsan:"bunun pimini çeksem ne olur?" .. kısacası yanlış mekandasın!bu sitede ki bi çok insan,senin gibi vadesi gelmeden arkasını yazdıran kişilerin yüzünden, tefecilere kırdırılan çeklerden dolayı içeride gün sayan eş-baba-çocuğa sahip!devam edemeyeceğim, Allah senide bildigi gibi yapsın.(ki zaten şimdiden çeklerini kırdırmaya başladıysan senin de sonun bilindik..çoğumuz bu yoldan geçtik)

    YanıtlaSil
  16. sayın cüneyt bey benim bir sorum olacaktı benim çeklerim yazıldı nisan 2011 itibariyle 4 çekim savcılığa intikal etti haziran ayında durşmam var ben şu an yurt dışana çıkacağım.benim ifademe başvurmadan hakim karar veremiyormuş verse bile ifademi almadan temyize gidip bozabiliyormuşuz peki ben yurt dışında iken vize uzatmak için yurt dışındaki konsolosluğa gittiğimde tutuklamam görünürmü yada tutuklanırmıyım.lütfen bir cevap

    YanıtlaSil
  17. yurt dışında benim için bir problem olurmu mailde atabilirsiniz

    YanıtlaSil
  18. Hakanadalkilic8 Aralık 2011 18:59

    sen çeki keserken düşünme aldığın malı yada parayı ödeme o insan düsürdüğün hali önemseme sonra lanet et düsün lanet kime arkadasım

    YanıtlaSil