Her ay 130 bin kişi iflas ediyor


Her ay 130 bin kişi iflas ediyor

Erdoğan "Kriz bizi teğet geçecek" demeyi sürdürürken rakamlar bunun tersini söylüyor. İSMMO kamu kurumlarının verilerine dayanarak hazırladığı rapor göre de , Türkiye'de her ay 120-130 bin kişi iflas bayrağını çekiyor. Kredi borcunu ödeyemeyen 1.6 milyon kişi var.
2007 yılında ailelerin bankalar, katılım bankaları ve tüketici finansmanı şirketlerine olan toplam borcu 104 milyar lira iken, 2008 yılı sonunda bu rakam 128 milyar liraya ulaştı.
Hükümetin açıklamalarının aksine, kepenkler kapanıyor, iflaslar birbirini izliyor, işçi, memur, emekli ne yapacağını şaşırmış durumda. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerinden yararlanarak hazırladığı 'Çocuklar Duymasın; Aile Borçlu'başlıklı raporunu yayımladı.
Raporda, ailelerin bankalardan, tüketici finansmanı şirketlerinden kullandıkları krediler, kredi kartı bakiyeleri ile TOKİ'nin vadeli konut satışları karşılığı oluşan borçlarını ifade eden 'hane halkı yükümlülükleri'ne bakıldığında, 2005 yılında GSYH'ya oranı yüzde 7,9 olan bu yükümlülüklerin, 2008 sonunda yüzde 13.6 oranına yükseldiği kaydedildi. Başka deyişle GSYH'nin yüzde 13.6'sı kadar üzerlerinde bir borç yükü bulunuyor.

KART BORCU YÜZDE 52 ARTTI

Bu dönemde kredi kartlarının, kredi aracı olarak kullanılması nedeniyle tasfiye durumundaki kredi kartı ve tüketici kredilerinin oranının her geçen gün arttığı ifade edilen rapora göre, 24 Temmuz itibarıyla tasfiye olunacak kredi kartı borcu 3.6 milyar liraya, bireysel krediler de 3.1 milyar liraya ulaşmış bulunuyor. Bu kapsamda, ocak ayı başından bu yana tasfiye olunacak kredi kartlarının oranı yüzde 52 artarken, bireysel kredilerde bu artışın yüzde 68'i aştığı gözleniyor.
Bireysel kredilerin hane halkı tüketim harcamaları içindeki payının yüzde 12.7'lere çıktığı kaydedilen rapora göre, bu rakam 2007 sonunda yüzde 11.2 oranındaydı.

Batık krediler patladı

İSMMMO'nun raporunda, Merkez Bankası verilerine göre mevduat bankalarında tüketici kredileri ve kredi kartı borç tutarının 24 Temmuz itibarıyla 116 milyar 978 milyon lira düzeyinde olduğu belirtilerek, bunun 83 milyar 155.4 milyon lirasının tüketici kredilerinden, yaklaşık 33 milyar 823 milyon lirasının da bireysel kredi kartlarından oluştuğu belirtildi.

İSMMMO'nun raporuna göre, tasfiye olunacak kredi kartı borçları 24 Temmuz 2009 itibarıyla 3 milyar 615 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Bu, batık kredi kartı borçlarının oranının, toplam kredi kartı borçları içinde yüzde 10.47'ye ulaştığı anlamına geliyor.

ÜRKÜTEN RAKAMLAR

Ferdi kredi borcunu ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 2008 yılı itibarıyla büyük artış gösterdiği kaydedilen raporda yer alan verilere göre, 2007 yılı toplamında 192 bin 266 kişi olan bu sayı, 2008 sonunda yüzde 213 artışla 602 bin 648 kişiye ulaştı.

2009 yılının ilk yedi ayında da devam eden bu artış sonucunda, her ay yaklaşık 120-130 bin kişi borcunu ödeyemez duruma düşerken, toplam rakam ise 1.6 milyon kişiye ulaştı.


ilgili yazılar: Murat Yalçın (Mektup)

3 yorum:

  1. sn myway
    nasılsınız,epeydir yazmıyorum ama emre beyle mailleşiyoruz.
    bir merhaba demek istedim.
    selamlar
    mgunes

    YanıtlaSil
  2. Sayın Sadullah Ergin, bizler sayıları yüzbinlerle ifade edilen çek mağdurlarıyız Türk Ticaret Kanunu'nun çek ile ilgili hükümleri İsviçre borçlar kanunundan tercume edilerek alınmıştır. 3167 sayili kanun çek kullanımını yaygınlaştırması gererkirken, Tamamen karşılıksız çek keşidecilerini cezalandırmaya yönelik gayri insani hükümler taşımaktadır. Bu kanun, temelde Banka ve Ticaret Araştırma Enstitüsünün Tasarısını esas almıştır. Karşılıksız çeke Hapis cezası Türk Hukuk Sistemi açısından bir yüz karasıdır! Kişi hak ve hürriyetlerine aykırı bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinde yeni bir boyut kazanmıştır.

    YanıtlaSil
  3. Karşılıksız Çek Vermekten Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay Tutuklandı Karşılıksız Çek Verdiği Gerekçesiyle Antalya'da Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay, Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi.
    Karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle Antalya'da gözaltına alınan yönetmen Ezel Akay, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya'da bu sabah kaldığı Dedeman Otel'de polis tarafından gözaltına alınan Ezel Akay karşılıksız çek verme suçunu konu alan 3167 Sayılı Kanun'a muhalefetten Asayis Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Daha sonra Antalya Adliyesi'ne getirilen yönetmen Ezel Akay'ın borcunu ödemediği anlaşıldı. Adliye nezaretinde sabah saatlerinden beri bekletilen Ezel Akay hakkında Fatih Adliyesi tarafından çıkarılan tutuklama müzekkeresi bulunduğu belirtildi.

    Akay daha sonra tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

    YanıtlaSil