Karsiliksiz Cek ( Cek Kocanlarinin İadesi)



ÇEK KOÇANLARININ İADESİ

Daire:10
Tarih:2008
Esas No:2008/4326
Karar No:2008/8897
Kaynak:
İlgili Maddeler:CMK 174
İlgili Kavramlar:Çek koçanları ve İddianamenin iadesi
Sulh ceza mahkemesince iddianamenin iadesi üzerine yapılan itiraz , Asliye ceza mahkemesince reddedilerek dosya eksikliklerin ikmali için Cumhuriyet Savcılığına gönderilmiş, eksikliklerin ikmali ile tekrar Sulh ceza mahkemesine açılan kamu davasında eski iade kararı aynı nedenlerle tekrar verildiğinden, Sulh Ceza mahkemesinin kararına yapılan itiraz yeniden reddedilerek Savcılığa gönderilmiştir.İkinci itiraza red kararına yapılan yazılı emir başvurusu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılının talebbine aykırı şekilde sonuçlandırılmıştır;

Karar: Asliye ceza mahkemesince itirazın ilk reddi ile karar kesinleşmiş olmakla, C. savcılığınca eksiklikler ikmal edilerek kamu davası açılmak gerekir.
İhtilaf: 3167 sayılı kanun 13/1 uyarınca bankanın koçanların iadesine yönelik tebliğ evrakının soruşturma dosyasında bulunup bulunmayacağına yöneliktir.Aynı dairece çek koçanını iadeye yönelik banka tebliğ evrakının suçun subutuna yönelik olmadığına dair karar verilmiştir. (2007/693 esas, 2007/7075 karar)


http://www.cekmagdurlari.com/2009/08/karsiliksiz-cek-tekerrur-yargitay.html

3 yorum:

  1. Sayın Sadullah Ergin, bizler sayıları yüzbinlerle ifade edilen çek mağdurlarıyız Türk Ticaret Kanunu'nun çek ile ilgili hükümleri İsviçre borçlar kanunundan tercume edilerek alınmıştır. 3167 sayili kanun çek kullanımını yaygınlaştırması gererkirken, Tamamen karşılıksız çek keşidecilerini cezalandırmaya yönelik gayri insani hükümler taşımaktadır. Bu kanun, temelde Banka ve Ticaret Araştırma Enstitüsünün Tasarısını esas almıştır. Karşılıksız çeke Hapis cezası Türk Hukuk Sistemi açısından bir yüz karasıdır! Kişi hak ve hürriyetlerine aykırı bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinde yeni bir boyut kazanmıştır.

    YanıtlaSil
  2. Karşılıksız Çek Vermekten Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay Tutuklandı Karşılıksız Çek Verdiği Gerekçesiyle Antalya'da Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay, Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi.
    Karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle Antalya'da gözaltına alınan yönetmen Ezel Akay, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya'da bu sabah kaldığı Dedeman Otel'de polis tarafından gözaltına alınan Ezel Akay karşılıksız çek verme suçunu konu alan 3167 Sayılı Kanun'a muhalefetten Asayis Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Daha sonra Antalya Adliyesi'ne getirilen yönetmen Ezel Akay'ın borcunu ödemediği anlaşıldı. Adliye nezaretinde sabah saatlerinden beri bekletilen Ezel Akay hakkında Fatih Adliyesi tarafından çıkarılan tutuklama müzekkeresi bulunduğu belirtildi.

    Akay daha sonra tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Sadullah Ergin, bizler sayıları yüzbinlerle ifade edilen çek mağdurlarıyız Türk Ticaret Kanunu'nun çek ile ilgili hükümleri İsviçre borçlar kanunundan tercume edilerek alınmıştır. 3167 sayili kanun çek kullanımını yaygınlaştırması gererkirken, Tamamen karşılıksız çek keşidecilerini cezalandırmaya yönelik gayri insani hükümler taşımaktadır. Bu kanun, temelde Banka ve Ticaret Araştırma Enstitüsünün Tasarısını esas almıştır. Karşılıksız çeke Hapis cezası Türk Hukuk Sistemi açısından bir yüz karasıdır! Kişi hak ve hürriyetlerine aykırı bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinde yeni bir boyut kazanmıştır.

    YanıtlaSil