Gerceker suca battik


İŞTE, YARGI CEPHESİNDE EKONOMİNİN GİDİŞATI: SUÇA BATTIK!
Yargıtay Başkanı Gerçeker, ekonomik suçlarda patlama yaşandığını açıkladı. Yargıtay tarihinde suç dosyası sayısı ilk kez 1.5 milyona ulaştı. Bakılamayan binlerce dava zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ekonomideki darboğazı dosyalarla ortaya koydu. Ekonomik suçların rekor seviyeye ulaştığını belirten Gerçeker, Yargıtay’a temyiz için gelen elektrik, su hırsızlığı gibi dosyaların sayısının 100 bine dayandığını söyledi.

ELEKTRİK HIRSIZLIĞINDA PATLAMA VAR:
Toplumun yaşadığı ekonomik sıkıntılar kaçınılmaz olarak suç istatistiklerine de yansıyor. Ekonomide yaşanan darboğazlar insanları suç işlemeye itiyor. Yargıtay’a temyize gelen ceza davaları arasında özellikle ekonomik suçlarda ciddi oranda patlama var. Sayaç mührünü sökerek veya kaçak hat çekerek yapılan elektrik hırsızlığı, su hırsızlığı gibi ekonomik suçlara ilişkin dosyaların sayısı 100 bine dayandı. Bu dosyalar daha önceki yıllarda 15 -20 bin civarında olurdu.

KARŞILIKSIZ ÇEK DAVALARINDA REKOR:
Çek Kanunu’na muhalefet suçlarında da rekor artış görülüyor. Karşılıksız çek nedeniyle açılan ceza davalarının sayıları da yanılmıyorsam 45-50 bini buldu. Bu sayı daha önceki yıllarda 25-30 bin kadardı. Yargıtay’a gelen hırsızlık ve gasp dosyaları 60 bini, sahtecilik ve dolandırıcılık dosyaları ise 20 bini aştı.

YÜKÜ BAŞKA DAİRELERE PAYLAŞTIRDIK:
Gasp, dolandırıcılık, elektrik ve su hırsızlığı, sahtecilik gibi ekonomik suçlara bakan Yargıtay 6’ncı Ceza Dairesi, kaldıramayacağı kadar bir yükle karşı karşıya kaldı. Bu dairenin yükünü hafifletmek için suç türüne göre dosyaların bir bölümünü başka dairelere paylaştırdık. Elektrik ve su hırsızlığı suçlarının temyiz incelemesini 2’nci Ceza Dairesi üstlendi.

"ÖNCELİĞİN DE ÖNCESİ” DİLEKÇESİ:
Davalarda taraf olan kişiler Yargıtay’daki iş yükünü dikkate alarak, “öncelik” dilekçesi verirlerdi. Artan dosya sayısı karşısında yeni bir dilekçe türü çıktı. Son dönemde verilen dilekçelerde, “önceliğin de öncesi” gibi taleplerle karşılaşıyoruz.

YARGITAY KİLİTLENME NOKTASINDA:
YARGITAY her geçen gün artan iş yükü karşısında kilitlenme noktasına geldi. Temyize gelen dosya sayısı Yargıtay tarihinde ilk kez 1 milyon 500 bine yaklaştı. Bunların yaklaşık 600 bini karara bağlanamadan gelecek yıla devredilecek. Yargıtay Başsavcılığı’nda incelenmeyi bekleyen 400 bin kadar dosya bulunuyor. Karara bağlanamayan 10 binlerce dosya zamanaşımına uğrayacak. Çözüm kısa vadede oldukça zor.

6 YENİ DAİRE OLUŞTURULACAK:
Yargıtay’ın iş yükünün hafifletilmesi için 6 yeni daire oluşturulacak. Bu dairelerden 3’u hukuk, diğer 3’ü ise ceza dairesi olarak görev yapacak. Yeni dairelerin kurulabilmesi için yasa değişikliği gerekiyor. Bunun için Başbakanlık ile yazışmalarımızı yaptık. Ayrıca üye sayısının geçici olarak artırılması, beşer kişilik heyetler halinde çalışma zorunluluğunun kaldırılması ve daha az kişiden oluşan heyetlerle çalışma olanağı sağlanması gibi önlemler de düşünüyoruz. Ancak bu önerilerin gerçekleştirilebilmesi için yasa değişiklikleri yapılması gerekiyor.

BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ 2010’DA FAALİYETTE:
Bölge İdare Mahkemeleri’nin kuruluş yasası çıktı. Yasaya göre bu mahkemeler 2010 yılında 9 bölgede faaliyete başlayacaklar. 5 bin YTL’ye kadar olan hukuk davaları ile 5 yıla kadar hapis cezası verilen ceza davalarının temyiz incelemesi, Yargıtay’a gelmeden bu mahkemelerde yapılacak. Bu sınırların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hukuk davalarındaki 5 bin YTL sınırı 50 bin YTL’ye yükseltilebilir. Ceza davalarındaki 5 yıl hapis sınırının ise 2 yıla düşürülmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyiz.

İŞ YÜKÜNÜN ERİMESİ EN AZ 10 YIL SÜRER:
Bölge İdare Mahkemeleri’nin faaliyete geçmesi Yargıtay’ın iş yükünü bir günde hafifletmeyecek. Yeni sistemin yerleşmesi ve Yargıtay’ın mevcut iş yükünün erimesi için en az 10 yıla ihtiyaç var. Yargıtay’ın bu süreden önce küçülmesi mümkün değil.

HSYK BAŞKANVEKİLİ ÖZBEK’E AYNEN KATILIYORUM:
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in AKŞAM’a yaptığı “Tam bağımsız yargı” değerlendirmesine aynen katılıyorum. Yeni yargı yılı açılış konuşmamda Özbek’in görüşleri ile paralellik taşıyan açıklamalarda da bulunmuştum.

YARGITAY ÜYELERİ TRAFİK CEZASI ÖDÜYOR:
Yargı soluduğumuz hava kadar önemlidir. Her fırsatta yargı mensuplarının dokunulmazlığı olduğu ileri sürülür. Yargı bağımsızlığı ve hakim teminatını güvenceye alan düzenlemeler dokunulmazlık olarak algılanmamalı. Hakimlerin trafik cezası bile ödemediği yazılıp çiziliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Trafik ihlali yapan Yargıtay üyeleri hakkında kesilen cezalar, 1’inci Başkanlık Kurulu’na geliyor. Nerdeyse her hafta 4-5 Yargıtay üyesi arkadaşımıza, trafik cezasından kaynaklanan ödeme emri çıkartıyoruz.

(AKŞAM)


http://www.cekmagdurlari.com/2009/07/tesk-turk-esnafndan-ekmek-aclm.html

4 yorum:

  1. Sayın Sadullah Ergin, bizler sayıları yüzbinlerle ifade edilen çek mağdurlarıyız Türk Ticaret Kanunu'nun çek ile ilgili hükümleri İsviçre borçlar kanunundan tercume edilerek alınmıştır. 3167 sayili kanun çek kullanımını yaygınlaştırması gererkirken, Tamamen karşılıksız çek keşidecilerini cezalandırmaya yönelik gayri insani hükümler taşımaktadır. Bu kanun, temelde Banka ve Ticaret Araştırma Enstitüsünün Tasarısını esas almıştır. Karşılıksız çeke Hapis cezası Türk Hukuk Sistemi açısından bir yüz karasıdır! Kişi hak ve hürriyetlerine aykırı bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinde yeni bir boyut kazanmıştır.

    YanıtlaSil
  2. Karşılıksız Çek Vermekten Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay Tutuklandı Karşılıksız Çek Verdiği Gerekçesiyle Antalya'da Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay, Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi.
    Karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle Antalya'da gözaltına alınan yönetmen Ezel Akay, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya'da bu sabah kaldığı Dedeman Otel'de polis tarafından gözaltına alınan Ezel Akay karşılıksız çek verme suçunu konu alan 3167 Sayılı Kanun'a muhalefetten Asayis Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Daha sonra Antalya Adliyesi'ne getirilen yönetmen Ezel Akay'ın borcunu ödemediği anlaşıldı. Adliye nezaretinde sabah saatlerinden beri bekletilen Ezel Akay hakkında Fatih Adliyesi tarafından çıkarılan tutuklama müzekkeresi bulunduğu belirtildi.

    Akay daha sonra tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

    YanıtlaSil
  3. Karşılıksız Çek Vermekten Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay Tutuklandı Karşılıksız Çek Verdiği Gerekçesiyle Antalya'da Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay, Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi.
    Karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle Antalya'da gözaltına alınan yönetmen Ezel Akay, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya'da bu sabah kaldığı Dedeman Otel'de polis tarafından gözaltına alınan Ezel Akay karşılıksız çek verme suçunu konu alan 3167 Sayılı Kanun'a muhalefetten Asayis Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Daha sonra Antalya Adliyesi'ne getirilen yönetmen Ezel Akay'ın borcunu ödemediği anlaşıldı. Adliye nezaretinde sabah saatlerinden beri bekletilen Ezel Akay hakkında Fatih Adliyesi tarafından çıkarılan tutuklama müzekkeresi bulunduğu belirtildi.

    Akay daha sonra tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

    YanıtlaSil
  4. Sayın Sadullah Ergin, bizler sayıları yüzbinlerle ifade edilen çek mağdurlarıyız Türk Ticaret Kanunu'nun çek ile ilgili hükümleri İsviçre borçlar kanunundan tercume edilerek alınmıştır. 3167 sayili kanun çek kullanımını yaygınlaştırması gererkirken, Tamamen karşılıksız çek keşidecilerini cezalandırmaya yönelik gayri insani hükümler taşımaktadır. Bu kanun, temelde Banka ve Ticaret Araştırma Enstitüsünün Tasarısını esas almıştır. Karşılıksız çeke Hapis cezası Türk Hukuk Sistemi açısından bir yüz karasıdır! Kişi hak ve hürriyetlerine aykırı bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinde yeni bir boyut kazanmıştır.

    YanıtlaSil