Gelir Testi Adrese Kayıtlı Olma Şartı

Genel Sağlık Sigortasından faydalanmak için gelir beyanı için süre 29 Şubat 2012 de doluyor.
Ailedeki kişi başına düşen gelir hesap edilirken, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri dikkate alınıyor. Bu verilere göre kazancı belli bir miktarın altında olanların primleri devlet tarafından karşılanıyor.
Bu ülkede; Borçları dolayısıyla icra haciz takipleri nedeniyle her hangi bir adrese kayıtlı olmayan binlerce vatandaş vardır.
Bu ülkede; Daha düne kadar karşılıksız çek nedeniyle aranan ve belirli adresi olmayan binlerce vatandaş vardır.
Bu kişilerin herhangi bir işi bir kazancı yoktur. Bir çoğu tanıdık, akraba, veya Baba veya Anne yanında ikamet etmektedirler.
Eş, Dost, Tanıdık, Anne ve Baba ikametlerine kendilerini kayıt edememektedirler, bunu yaptıkları takdirde icra haciz işlemleri bu adrese başlayacaktır.

Kısaca; Bu ülkede binlerce yurttaşın kayıtlı herhangi bir adresi yoktur.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kendisini; Sosyal bir Devlet olarak tarif etmektedir.

Sosyal devlet, kişilere sadece temel hak ve özgürlükler saglamakla yetinmeyen, aynı
zamanda, vatandaşların sosyal durumlarını iyileştirmeyi, insan hasiyetine yaraşır bir
yaşam sekli sunmayı, sosyal güvenliğe kavuşturmayı kendine ödev bilen devlet
anlayışıdır.

Sosyal Devlet Vatandaşına belli bir kuralı dayatırken, bu kuralı sağlayamayacak olanlara da bu imkanı sağlamak zorundadır. Bu Sosyal Devlet olmanın olmazsa olmaz şartıdır.

Günümüz şartları düşünüldüğünde, bir ev kiralamak, elektrik, su gibi aylık yaşamsal masraflar aylık asgari ücretin çok üstündedir, binlerce vatandaşımız bunu karşılayacak olanağa sahip değildir. herhangi bir işi yoktur, çalışsa bile kayıt dışı SGK ya kayıt olmaksızın çalışmaktadırlar. Hiç bir sosyal güvenceleri yoktur.

Ticaretle uğraşmış ve talihsiz bir şekilde iflas etmiş, omuzlarında borç yükü bulunan, her hangi bir kazancı, her hangi bir adresi olmayan binlerce vatandaş bu hizmetten faydalanamayacaktır.

Bu insanlarımızın büyük çoğunluğu orta yaşın üstündedir ve her an için ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır.

Devletimizin gözden kaçırdığı bu durumu göz önüne alması için, herhangi bir adrese kayıtlı olmayan vatandaşlarımızın, gelir tespiti başvuruların kabul edilerek, yeterli gelire sahip olmayan vatandaşlarımıza sağlık hizmetlerini sağlaması için aşağıdaki mercilere başvurularını yapmalılar.

Başbakanlık İletişim Başkanlığı (BİMER)
TELEFON: (0312) 422 10 00
FAX: (0312) 422 26 67
E-POSTA: bimer@basbakanlik.gov.tr
Online Başvuru sayfası: BİMER BAŞVURU

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı:
Elektronik posta yoluyla: ihb@basbakanlik.gov.tr
Faks yoluyla: (0312) 422 29 96
Telefonla: (0312) 422 29 20 , 422 29 00

8 yorum:

  1. kocaelide öğrenciyim. yurtta kalıyorum postalarımın güvenli bir şekilde almak için ikamet adresimi istanbulda yaşayan ablamın yanına aldırdım. gelir beyanımıda bildirdim. okuduğumu babamın emekli olduğunu felan. daha sonra güya bana layık görülen ödeme aylık 112 liraymış. güya postacı kapıma gelmiş.... hiç birşeyden haberim olmadı taaki geçenlerde tesadüfen sgk da işim çıkana kadar. bir öğrendimki 1200 tl civarında borcum varmış. ben nasıl öderim bu kadar parayı.... dünyanın hangi ülkesinde öğrenciden veya işsizde bu değerde para alınıyor.... kanımca çeteciliğin ve haracın yasal yolunu bulmuşlar... hakkımı arayamıyorum çnkü herşeyi kılıfına uydurmuşlar... şimdi devletle mahkemeliğiz... komik.

    YanıtlaSil
  2. önemli bir konu dile getirdiğiniz için çok teşekkürler
    Bende yeni çıktım adres herkesinki gibi kayıtlı değil kayt yaptıracaktım kayıttan çok kısa bir süre sonra eve icra geliyormuş denildi biraz askıya almıştım ay sonuna doğru bu 3.yargı daki haciz ile ilgili kanunlar yetişirmi acaba dedim biraz beklemeyi düşünüyorum olmadı mecbur gidicem adres kayıt vermeye iki arada bir derede derler ya aynen orada kaldım kaldık

    YanıtlaSil
  3. Ahmetkaplan145319 Aralık 2013 14:22

    bi soru sorabilirmiyim affınıza sığınaraktan benim devam eden çek davam vardı bugün gerekçeli karar yazıldı karar mahkumiyet yazıyor ne anlama geliyor hapis kalkmadı mı şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. alabilir...size istikak davası hakkı doğar...uğraşırsınız...genelde bu tür davaları da karşı taraf kazanır...av.masrafı siz ödersiniz...

    saygılar...

    seker765

    YanıtlaSil
  5. Size sonuna kadar katılıyorum. Gerçekten parçalanan aileler var bunun yanında kaçmak için formalite boşanmalar var. 3 kuruş maaşına haciz gelmesin diye sigortasız çalışanlar var.
    Bunları önlemek için haciz işlemi aile bireylerinin 1 evden fazlasına haciz olmalı, eve haciz tamamen kaldırılmalı çünkü avukatlar eminimki rahatsızlık vermek için sık sık eve geleceklerdir. maaş haczi ise %25 yerine 1000 tl üzerine %10 2000 tl üzerine %20 gibi aile birey sayısı göz önüne alınarak yapılmalıdır. hatta mümkünse maaşa hiç yapılmamalı diğer banka hesaplarına yapılmadır.

    YanıtlaSil
  6. Hadi gerçek borçluya icraya gidiliyorda birde borcu olmadığı ispatlayabileceği halde sırf dosya yok bilmemne asrafı vs diye dava açamayanlara gelen hacizlere ne demeli izmirde yaşıyorum 15/09/2011 tarihinde bir ev tuttum kira için her aya bir tane gelecek şekilde 12 senet yaptım daha önce bu şekilde bir şey yapmadığım için tam odur budur detaylarını bilmem senetlerde kira karşılığıdır ibaresini eklememişim ayrıca bazı senetlerin tarihlerini bile atmamışım dikkatsizlik işte ev sahibimle eve ilgili bazı konularda anlaşmazlığa düşünce evi boşalttım elimde oturduğum süre içersindeki ödediğim senetler duruyor ancak ev sahibim elinde bulunan senetlerde 2 tanesini 350+350 sanki borçluymuşum gibi icraya vermiş elşmde kiraları ödediğime dair hem senet hemde ses kayıtları var ancak dava açmadan (açsam bu icraıda durdurmıuyor bunun için borçtan fazlasını dava dosyasına teminat olarak yatıracakmışım )haklılığımı ve borçsuzluğumu da ispat edemiyorum eşimden ayrıyım ve 10 yaşındaki oğlumla beraber yaşıyorum evimde sadece ihtiyaç dahilinde eşyalar var çocuk odası yatak odası tv,buzdolabı,çamasır makinası gibi dava için harçlar peşin yatırılacağından dava da açamadığımdan çaresizce ve korkuyla haciz gelmesini bekiyorum çocuğun psikolojisi bozuldu ben azda olsa idare etmemizi sağlaya işimden oldum hacizemi ekmek parası bulamadığımamı yanayım şu yasa ne zaman çıkarsa çıksında biraz olsun rahatlıyayım

    YanıtlaSil
  7. anlaşıldı işte yurdum insanının insana olan güveninden dolayı başınıza bu gelmiş malesefki memlekette böyle şeref ve haysiyet düşkünü insanlar var tanıklarınız varsa itiraz edebilir sizde mahkemeye gidebilirsizin ama uzun ve masraflı bir iş allah kolaylık versin kardeşim

    YanıtlaSil
  8. zorunlu sağlık sigortası zulmu bu. ne sitiyosunuz kardeşim işi gücü olamayan parası olmayan insandan. zorunlu sigortamı olur. Allah akıl fikir versin. ne diyeyim

    YanıtlaSil