Çek ibrazı ve karşılıksız işlemi

Yeni Çek Kanununa göre çeklerin bankaya ibrazı ve karşılıksız çek işlemleri aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır.

3167 Sayılı kanuna göre;
3. Maddede, çekin muhataba ibrazı, banka tarafından çekin bedelinin ödenmesi, çekin karşılıksız olduğunu tesbiti ve karşılıksız kalan kısım için gecikme cezası düzenlenmiştir.
Maddenin 1. fıkrasında, çek bedelinin nasıl ödeneceği, 2. ve takip eden fıkralarda karşılıksız işleminin nasıl yapılacağı ve bankanın sorumlu olduğu miktar belirtilmiştir.
Karşılıksız çek işlemi 2. 3. 4. 5. ve 6. fıkralara göre yapılacaktır.
Karşılıksız  çek işlemi yapılabilmesi için;
a- Çekin, üzerinde yazan keşide tarihine göre kanuni ibraz süresi içerisinde ibraz edilmesi,
b- Hamilin, karşılıksız çek işlemi yapılmasını talep etmesi,
c- Çekin arkasına, ibraz tarihi, hesap durumu, bankanın yükümlülüğü çerçevesinde ödediği miktar, ibraz eden kişinin ya da tüzelkişi temsilcisinin adı soyadının yazılması,
d- Çekin arkasının hamille birlikte banka görevlisinin de imzalaması,Gerekir.

İbraz eden, çekin arkasını imzalamaktan kaçınırsa karşılıksız çek işlemi yapılmaz.
Çekin arkasında; Banka tarafından ödenen miktar çek bedelinden düşüldükten sonra karşılıksız kalan tutar açıkça belirtilir.
Banka tarafından ödenen miktar; hesap sahibinin banka hesabında bulunan parası + bu miktar yetmediğinde bankanın yükümlülüğü gereği (en çok 600 TL) ödemekle yükümlü olduğu miktardır.

5941 s. Çek Yasası’na göre; çeklerde, hamilin kısmi ödemeyi kabul edip etmemesine göre karşılıksız işlemi yapılmaktadır.
1 - Hamilin kısmi ödemeyi kabul etmesi halinde ibraz ve karşılıksız çek işlemi:
3. maddenin 4.ve 6. fıkralarına göre karşılıksız işlemi yapılacaktır.

Örnek;
A- ) Hesap bakiyesi sıfır, hesap sahibinin hesabında hiç para yok;
a- Çek bedeli 600 TL veya daha az,
Banka, 600 TL yi geçmemek üzere çek bedelini hamile ödeyecek ve karşılıksız işlemi yapılmayacaktır.
b- Çek bedeli 1.000 TL,
Banka, yükümlülüğü gereği 600 TL yi hamile ödeyecek, 400 TL için karşılıksız işlemi yapılacaktır.
c- Çek bedeli 1.500 TL,
Banka, yükümlülüğü gereği 600 TL yi hamile ödeyecek, 900 TL için karşılıksız işlemi yapılacaktır.
B - ) Banka hesabında 500 TL bulunmakta olsun,
a- Çek bedeli 600 TL.
Banka hesapta bulunan 500 TL yi + ödemekle yükümlü olduğu miktardan 100 TL yi ödeyecek ve karşılıksız işlemi yapılmayacaktır.
b- Çek bedeli 1.000 TL,
Banka, hesapta bulunan 500 TL + yükümlülüğü gereği 400 TL yi hamile ödeyecek karşılıksız işlemi yapılmayacaktır
c- Çek bedeli 1.500 TL,
Banka, hesapta bulunan 500 TL + yükümlülüğü gereği 600 TL yi hamile ödeyecek, karşılıksız kalan 400 TL için karşılıksız işlemi yapılacaktır.

2 - Hamil tarafından kısmi ödemenin kabul edilmemesi halinde (hesapta bulunan para+bankanın ödemekle yükümlü olduğu miktar) ibraz ve karşılıksız çek işlemi;
3. Maddenin 5. ev 2. fıkraları uyarınca; karşılıksız çek işlemi yapılacaktır.
Örnek;
Çek bedeli 10.000 TL olduğu halde banka hesabında 500 TL bulunmaktadır. Hamil kısmi ödemeyi kabul etmedi. Bankanın ödemekle yükümlü olduğu miktarın dışında sadece bankada bulunan miktar çek bedelinden düşülecek ve 9.500 TL olarak karşılıksız çek işlemi yapılacaktır. Burada bankanın ödemekle yükümlü olduğu miktar (600 TL) karşılıksız işleminde göz önüne alınmayacaktır.

1- Hamil tarafından kısmi ödemenin kabul edilmesi halinde;
Banka, karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra çekin arka ve ön yüzünün onaylı fotokopisini ibraz eden hamile verir, çekin aslı banka tarafından muhafaza edilir. Çek aslının mahkeme veya icra dairesi tarafından istenmesi halinde bu mercilere gönderilir.
2- Hamil tarafından kısmi ödemenin kabul edilmemesi halinde (hesapta bulunan para+bankanın ödemekle yükümlü olduğu miktar);
İbraz tarihi ve ödememe nedeni çekin arkasına yazılır ve hamilin imzası alınmak suretiyle çekin aslı hamile geri verilir, onaylı fotokopisi bankada saklanır. Bu durumda karşılıksız çek işlemi 2. fıkraya göre yapılır.

Bu duruma göre infazları tamamlanmamış dosyalar yeniden ele alınıp, gerek hesapta gerekse bankaca kısmi ödeme yapılarak karşılıksız çek işlemi yapılıp yapılmadığı belirlenecektir..

Bu Karşılıksız çeklerle ilgili Yargıtay Savcısının yazısıdır, defalarca okumama rağmen bir şey anladığım söylenemez, ama dosyaların yeniden alınması güzel bir gelişme...

224 yorum:

  1. yav kafam zaten karışıktı şimdi tam karıştı yav ben aranan bir şahısım istanbulda kalıyom dosyam izmirde istanbuldan izmirdeki daosyamla ilgili taahüdü nasıl verecem burda adliyeye gitsemmi yoksa direk karakola gidip beni kurtarın mı desem allah rızası için biri bişey deyip yardım etsin ben nasıl özgür kalacam

    YanıtlaSil
  2. 190 da yazan arkadaş ben uzun süredir takip ediyorum vekaleten cek imzalayanlardan hiçbirine razlamadım çünki bir belirsizlik var son çıkan yasaya göre ceza yok deniyor eğer ceza yoksa mutlaka bir olmalı cezaevinden çıkan veya dışarda olupta mahkeme kararı olan.. durum ne zaman belli olur artık ne diyelim allah tüm kardeşlerimizin yardımcısı olsun

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşım vadesinden önce yazılan çeklere beraat gelecektir, bize lazım olan biraz zaman, sistem yerli yerine bir otursun, hakimlerin kafasındaki soru işaretleri kaybolsun bakalım

    YanıtlaSil
  4. yargıtay başkanı ve diger yüksek mahkeme başkanları ile başbakan sayın cumhur başkanı ile görüştü umarım yargıtay ile hükümet arasında bir sorun oluşmaz ve ozamanda yargıtay bu soruna son noktayı koyar aksi halde bunlar kendi aralarındaki kavgada bizim üstümüze basarlar umurlarındada olmaz

    YanıtlaSil
  5. yine site karanlığa büründü kimse yokmu burda arkadaşlar

    YanıtlaSil
  6. arkadaşlar vkaleten cek imzalayanlara ceza yok dendi.. 159 daki arkadaş diyorki vekaleten cek imzalayıp cezaevinde olanlarada tahütname imzalatıp salıvermişle.. Burda bir yanlış anlaşılma var mademki vekaleten cek imzalayanlara ceza yok denildi öyle ise neden tahütname imzalatıldı?? tahütname imzalatıldıysa vekaleten çek imzalayan kişilere af gelmedi..SAYIN CÜNEYT BEY BU KONUDA BİZLERİ AYDINLATIRMISINIZ MUTLAKA BU DAVA İLE ALAKALI BİR KARDEŞİMİZ OLMALI.GERCEK BİLGİYİ SİZDEN ALMAK İSTİYORUZ BURAYA YAZAN ARKADAŞLARIN ÇOĞU KULAKTAN DOLMA BİLGİYİ AKTARIYOR BİR MAHKEME KARARI OLURSA BİZLERDE AYDINLANMIŞ OLURUZ.. SAYGILARIMLA... HAMDİ

    YanıtlaSil
  7. SAYIN CÜNEYT ABİ!C.H.P anayasa mahkemesine bu aymı gidecek ve eğer giderse anayasa mahkemesinden tahmini nezaman gelir,bu süre zarfında bizim durumumuz ne olur!zeynep

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar bu da baştan bu yana basın kanadında haklı davamıza destek olduğu hepimiz tarafından bilinen Sayın Fatih ALTAYLI'nın 04/OCAK/2010 da Haberturk Gazetesinde yayınlanan yazısı ( hani Türkiye'de global kriz teğet geçmişti ya) :))

    04.01.2010 08:23

    BEN size söyleyeyim. Bu durum hayra alamet değil.
    Bir toplum bu kadar tepkisiz, bu kadar hareketsiz, bu kadar suskun olduysa ortada ciddi bir sorun var demektir.
    Memlekette son 1 yıldır olanlara bakıyorum.
    Yargı bölünüyor, yıpratılıyor.
    İktidarın hoşuna gitmeyen yargı "Hâkim diktatörlüğü" oluyor, iktidarın hoşuna giden yargı "Bağımsız".
    Türkiye bölünüyor, yıpratılıyor.
    Dağdan karşılama töreni ile inen terörist "kahraman" ilan ediliyor, suçunu dahi öğrenemeyen profesörler "terörist".
    Dün ağlayıp zırlayıp "ezilen" olduğunu söyleyen, bugün artık "ezen".
    Memlekete demokrasi geliyor diye bir tarafını yırtanlar, Tekel işçilerinin yediği sopayı, gazı da demokrasi diye yutturuyorlar.
    Haksızlığın, yolsuzluğun, eş dost kollamanın bini bir para.
    Ülkenin yönü çevrildi diyorlar. Keşke o olsa. Ülkenin yönü belirsiz.
    Ama kimsede ses yok. Kimse gıkını çıkarmıyor.
    Geçenlerde eski bir siyasetçi ile karşılaştım.
    "Bu halk böyledir" dedi. "Ucu cebine dokunmadığı zaman hiçbir şeyi umursamaz. Gıkını çıkarmaz. Ama cebine dokununca kıyamet kopar. Yarın öyle bir zam furyası başlasın bak nasıl kıyamet kopuyor."
    O da oldu işte.
    Yılbaşından bir gün önce her şeye zam geldi.
    Hem de ne zaman.
    O müptezel şarkı gibi.
    Enfyasyon 5, zamlar 25.
    Dünyanın en pahalı benzini mazotu artık dünyanın en pahalısından bile daha pahalı.
    Ama memleketimin vatandaşında hâlâ ses yok.
    Ses değil, tık yok.
    Diyorum ya bu durum hayra alamet değil.
    Ya millet öldü farkında değiliz ya da başka bir durum var.
    Yakında çıkar kokusu.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşlar Sayın Başbakan Erdoğan'ın Emeklilere zam müjdesi açıklamasını yaparken ağzından dökülen cümlelerin bir özeti aşağıdadır. Buradan da herkes bizim neden mağdur olduğumzu neden Amerika'da vatandaşların haklarının, eşitliğin, insan haklarının ne kadar önde geldiğini hiçbir özel güçlü lobinin halkın gücünün önünde olamadığının ciddi bir göstergesi, bizim ülkemizde tabi bankalar batmaz rekor karlar açıklarlar nassıl olsa onların yerine halk batırılıyor. İşte başbakanın sözleri " Dikkat ediniz krizin başladığı günden itibaren sadece ABD’de 158 banka battı. Bizdeyse tek bir banka bile batmadı.

    -Neden? Çünkü 7 yıldır bir finans sitemi inşa etmek için mücadele verdik. Ciddi bir zorluk da yaşamadık.

    - 2001 krizinde bu ülkede tam 21 banka fona devredildi. Kimlerin iktidarı döneminde olduğunu biliyorsunuz. Bu bankaların zararı benim milletimin cebinden çıktı. Bankaların patronları değil, milletim ödedi. 2008’de daha büyük bir kriz yaşandı, Türkiye’de hiçbir banka batmadı. Niye? Takip mekanizması var, disiplin var.

    - 21 banka batarken iktidarda MHP, DSP, ANAP vardı. Çok başarılıydınız da 5 yıl iktidarda kalmanız gerekirken 3.5 yılın sonunda niçin kaçıp gittiniz? Çünkü sizin işiniz değil bu yapamazsınız. "

    YanıtlaSil
  10. İŞTE MAHKEMENİN GEREKÇESİ

    Mahkeme 4 sayfalık kararında tahliyeye gerekçe olarak şunları yazdı:

    “ 3167 sayılı yasanın 16ncı maddesi değerlendirildiğinde çek tutarı kadar ağır para cezası ile cezalandırır. Ancak veilen para cezası 80 milyar liradan fazla olamaz”hükmünün bulunduğu bu düzenlemenin gün para cezası içermemesi nedeni ile TCK’nın 52/1 maddesine uygun olmadığı ortadadır.

    Bu düzenleme karsısında açık bir yasal düzenleme yokken çek bedeli kadar tam gün sayısı belirlenerek bunun 20-100 lira arasında takdir edilecek bir bedelle çarpılması sureti ile sanığın cezalandırılabilecegini degerlendirmek kıyas yapmaktır. Kıyas TCK’nın 2/3 madde ve fıkrası ile yasaklanmıştır. Buna öre kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler kıyasa yol açacak biçimde yorumlanamaz. Kararına itiraz edilen mahkeme gerekçesinde kıyas yasağına ragmen kıyas yaparak adli para cezası olduğu belirtilmiştir.

    3167 sayılı yasada bulunan ve 5237 sayılı TCK’nınlnci kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümler 31 Aralık 2008 tarihine kadar uygulanabilecektir. Bu düzenlemenin mevhumu 52nci maddede düzenlenen gün para sistemine aykını oln ceza kuralının 31 Aralık 2008 tarihinden sonra uygulanamayacağı anlaşılmaktadır. Kaldı ki yasa koyucu 5252 sayılı yasanın geçici lnci maddesine dikkate alarak 5728 sayılı yasa ile özel yasalarda ayrıntılı düzenleme yapmasına rağmen 3167 sayılı yasada herhangi bir düzenleme yapmamıştır.
    Yasa koruyucunun atlama yaptığı, bu konuyu unuttuğu kabul edilemeyecegine göre yasa koruyucunun muradının 3167 sayılı yasanın 16/1 maddesi ile düzenlenen ceza kuralının ortadan kalkması uygulanamaz olması olduğu kabul edilmelidir. Çünkü ceza kuralları uyguylanmak amacı ile konulur.Uygulanmayan bir ceza kuralı kaldırılmış demektir. Uygulanamayacağı yasa ile düzenlenen bu nedenle yasal olarak kaldırılma dışında yok hükmünde olan bir kurala göre ceza vermek gerek Anayasa7da yapılan dütenlemeye temel hak ve özgürlükleri içeren uluslar arası sözleşme hükümlerine ve gerekse türk ceza kanunun 2nci maddesinde düzenlenen kanunun açıkca suç saymadığı bir fiim içim kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunlarla yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden baska bir ceza .ir güvenlik tedbirine hüküm olunamaz kuralına da aykırıdır

    Mahkeme 4 sayfalık gerekçesiyle itirazı kabul ederek yasada yeni düzenleme yapılıncaya kadar infazın durdurulmasına karar vedi.

    Bu karar ile karşılıksız çek vermek suçundan tutuklanan ve cezaevlerinde bulunan kişilerinde tahliyeleri gündeme geldi

    alıntıdır www.sakaryahalk.com

    YanıtlaSil
  11. sayın ofluoğlu

    TV lerde defalarca söylediğiniz gibi TCK da dolandırıcılıkla ilgili maddeler mevcut ve çeke ceza ile bu sorunu çözmek SN ALİRIZA ÖZTÜRK ün söylediği gebi çek alacaklısını padişahın oğlu gibi görmektir...

    my way

    YanıtlaSil
  12. Arkadaşlar aşağıdaki metni 105-106-ve de 107 deki belirtilen ve de www.bianet.org/bianet/toplum/119240-acayip-konu-oteki-ceza-hukuku sitesinde yayınlanan makalesi sebebiyle makalenin yazarı olan Avukat Fikret İKİZ'e teşekkür amaçlı mail ile attım isteyen arkadaşlarda bu ve buna benzer maillerini atarlarsa sanırım benzeri yazı yada yorumlar çoğalır. Yazarın mail adresi sitede de belirtildiği üzere (ilkiz@mail.koc.net)

    Sayın Fikret İlkiz;

    Blogumuza yorum yapan bir arkadaşımız sayesinde sizin bianet adlı siteye yazmış bulunduğunuz Acayip Konu: Öteki Ceza Hukuku başlıklı makalenizi okumuş bulunmaktayım. Bu makalede ben ve benim gibi mağdur olanlar hakkında yazmış bulunduğunuz yorumlara benimde şahsi olarak katıldığımı belirtir, bu konuya parmak basarak dile getirmenizden dolayı size teşekkür etmeyi bir borç bildiğimi belirtirim. Bu ve buna benzer konularda vaktiniz olduğu sürece bizim blogumuza da konuk olursanız ayrıca mutluluk duyarız.

    Saygılarımla,


    ÇEK MAĞDURLARI
    www.cekmagdurlari.com

    YanıtlaSil
  13. SAYIN OFLUOĞLU

    BENİM YAZDIĞIM YAZI AÇIK VE NET...


    Mayıs 2009 tarihinden bu yana ben bu konuyu yazıyorum, tasarı(şimdi kanun) kusurluluğu getiriyor diye. Yeni yasa bu şekilde yorumlanıp uygulanmalı, aksi halde Anayasa Mahkemesinden iptal edilmeli diye.Son yazılarımızda bu blogda bu konuyu hep gündemde tuttuk

    sayın ofluoğlu..yukarıdaki cümlelerle,bu şekilde yorumlanır da ceza verilirse anayasa mahkemesine gitmese de olur demiş…

    bizim bu kanundaki çağ dışı cezanın tümden kalkması birinci önceliğimiz…

    BU DA ANCAK ANAYASA MAHKEMESİ İLE MÜMKÜN..

    my way

    My Way benim adıma yargıda bulunuyor. “sayın ofluoğlu..yukarıdaki cümlelerle,bu şekilde yorumlanır da ceza verilirse anayasa mahkemesine gitmese de olur demiş…”

    Böyle bir şey miş…falan …demiş…miş…!

    My Way beni eleştirmek için kendini çok zorlamış. Benim dediğim şu:

    Çek kanunu kusurluluk ilkesine göre yorumlanır ve genel yargılama usulüne tabi olursa TCK 157- 158 maddelerinin devamı bir düzenleme olur ve fiilen karşılıksız çeke ceza ortadan kalkar. Bu durumda biz çekle dolandırılıcılığı savunan bir çizgiye gelemeyiz. Bunu anlamak için Türk Ceza Kanununa esas olan suç nazariyesini bilmek gerekir. Kendileri hukuka meraklı, Prof. Dr.İzzet Özgenç’in Türk Ceza hukukunun Genel Hükümlerini tavsiye ederim.

    Ben mahkemelerin Eralp’in kusurluluk yorumu doğrultusunda uygulama yapacağı konusunda şüpheliyim. Bu bir hukuk mücadelsidir. 25 yıldır salt karşılıksız çeke yargısız infaz gibi ceza veren hakimlerin 3167 yi unutup yeni kanunun felsefesini anlayarak karar vermeleri zor görünüyor.



    yukarıdaki yazınıza cevap verme gereğini duydum..çünkü yiğidi öldür hakkını da ver diyenlerdenim...

    ilk olarak miş..müş..demiş...burda haklısınız değiştirelim ve DEDİ yazalım önemli bir konu TÜRKÇEMİZİ doğru kullanmalıyız...

    konuya gelirsek burada üstünde durmamız gereken konu CHP nin anayasa mahkemesine gitmesi konusu ve bu konu varsayımlarda bulunarak ertelenecek bir konu değil...(eğer hakimler şöyle yorumlar SA böyle olur gibi ) nedeni bu süreç 60 günlük bir süreç ve anayasa mahkemesine gidilmezse eğer bu vebal taşır...zaten hakimlerin görüşünü yazmışsınız ve bu konuda hemfikiriz sanırım...

    bu çok saygıdeğer proflara gelince...ünal tekinalple bazı arkadaşlarımız da görüştü telefonla bize verdiği cevap çeke ceza ÇAĞ DIŞI bende karşısındayım ama lobiler çok baskı yapıyor dedi...sanırım tavsiye ettiğiniz izzet özgenç te komisyondaydı...bu zat lar eğer mesleklerine saygı duysalardı eğer HUKUK kuralları için mücadele ederlerdi...ünal tekinalp in takvim gazetesine verdiği beyanatı gördük tam tersi ertelemeye bile biz karşı çıktık diyor ve güya günah çıkartıyor...eğer biz bunları okuyarak bi yere varacak bilgi sahibi olacaksak...KALSIN...

    sonuç olarak HUKUK konusunda bi iddiamız olamaz...fakat en azından okuduğumuzu anlıyoruz...bu da bizi avukatların ihmalinden geç te olsa koruyor....sizi de en kısa zaman da gerçek mücadeleye çağırıyoruz...

    ANAYASA MAHKEMESİNE CHP GİDECEK...BUNA DESTEK VERMEYE DEVAM EDELİM...

    ÇÜNKÜ BU CEZA HUKUK DIŞI...

    ÇÜNKÜ BU CEZA ÇAĞ DIŞI...

    my way

    YanıtlaSil
  14. ARKADAŞLAR ŞİMDİ DEVLETE TAAHHÜT VERİLDİĞNDE HAKKIMIZDAKİ DAVA HAPİS CEZASINDAN KURTULUYORUZ DÜŞÜYOR ONU BİLİYORUMDA PEKALA KARŞI TARAFIN GENE İCRA DURUMU SÖZ KONUSU OLUYORMU HACİZ FİALN GETİREBİLİYORMU EVE İŞYERİNE BANKA HESAPLARINA CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM

    YanıtlaSil
  15. Sayın 105 te yazan arkadaşımız;
    Öncelikle inşallah en kısa sürede eşinize kavuşursunuz, ancak yorumunuzda belirttiğiniz gelen faksı kaybetmek gibi bir hususta somut bir kanıtınız varsa bence hemen bu konu hakkında şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Resmi bir evrakın kaybolması ciddi bir suçtur ve bu konuda hafife alınamaz eşinizin 1 saat bile haksız yere kendisinin elinde olmayan sebeplerden dolayı tutulması kabul edilemez.

    YanıtlaSil
  16. 128-136
    Bu konuyla ilgili mahkeme kararı yazmıştık..
    Bu karara uygun bir dilekçeyle mahkemeye müraacat edin..

    KARAR :

    Sanığın A Bankasına ait B... şehrinde ../.../2009 tarihinde Keşide edilen 11.370 TL bedelli ../../2009 tarihinde C... bankasına ibraz edilerek karşılıksız olduğu saptanan çek ile ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verdiği, suçtan zarar görmesi ihtimali karşısında davaya katılan müştekinin çek hamili olup, usulüne uygun olarak yasal sürede şikâyetçi olduğu, çek bedelinin ödenmesi konusunda Çek Yasası Geçici 2.madde anlaşmaya vardıklarına dair bir belgenin bu güne kadar mahkememize sunulmadığı, ancak 5941 Sayılı Yasa 5/1 madde ve fıkrasının ikinci cümlesi hükmü gereğince hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacağı hükmü gereğince, şikayetçiye Bankaca ödemekle yükümlü olunan 370 TL nin ödendiği, sanığın ise 6.000 TL sini şikayetçinin hesabına ../..2009 tarihinde yatırarak kısmi ödemede bulunduğu, iddia, tebligatlar, tasdikli çek fotokopisi ve tüm dosya kapsamından anlaşılmış olmakla:
    Sanığın Çek ile ilgili Karşılıksızdır İşlemi Yapılmasına sebebiyet verdiği sabit olduğundan eylemine uyan 5941 Sayılı Yasa 5/1.maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, çek miktarı, ödeme yaptığı miktar göz önüne alınarak takdiren 250 gün ADLİ PARA CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA.
    Sanığın ekonomik durumu ve diğer şahsi halleri göz önüne alınarak takdirenTCK 52/1.maddesi gereği 1 günü 20 TL den 5.000 TL ADLİ PARA CEZASINA ÇEVRİLMESİNE,
    5941 Sayılı Yasa 5/1.maddesi gereğince Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açtırmasının Yasaklanmasına. Yasaklama kararının aynı Kanunun 8. maddesi gereğince Merkez Bankasına bildirilmesine.

    Müşteki tarafın zararını karşılamayan sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması şartları oluşmadığından 5271 sayılı CMN nin 231 madde hükmünün uygulanmasına yer olmadığına,
    12 TL tebligat ve yazışma giderinden ibaret yargılama giderinin sanıktan tahsiline..

    YanıtlaSil
  17. cüneyt bey 128 e cevap verebilirmisiniz selamlar

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Cüneyt, Bu sitede yorum yazan mağdurların %90 ı ya işi bilmeyen ama müşterisini yolunacak kaz olarak gören avukatlara para kaptırmaktan bıkmış ya da parası olmadığından avukata para veremeyen insanlardan oluşuyor. Ben şahsım olarak defalarca kendi müvekkilini borçlusundan alacağı rüşvete satan alacak malacak gözü görmeyen avukatlarla karşılaştım. hatta ve hatta benim kendi avukatım benim ortağıma beni sattı ( tabiyki istisnalar kaideyi bozmaz derler mutlaka içlerinde çok insan olanları da vardır bu her meslekte olduğu gibi) ama şu da bir gerçek ki senin de dediğin gibi "Çamura saplananın kendisinden başka güçlüsü olmaz " o yüzden de sözde bizim davamızın savunucu olupta kendine prim sağlamaya çalışan makam ve de mevki peşinde olan kişileri kendilerine ve de Allah'a havale edelim. Doğru insan kavak ağacına benzer fırtınalarda, rüzgarlarda sallanır eğilir bükülür ama asla devrilmez, bizde haklı davamızda zaman zaman eğilsek de devrilmeyeceğiz. Son mağdurun mağduriyeti bitene kadar....

    YanıtlaSil
  19. 106-107-108 de yorum yazan arkadaşım yazdığınız makalenin kaynağını da açık bir şekilde belirtirseniz eğer herkes en azından alıntı yapılan siteyi, blogu ya da mecrayı takip eder diye düşünüyorum ayrıca alıntı yaptığınız makale hepimizin lehine yorum yapılan olumlu ve de destek vermemiz gereken bir kaynak diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  20. Değerli arkadaşlar 115 deki soruma Cüneyt beyin 117 de vermiş olduğu cevabı biraz önce mahkemeye müracat edelim diye avukatımla paylaştım diyorki eski kanundaki ilgili maddeyi yeni kanunda belirterek kaldırılmadığı için eski kanun maddesi geçerli onun için öyle bir hakkın yok diyor. Bukonuyla ilgili alınmış bir karar var ise lütfen karar merci ve nosu ile paylaşırsanız memnun olurum şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. kendim için değil eşim cezaevinde hala bi sonuç alamadık onun dosyalarını takip edebilmek için soruyorum

    YanıtlaSil
  22. Arkadaşlar aşağıdaki metni 105-106-ve de 107 deki belirtilen ve de www.bianet.org/bianet/toplum/119240-acayip-konu-oteki-ceza-hukuku sitesinde yayınlanan makalesi sebebiyle makalenin yazarı olan Avukat Fikret İKİZ'e teşekkür amaçlı mail ile attım isteyen arkadaşlarda bu ve buna benzer maillerini atarlarsa sanırım benzeri yazı yada yorumlar çoğalır. Yazarın mail adresi sitede de belirtildiği üzere (ilkiz@mail.koc.net)

    Sayın Fikret İlkiz;

    Blogumuza yorum yapan bir arkadaşımız sayesinde sizin bianet adlı siteye yazmış bulunduğunuz Acayip Konu: Öteki Ceza Hukuku başlıklı makalenizi okumuş bulunmaktayım. Bu makalede ben ve benim gibi mağdur olanlar hakkında yazmış bulunduğunuz yorumlara benimde şahsi olarak katıldığımı belirtir, bu konuya parmak basarak dile getirmenizden dolayı size teşekkür etmeyi bir borç bildiğimi belirtirim. Bu ve buna benzer konularda vaktiniz olduğu sürece bizim blogumuza da konuk olursanız ayrıca mutluluk duyarız.

    Saygılarımla,


    ÇEK MAĞDURLARI
    www.cekmagdurlari.com

    YanıtlaSil
  23. Ahmet Yilmaz21 Mart 2011 16:06

    ARKADAŞLAR MRB.BEN ARANIZA YNİ KATILIYORUM ADM.AHMET YILMAZ SORUM ŞU KENDİM ŞİRKET MÜDÜRÜYÜM BİR HAYLİ ÇEKİM YAZILDI ŞU ANDA ALACAKLILARDAN KAÇIYORUM ZANNEDİYORUM HENÜZ MAHKEMEYE ULAŞAN BİR ŞEY YOK TÜZELKİŞİLİKLERİN KANUNEN AYRI BİR PROSEDÜRLERİ VARMIDIR?2-ŞİRKET ÇİFT İMZA İLE TEMSİLE YETKİLİ ÇEKLERİN TAMAMI TEK İMZA BU DURUMDA NE YAPMAM GEREKİR ÇİFT İMZALI OLDUĞUNU BEYAN EDEYİMMİ BANA BİR FAYDASI OLURMU 3-E-DEVLET ŞİFRESİ İLE HAKKIMDA DAVA AÇILIP AÇILMADIĞINI ÖĞRENEBİLİRMİYİM 4-E-DEVLET ŞİFRESİNİ BİR YAKINIM ADINA ALDIRIPTA BENİM İŞLEMİMİ YAPABİLİRMİYİM BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜR EDERİM.ALLAH HEPİMİZİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  24. yaw arkadasım hem bir ton çek yazdırmışssın hem de kacacak yol arıyorsun. Allah senin gibilerden korusun bu ülke tacirlerini.

    YanıtlaSil