Nevşehir'de Çiftçi Borç Ekiyor Haciz Biçiyor

haciz, icra, banka, banka kredileri, banka borçları
Türkiye'nin patates ambarı olarak bilinen Nevşehir'de patates üreticileri, Elektrik şirketleri, banka, kamu ve özel sektöre olan borçlar nedeniyle haciz kıskacın da yaşıyor, "çiftçiler adeta borç ekiyor, haciz biçiyor" ve hükumetten çözüm bekliyorlar.

Patates üretiminin yoğun yapıldığı merkezlerin başında gelen Nevşehir'de patates üreticileri, patatesin çillenmeye başladığını, en kısa sürede depolardan çıkartılarak satılması gerektiğini belirtti. Mazı Köyü'ndeki Mustafa Tiryaki, patateste üretim maliyetlerinin her geçen yıl ciddi artış göstermesine karşın ürünün birkaç yıl öncesi fiyatlarla alıcı bulması nedeniyle büyük mali kriz içerisinde olduklarını söyledi. Tiryaki, şöyle dedi:

Don olayı ile tarlalar da zarar oluştu. Elektrik Şirketleri, özel sektöre ve bankalara olan borçlar nedeniyle her gün haciz ve yakalanma endişesi içerisindeyiz. Çiftçiler uykusuz geceler geçiriyor, bir çok köylü evine gidemiyor. Bu konuda acil çözüm bulunmasını istiyoruz.

Mazı Köyü'nde kahve işleten Dursun Yaşar da, köylü müşterilerinin bir bardak çayı bile veresiye defterine yazdırdıklarını anlatırken, "Köylüde para yok. 6 aydan beri veresiye defteri tutuyorum. 12-13 bin TL çay parası alacağım var, bir türlü alamıyorum. Böyle giderse kahveye kilit vurmak zorunda kalacağım, diye konuştu.

Kaymaklı Beldesi'nde patates üreticisi Mustafa Şener de, Kahvede oturup arkadaşlarımızla çay içebilecek bir paraya bile sahip değiliz. Çiftçi şu anda bitmiş durumda. Yeni ürün dönemi olmasına karşın maliyetlerin yüksek oluşu nedeniyle ekim yapamıyor. Mazot, gübre, tohum ateş pahası. Önceleri borçla gübre mazot alırken şimdi borçla hiç bir şey alamıyoruz. Hükümetten çiftçilerimize destek olmasını bekliyoruz.



Kategori: Haciz, taahhüdü ihlal, ev haczi, evlere haciz, banka borçları, banka kredi borcu, icra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder