Bankalar Çiftçilerin Arazilerine El Koymaya Başladı

Banka faizleri, çiftçi borç erteleme, hapis, cezaevi, banka borcundan hapis cezası, kredi ödemeleri
Banka kredilerini vadesinde ödeyemeyen çiftçilerin borçları artarken, Bankalar tarafından çiftçilerin tüm mal varlıklarına da el konulmaya başlandı. Kredi mağdurlarından Güngör Tabak, bankaya borç tehiri için başvuruda bulunduğunu belirterek, İlk etapta tehir vaadinde bulundular ama ardından reddettiler. Temelinde yüzde 300 faizle karşımıza geldiler. dedi.

Bir diğer Manisalı çiftçi Yasin Karan da bankaya kuraklıktan dolayı ödeyemediği 456 bin lira borcun 575 bin lirayı bulduğundan dert yandı. Son dönemde çiftçiye kredi veren Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bankalar da eklendi. Ancak çiftçiler, yaşanan aksaklıklar yüzünden borcunu zamanında ödeyemeyince, bankaların yüksek faiz oranları ile karşılaştı.

Manisa’da tarım ve hayvancılık yapan Güngör Tabak, işlerini büyütmek için geçen sene 7 yıl vadeli kredi çekti. Krediyi çektikten 2-3 ay sonra çiftliğinde çıkan yangında ahırı ve 4 bin paket arpası kül oldu. Kredi ödemesinde sıkıntıya düşünce, olayla ilgili ilçe tarımdan, jandarmadan, itfaiyeden rapor aldı. Ancak banka, kredi erteleme talebini reddetti.

Güngör Tabak, Banka ile yaşadıklarını; İlk başta tamam ya da olur gibi karşılıklar aldım. Ama tehir talebime 90. günde ret geldi. Uygun görülmemiş. Benim gibi mağdur çok, onlara da tehir vaadinde bulunup reddediyorlar. Bütün mal varlıklarına el koyuyorlar. Sıfır faiz, oluyor yüzde 300 faiz. Onlar da avukata bırakıyorlar, yargı safhasını. Özel bankalara ve tefecilere başvuruyor şeklinde özetledi.

Manisa Hamzabeyli’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan Yasin Karan da bir başka banka kredisi mağduru. Düşündüğü yatırımı gerçekleştirmek için bankanın kapısını çalan Karan, yüzde 0,5 faizle 456 bin lira aldı. Kış, kuraklık ve don nedeniyle işler iyi gitmeyip, taksitlerini aksatınca bu rakam 576 bin lirayı buldu.

Yasin Karan, borcunu yeniden yapılandırmak için bankaya gittiğinde yaşadıklarını şöyle özetledi: 80 bin lira ödeme yaptım, borcu yapılandıracaklarını söylediler. Sonra banka beni 2 ay oyaladı. Sonunda kredinin tamamını kapatmamı talep ettiler. Aksi halde mal varlığına el koyacaklarını, beni icraya vereceklerini söylediler. Ne yapacağımı bilmiyorum.

Bankanın yaklaşımının tersine, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kredi ödemelerini 2020’ye dek ertelediğini bildiren Tabak, şöyle devam etti: “Ama Ziraat’ten kullandığımız krediler tehir edilmiyor. Tabii biz de güç durumda kalıyoruz. Mal varlığımıza el koyuyar, hesaplarımızı bloke ediyorlar. Manisa’da pek çoğunun durumu böyle. Bu durumdan mağdur olan onlarca, yüzlerce çiftçi ve hayvancı var.

Bu kredi olayından dolayı binlerce kişi hapiste. Yahu 6 bin liradan alınan hayvanın bedeli 2 bin liraya gerilerse, borcumu nasıl öderim. Çiftliğimi, hayvanlarımı satsam ödeyemem. Yangın ile ilgili Ziraat Bankası sigorta yapmamış. Bana sigortan yok kendin öde dedi. Ziraat Bankası Bölge Müdürü, kredi tehiri için benimle ilgili rakibimden malumat alıyor, ona soruyor beni. Böyle bir şey olur mu?

3 yorum:

  1. Ey halkım uyan, işte lobi oluşturan lobici avukatlar avantaları kesilecek diye nasıl paniklediler.Avukatlık diplomasını alıp 3ay içinde deri koltukllu bürolar 6 ay sonra jeep almaya geceleri disko bar gezmeye alışan bu topluluk aynı bir vampir gibi hem alacaklıyı hemde borçluyu emmekten vaz geçmek istermi.Kay- seri barosuda bu yüzden paniklemiş ki uzantı örneklerini bile deşifre etmiş.Otur dularmı demokrat icraatta emperyalist olan bu beyler hayır mubarek ramazan ayında tam iftar vakti çocukların gözüne sırıtarakbakıp komple evi boşaltmaktan sadisce zevk alan beylerdir.Benim alacağımı tahsil edip ana alacaktan3 milyon eksik verip borçludan da 5 miılyon masraf adı altında alan bu insanlar karşı çıkmasında bakkal amca mı karşı çıksın.(olay tarihi 2007 yılıdır) Bir mimar yüzünden iflasıma çözüm üretemeyen hukukcular nemalandıkları tek bir konu glan icra nedeniyle tahhüt cezasının kalkmasını istermi?Tabi istemezler en kolay en rahat kazaç kapısı kedi yumuşak koltuğunda katibi ve icra memurları iş başında Madem öyle bir eser kanunu ile ilgili hukuk verisi versinlerde hukukcu olduklarını emek sarfettiklerini anlayalım. Yanımda bin kişi ekmek yedi yüze yakın inşaat yaptım bacasız sanayi idim şidi ise hala devam eden mimarla ilgili davam var zaten yiyecek ekme muhtaç duruma düştüğüm şu ortamda gelecek adalette artık işime yaramaz.İşte sayın halkım Hukukun olmadığı yerde rantiyeciliği hukuk diye savunan icra cezaları ile aileleri bölen bedava kan emicileri tabii lobileşib böyle bir yasa çıkmasını istemeyecekler bizlerde hadi daha yüksek sesle bunları deşifre edelim.Sayılarımla

    YanıtlaSil