Niğde'de Çiftçi Haciz Kıskacında

Veli Kenar (Niğde Ziraat Odası Başkanı)
Niğdeli patates üreticisi haciz batağına düştü. Tarla ve arabalarına haciz konuldu, borçtan dolayı elektrikleri kesildi. Jandarma korkusunda evinde yatamayan var… Hakkında yakalama kararı olan korkudan evde kalamıyor. Banka hacizden tarlayı satacak korkusu ile millet tefeciden para alıp bu borcu kapatıyor yeni kredi alıyor.

Türkiye’nin patates deposu olarak bilinen Niğde’de hemen her üretici 'bir dokun bin ah işit' durumunda. Yüzlerce üretici icralık olmuş. Sulama için kullandıkları elektriğin borcu ödenmeyince ev-işyeri elektriği kesilen üreticiler yeni ekim dönemi için gerekli olan parayı nerede bulacaklarını kara kara düşünüyor.

Her 10 üreticinin sekizi hacizli
Niğdeli patates üreticisinin yüzde 80’inin haciz ve borçlarla boğuştuğu ifade ediliyor. Sorunun en yoğun yaşandığı köy ve kasabalar ise şunlar: Çiftlik, Alay, Gölcük, Bağlama, Orhanlı, Erikli, Ağaçaşar, Kiledere, Hasköy, Melendiz, Derinkuyu. Niğde Adliyesi’nin çevresinde bulunan taksiciler, Buradaki tek işimiz pazartesiden cumaya köylere, kasalara hacze gitmek derken, araçları haczedilen kimi üreticilerini MOBESA kameralarına yakalanmamak için köyden çıkmadıkların ifade edildi.

Tefeciye bile dua ediyoruz!
Veli Kenar (Niğde Ziraat Odası Başkanı): "Bizim burada tefeciye bile 'Allah razı olsun' denilmeye başlandı. İcralık olmayan üretici yok gibi. Banka borçları elektrik borçları kangrene dönüşmüş durumda.

Banka hacizden tarlayı satacak korkusu ile millet tefeciden para alıp bu borcu kapatıyor yeni kredi alıyor. Kimse banka faizini sormuyor. Yıllık banka faizleri yüzde 28'e çıkmış durumda. Üretici bankadan kredi alacağı zaman artık faiz oranı ne kadar olacak diye sormuyor. Bu yıl yeni ekim yapılması da çok zor görünüyor. Gübre ve tohum satışlarında durumu gözlemlemek mümkün. Buradaki durum kangren olmuş durumda.

Jandarma korkusunda evinde yatamayan var
Mustafa Kuş (Derinkuyu İlçesi Bayramlı Mahallesi Muhtarı): Derinkuyu’da 3 bin kadar üretici var. Bunların yüzde 99’u perişan durumda. Muhtar olduğum için ve esnaf olduğum için milletin durumunu iyi biliyorum. Millet kahvehaneye bile çıkamıyor. Cebinde çay parası yok.  Ekin zamanı geldi gübre tohum alacak para yok. Hepsi esnafa borç yapıyor. Bana bile 200 bin lira borçları var. Biz burada kaderimize terk edildik.”

Mustafa Doğan (üretici): “Her taraftan haciz borç altındayım. Tarlalarımda haciz var. Durum düşündüğünüzden de kötü. 200 bin lira kadar borcum var nasıl ödeyeceğimi kara kara düşünüyorum. Bize bakan da yok.
Yılda 4-5 ton patates üretim evimi geçindiriyorum. Ama bu sene 320 liralık mazot destekleme parası almak için bankaya gittim, haciz koydukları için alamadan döndüm. Orhanlı’da hemen herkesin durumu aynı… Jandarma korkusunda evinde yatamayan var… Hakkında yakalama kararı olan korkudan evde kalamıyor.


Kategori: taahhüdü ihlal hapis cezası, taahhüdü ihlal şartları, taahhüdü ihlal zamanaşımı, taahhüdü ihlal 2012, taahhüdü ihlal 2011, taahhüdü ihlal suçu şikayet süresi, taahhüdü ihlal suçu 2011, icra iflas kanunu, iik 340, taahhüdü ihlal suçunun unsurları, taahhüdü ihlal suçu dilekçesi, ödeme taahhüdü ihlal, taahhüdü ihlal taksit, taahhüdü ihlal suçu sicili bozarmı, taahhüdü ihlal suçu nasil oluşur, taahhüdü ihlal yetkili mahkeme, ödeme taahhüdünü ihlal, taahhüt ihlal suçu, borç taahhüdü, ev haczi, ev eşyası haczi kalktı mı, ev eşya haczi, ev eşyasının haczedilememesi kanun teklifi, ev eşyasının haczedilememesi kanunu, ev hacizleri, ev hacizi, ev eşyası haczi, ev haczi kalktımı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder