Devlet Eliyle Dolandırıcılık; İlamsız İcra Takipleri

İlamsız icra takipleri. ödeme emri. İcra müdürlüğü icra tebligatı.  haciz. dolandırıcılıkİlamsız icra takibinde, herhangi bir belgeye veya mahkeme kararına gerek duyulmuyor. Başkalarına ait kimlik bilgileriyle icra dairelerine gidip 30 liralık masrafla, ilamsız icra takibi başlatabilir ve borcu olmayan vatandaşa ödeme emri gönderebilirsiniz. Borcu olmadığı halde ödeme emri alan vatandaşlar, yanlışlık olduğunu zannederek kanunen 7 gün içinde itiraz etmez ise borcu kabul etmiş sayılır ve devletin gücüyle, Adliye eliyle bu dolandırıcılar, icra mağduruna icra gönderir ve haciz işlemleri başlatır.

Bu durumda olan mağdurun, borçlu olmadığını ispatlamak için borca itiraz edip menfi tespit davası açması gerekiyor. Bu durumda mahkemenin belirleyeceği yüksek bir oranda teminat ve harç yatırması gerekiyor.

Denizli 1. Sanayi Sitesi 154. Sokak'ta, Renoser adlı dükkânında oto tamir ve LPG işi yapan Osman Refik Esmek de icra mağdurlardan birisi. Esmek, İstanbul Büyükçekmece 1. İcra Hukuk Mahkemesi'nden çek borcu olduğuna dair ihbarnamenin muhtarlığa bırakılmasıyla durumu öğrenmiş. İhbarnameyi görünce şaşırdığını belirten Esmek, "Ben çeki ve muhatabı hiç tanımıyorum. Ticari hayatımda da hiç bu kadar büyük hacimli bir çek yok. Çeki dördüncü şahıs olarak güya biz cirolamışız görünüyor. İcraya da bizden başlamışlar. İcra tebligatı, avukat masraflarıyla beraber 46 bin lirayı buluyor." diyor.

Çekin üzerinde yazılanlardan sadece ad, soyad ve kimlik numarasının doğru olduğunu, telefon ve adresin bile tutmadığını kaydeden Esmek, şunları anlatıyor: Çek üzerindeki cirodaki imzaların tek kalemden çıktığını anladık. Allah'tan bir gün kala bu işi fark ettik. Avukat, "İyi ki bugün buraya getirmişsiniz. Yarın gelseydiniz, şu anda bu 46 bin lirayı ödüyor olacaktınız. dedi. Bu bir furya halini almış, şirketlerde pek olmuyor ama bu iş şahıs firmalarında ise eğer ihbarnameyi fark edemeseniz geciktiyseniz hemen hacze gelebiliyorlar.

OLMAYAN BİR BORÇ, KANUNİ YOLLARLA TAHSİL EDİLİYOR
Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, ilamsız takibin vatandaşlara hukuki anlamda zorluk yaşatan bir uygulama olduğunu söylüyor. ilamsız icrada kendisini alacaklı gibi gösterip yine yasaya uygun bir şekilde herhangi bir alacak belgesine dahi dayanmasa bile ödeme emri düzenletilebileceğini vurgulayan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, "Borçlu olarak belirlediği kişiye yine yasal yollardan, herhangi bir icra müdürlüğü vasıtasıyla tebligat gönderiliyor. Tebligatı alan vatandaşımız, evrağı inceledikten sonra belki o andaki iş yoğunluğu, belki hukuki anlamda başına gelebilecekleri bilmemesi, belki de bu tür bir alacak borç ilişkisi olmadığı ve alacaklı kişiyi tanımadığını düşünerek hiçbir işlem yapmıyor. Tebliğ aldığı günden itibaren hiçbir işlem yapmadan yedi günü geçirdiğinde de aleyhindeki bu icra takibi kesinleşmiş oluyor." diye konuştu.

İcra takibinin kesinleşmesinin, İcra İflas Kanun'un borçlular adına yapılması gereken bütün işlemlerinin o icra dosyası adına da yapılması anlamına geldiğini vurgulayan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, "Bu da kişinin taşınır taşınmaz, banka hesaplarının tamamına, varsa maaşına haciz konulması anlamına gelir. Vatandaşımız, evrak geldiği zaman icra müdürlüğüne, "Benim böyle bir borcum yoktur.' şeklinde vereceği bir itirazla, menfi tespit davasına konu edilip mahkemenin belirleyeceği oranda teminat yatırarak durdurulabilir. İtirazı ilk anda yapmadığı için kendisini hukuken daha zor bir sürece sokmuş olur." şeklinde konuştu.

CİHAN

3 yorum:

  1. YA ARKADAŞLAR HANGİ YARGI SİSTEMİNDEN BAHSEDİYORUZ.BU KANUNLAR ZENGİNLERİ KORUMA KANUNU ADI ALTINDA PARAN VARSA KANUNLAR ÖRÜMCEK AĞI PARAN YOKSA KANUNLAR DEMİR PERDE KAFANI VURDUKÇA VURURSUN ALLAH HEPİMİZE SABIR VERSİN BİR SOSYAL CİNNETTEN KORKUYORUM ÖFKELERİMİZLE HAREKET ETMEYELİM BELKİ MERHAMETL ELLER BU İKTİDARIN İÇİNDEN ÇIKARDA BU DURUMA EL KOYAR.

    YanıtlaSil
  2. Mutsuzlik_2019 Ocak 2013 11:28

    nerden cıkacak bu delikanlı gibi sözünün arkasında durmayam başbakanmı 

    YanıtlaSil
  3. TTNET'de bana aynısını yaptı. Kapattırdığm interneti benim istemim dışımda açmışlar ve ben hiç kullanmadım. 3 ay açık bıraktıktan sonra kapatmışlar ve bana ilamsız icra takibi gönderdiler.İtiraz dilekcesi verdim ama şu anda e devlet sistwmimde mahkeme günü bekliyorum.Bunun adı kesinlikle hırsızlık.Almadığım hizmet için böylesine uğraştırılmam kanunsuzluktur .Saygılarımla.

    YanıtlaSil