Yediemin Olarak Teslim Edilen Hacizli Eşyalar

yediemin görevini suistimal (Muhafaza görevini Kötüye Kullanmak) cezai suçun oluşma şartları Yargıtay içtihat.
Haciz esnasında yediemin sıfatıyla teslim edilen hacizli eşyaların teslim edilmemesi veya adres değişikliği nedeniyle yediemin görevini suistimal (Muhafaza görevini Kötüye Kullanmak) cezai suçun oluşma şartları Yargıtay içtihat.
T.C.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi
TÜRK MİLLETİ ADINA
Y A R G I T A Y   İ L A M I
İlgili Kavramlar:Yediemin sıfatıyla teslim edilen hacizli eşyalar
Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma
Esas No : 2012/4264
Karar No : 2012/10274
Tebliğname No : 4 - 2010/123571
İNCELENEN KARARIN
Tarihi : 21.10.2009
Numarası : 2009/78 - 2009/274
Suç : Muhafaza görevini kötüye kullanma
Suç tarihi : 17.12.2008
Hüküm : TCK'nın 289/1-1. cümlesi, 62/1, 51, 52/1-2. maddeleri uyarınca mahkumiyet, erteleme
Temyiz edenler : 1- Sanık, 2- Cumhuriyet savcısı
Tebliğnamedeki düşünce : Bozma
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Muhafaza görevini kötüye kullanma suçunda failin muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş malı teslim amacına uygun olarak muhafaza ve istenildiğinde iade yükümlülüğünün bulunduğu, cezalandırılabilecek eylemin tipe uygun hukuka aykırı bir eylem olması gerektiği;
Somut olayda, sanığın savunmasında haczedilen televizyonun evinde bulunduğunu beyan etmesi karşısında, mallar üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunup bulunmadığı, taksirle kaybolmasına veya bozulmasına neden olup olmadığı araştırılıp belirlendikten sonra hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik soruşturma sonucu yazılı gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi,
Kanuna aykırı, sanık ve Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 01.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
T.C.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi
TÜRK MİLLETİ ADINA
Y A R G I T A Y   İ L A M I

Esas No : 2012/3600
Karar No : 2012/9878
Tebliğname No : 4 - 2010/67693

İNCELENEN KARARIN
Tarihi : 16.07.2009
Numarası : 2009/126 - 2009/867
Suç : Muhafaza görevini kötüye kullanma
Suç tarihi : 14.11.2008
Hüküm : Beraat
Temyiz eden : Cumhuriyet savcısı
Tebliğnamedeki düşünce : Bozma
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş malı teslim amacına uygun olarak muhafaza ve istenildiğinde iade yükümlülüğü bulunan sanığın, teslim edilen aracı muhafaza haczinde hazır ve iade etmediği gibi teslim amacı dışında tasarrufta bulunduğunun dosya kapsamından anlaşılması karşısında yüklenen suçtan mahkumiyeti yerine, yazılı gerekçeyle beraatine karar verilmesi,
Kanuna aykırı, Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 25.09.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Muhafaza görevini kötüye kullanma
Madde 289 - (1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir.
(2) Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması halinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beşte dördü indirilir.
(3) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan malın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaybolmasına veya bozulmasına neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Bir suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma kapsamında elkonulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(Mahkemeler bu gibi durumda şartlar uygunsa, Yediemin olarak teslim edilen hacizli eşyalar yediemin teslim olunan kişi tarafından satılmışsa kaybedilmişse, icra müdürlüğü tarafından teslim edilmesi için tebligat çıkarılmış ve bu nakliye masrafları ödenmesine rağmen teslim edilmemişse ceza vermekte ve cezayı ertelemektedir. Bunun dışında yediemin sıfatıyla teslim edilen hacizli eşya mevcutsa ve adres değişikliği nedeniyle yediemine eşyaların teslimi için tebligat çıkarılmamışsa beraatle sonuçlanmaktadır.)

Kategori: Haciz esnasında yediemin eşyalarının teslim edilmemisi ceza, Muhafaza altına alınan eşyaların teslim edilmemesi, Yediemin olarak teslim edilmiş hacizli eşya mahkeme ceza

12 yorum:

  1. MERHABA;
    2011 YILI 2 .AYDA RESMEN HİSSEDARI OLDUĞUM VE SSK LI ŞEKİLDE GÖREV YAPTIĞIM ŞİRKETE BORCUNDAN DOLAYI HACİZ İŞLEMİ UYGULANIP TARAFIMA YEDEMİN OLARAK TESLİM EDİLDİ,BU TARİHTEN 1 AY SONRA TAKİP AÇILAN BORÇ İCRA DAİRESİNE ÖDENDİ YEDEMİN GÖREVİM SONA ERDİĞİ DÜŞÜNCESİYLE VE USULSÜZ YAPILAN TEBLİGATLARDAN DOLAYI SATIŞA HERHANGİ BİR MAL GÖTÜRMEDİM VE HAKKIMDA MUHAFAZA GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNDAN DAVA AÇILDI MAHKEMEYE ÖDEME MAKBUZLARINI VE BORÇ KAPANMASINA RAĞMEN USULSUZ İSTENİLEN SATIŞLARI BEYAN ETMEME RAĞMEN 3 AY 10 GÜN HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDIM BU DURUMDA NE YAPMALIYIM KARAR DOĞRUMUDUR

    YanıtlaSil
  2. Karar yanlışKararı temyiz etmelisiniz

    YanıtlaSil
  3. URAYA GİRİP YORUM YAZAN ARKADAŞLAR
    YUKARIDA "YORUMLAR SAYFASI " VAR ORAYA GİRİN BİZLER HEPİMİZ ORDAYIZ

    YanıtlaSil
  4. burası tc olur böyle vakalar kardeşim Allah cc yardımcın olsun

    YanıtlaSil
  5. Vanda Maria Mmv31 Ağustos 2013 13:53

    Hizli firsat!

    Biz uluslararasi islem iyi güvenilir, güvenilir. Bu firsati kaçirmayin lütfen, buraya gelecek 2014 yili dogru yatirim baslatmak için bir firsattir. % 100 emin ol daha fazla bilgi için e-posta MMV (vandamariana111@gmail.com) Sen garanti.

    Eger tarim için bir kredi ihtiyacim var mi? Is için kredi? yapimi için kredi? Yatirim kredisi? Ögrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Bu bir firsattir, kullanimi ve yeni bir hayata baslamak. Daha fazla bilgi (mrsvandamariana@yahoo.co.uk) için e-posta MMV.

    Allah lonca tüm ...

    M.M.V LTD.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Cuneyt bey.Benim bir sorum olacak..Simdiden yardiminiz icin cok tesekkur ederim.UYAP`tan 2 yilin dolmasina ne kadar var diye hesaplamak uzere Icra ceza mahkeme dosyama bakarken,icra hukuk mahkemelerinden de oylesine bir taratma yaptim ve ilk defa duydugum bir dosya ile karsilastim.SIKAYET(ICRA MEMUR MUAMELESI),ben epeydir yurtdisinda oldugum icin oyle icra memuru falan gibi bir durum da olmadi dogal olarak,hatta bu dosyada ALACAKLI tarafin avukati da DAVALI olarak gorunuyor.Ne olabilir bu ve ne tur bir cezasi var?Ayrica baska bir dava yine icra hukukta gordum.ISTIKHAK TAKIBIN TALIKI I.I.K 97 davaliyim yine???

    YanıtlaSil
  7. Cüneyt bey günaydınlar müdürüm, ben tüm cezalarımı bir kısmını ödedim 2 dosyada yatarak çıktım kurtuldum.Bu sayfalarda hala bu mağdurlarla beraber mücadele ettiğinizi gördükçe o engin kültürünüze ve sizlere saygı ve sevgimde daha artmış durumda,bu cezaların sizin önderlik ve yöneticilik,rehberlik, yaptığınız bu mücadele sonunda eminim
    ki yorulacaklar ve yasayı bir nevi lehimize kararla sonlandıracaklardır.tlf.ların hafızamda silinmiş.o yüzden arayamadım saygı ve sevgilerimle allahın selameti ve bereketi üzerinize olsun kardeşim.

    YanıtlaSil
  8. Bayram Özdemir24 Aralık 2013 10:10

    Merhaba gecen yıl çalıştığım şirkete borçlarını ödemedi için haciz geldi bende mal beyanında bulundum ve imza attım kayyüme devredildi ve bu sene kayyüm süresi bitti bana yediemin olarak ihtarname geldi şirketten 25.03.2013 tarihinde ayrıldım bu konuda ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
  9. İlgili icra dairesine gidip, şirketin kayyuma devredildiğini ve şirketten bu tarihte ayrıldığınızı işten çıkarıldığınızı, hacizli mallar ile ilgili isteseniz bile tasarrufta bulanamadığınızı belirteceksiniz. Mutlaka dilekçenizi verin. İcra dairesi almaz ise icra mahkemesine dilekçenizi sunarsınız

    YanıtlaSil
  10. arkadaşlar günaydın sizden bir şey öğrenmek istiyorum bundan 2 ay önce gelen haciz memuru 2 pc 3 masa vb. ürünlere haciz koydu toplam değeri 1.500 tl hesaplamış benim işim iflas ettiğimden dolayı bu eşyalara kira veremiyorum yeni bir içinde param yok bu eşyaları satsam daha fazlaya satarım haciz memuruna bu malların yerine parasını versem olurmu. yani bu eşyalar başıma bela oldu yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Selin Gümüş20 Haziran 2014 16:12

    merhaba bana cok acıl yardımcı olabılırmısıniz benım ablam calıstıgı fırmaya hacız gelınce avukat ımza attırmıs yedıemın oluyormus daha sonrasında patronu malları gece taşımış hacize geldiklerindede malları göremeyince ablama avukat dava açıcakmış sizce bu konu nasıl kapatılır ceza alırmı :(

    YanıtlaSil