Türkiye'de Borç İntiharları

Amaia Egana'nın intiharı ve arkasından gelen protestolar, İspanya’yı 100 yıllık konut yasasını değiştirmeye zorladı. Karar iki kişinin evi haciz edilirken intihar etmesinin ardından geldi
     İspanya’da kredi borcunu ödeyemediği için evinden zorla çıkarılan 53 yaşındaki Bayan Amaia Egana'nın intiharı ve arkasından gelen protestolar, İspanya’yı 100 yıllık konut yasasını değiştirmeye zorladı. Karar iki kişinin evi haciz edilirken intihar etmesinin ardından geldi.

     İspanya halen insana değer verilebildiğini kanıtladı. En azından borçlulara kötü niyetli, hesabını kitabını bilmez insanlar muamelesi yapmadı.

     Türkiye’de 2012 senesinin ikinci yarısına yansıyan verilere göre ülke genelinde 2,4 milyon kişi kredi kartı yüzünden haciz takibi altında. Sadece kredi kartı borcu yüzünden son 8 senede 250 kişi intihar etti. Yuvası yıkılan, evsiz, işsiz kalanlar bu rakama dahil değil.

     İspanyollar bir intihara, asırlık yasayı tartışmaya açtılar. Biz halen Türkiye'deki bu dehşet olayları görmezlikten geliyoruz.

     İnsanların borcu yüzünden intihar vakasına rastlamadığımız neredeyse tek bir günümüz yok. Konuyla ilgili olarak internette "borç yüzünden intihar" diyerek arama yaptığınızda binlerce sonuç gelmekte. Buna "borç yüzünden hapis" gibi farklı şekilleri de eklediğinizde aramada gelen sonuçların birkaç milyona katlandığını görebilirsiniz.

     Bazen aynı gün birkaç tane intihar vakasına rastlanıyor. Çeşitli beyanatlarda 10 binlerce kredi kartı borçlusunun cezaevinde olduğu, 15-20 milyon icra dosyası bulunduğu ve 100 binlerce kaçak yaşayan kredi kartı borçlusundan bahsedilmekte.

     Piyasada 54 milyar lira para mevcut. Toplam kredi kartı borçları ise 220 milyar lira. Yani herkes aynı anda borcunu ödemeye kalksa 170 milyar liraya yakın para yok. Matematiksel olarak paranın ödenmesi mümkün değil.

     Türk ekonomideki para sanıldığının aksine devlet tarafından değil bankalarca havadan üretiliyor, ama vatandaşa faizini gerçek olarak ödettiriyorlar. İşte bu büyük bir zulüm!

Şimdi durum bu olunca suçu sadece bilinçsiz kredi kartı kullanımına bağlamak adil değil.

     Devletler devlet olma erkini parayı yoktan var eden bankalara devretmiş durumda ve bu zulmü adeta öğretilmiş çaresizlik içinde seyrediyor.

Tarih 12 Kasım 2012 Türkiye
İznik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Koyutürk, yüklü tutardaki borçları sebebiyle bunalıma girerek, kendini astı.
     Bursa'nın İznik ilçesinde bir iş adamı borçları yüzünden intihar etti.
İznik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Koyutürk, yüklü tutardaki borçları sebebiyle bunalıma girerek, kendini astı. Koyutürk zeytinlerinin sahibi olan Osman Koyutürk, dün öğleden sonra Darka tatil köyünde canına kıydı.

    44 yaşında ve 2 çocuk babası olan Osmn Koyutürk'ün intihar öncesi ailesine, "Borç batağına saplandım. Borçlarımı artık döndüremiyorum. Çocuklarım! Hayata iyi tutunun. Beni unutun" yazılı mektup bıraktı.

     Koyutürk'ün intiharı iş hayatını ve İznik'i derinden sarstı. İlçenin köklü ailelerinden olan Osman Koyutürk, 8 yıldır İznik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Kategori: İpotek Mağdurları, Haciz mağdurları, Çek mağdurları, Taahhüt Mağdurları, İcra Ceza Suçları, Boç hapsi, Kredi kartı mağdurları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder