Banka Borcu için 14 Yaşındaki Çocuğa Hapis

kredi kartı borcu hapis kararı icra mahkemesi

Balıkesir'de, 42 yaşındaki Serdar Ali Makas, kalp krizi geçirerek öldü. Ali Makas'ın yasal mirasçısı olan 14 yaşındaki oğlu Serkan Makas'a ölen babasının 2 bin 700 liralık kredi kartı borcu nedeniyle 1. İcra Ceza Mahkemesi'nden gönderilen tebligatla, babasının yasal mirasçısı olarak bankaya olan borcunu ödemediği için başlatılan icra takibinde, mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Balıkesir'de, eşi Şengül Baştürk'ten boşanan 42 yaşındaki Serdar Ali Makas geçen şubatta kalp krizi geçirerek öldü. 39 yaşındaki Şengül Baştürk, eski eşinin yasal mirasçısı olan 14 yaşındaki oğlu Serkan Makas'ın zarar görmemesi için bankalarla görüşerek Serdar Ali Makas'ın borcu olup olmadığını sordu. Birkaç bankadan çıkan borçları ödeyen Baştürk, bir süre sonra daha önce sorduklarında borçları olmadığı yanıtını veren bir bankadan gelen eşi Serdar Ali Makas'a ait 2 bin 700 liralık kredi kartı borcuyla şaşkına döndü. Bankanın avukatı ile görüşen talihsiz kadın, borcu taksitle ödeyebileceğini söyleyip 27 Haziran'da ilk taksit olarak 470 lirayı gecikmeli de olsa yatırdı. Oğluyla yeni bir hayat kurabilmek ve eski eşinin borçlarını ödeyebilmek için çalışmaya başlayan Şengül Baştürk'ün işte olduğu bir gün eve gelen postacı, Serkan Makas'a bir tebligat bıraktı. Zarfı açan çocuk, 1. İcra Ceza Mahkemesi'nden gönderilen tebligatta, babasının yasal mirasçısı olarak o bankaya olan borcunu ödemediği için başlatılan icra takibinde, mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını görünce şoke oldu.

SUÇ İŞLEMEDİM Kİ?
Babasının acısını unutmaya çalışırken yaşadığı bu olay nedeniyle korkuya kapılan Serkan Manas, durumu annesine haber verdi. Anne Şengül Baştürk, "Oğlum sürekli, 'Suç işlemedim ki niye hapse gireyim' diye soruyor" dedi. Mahkeme kararıyla kâbus dolu günler geçiren Baştürk, yaşadığı travmanın sorumlularının adalet karşısında hesap vermesi için dava açacağını söyledi. Baştürk "Oğlum bir taraftan babasının acısını yaşarken bir taraftan da henüz 14 yaşında hapis korkusu yaşadı. Bu aklın, mantığın almadığı hukuk dışı kararı verenlerin cezalandırılması için elimden geleni yapacağım" diye konuştu.

BÖYLE BİR KARAR VERİLEMEZ
Eski Balıkesir Barosu Başkanı Av. Muzaffer Mavuk, velayeti annesinde olan 14 yaşındaki bir çocuğa babasından kalan borç için hapis kararı verilmesinin büyük bir hukuk yanlışı olduğunu söyledi. Mavuk "Bu verilen karar yapılacak itiraz ile düzelir. Reşit olmayan bir çocuğa borçtan dolayı hapis kararı verilmesi büyük bir hukuki yanılgı" dedi.
(Sabah)

2 yorum:

  1. Ya nasil bi adalettir bu bir cocuk botc yuxi.den 3ay hapis yatson sonra nasil bi birey olmadi beklenir bu cocugun bilemiyorum adalet istoyoruz borc yuzunden ozgurluk kisitlanamaz hapiste yatarak borc masil odenir....... Adaley istiyoruz dogri duzgun bor yasa istiyoruz cocuklar mahdir babasiz ve problemlerle buyumesin

    YanıtlaSil
  2. muhammetozcelik8 Şubat 2014 05:39

    Sayın Muzaffer Mavuk un dediği gibi itirazı yapılır,adalet yerini bulur.Reşit olmayan bir çocuk nasıl hapisle cezalandırılır?

    YanıtlaSil