Nihat Ergün, yeni çek kanunu adaletli olmalı mı?

Sayın Nihat ERGÜN; Çek Yasası ilgili basında yapmış olduğunuz açıklama,
Adli para cezaları ödenebilir miktarda olursa,Karşılıksız çek verenler hapis yatmamış olur, bu da çeke olan güveni azaltır.
Adli para cezası ödenmediği taktirde bu hapis cezasına dönüşüyor, hazırlanan tasarıda karşılıksız çekin ödenmiş miktarı, adli para cezasından çıkarılıyor, bu durumda adli para cezası ödenebilir duruma geliyor bu çeke olan güveni azaltır.

Bankalar çekin güvenceye tabi tutulması talebini seslendiriyor, beklentiler çok büyük.. !!

Sayın Nihat ERGÜN, ülkemizde “ADALET'” anlayışından çok uzak yasalar vardır sizin göreviniz beklentileri karşılamak değil ADALETİ sağlamaktır, Bu çok büyük beklentiler, üzerinizde lobi oluşturan Banka ve faktöringlerin baskısı ile mi oluşmuştur? Adalet Komisyonu, Çek Kanunu ile ilgili olarak Faktöring şirketleri ve Bankalardan görüş aldığını belirtmiştir, Karşılıksız Çek Kanununu bu çıkar çevrelerimi hazırlamaktadır?

karsiliksiz-cek

Çek Kanunu, Adaletsiz bir kanundur hukuk normlarına uygun değildir, Ülkemiz dışında hiç bir ülkede borcundan dolayı kimse cezaevine girmemektedir ve yeni çek yasası adalete hukuk normlarına uygun olmalıdır..

Ülkemizde, ticari ilişkilerde üç ayrı ödeme aracı kullanılır, fatura edilmiş açık hesap, Kambiyo senedi ve Çek.
Faturalı açık hesap ve senetlerde ödeme yapılmadığı taktirde, kanuni takip icra dairelerince yapılır ve herhangi bir tazminat yoktur, sadece kanunlara göre belirlenmiş faiz uygulanır.. Karşılıksız çek borcunda ise, tazminat, faiz, hapse çevrilen Adli Para cezası uygulanır ve Ödeme güçlüğünde olan bir kişinin hapse düşmesi ise kaçınılmazdır..
Senet ve Faturalı borçlara tanınmayan bu adalet ve hukuk kurallarından uzak ayrıcalık ÇEK borçlarına neden tanınmıştır?

Tefeciler,Faktöring şirketleri ve Bankalar, çek ile faizle para satmaktadırlar? Nedeni ne olursa olsun, çekini ödemeyen bir kişiye Faktöringler, Bankalar ve banka Avukatları çek tazminatı ve cezaevi tehdidiyle acımasızca davranıp uzlaşma kapılarını da kapatarak haklarının kat kat fazlasını (Faiz hak mıdır?) almakta mıdırlar?

Bu durum Adalet komisyonu üzerinde Tefecilerin, Bankaların ve Baroların baskısı olduğunu göstermez mi? Ticari yaşamda Alacak Borç ilişkisinde, diğer borçlanma sistemlerine tanınmayan imtiyazların, acımasız bir şekilde çeklere tanınması, bunun en büyük ispatı değil midir?.

Yanlış ve Adaletsiz kanunları düzenleyecek olan sizsiniz, Bir kısım çıkar çevrelerinin beklentilerini karşılamak yerine, vatandaşınıza Adaleti sağlayacak düzenlemeleri yapınız..
Vatandaşın sizden beklentisi, bu Adaletsiz çek yasasının, evrensel hukuk kurallarına uygun olarak bir an önce yapılmasıdır.
Vatandaşın sizden başka müracaat edeceği başka bir yerde yoktur, Yargı, geçerli kanunu uygular ve hüküm kurar, vatandaşın Adil olmayan bir yasa için Anayasa Mahkemesine müracaat hakkı olmadığı gibi hiç bir imkana sahipte değildir. Yasaları uygulamakla görevli olan Yargı'nın Anayasa Mahkemesine başvuru hakkı vardır yani kanunları uygulamakla yükümlü Yargı, Yargıya teslim edilmiştir.

Sayın Bakanımız Nihat ERGÜN, Banka ve Tefeci lobilerinin beklentilerini karşılamak yerine, Adaleti sağlayacak yaklaşım içinde olmanızı ve esasen olması gereken VATANDAŞIN BEKLENTİLERİ doğrultusunda düzenlemeler yapmanızı bekliyoruz..



İlgili yazılar:
Çek yasası hapis cezalarına devam..



6 yorum:

  1. değerli arkadaşlar

    yargıtay cgk ya çekle ilgili bir dava nihayet gelmiş...

    Daire Adı: Ceza Genel Kurulu
    Esas No: 2009/219
    Geliş Tarihi: 30/10/2009
    Mahkemesi: Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2005/802
    Mahkeme Karar No: 2005/1227
    Mahkeme Karar Tarihi: 08/12/2005
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No:
    Karar
    Karar Tarihi
    Kapatma Tarihi

    umarım bizle bir ilgisi olur

    my way

    YanıtlaSil
  2. değerli arkadaşlar

    yukarıda attığım CGK ya çıkan dosyanın 10.daire bilgileri aşağıdadır.

    Daire Adı: 10. Ceza Dairesi
    Esas No: 2007/19324
    Geliş Tarihi: 06/11/2007
    Mahkemesi: Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2005/802
    Mahkeme Karar No: 2005/1227
    Mahkeme Karar Tarihi: 08/12/2005
    Dava Türü: 3167 Sayılı Kanuna Muhalefet
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No: 2009/9177
    Karar DÜZELTEREK ONAMA
    Karar Tarihi 12/05/2009
    Kapatma Tarihi 29/05/2009

    karar düzelterek onama 10.daire büyük ihtimalle verilen cezayı onamıştır...

    my way

    YanıtlaSil
  3. değerli arkadaşlar

    yukarıda attığım dosya cgk ya 30.10.2009 tarihinde yani dün gelmiş...dosyanın içeriğini bilemiyoruz ama yargıtay 10.daire bu davayı 12.05.2009 tarihinde karara bağlamış (düzelterek onama) ve dosyayı 29.05.2009 tarihinde kapatmıştır..yargıtay 10.dairenin ceza kararlarını onadığını düşünürsek itiraz sebebi önem arzediyor...

    şayet bu itiraz sebebi 3167 sayılı yasanın tck ya aykırılıklarıyla ilgili ise bu karar konumuzla ilgili içtihat olabilir...umarm böyledir...

    my way

    YanıtlaSil
  4. Düzelterek onama nedir? bilen varsa açıklasın lütfen.

    YanıtlaSil
  5. sayın Arkadaslar, cek kesenlerın cıddı bır yaptırımla karsılasmaması demek bu ulkede tıcaretın bıtmesı demek ben ceke guvenmessem tıcaret yaparken neye guvenıcem? Herkes kendı penceresınden olaya bakıyor.benım elımde musterımden aldıgım cek var..odeyemedı ne yapmam lazım? bu yasa cıkarsa o kafasına gore gezıcek ben o borc ıcın gıdıp banka banka dolasıp kredı arıycam bu nasıl adalettır? bu nasıl sıstemdır? kaldırın o zaman butun cezaları yaptırımları esnaf alsın ceklerı odenmesın nasıl olucak? o zaman odeyemecegı rakkamı nıye kesıyor cekı? alanın ne sucu var?

    YanıtlaSil
  6. ülkemizi yöneten büyüklerimiz ceza evinde yatanlardan fazla çekten dolayı madur olanlar var.Bunları görmüyorlar mı.şu anda çek özelliği kalmadı senet ile aynı anlamda.öyleki çekteki şu para cezası kalkmış olsa bu kadar kişi hapse girmekten kurtulacak.bu çek mağdurlarına hangi gözle bakılıyor anlamıyorum.çekten ceza alanın suçu var diyelim ama evdeki eşinin ve çocuklarının ne suçu var.birde bu gözle bakmak gerekir.sayın bizi yöneten büyüklerimizin dikkatini çekerim.

    YanıtlaSil