Çek yasası hapis cezalarına devam..

Çek yasası tamamıyla ele alınmalıdır, sağına ve soluna yapılacak müdahalelerle sorunu çözmek pek mümkün değil. Zira çek yasasıyla ilgili olarak bankaların sorumluluğu hiç dikkate alınmıyor. Ayrıca çekin senet gibi kullanılması ve getirdiği büyük külfetler de hiç dikkate alınmıyor.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, çekte kısmi ödeme yapmış olanlar için adli para cezasının düşürülmesi yönünde uzlaşıldığını söylüyor. Ancak bu, büyük sorunun ne kadarını çözebilir yada nasıl çözebilir ki? Gerçekten çek yasası çok kritik bir konu ve acilen ele alınıp düzenlenmesi gerekiyor. Gerçek şahıslara ve şirketlere olduğu kadar, çek defteri düzenleyen bankalara da bir taraftan sorumluluk yüklemek icap ediyor.


Çeke olan güveni artırmak veya güven kaybının önünü geçmek yerine güvenilir ve işleyen bir ödeme sistemi kurmak gerekiyor. Bir çok gelişmiş ülkede çek nasıl kullanılıyorsa, Türkiye’de benzeri yapılanmaya gidilmelidir. Çek, karşılıksız para basmak veya hatır çekiyle insan aldatmak ve olmayan geleceği satmak gibi konumlardan kurtarılmalıdır.
Yeni düzenlemede de elbette hapis cezası olabilir. Ama bunun tanımı hapis cezasını hak ettirecek şekilde yapılmalıdır. Çek kanunu uygulamasında alacaklı, muhatabını hapse gönderiyor. Yetki tamamen alacaklı tarafta, yetki şahıslarda değil adli makamlarda olmalıdır. Bankacılık sistemimizde çek kullanımı farklı algılanıyor. Çek para demekken, farklı bir uygulama yapılıyor.


Bankaların çek defterlerini nasıl verdikleri ortada. Üstelik bu sistemi en acımasız kullanan, en fazla verim alıp, zarar görmeyen de onlar. Bankada parası olana ya da nakit kredibiletisi bulanana çek verilmesi gerekirken, müşteri edinme mantığı öne geçiyor.


Bir başka husus ise karşılıksız çeklerin büyük çoğunluğunun limitet şirketler kaynaklı olması. Şahıs her şeyi ile mesulken, şirketler mal varlıklarıyla sınırlı. Böyle bir durumda çeki veren bankaların mesul olması, kefil durması gerekmez mi?
Çözüm olarak, bankalar çek ödeme hesaplarını özel bir hesapta, teminatlı olarak toplayabilirler. Kesilen çek Yaprakları takip edilir, teminat bedellerine riayet edilir, bankalarda çek yapraklarındaki tutar kadar mesul olursa, karşılıksız çek olayı da ortadan kalkar.


Bir örnek; İş Bankası’na gittiniz. Bankadaki nakitlerinizi teminat gösterip, 24 ay ödemeli 100 bin TL’lik oto kredisi talep ettiniz. Banka hemen sizin paranızdan krediye karşılık gelen kısmına ipotek koyuyor. Krediyi veriyor. İki yıl boyunca da 100 bin TL’den ipoteği kaldırmıyor. Kredi taksitlerinin bitmesine iki aya kala 85 binin ödedin, 15 binine ipotek koyalım demiyor.


Kredide böylesine katı olurlarken, çek konusunda da sorumluluk üstlenmeleri gerekmez mi?

İlgili bağlantılar: Karşılıksız çek suçu; ya diğer suçlar!

Güntay Şimşek - HABERTÜRK

29 yorum:

  1. Maalesef çek yasası aleyhimize hazmettire hazmettire basın yoluyla ipuçlarını veriyorlar. Zaten gazetelerdeki haberlere yazdığım yorumlar yayınlanmıyor gerçekleri kimsenin görmesini istemiyorlar ama alehteki yazılar yayınlanıyor. NE DERSİNİZ?????.YANILIYORMUYUM. Saygılar.UMUT

    YanıtlaSil
  2. anlamak mümkün gözükmüyor.
    çek bedeli ödendiği taktirde hapis cezası kalktı deniyor.
    şu anda mevcut yasanında aynı olduğunu ceza almış bir mağdurun çek bedelini karşı tarafa veya devlete ödediği taktirde cezanın bütün sonuçları ile birlikte kalktığını bilmiyorlarmı.yeni yasada lehte değişen hiç bir şey yok hatta ceza miktarı artırılıyor.
    hasan

    YanıtlaSil
  3. ee bızde bu karsılıksız çekten dolayı hapis cezası alan bir iş adamının eşiyim. 17 aydan beri kanunen herşeyin mücadelesini veriyoruz 2 cocgum ve ben maddı ve manevı zorluklar ıcerısınde hayatımızı devam ettırmeye calısıoruz.devlet yetkılılerınden içeridekı mahkumların dısarıdakı aılelerın ne kadar zor sartlarda ıletısım kurduklarını sayın buyumuklerımız metris cezaevini ve diüer ceza evlerını bırebır gorus gunlerınde zıyaret ederek yasanan acı manzarayı gormelerını dılıyorum ve son olarak cezasını cekenler ceza evlerınde yatan cek magdurlarımı yoksa onların eslerı ve cocuklarımı?? lutfen cocuklarımızı babalarına en yakın zmanda kavusturunn..DİDEM

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Arkadaşlar
    Bende aynı suçtan dolayı Mahkemenin TÜRK MİLLETİ adına verdiği kararda da belirtildiği gibi Adli Para Cezamı ödeyemediğim, Alacaklı Avukatının da Çek bedelinden fazla para talep etmesi nedeniyle ADALET BAKANLIĞI DİNLENME TESİSLERİN de Zorunlu ikamet ettim. Bir mahkum olarak cezamı bitirdim ve bugün dışarı çıktım.
    İnsan Özgürlüğün kıymetini içeri girince anlıyor. Kader mahkumlarını tenzi ederek belirteyimki esrarcı ile eroinci ile hırsızla, dolandırıcı ile, tecavüzcü ile aynı kefe konmak çok zoruma gitti. Birde bunun üstüne 143.000 TL lık sıralı çeklerin 68.000 TL'sını banka havalesi ve icra müdürlüğü aracılığı ile ödediğim halde hiç ödeme yapmamışım gibi Yargıtay da temyiz talebimi reddetip Yeni bir Adli para cezası verdiğini öğrenince cezaevindeki şu son 15 günüm bitmek bilmedi. Cezaevinde infaz memuru yargıtaydan gelen kararı tebliğ ederken 28 ekimde tahliye edileceğimi 13 kasım 2009 tarihine kadar bu sorunu çözemezsem tekrar arama kararı çıkarılacağını söyledi.
    Anlıyacağınız 15 gün için özgür kaldım. Ve ozaman ben niye yıllarca vergi verdim. SSK primi ödedim ne için mücadele ettim diye kahrettim.
    2 tane çocuğum var, Cezaevine girdiğim zaman onların bilmesini istemediğim için "şehir dışına çalışmaya gittim" diye söyletiyorum dolayısıyla ceza süresince onlarıda görme şansım olmuyor.
    Önümde yine 1430 günlük hapis cezası sözkonusu.
    BANA BİR UMUT VEREBİLECEKMİSİNİZ? NE KADAR KAÇAK GEZMEM GEREKECEK

    YanıtlaSil
  5. merhaba ailem rencide olmasın valla bizde senin durumunda olan vatandaşlardan biriyiz benim kardeşim çekten dolayı cezaevine girdi valla bizde yolgöstren biri arıyoruz ama nafile milletvekillerini aradık mesalar gönderdik ama bütün çabalar boşa ben 2009 ocak ayından beri bekliyorum bu yasayı ama daha öncesinden bekleyen arkadaşlarımızda vardır bu zamana kadar çıkmadı artık umudumuzda kalmadı devlet pkk yı nasıl serbest bırakacak diye düşünüyor yani biz umurlarında değiliz ama byüyk bir savaş olsa allah korusun devlet hemen yanaşır bize sayın yuttaşlarım halkım falan filan işte işleri ne gemicikler almak pkkn yı bırakmak ...vs vs yani aslında sözün tükendiği yerdeyiz DEVLETİMİZ BİZİ DÜŞÜNMÜYORRRR yinede allah yardımcımız olsun

    YanıtlaSil
  6. bende çek magduruyum benim çeklerim tefecılerde malesef bu tefeciler devlet tarafından yakalandıgı halde savcılar ve hakimler delil oldugu halde serbest bırakıldılar ve bizim gibi insanları tehtit ve zorbalıkla faiz üstüne faiz ekleyip sömürmeye devam ede dursunlar AKP de boyun eğmeye dursun saygılar

    YanıtlaSil
  7. bende bir çek maduru olarak gerçekten zor durumdayım ben suçlu değil borçluyum ama mevcut hükümetimiz suçluları af eder borçlularıda amhkum eder hükümete sesleniyorum dağa çıkıp bölücülük yapanlar eve döndü yasa çıkmasa kaçak olarakmı yaşacayız kendi vatanımızda ne olur bir an önce bitirin bu işi

    YanıtlaSil
  8. adı bende saklı3 Kasım 2009 11:58

    bendede aynı sıkıntılar var kaçak yaşamaktan bıktım arandığımın farkındayım oyüzden ne bi iş nede elimdeki işi yapamı yorum devlet izin verse borçumun arkasındayım eminim öderim ama yok izin mizin yok krizde ben deyil herkesin işi bozuldu o ara çekler patladı ben karıyla kızla kumarda yemedim parayı yine ben gb esnaf paramı ödemedi ödeyemedi alaçağım borcumdan 2 kat fazla ne yapim adamın gırtlana basıp dağamı çıkartim ozamanda eşkiya derler gerçi eşkiyaya af var onlara izin var söyleyin ben ne halt yiyim sözlümden bile ayrıldım borçumu affetmesin beni bana bıraksın ben borçumun arkasındayım öderim ama zaman versinler ben hayatımın bahrındayım henüz 25 deyim elimi kolumu bahladılar kımıldayamıyorum haciz ettikleri mallarımı satsalar borçlarım yine kapanır oda yok allah c.c yardımcımız ola yine ne varsa yaradanda var

    YanıtlaSil
  9. erkantan@tv8.com.tr

    ARKADAŞLAR MECLİSE GİDEN ARKADAŞLARIMIZIN TV8 İLE GÖRÜŞMELERİ OLMUŞ ERKAN TAN İLE SABAH PROGRAMI YAPMALARI SÖZ KONUSU LÜTFEN MAİL ATARAK SORUNLARIMIZ ANLATALIM


    erkantan@tv8.com.tr

    erkantan@tv8.com.tr

    erkantan@tv8.com.tr

    YanıtlaSil
  10. yeni çek kanununda hapis cezasının kaldırılması ailelerin mağduriyetlerine son verilsin................

    YanıtlaSil
  11. YENİ ÇEK KANUNU 'AÇILIMLARA' KURBAN GİDİYOR.KÜRT AÇILIMI,ERMENİ AÇILIMI...
    BİZLER AÇILIMIN DIŞINDAYIZ...
    BORCUMUN YARISINI KAĞIT OLARAK ÖDEDİĞİM HALDE,ALACAKLI BUNU İNKAR ETTİ.HİÇ ÖDEME YOKMUŞ GİBİ CEZA VERİLDİ.
    HAKİM BENİ DİNLEMEDİ BİLE...
    EMEKLİ ÖĞRETMENİM.
    100'DEN FAZLA KİTABIN YAZARIYIM...
    BU ÜLKEDE YAŞAMAK ARTIK BANA ACI VERİYOR...

    YanıtlaSil
  12. ses getırecek , hukumetı zora dusurecek yani kuyruklarına basacak bır sey yapmalı ki yurtta ve dunyuada ses getırsın cek madurlarının sesı duyulsun.
    cek madurları hep beraber vatandaslıktan cıkma basvurusunda bulunalım. basvuruları dernekte toplayalım bellı bır sayıya ulasınca topluca dernek avukatları meclıse versın. ve gazetelere de duyuralım. ,
    yuzlerce kısı aynı anda vatandaslıktan cıkmak ıstedıgınde bakalım hukumet bu kadar duyarsız kalabılecekmı ? gozunu lıkıtıde burumus babacan , abd usagı olmus hukumet , bankaların kuklası olmus ekonomı yonetımı bakalım bu sekılde ınsan haklarını kendısıne yuzde 54 oy atan vatandasını bu kadar hıce sayabılecek mı???

    YanıtlaSil
  13. ARKADAŞLAR BENDE ÇEK KANUNUNDAN YATTIM VE HALA DEVAM EDEN DAVALARIM VAR.EGER YASA ÇIKMAZSA MALUM YİNE KODESTEYİM.BİRİLERİ ÖN AYAK OLSUN EYLEMMİ YAPICAĞIZ YÜRÜYÜŞMÜ YAPACAĞIZ,YOKSA DAĞAMI ÇIKMAMIZ GEREKİYOR ARTIK LÜTFEN BİRİ TOPARLASIN BİZİ.

    YanıtlaSil
  14. ne olacak böyle ya hiçbirşey değişmeyecek galiba sonunda.borçluyuz ve suçluyuz gıbı goruluyor.işyerlerimizde kapandı ev işyeri araba hersey gıttı tefecı malum bır yandan kaçak olduk ticaret yaparken. dürüstlükle çek magduru olanda paşa paşa gıdecek hapse dolandırıcı gıbı.beklıyorum bakalım çocuklarıda alıp gıdıcem hapse boyle gıderse yapacak bısey kalmadı ...umarım yasayı düzeltirler yoksa bu yuzden hapse gırenlerın vebalinide alırlar.

    YanıtlaSil
  15. aslına bütün çek magdurları toplanalım ve teslım olalım

    YanıtlaSil
  16. benim alıcağım için ceza davası verilsin ve bunun bedeline devlet el koysun ve bunun sonucunda alıcağımı alamıyan zavallı esnaf olup alıcaklılar beni içerı tıktırsın vergi dairesi nerdeyse ipe götürecek nasıl bir adalet

    YanıtlaSil
  17. bankalar sorumluluk alsınlar çekini ödemeyen insanı ceza evinden hiç çıkarmasınlarlar piyasada herkesi mağdur ediyorlar düzenli çalışan esnafın ne suçu var karşıdan tahsil edemiyor mağdur oluyor herkese çek vermesinler piyasayı bu hale getiren karşılıksız çeklerdir görün artık bunuuuuuuuuu

    YanıtlaSil
  18. ben borçlu olduğum çekler için ödeme planı yapıp ödemeye varım ama beni bu duruma düşüren benimde tahsil edemediğim alacaklar benim alacaklı olduğum kişiler benle bu anlaşmayı yapmadıktan sonra ve ben paramı alamadıktan sonra bu ödeme planı neye yarar ne değişir allah aşkına !!

    YanıtlaSil
  19. bende sızdenım ama yapacak bişey yok gıdıp yatmaklada borc bıtmıyor alacagımızıda tahsıl edemıyoruz borcumuzu ödeyelım benım ne kadar içerde kalmam gerektıgını bılmıyorum ALLAH HEPMİZE YARDIM ETSİN bu kanun cıkmaz kacabıldıgımız kadar kacıcaz yakalandıgımız yerde gıdıp yatıcaz işimiz cok zor bu devlet bu kanunu cıkarmaz eger bıı ıkı yandaşı bu suctan dolayı aranmassa

    YanıtlaSil
  20. BEN DURUST ÇALIŞAN Bİ ESNAFIM AKRABAMA HATUR ÇEKI VERDIM ÖDEMEDİ AKRABA DA ORTALIKTAN KAYBOLDU ŞİMDİ İSE ÇEK BENİM OLDUGU İÇİN KARŞILIKSIZ ÇEK DIZENLEMKTEN HAKKIMDA DAVA AÇILMIŞ NE YAPACAM KAFAMI HANGİ TAŞA VURACAM BİLMİYORUM ,HAPİS CEZASI ÇIKARSA EMİNİM ÇIKACAKTIR.BÜTÜN İŞLERİM DÜZENIM ALT ÜST OLACAKTIR,HÜKÜMET KİMDEN YANA NEYE GÖRE KANUN ÇIKARIYOR ANLAMIYORUM.HERKESE SAYGILAR

    YanıtlaSil
  21. YILLARCA TİCARET YAPIP,MUHTASAR,SSK,BAĞKUR,GELİR VE KATMA DEĞER VERGİSİ VERİYORSUN,İSTİHDAM YARATIYORSUN,BURS VERİYORSUN,HAYIR İŞLERİ YAPIYORSUN,ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLÜP PLAKETLER ALIYORSUN,KOÇAN KOÇAN ÇEKLER ÖDÜYORSUN TAMAM.İŞLERİN TERS GİTMEYE BAŞLIYOR,ÇEKLERİNİ ÖDEMEK İÇİN EVİNDEKİ EŞYALARINA KADAR BUGÜNE DEK NE KAZANDIYSAN ÖZ SERMAYENLE BİRLİKTE HERŞEYİNİ SATIYORSUN VEYA HACZEDİLİYOR,O DA TAMAM.BİR YAPRAK ÇEKİNİ ÖDEYEMİYORSUN(”ÖDEMİYORSUN DEMİYORUM”),HAYDİ CEZAEVİ…HAYATINIZ ALTÜST OLUYOR.GEÇİM SIKINTISI BAŞLADIĞI GİBİ,ÖZGÜRLÜK,SOSYAL YAŞANTI,EVDE HUZUR V.S.HİÇBİR ŞEY KALMIYOR….TORBA YASADAN VERGİ…,SSK…,BAĞKUR…,KREDİ KARTI…,SİCİL AFFI ÇIKSA NE OLACAK…? ZATEN BURALARA BORÇLU OLANLARIN ÇOĞU KİŞİ AYNI ZAMANDA ÇEK MAĞDURU.ÇEKİNİ ÖDEYEMEYEN BU BORÇLARI ÖDEYEBİLECEK Mİ SANKİ…?ÇEK MAĞDURLARINDAN BAŞKA TORBA KANUNUNA GİRMEYEN KALMADI.KEÇİLER BİLE TORBA KANUNUNA GİRDİ.BUNDAN SONRA KEÇİLER DE ORMANDA RAHATÇA DOLAŞABİLECEK.ÇEK MAĞDURLARI DA YAKALANMAMAK İÇİN ORADAN ORAYA KAÇADURSUN…BİR KEDİ BİLE BİR YERDE SIKIŞIP KALSA,KURTARMAK İÇİN,BÜTÜN HAYVANSEVER DERNEKLERİ VE TELEVİZYON KANALLARI SEFERBER OLUYOR.HÜKÜMET NESLİ TÜKENEN HAYVANLARI BİLE KORUMA ALTINA ALIYOR.YANLIŞ ANLAŞILMASIN AMA,ANAYASAYA AYKIRI OLAN,ALACAKLIYA DA HİÇBİR GETİRİSİ OLMADAN TAMAMEN DEVLETE YARAYAN ADLİ PARA CESASIYLA,BU ÇEK KANUNU OLDUĞU SÜRECE DE,İŞ YAPAN TÜCCAR KALMAYACAK.HEPİMİZİN NESLİ TÜKENİYOR…BANKALAR KREDİ VERECEK KİŞİ BULAMAMAYA BAŞLADI BİLE…SAYGILARIMLA…DOKTOR…..

    YanıtlaSil
  22. YILLARCA TİCARET YAPIP,MUHTASAR,SSK,BAĞKUR,GELİR VE KATMA DEĞER VERGİSİ VERİYORSUN,İSTİHDAM YARATIYORSUN,BURS VERİYORSUN,HAYIR İŞLERİ YAPIYORSUN,ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLÜP PLAKETLER ALIYORSUN,KOÇAN KOÇAN ÇEKLER ÖDÜYORSUN TAMAM.İŞLERİN TERS GİTMEYE BAŞLIYOR,ÇEKLERİNİ ÖDEMEK İÇİN EVİNDEKİ EŞYALARINA KADAR BUGÜNE DEK NE KAZANDIYSAN ÖZ SERMAYENLE BİRLİKTE HERŞEYİNİ SATIYORSUN VEYA HACZEDİLİYOR,O DA TAMAM.BİR YAPRAK ÇEKİNİ ÖDEYEMİYORSUN(”ÖDEMİYORSUN DEMİYORUM”),HAYDİ CEZAEVİ…HAYATINIZ ALTÜST OLUYOR.GEÇİM SIKINTISI BAŞLADIĞI GİBİ,ÖZGÜRLÜK,SOSYAL YAŞANTI,EVDE HUZUR V.S.HİÇBİR ŞEY KALMIYOR….TORBA YASADAN VERGİ…,SSK…,BAĞKUR…,KREDİ KARTI…,SİCİL AFFI ÇIKSA NE OLACAK…? ZATEN BURALARA BORÇLU OLANLARIN ÇOĞU KİŞİ AYNI ZAMANDA ÇEK MAĞDURU.ÇEKİNİ ÖDEYEMEYEN BU BORÇLARI ÖDEYEBİLECEK Mİ SANKİ…?ÇEK MAĞDURLARINDAN BAŞKA TORBA KANUNUNA GİRMEYEN KALMADI.KEÇİLER BİLE TORBA KANUNUNA GİRDİ.BUNDAN SONRA KEÇİLER DE ORMANDA RAHATÇA DOLAŞABİLECEK.ÇEK MAĞDURLARI DA YAKALANMAMAK İÇİN ORADAN ORAYA KAÇADURSUN…BİR KEDİ BİLE BİR YERDE SIKIŞIP KALSA,KURTARMAK İÇİN,BÜTÜN HAYVANSEVER DERNEKLERİ VE TELEVİZYON KANALLARI SEFERBER OLUYOR.HÜKÜMET NESLİ TÜKENEN HAYVANLARI BİLE KORUMA ALTINA ALIYOR.YANLIŞ ANLAŞILMASIN AMA,ANAYASAYA AYKIRI OLAN,ALACAKLIYA DA HİÇBİR GETİRİSİ OLMADAN TAMAMEN DEVLETE YARAYAN ADLİ PARA CESASIYLA,BU ÇEK KANUNU OLDUĞU SÜRECE DE,İŞ YAPAN TÜCCAR KALMAYACAK.HEPİMİZİN NESLİ TÜKENİYOR…BANKALAR KREDİ VERECEK KİŞİ BULAMAMAYA BAŞLADI BİLE…SAYGILARIMLA…DOKTOR…..

    YanıtlaSil
  23. BEN DURUST ÇALIŞAN Bİ ESNAFIM AKRABAMA HATUR ÇEKI VERDIM ÖDEMEDİ AKRABA DA ORTALIKTAN KAYBOLDU ŞİMDİ İSE ÇEK BENİM OLDUGU İÇİN KARŞILIKSIZ ÇEK DIZENLEMKTEN HAKKIMDA DAVA AÇILMIŞ NE YAPACAM KAFAMI HANGİ TAŞA VURACAM BİLMİYORUM ,HAPİS CEZASI ÇIKARSA EMİNİM ÇIKACAKTIR.BÜTÜN İŞLERİM DÜZENIM ALT ÜST OLACAKTIR,HÜKÜMET KİMDEN YANA NEYE GÖRE KANUN ÇIKARIYOR ANLAMIYORUM.HERKESE SAYGILAR

    YanıtlaSil
  24. adı bende saklı3 Mart 2011 01:53

    bendede aynı sıkıntılar var kaçak yaşamaktan bıktım arandığımın farkındayım oyüzden ne bi iş nede elimdeki işi yapamı yorum devlet izin verse borçumun arkasındayım eminim öderim ama yok izin mizin yok krizde ben deyil herkesin işi bozuldu o ara çekler patladı ben karıyla kızla kumarda yemedim parayı yine ben gb esnaf paramı ödemedi ödeyemedi alaçağım borcumdan 2 kat fazla ne yapim adamın gırtlana basıp dağamı çıkartim ozamanda eşkiya derler gerçi eşkiyaya af var onlara izin var söyleyin ben ne halt yiyim sözlümden bile ayrıldım borçumu affetmesin beni bana bıraksın ben borçumun arkasındayım öderim ama zaman versinler ben hayatımın bahrındayım henüz 25 deyim elimi kolumu bahladılar kımıldayamıyorum haciz ettikleri mallarımı satsalar borçlarım yine kapanır oda yok allah c.c yardımcımız ola yine ne varsa yaradanda var

    YanıtlaSil
  25. ben borçlu olduğum çekler için ödeme planı yapıp ödemeye varım ama beni bu duruma düşüren benimde tahsil edemediğim alacaklar benim alacaklı olduğum kişiler benle bu anlaşmayı yapmadıktan sonra ve ben paramı alamadıktan sonra bu ödeme planı neye yarar ne değişir allah aşkına !!

    YanıtlaSil
  26. bankalar sorumluluk alsınlar çekini ödemeyen insanı ceza evinden hiç çıkarmasınlarlar piyasada herkesi mağdur ediyorlar düzenli çalışan esnafın ne suçu var karşıdan tahsil edemiyor mağdur oluyor herkese çek vermesinler piyasayı bu hale getiren karşılıksız çeklerdir görün artık bunuuuuuuuuu

    YanıtlaSil
  27. ee bızde bu karsılıksız çekten dolayı hapis cezası alan bir iş adamının eşiyim. 17 aydan beri kanunen herşeyin mücadelesini veriyoruz 2 cocgum ve ben maddı ve manevı zorluklar ıcerısınde hayatımızı devam ettırmeye calısıoruz.devlet yetkılılerınden içeridekı mahkumların dısarıdakı aılelerın ne kadar zor sartlarda ıletısım kurduklarını sayın buyumuklerımız metris cezaevini ve diüer ceza evlerını bırebır gorus gunlerınde zıyaret ederek yasanan acı manzarayı gormelerını dılıyorum ve son olarak cezasını cekenler ceza evlerınde yatan cek magdurlarımı yoksa onların eslerı ve cocuklarımı?? lutfen cocuklarımızı babalarına en yakın zmanda kavusturunn..DİDEM

    YanıtlaSil
  28. anlamak mümkün gözükmüyor.
    çek bedeli ödendiği taktirde hapis cezası kalktı deniyor.
    şu anda mevcut yasanında aynı olduğunu ceza almış bir mağdurun çek bedelini karşı tarafa veya devlete ödediği taktirde cezanın bütün sonuçları ile birlikte kalktığını bilmiyorlarmı.yeni yasada lehte değişen hiç bir şey yok hatta ceza miktarı artırılıyor.
    hasan

    YanıtlaSil
  29. ARKADAŞLAR BENDE ÇEK KANUNUNDAN YATTIM VE HALA DEVAM EDEN DAVALARIM VAR.EGER YASA ÇIKMAZSA MALUM YİNE KODESTEYİM.BİRİLERİ ÖN AYAK OLSUN EYLEMMİ YAPICAĞIZ YÜRÜYÜŞMÜ YAPACAĞIZ,YOKSA DAĞAMI ÇIKMAMIZ GEREKİYOR ARTIK LÜTFEN BİRİ TOPARLASIN BİZİ.

    YanıtlaSil