Kahramanmaraş'ta Hakimler Var

     18.yüzyıl Alman hükümdarlarından Frederick The Great, sarayın bahçesinde bulunan ve artık o saray kadar unlu yel değirmeninin de istimlak edilmesini ister. Değirmencinin vermemesi üzerine sinirlenen kralın gönderdiği "zorla alırım" mesajına ise değirmenci, hukukçuların bir ayet gibi duvarlarına asması gereken o ünlü cevabi verir: "Alamazsın! Berlin'de Hakimler var."

     Hukuk devletinin felsefesini özetleyen bu söz, yaklaşık 2 yüzyıldır bütün Dünyada bir adalet tılsımına dönüşmüş, kim bir haksızlıkla karşılaşsa, "Hukuka bağlı olduğuna inanan Hakimler olabileceği" ümidiyle bu sözü haykırmıştır.

Kahramanmaraş İnfaz Hakimi Abdullah Özer. Taahhüdü ihlal denetimli serbestlik. Ödeme Şartını İhlal Suçu. 4. Yargı Paketi
K.Maraş'ta Hakimler Var
Fevzi ÇAKIR - İnfaz hakimi, kredi borcundan tazyik hapsi alanları denetimli serbestlikle bıraktı, duyan K.Maraş'a koştu ve tahliye oldu.
     Kahramanmaraş'ta 3 ay tazyik hapsine çarptırılan bir kredi borçlusu denetimli serbestlik için başvurdu. İnfaz Hakimi Abdullah Özer "Cinayet işleyen, çalan, ırza geçen bile yararlanıyor" görüşüyle borçluyu serbest bıraktı. Hakimin "infazda eşitlik ilkesi" duyulunca, gıyabında ceza alanlar Maraş'a gidip teslim oldu, serbest kaldı. Sadece 200'ü Maraşlı olmak üzere tahliyeler 1800'ü buldu. Savcı itiraz etti, mahkeme reddetti.

     K.Maraş infaz Hakimliği, Kredi kartı, banka kredisi ve senet gibi borçlarına ilişkin ödeme taahhüdünü yerine getiremeyip "tazyik hapsi" cezası alanların denetimli serbestlikten yararlanabileceğine karar verince yüzlerce kişi Maraş'a giderek teslim oldu. 14 Şubat'tan bu yana 1800 kişi tahliye edildi, bunlardan 1600'ü başka illerden gelenler.

     Borcu ödeme şartını "makul bir sebep olmaksızın" ihlal eden borçlu hakkında alacaklının şikayeti zerine 90 güne kadar "tazyik hapsi" cezası veriliyor. Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda ödeme taahhüdünü yerine getiremediği için için tutuklu bulunan bir mahkum, denetimli serbestlikten yararlanmak amacıyla Kahramanmaraş İnfaz Hakimliğine başvurdu. Kahramanmaraş İnfaz Hakimi Abdullah Özer 14 Şubat 2013 tarihinde verdiği kararda; Cinayet, gasp, hırsızlık, ırza geçme gibi yüz kızartıcı suçları işleyenler dahi denetimli serbestlik yasasından yararlanırken, taahhüdü ihlal suçundan tazyik hapsi alanların bu haktan yararlandırılmamasının infazda eşitlik ve adalet kurallarına aykırılık teşkil edeceğini belirtti.

YASADA YASAK DEĞİL
Kararda şöyle denildi "5275 Sayılı yasanın 17 nci maddesinde yapılan değişiklikteki gibi açıkça disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanların bu yasadan yararlanamayacağı şeklinde düzenlemeye yer verilmesi gerekir. Yasa koyucunun bir şeyi açıkça yasaklamaması halinde kural olarak o şeyin yasaklanmadığı ve uygulanabilir olduğunun kabulü gerekir. Bu nedenle tazyik hapisleri yönünden de denetimli serbestlik uygulanmalıdır.."

SAVCININ İTİRAZINA RET
İnfaz hakimliğinin kararına Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı itiraz etti. İtirazı görüşen Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise itirazın reddine karar verdi. Mahkemenin bu kararı üzerine savcı Adalet bakanlığı'na başvurarak kanun yararına bozma istedi.

1800 KİŞİYE TAHLİYE
Bu arada Hakim Abdullah Özer'in tazyik hapsine tahliye kararı verdiğini öğrenen ve haklarında tazyik hapsi kararı verilmiş bulunan Türkiye'nin farklı illerindeki çok sayıda kişi Kahramanmaraş'a giderek teslim oldu. Hakimliğin kararının kesinleştiği 14 Şubat tarihinden beri yaklaşık 1800 borçlunun denetşimli serbestlik kapsamında salıverildiği bildirildi. Bunların sadece 200'ünün Kahramanmaraş'lı diğerlerinin ise başka illerden olduğu öğrenildi.

Fevzi ÇAKIR - HABER TURK
fcakir@htgazete.com
0(312)2185039