İcra Dairelerinde Dosya Sayısı 14 Milyona Ulaştı

icra, haciz, kredi kartı, kredi, borç, taahüdü ihlal İcra dairelerinde açılmış olan icra takip davaları. Banka kredi kartı, tüketici kredisi haciz işlemleri. 13 Ocak 2013 Tarihi itibari ile Türkiye genelinde, İcra dairelerinde açılmış olan icra takip davaları 13.855.735 (13 milyon 855 bin 735) Yazıyla on üç milyon sekiz yüz elli beş bin yedi yüz otuz beş sayısına ulaştı. İcra davalarının yüzde doksanını, banka kredi borçları ve cep telefonu borçları oluşturuyor. İcra takibine konu davalar sırasıyla, bankalardan alınan otomobil, tüketici kredileri, Cep telefonu, kredi kartı borçları ve esnaf ve kefalete ödenmeyen borç davaları oluşuyor.

İzmir Adliyesi'nde taahhüdü ihlal, nafaka, imza şikayetlerinden oluşan ceza ve hukuk davalarında 2010 yılında 19 bin 500, 2011 yılında 25 bin dosyaya bakarken, 2012 yılında bu sayı 33 bin 766 dosyaya ulaştı.

İCRA MÜDÜRLÜKLERİ DOLDU TAŞTI
İzmir'deki 28 icra müdürlüğünün her birine 2012 yılında 32 bin ile 34'er bin arasında icra dosyası geldi. İzmir Adliyesi'ndeki 28 İcra Müdürlüğü'nde 2012 yılında icra takibi sayısı 932 bini buldu. Bu sayı önceki yıldan gelen devirlerle birlikte 1.3 milyonu aştı. Takip dosyalarının başında, bankalardan alınan otomobil, tüketici kredileri, cep telefonu fatura borçları bulunuyor. Cep telefonu davalarını kredi kartı borçları, esnaf ve kefalete ödenmeyen borçlardan kaynaklanan davalar takip ediyor.

KORİDORA İSTİFLENİYOR
İcra müdürlüklerinin kalemlerine sığmayan 1 milyonu geçkin dosya çelik dolaplarda yer kalmayınca koridorlara istiflenerek yerleştirildi. İcra dosyaları ile boğuşan 28 İcra Müdürlüğü'nün bulunduğu koridorlarda geçecek yer kalmadı. Üzüm sergisi gibi yerlere serilen dosyaları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Sonuçlanan dosyalar, görevliler tarafından alışveriş arabaları ile arşive taşınıyor.

BU SORUNA ÇARE BULUNMALI
İcra davalarının çokluğundan avukatlar da şikayetçi. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, banka kredisi, cep telefonu ve kredi kartlarından kaynaklanan davalar sebebiyle avukatların diğer davalara bakamaz hale geldiğini söyledi.

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Türk halkının kimlik bunalımı, sosyal patlama ve ruhsal sorunlarının temelinde ekonomik krizin yattığını belirterek, vatandaşların içinde bulunduğu durumla ilgili "Eskiden hacze gittiğimiz zaman esnafın komşusu, eşi, dostu, arkadaşı veya akrabası geliyor, borcu kapatıyordu. Artık kimsede para olmadığı için veya olduğu halde vermek istemediği için esnaf borcunu ödeyemiyor.

Yediemin depoları hacizli otomobiller ve mallarla doldu taştı. Sokakta, vatandaşları yoldan zorla çevrip kredi kartı veriyorlar. Burada bankalar da sorumlu. Kredi kartı verilen kişi buna uygun mu değil mi araştırılmalı. Maalesef bunlar yapılmıyor. Borç ödenmeyince de kriz yaşanıyor. Borçlarını ödeyemeyen birçok kişi canına kıydı" dedi.
Bahri KARATAŞ / İZMİR (DHA)

Borcunu ödemeye çalışan vatandaşa en yüksek faizden yapılandırma yapacaksın, taahhüt imzalatacaksın cezaevine attıracaksın, icralarla, hacizlerle çalışmasına fırsat vermeyeceksin.

Borcunu ödemek istemeyen mal varlığını başkalarının üzerine devretmiş sefasında olan vatandaşı yıllarca bekleyeceksin, Varlık yönetim şirketi gibi bir ucubeyle alacağı temlik edip onda bir fiyatına dosyayı kapatacaksın.

Ne zaman ki bu adaletsizlik giderildiğinde Adalet bu ülkeye gelmiş sayılacak...

11 yorum:

  1. Seker Melegim13 Ocak 2013 21:57

    Bu varlık yönetimi dedikleri nedir acaba? Bilgilendirebilir misiniz? Böyle durumlarda ne gibi işlemler yapmaya yetkili olabiliyorlar? Dosya bunlara devredildiginde bunların yetkileri nelerle sınırlıdır? Haciz vs gibi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. hanife celik14 Ocak 2013 06:38

    Varlik yönetime benimde borclarimi devir etmisler  nedir bilmiyorum ,ödeme sartlarim icralarla kapadilar simdilik yiyecek ekmek ve kira ödeyebiliyorum.Talebe okutuyorum. ALLAH tan ümit bekliyorum ,ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  3. tecrübe konuşuyor15 Ocak 2013 03:03

    örnek verıyorum x isimli bankanın 5,000 tl lık kredı kartını kullanıyorsun. ve bu ay odeyemedın banka senı doğal olarak avukat yoluyla hacze verıyor burada hemfıkırız. senın üzerıne hacız edecek hıc bır sey bulamadıkları zaman ve kesınlıklede artık bız bu şahıstan bu alacağımızı tahsıl edemeyeceğiz dusuncesıne gırdıklerı zaman ve alacağın uzerınden ornek verıyorum 5 sene, belırlı bır zaman gectıkten sonra. ( bankanın ümidi kesılınce ) varlık yonetımı denılen bır sırket var; bankanın hıc bır sekılde tahsıl edemedıklerı dosyaları cok uygun bır fıyata satın alıyorlar. ) mesala borc 5.000tl. varlık yonetımı bankadan bu dosyayı 500tl ye alıyorlar 10da1 fıyatına... varlık yonetımı sıze bır sekılde ulaşıyor.ve dıyorkı 5sene oncesınden bankamıza ana borcunuz 5bın liralık borcunuz var faizleri ıle bu zamana kadar 20.000 olmuş dıyorlar(faizleri ve tum masrafları ıle bırlıkte) gelın sız bu borcu faizlerı komple sılelım 5 bınlıraya odeyın dıe teşfik edıyorlar odemeye.... odemeyeceğim yada gucum yok dersenız  emın olun anaborcun yarısına bıle razı oluyorlar...
    cok yakınımın bı basına gelen örneği verıcem
    2005 de kredı kartı borcu 12,000tl (ana borcu)
    2012ye kadar işlemıs faız 18,000tl :)   faize bak
    toplam 40,000tl
    6 bınlıraya borcun alayını kapattı... az daha zorlasa belkı daha azına da kapatabılırdı.cunkı varlık yonetımı denılen sırket bu dosyayı zaten 2 bıne falan almıstır.ne koparırsa kar... nasıl anlattım guzel mıydı ? :)  allah kımseyı bunların elıne dusurmesın. ben düştüm boğuldum...

    YanıtlaSil
  4. tecrübe konusuyor15 Ocak 2013 03:10

    yukarıda bır yoruma varlık yonetımının ne olduğunu cevapladım. sana gelınce, varlık yonetımı sana bır sekılde ulaşacaktır... ve emın ol ulaşınca buraya yazdığın cumleyı onlara soyle...
    eve ekmek zor goturuyorum sız ne borcu tahsılınden konusuyorsunuz de kapat telefonu. ana borcun neyse onu ode hallet taksıt yapalım falan dıyerek senı teşfik etmeye baslıcaklar. param yok odeyemem de. ve emın ol en dip rakama kadar ınecekler. hatta ben bunu ayda 50 tl  50 tl odıcem baskada odeme şansım yok de bak nasıl kabul edecekler.  cunkı bunlar bankadan senın dosyanı cok ucuz rakama alıyorlar. aldıkları rakamın az ustunde kar edıp bıle kapatabılırler. aslında bu bankalara odemıceksın hakedıyorlar ama allah katında sıkıntı olacağı ıcın en dip şekilde öde. ama onlar senı değil sen onları kullan. varlığa devrolmuşsa senden ümidi kesmışler onun ıcın en dip rakama ın ve taksıtle ode. ınsallah bılgı verebılmısımdır ben senelerdır boğusuom bu işlerle. allah yardımcın olsun senınde ..

    YanıtlaSil
  5. hanife celik18 Ocak 2013 09:54

    Tesekkur aciklamalariniz icin.Ama asil sikintim ailemle bu sorunlaren yüzünden ayri yasiyoruz.En yakinim vefat etti cenazeye gidemedim.Kizim kaza gecirdi,sakat kalabilirdi.Esim felc yuruyemiyor düstümü kalkamiyor kayinvalidem akil hastasi,benim bütün imkanlarim alindi .Ömür boyu kacak yasiycam demektir .Cok düsündüm.      INSAN HAKLARI MAHKEMESINE       basvurmam gerekiyor ,artik haklarimi savunmam lazim,yanlis yapmak istemiyorum. Bayim fikirleriniz benim icin cok mühim. ALMANYA dayim rechtschutz sigorti yaptirdim = Yasal hak savunma sigortasi .Bilgilerinize tesekkür ederim .

    YanıtlaSil
  6. tecrube konusuyor19 Ocak 2013 00:15

    taahhut ettığınız borcunuz ne kadar ?

    YanıtlaSil
  7. hanife celik26 Ocak 2013 06:29

    VERGI BORCUM 10.000  taksitlendirdim ,ödeyemedim.
      AYRICA DOSYALARIM AVUKATTA AMA ILK BIR ÖDEME YAPTIM ILGILENDI DAHA SONRA HIC ÖDEME YAPAMADIM O ZAMAN ASIMINI BEKLE DIYOR :ÖDEME YAPAMADIGIM ICINDE YÜZÜM TUTMUYOR BENDURUMUM NEDIR HANGI GEZALAR VAR KIMLIGIMLE INTERNET TEN NASIL ARASTIRABIRIM;SIZIN TECRUBE BILGILERINIZE INANIYORUM

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle taksitlendirmeyi dediğiniz nedir icra taahhüdü gibi bir şeymi verdiniz?  e-devlet şifresi iel hakkınızda her hangi bir ceza davası açılmışmı buna bakıne-devlet şifresini ptt den alıyorsunuz 1 TL karşılığında İnternet vergi dairesinden de TC kimlik numarası ile borcunuzu öğrenebilirsiniz.

    Vergi borcuna herhangi bir hapis uygulaması yoktur vergi dairesi de kolay kolay ev haczine gelmez.

    YanıtlaSil
  9. bir konu üzerinden birşey sormam gerekiyor müsaitseniz..

    YanıtlaSil
  10. Esimin 50bine yakin borcu var ve bizim suan icin bunlari odeme sansimiz yok esimin ilerleyen surede maasinin 4 te 1ine el koysa diger bankalar ustumuze hic bise olmasa ne yapar yeni evliyiz

    YanıtlaSil
  11. Hiç bir şey yapamaz, maaşın 4/1 ine el koyulur o kadar

    YanıtlaSil