Adres Kaydı Olmayan Vatandaşa SGK Eziyeti


Ali Tezel SGK Pirim Borcu, Adres kaydı Sağlık Güvencesi, emekli aylık haczi, SSK maaş haczi
Mernis uygulaması sebebiyle herhangi birisi üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olmayan kişilerin, gelir testi yaptırarak SGK'ya GSS primi ödeyip veya gelir testi sonucuna göre prim ödemeyip sağlıktan yararlanmaları lazım. Ancak 5510 sayılı yasa gereğince gelir testini yapması gereken SGK, bu işi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma müdürlüklerine verdi.

Evsiz yurtsuz dediğimiz resmi olarak bir konutta ikamet edemeyen ve köprüaltı çocukları da ikametgâhları olmadığından Fak-Fuk-Fon tarafından gelir testi yaptıramıyorlar. Gelir testi yaptıramadıkları için de SGK bu kişilere, sanki iki asgari ücretten çok (1957,20 lira) gelirleri varmış gibi ayda 235 lira GSS prim borcu çıkarıyor, üstelik evsizler sağlık hizmetlerinden de faydalanamıyor.

KİRA GELİRİ OLANA DA SGK BORÇ GÖNDERDİ
Maliye, SGK'nın talebi üzerine kira mükellefi olanların listesini de SGK'ya gönderince 400 binden fazla emekli yılbaşı öncesinde haciz şoku yaşadı. Oysa 50 bin kişiye borç çıkması gerekiyordu.

Normal şartlarda gerek eski 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gerekse yeni 5510 sayılı kanun gereğince, nereden emekli olursa olsun birisi gerçek veya basit usulde vergi mükellefi olursa, limitet şirket ortağı olursa, anonim şirkete (2008 öncesi) kurucu ortak veya 2008 sonrası ortak-yönetim kurulu üyesi olursa SGK'ya sosyal güvenlik destek primi (SGPD) ödemesi gerekir.

2008 sonrası ise emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır. SGK bu kişileri tespit için Maliye'ye başvurup vergi kaydı olanların listesini istedi. Maliyede hiç ayrım yapmadan vergi kaydı olan herkesin listesini gönderdi. Listede en çok kira geliri (gayrimenkul sermaye iradı) olup da bu sebeple vergi mükellefi olanlar var. SGK “Bu vergi işyerinden mi yoksa kira gelirinden mi?” ayrımı yapmadan 400 bin emeklinin aylığına anında haciz başlattı. Şimdi de pirincin taşını ayıklamaya çalışıyorlar. Olan emekliye oldu. Bu ay yüzde 40 hacze uğramış eksik emekli aylığı aldılar.

SSK primi ödeyen emeklisine ceza veren, emeklisinin maaşını düşüren tek ülke Türkiye. Başka örneği de yok. Bu garabet uygulama da 2003 yılında, yani bu hükümet zamanında başladı. Hatta 2006 yılında ilk reformda yüzde 15 değil, yüzde 30 kesinti vardı da Allah'tan Anayasa Mahkemesi bu oran "yüksek" diye iptal etti.

Ülkemizde, 1.767.000 basit ve gerçek usul vergi mükellefimiz ve 1.339.000 de kira geliri sebebiyle gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) vergi mükellefimiz var. SGK, Maliye'den 2003 yılından beri vergi mükellefi olan gerçek kişilerin listesini isteyip emekliler listesiyle karşılaştırdı ve GMSİ vergi mükelleflerine de sanki gerçek-basit usul vergi mükellefiymiş gibi SGDP borcu gönderdi. Mevcut emekli aylıklarını yüzde 15 azalttı. Yetmedi bir de 2003 yılından beri birikmiş borçlarına karşılık yüzde 25 oranında da haciz uyguladı. Gelen listede yaklaşık 50 bin emekliye icra ve borç göndermesi gerektiği halde GMSİ'leri de haksız yere ilave edince sayı 400 binin üzerine çıktı.
Ali TEZEL - HABERTÜRK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder