Vatandaşın Bankalara olan Borçları Çığ Gibi

icra, haciz, banka kredi kartları, kredi borçları, Adnan keskin, Ostim Sanayi
Çiftçinin bankaların haciz ve icra kıskacına düşmesinin yanı sıra, tüketicilerin, esnafın ve küçük işletmelerin de bankalara olan borçlarının geri ödenmesinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Banka Kredi Kartında 800 bin kişi, tüketici kredilerinde 120 bin kişi borcunu ödeyemedi, 182 bin KOBİ de batık krediler nedeniyle takibe alındı. Karşılıksız çek sayısı 900 bini, protestolu senet sayısı ise 1 milyonu geçti.

Çiftçinin bankaların haciz ve icra kıskacına düşmesinin yanı sıra, tüketicilerin esnafın ve küçük işletmelerin de bankalara olan borçlarının geri ödenmesinde tekrar sıkıntı baş gösterdi. 2012’de ekonomideki beklenenden hızlı yavaşlama gösterince yani büyüme hızı yüzde 1.6’da kalınca korkulan gerçekleşti. Karşılıksız çek sayısı 900 bini, protestolu senet sayısı 1 milyonu geçti. Bankalara borcunu ödeyemeyen kişi sayısı belirgin olarak arttı. Tarım kesiminin takibe düşen kredi tutarı, bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 936,4 milyon liraya ulaştı. Tarım kesimine kullandırılan toplam nakdi kredilerin tutarı, 2011 yılının Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 4,6 artış kaydederek 31,1 milyar liraya yükseldi.

Kart, kredi borçları
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Kasım ayı verilerine göre hazırladığı Bankacılık Sektörü raporunda gelişmeleri ortaya koydu. Grafiklerle ortaya konulan son fotoğraf, ekonomideki yavaşlamanın vatandaşın günlük hayatında birebir kendini gösterdiğini de ortaya koydu.

TBB’nin raporuna göre, ekonomik yavaşlamayla bankalara borcunu ödeyemeyen kişi sayısı patladı. Kasım ayı itibarıyla, son 3 ayda tüketici kredilerinde 80 bin kişi borcunu ödemezken, yine son 3 ayda kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı 120 bin oldu. Son 1 yılda ise toplam 800 bin kişinin kredi kartı patladı. Yine son 1 yılda 520 bin vatandaş bankalardan çektiği tüketici kredisini geri ödeyemezken, rapor 2011’in son çeyreğinden itibaren borcunu ödemeyenlerin sayısının sürekli arttığını ortaya koyuyor. Bankaların çalışan kesime ücretlerine bakmaksızın kredi kartı dağıtmaya devam ediyor.

182 bin KOBİ de batık
Aynı rapor KOBİ’ler için de durumun pek parlak olmadığını ortaya koyuyor. Buna göre 2012 yılı başına kadar sürekli azalan KOBİ’lerin tahsili gecikmiş alacakları, bu yılın başından artma eğilimine girdi. Ancak bu artışın hızı yıl içinde arttı. Gelinen noktada Ekim ayı itibariyle tahsili gecikmiş alacaklar kalemine giren batık kredileri bulunan işletme sayısı 182 bine ulaştı. OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, KOBİ’lerin, bilançolarının yetersizliği nedeniyle kredi kullanamamalarının büyük sıkıntı yarattığını söyledi. OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, karşılıksız çeklerle ilgili de Çekte hapis cezası kaldırıldığı için karşılıksız çek sayısının arttığı söyleniyor. Bizce karşılıksız çek sayısındaki artışın nedeni de ekonomideki yavaşlama,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder