Karşılıksız Çek Sayısında Hapis Cezasının Etkisi Çok Az

Çek Kanunu, Kazım Aydenis, Kredi değerlendirme, karşılıksız çek artış, karşılıksız çek imzalama, Anadolu ajansı
Kredi Kayıt Bürosu AŞ (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 2011 Haziran ayından beri artış görülen karşılıksız çek sayısının hapis cezasının kalkmasından değil makro ekonomik trendlerden kaynaklandığını, "Karşılıksız çek sayısında hapis cezasının etkisi göz ardı edilecek kadar az" dedi.

Kredi Kayıt Bürosu AŞ (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Anadolu Ajansı'nın yeni platformu Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi Anadolu Ajansı Finans Masası'nda gündemi değerlendirdi.

Karşılıksız çeklerdeki artış
Karşılıksız çeklerin adedinde 2011 Haziran ayından beri artış görüldüğünü ifade ederek, bu artışın Şubat ayında çek kanununda yapılan değişiklikle hapis cezasının kalkmasından değil makroekonomik trendlerden kaynaklandığını söyledi. Kasım Akdeniz, ''Karşılıksız çek sayısında hapis cezasının etkisi göz ardı edilecek kadar az'' dedi.

245 milyon sorgulama
Bu yılın 245 milyon KKB sorgulamasıyla kapatılacağını belirten Akdeniz, bu sayının Türkiye'yi Avrupa'daki kayıt büroları arasında birinci sıraya taşıdığını söyledi.

Risk bildirimi 2 Ocak'ta başlıyor
Çek ve risk raporu konusunda da bilgiler veren Akdeniz, söz konusu bilginin kişinin kendisiyle de paylaşıldığını, bu bilgilerin hesap sahibinin onayı olmadan kimseye verilmediğini anlattı. Akdeniz, 2 Ocak 2013'ten itibaren de Türkiye risk bildirim sisteminin kullanımına başlanacağını bildirdi.

Çek 5 saniyede sorgulanacak
Çek alan kişinin, çek numarası ve TC kimlik no ile SMS atılması durumunda ilk sorgunun anında başlayacağını ifade eden Kasım Akdeniz, çeki sorgulanan kişiden onay isteneceğini ve 5 saniye içinde risk bildiriminin karşı tarafa iletileceğini anlattı. Akdeniz, yeni dönemin avantajlarından birinin de risk merkezinin sadece bankalardan değil başka alanlardan da bilgi toplayabilecek olması olduğunu kaydetti.

Raporların elektronik ortama taşınması konusunda TOBB'la işbirliği içinde olduklarını ifade eden Kasım Akdeniz, kişilerin de müşterilerini birbiriyle kıyaslayacak bir çek ve risk raporunun ne ifade ettiğini deneyimleriyle oluşturabileceğini dile getirdi.
A.A.

2 yorum:

  1. bu icraya düşmüş zavallı insanlardan herkim yararlanıp o paraları çoluk çocğuna helalından yediıiyorsa zehir zıkkım olsun allah belalarını versin o insanların parası yenirmi belki evine ekmek götüremiyordur bu nasıl bir zihniyet allahından bulsunlar sadece orda değil bu olay tüm ülkemizin hertarafında aynı olaylara icra müdürlerimiz avukatların  emrinde çalışıyor o allahın belası avukatlar zemini hazırlıyor pastayı sunuyor o zavallı icranın pençesine düşen insanlara birde bunlar vuruyor tuh allah cezanızı versi nasıl yiyebiliyorsunuz.imansızlar.tabi hepsini kastetmiyorum onlar kendilerini biliyorlar birde umreye vede haca gidiyorlar ne yüzle imansız biten adamın parası seni o kutsal tpraklarda aklarmı tuh ta ne tuh.

    YanıtlaSil
  2. Www Hakanapaydin711 Mart 2013 00:34

    sen benim hakkımı çocuğuna yedireceksin benim alacaklı olarak çocuğumun hakkını kim verecek yasayı çıkaran seni bu borcundan kurtaran lavuk kimse üç kağıtçıya, dolandırıcıya borcunu ödemeyen namussuza kıyak yapan yarin neyine dost tutacak görecez

    YanıtlaSil