Çekte Hapis Cezasının Geri Gelmesi Söz Konusu Değil

Çek Kanunu'nda hapis cezasının geri getirilmesi konusunda serzenişlerin olduğunu belirterek, "Çek Kanununda geriye dönüş yok. Önümüzdeki günlerde tacir olan ve olmayan ayrılacak. Kötü niyetli kişiler piyasanın dışına itilecek
Kayseri Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Çek Kanunu'nda hapis cezasının geri getirilmesi konusunda serzenişlerin olduğunu belirterek, "Çek Kanununda geriye dönüş yok. Önümüzdeki günlerde tacir olan ve olmayan ayrılacak. Kötü niyetli kişiler piyasanın dışına itilecek" dedi.

Kayseri Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen meclis toplantısında, konuşan Başkan Boydak, Çek Kanunu konusunda sanayiciler tarafından bir çok sorunun sorulduğunun altını çizerek, "Çeklerdeki ödenmeme oranlarının arttığı ve yeniden bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusunda çok sık sorular soruluyordu. Bu konuda yapılan düzenlemeden geriye dönüş yok. 'Tekrardan hapis cezası gelmesini istiyoruz' diye bir serzeniş vardı. Böyle bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Son dönemde, sorunlu çeklerin sayısında artış olduğunu ifade eden Başkan Boydak, "Ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcımızın yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde iş yapan ile yapmayan biraz daha belirginleşecek. Artık iş yapan kişi ile tacir olanla olmayan ortaya çıkacak ve her geçen gün bunlar ayrılacak. Kötü niyetli kişilerin piyasa dışına itilmesi sağlanacak.

Buna paralel Avrupada durum nedir diye baktığımız zaman, bizim Türkiye'de kısmen uygulanan alacak sigortası sistemi var. Türkiye'de birkaç şirket tarafından uygulanan bir sistem. Bununla ilgili bir düzenleme yapmaya gerek yok. Bununla ilgili bir departman kurulmalı. Ama bunların çapı çok küçük. Bunun artmasının bir yolu merkezi kayıt kuruluşudur. Geçmiş dönemlerde kurulan bu şirket daha da etkin çalışmaya başladı. Buradaki bilgilerin paylaşımı ile ilgili bir sorun vardı. Bunun paylaşımı ile de finansal kuruluşlarla paylaşıldıktan sonra bu şirketlerin daha etkin olması mümkün olacak" diyerek şu şekilde konuştu:

Çek kanunundaki değişiklikler yapılmamış olması durumunda 150 bin kişiye cezaevi yolunun görüneceği söyleniyor. Cezaevi şartlarının da buna müsait olmadığı bildiriliyor. Dolayısı ile alternatif araçlar getirilmeye gayret gösteriliyor Özellikle çalışacağımız kişileri bankalar üzerinden araştırabiliriz. Her türlü döküman geliyor.

Kasım ve Aralık ayı biraz daha rahat edceğimiz bir ay. Aldığımız hava bu yönde. Yönetimler gayet iyi şekilde gidiyor. Uzun vadede istikrarlı bir sürece götürmesini bekliyoruz.

Bizim özel sektör olarak borçlanma enstürümanımız ne kadar artarsa maliyetimiz o kadar aşağı düşer. Bankacılık sektöründe de borçlanma enstürümanları, likidite yaratan enstürümanları ne kadar artarsa maliyetleri o kadar aşağı düşer. Onun için biz bu gelişmeleri destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde şirketlerimiz hukuk ihracı da yapabilecek. Bunlar zaman zaman piyasa koşullarının altında olabilir ama Türkiye'nin böyle yeni bir enstürümana kavuşması sevindirici olacak."

2 yorum:

  1. GERÇEK MAĞDUR25 Aralık 2012 22:44

    ÇEKTE HAPİS TAAHHÜT İHLALİ HALİNDE GEÇERLİ OLSUN EN AZINDAN.YANİ ÇEKİ KARŞILIKSIZ ÇIKAN KEŞİDECİ ALACAKLI İLE ANLAŞTIRILSIN ÖDEME VADELERE YAYILSIN 2 VEYA 3 KEZ ÜST ÜSTE AKSATMA DURUMUNDA ÖDEME YAPILINCAYA KADAR HAPİS CEZASI VERİLSİN.12. AYDA KARŞILIKSIZ MÜŞTERİ  ÇEKİ MİKTARI 100000 TL AMA ADAMLAR ORALI BİLE OLMUYOR.BİR YALVARMADIĞIMIZ KALDI.

    YanıtlaSil
  2. Tacirle kotu niyetli ayrilacakmis 12000 tl musteri ceki odenmedi ama ben karsi tarafa odedim o zaman ben iyiyim ama iyi olmsk yetmiyor yaptirim yok parsyi alamiyoruz odemeten o kadar rahat ki dukkani kapat mallari kacir vs vs

    YanıtlaSil