Ankara'nın Yarısı, Diğer Yarısından Alacaklı

Haciz icra davaları icra daireleri avukat mehmet erşahin banka çek senet
Başkent'te 1.5 milyon icra dosyası var. İcra dosyalarında, telefon şirketleri ve bankalar ile olan borçlar başı çekiyor, bunları, şahısların ve şirketlerin birbirlerine olan borçlarına ilişkin icra dosyaları izliyor.

İcralar konusunda yazılı açıklama yapan Avukat Mehmet Erşahin Başkent'teki icra dairelerinde yaklaşık 1.5 milyon icra dosyası bulunduğunu belirten Avukat Mehmet Erşahin "Bu tablo karşısında Ankara nüfusunun yarısının, diğer yarısından alacaklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu tablo son derece ürkütücüdür" dedi.

Avukat Mehmet Erşahin, borcunu zamanında ödeyemeyenlerin korkulu rüyasının icra olduğuna dikkat çekti. Borcundan dolayı icralık olanların sayısının katlanarak arttığını vurgulayan Erşahin, "Öyle ki Başkent Ankara'da bu sayı, 2012 yılının ilk 10 ayında yarım milyona ulaştı. 32 ayrı icra müdürlüğünde toplam 500 binin üzerinde açılmış icra dosyası bulunuyor. "Önceki senelerden devreden dosyalarla birlikte bu sayı yaklaşık 1.5 milyon adede ulaşmıştır. Çocukları saymazsak, Ankara nüfusunun yarısının, diğer yarısından alacaklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu, son derece ürkütücü bir tablodur". Dosya sayısının çok fazla olması nedeniyle icra müdürlüklerinde yer sorunu yaşanmakta, dosyalar, koridorlara konulan çelik dolaplarda muhafaza edilmektedir. Bu sıkışık ve sağlıklı olmayan düzen nedeniyle avukatlar da rahat çalışamamaktadır.

İCRA DAVALARINDA TELEFON ŞİRKETLERİ BAŞI ÇEKİYOR
İcra dosyalarında, telefon şirketleri ve bankalar ile olan kredi kartı tüketici kredileri alacakların başı çektiğini ifade eden Avukat Mehmet Erşahin, şöyle devam etti: Bunları, şahısların ve şirketlerin birbirlerine olan borçlarına ilişkin icra dosyaları izliyor. Su ve doğal gaz gibi borçlarla ilgili icra dosya sayısında, kartlı sisteme geçildiği, elektrik borçlarında da direkt kesinti olduğu için azalma söz konusu. Ancak şahısların alacakları ile şirketlerin karşılıksız çek, bonolar ya da öteki alacaklarının tahsili için başlattıkları icra takibi sayısında adeta patlama yaşanıyor. Hapis cezasının kalkmasıyla birlikte karşılıksız çek, dolayısıyla icra takibi sayısında ciddi biçimde artış yaşanırken, Ankara'daki 32 İcra Dairesi'nin işlem yoğunluğu her geçen gün daha da artıyor.

Haciz işlemlerinin hem borçlu, hem de alacaklı için son derece üzücü bir durum olduğunun altını çizen Avukat Mehmet Erşahin, Özellikle icra işlemlerini başlatan avukatlar için de hem üzüntü, hem de kaygı verici bir olay. Haciz işlemleri esnasında zaman zaman istenmeyen olaylarla karşılaşabiliyoruz. Bu, şiddete maruz kalmak da olabiliyor, gidilen yerden alacak hiçbir şey bulamamak da. Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı günümüzde "icralık olmuş şahısları ve şirketleri çoğunlukla çok ciddi mali sıkıntı içinde buluyoruz" diye konuştu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder