Sadullah Ergin, Çek Yasasının Detaylarını Açıkladı

Yeni
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yeni Çek Kanunu ile ilgili detayları AK Parti TBMM Grubunda basına kapalı yapılan toplantıda paylaştı.

Çek Kanunu Tasarısı ile ilgili verdiği bilgi, milletvekillerinin elektronik posta adreslerine de gönderildi. Buna göre Ergin, toplantıda ilk olarak mevcut düzenleme ve yeni getirilen tasarı ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye Bankalar Birliği nezdinde Risk Merkezi kurulduğunu anımsatan Ergin, 2009 değişikliği sırasında adli yaptırımın kaldırılmamasının nedeninin Risk Merkezinin kurulmamasından kaynaklandığını söyledi.

Bankaların sorumluluk miktarının arttırılması önerisine bankaların; kendilerinin her bir çek yaprağı için sorumlu tutulacakları miktar kadar çek hesabı açmak isteyen kişiden teminat isteyeceklerini, dolayısıyla bu anlamda kendilerinin bir kaybı olmayacağını ve bunun yanında çek hesabı açma ve çek defteri verme yönünden çok istekli davranmayacaklarını ilettiklerini aktaran Ergin, Dolayısıyla bu yönde atılacak adımlar, piyasadaki çek miktarını ve çek kullanımını etkileyecektir dedi.

Ergin, Adalet Komisyonunda yapılan değişiklikle sorumluluk miktarının bin TL'ye yükseltildiğini anımsattı.

Borçlunun, devlete para cezası ödemek zorunda olmayacağından, alacaklının alacağına kavuşması ihtimali artacağını belirten Ergin, ''Yaptırımların orantılı olması'' ve ''ceza hukukunun son çare olması'' ilkelerine uyum sağlanacağını söyledi.

Karşılıksız çek keşide etme suçunun uygulamada şekli bir suç olarak görülmesi ve bu suçun esasen kasten işlenebilecek bir suç olmasına rağmen kişinin kastının aranmamasından kaynaklanan olumsuzlukları giderileceğini dile getiren Ergin, şunları kaydetti:

Mevcut Kanuna göre verilen adli para cezalarının ödenememesi durumunda, cezanın infaz aşamasında hapis cezasına dönüştürülmesine ilişkin eleştiriler karşılanmış olacaktır. Uyuşmazlık konusu ceza adalet sistemi dışına çıkarılmış olacağından, karşılıksız çek keşide etme eyleminin mahkemelere ve Yargıtay'a getirdiği iş yükü ortadan kalkacaktır (Yıllık yaklaşık 500.000 dosya). Savcıların da iş yükü, bu işlere ayırdıkları zaman dilimi yönünden önemli oranda azalacaktır.

58 yorum:

  1. tüm kötü kanunlar yok olmalı çağa ayak uydurmalı ,

    YanıtlaSil
  2. icra taahhüt ihlali de beraberinde olmalı çünkü çek affından sonra avukatlar işyeri açtığınızda yine bırakmaz taahhüt diye basyırır .bir vekil dile getirmişken

    YanıtlaSil
  3. dolandırıcı kaçar abi bunu herkes bilir adamı bir daha bulamazsın bizler iş ortamı istiyoruz elimiz kolumuz bağlı ha çekten girecem ha icra tahhütü ah ofisimi toplamasalar kısmi ödeme yapıyordum .

    YanıtlaSil
  4. evet icra taahhüt ihlalleri de anayasa ya aykırı imiş

    YanıtlaSil
  5. onun için de yazmalı

    YanıtlaSil
  6. çek kanunu öldü avukatların başı sağolsun

    YanıtlaSil
  7. hakan bilgin varmı bugün için

    YanıtlaSil
  8. http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=90005 Çek yasasının ilk üç maddesi TBMM'de kabul edildi

    YanıtlaSil
  9. Hayatguzel070714 Aralık 2013 11:55

    bakan ergün kürsüye çıktı yayını kestiler..

    YanıtlaSil
  10. yani bu nedemek oluyo anlamadım?

    YanıtlaSil
  11. HERSEY GUZEL IYI DE SENET UZERINDEN TAHUT IHLALI YAPAN KISILER HALA ICERDE ONUN ICIN HIC KIMSE BIR YAPTIRIM UYGULAMIYOR SAYIN BASBAKANIMIZ BORC ICIN KIMSE HAPIS YATMAYACAK DEDI VE TAHUT IHLAL ICIN YINEDE BIR CALISMA YOK GUNDEMDE OLAN BIR KONU DEGIL LUTFEN BUYUKLERIMIZ SIZDEN BU KONU HAKKINDA CALISMALARINIZI BEKLIYORUZ INSALLAH BIR GUN YUZUMUZ GULSUN ISITOYRUZ

    YanıtlaSil
  12. Bilgi aktarımı sağlanmış sadece.Özetle artık Çek koçanı almak için alacağın çek adedi kadar yada bankanın senden istediği kadar teminat vereceksin.Senin hesabında çekin karşılığı olsun yada olmasın banka alacaklıya çeki ödeyecek.Sonra banka çekin sahibinin teminat olarak verdiği ev,arsa,araba, vsvs leri çekin bedelini çek sahibi ödemesse hemen satışını yapıp zararını kapatacak. olay benim anladığım kadarı ile bundan ibaret. Tabi başka detaylarda var fakat bunlar teferruat...

    YanıtlaSil
  13. yasa cıkmadımı yani ne oldu ?

    YanıtlaSil
  14. arkadaşlar çek yasası askıya alındı deniliyor bunla ilgili bilgisi olan varmı ?

    YanıtlaSil
  15. ARKADAŞ ALTINA YORUM YAPTIIN YAZIYI OKUMUOMUSUNUZ ....SAYGILAR

    YanıtlaSil
  16. hayır tamamda akşam başbakan açıklaması vardı yasayla ilgili değişiklikler yapılsın diye kanun çıkması uzayacakmı acaba sizce

    YanıtlaSil
  17. YENİ ÇEK YASASI ÇIKACAK BANKALARIN YÜKÜNÜ ARTIRACAKLAR,ADLİ PARACEZALARI KALKIYOR EKONOMIK SUÇA EKONOMİK CEZA İLKESİ GELİYOR.1992 DE RAHMETLİ ÖZALIN YÜRÜLÜGE SOKTUGU ÇEKTE HAPİS OLAYI KALKIYOR KAPİTALİZİM SİSTEMİ ÇÖKÜYOR.KİMSE ÖZGÜRLÜGÜNDEN ALI KONULAMAZ

    YanıtlaSil
  18. O DEĞİSİKLİK,, ROTUŞLANACAK DEDİ ODA YAPILDI GENEL KURULDA GORUSULMESINI BEKLIYORUZ

    YanıtlaSil
  19. SAHNE BOŞ EMİN KONUŞANLARDAN SES YOK İYİ KENDİ ARAŞTIRMALARIMA İNANDIM KENDİMİ BU HAFTAYA DEĞİL ŞUBAT AYINA HAZIRLAMIŞTIM GİDİŞATTA ONU GÖSTERİYOR.

    YanıtlaSil
  20. taahüdü ihlal suçları ile ilgili bilgisi olan varmı yoksa hapis cezası devam ediyormu ?

    YanıtlaSil
  21. Çek mağdurlarını rahatlatan yasa tasarısı Meclis`ten geçti



    Yeni Çek Yasa Tasarısı TBMM`de kabul edildi. Yasa, karşılıksız çek verenler ve bu nedenle hüküm giyenlere borçlarını ödemeleri için 2 yıl süre tanıyacak. Bu süre içinde borcunu ödemeyen cezaevine geri dönecek.
    TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmelerinin ardından oylanan Çek Yasa Tasarısı kabul edildi. Kabul edilen düzenleme, taraflar arasında anlaşmaya da imkan sağlıyor. Anlaşma olmaması ve 2 yıl içinde borcun ödenmemesi halinde karşılıksız çek verenler cezaevine tekrar dönecek.
    Bankaların bin lira olan yükümlülükleri 600 liraya indirildi. Buna göre banka, hamile, talep ettiği takdirde süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 600 lira veya üzerinde ise 600 lira, bu tutarın altındaysa çek bedelini ödeyecek. Banka, çekin karşılığının hesapta bulunmamasına rağmen hamiline ödenmesinin geciktirilmesi, kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarın hamile ödenmesinin geciktirilmesi hallerinde çek hamiline, her geçen gün için binde 3 gecikme cezası ödeyecek. Üzerindeki tarihten önce ibraz edilen çekin karşılığının kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, hukuki takip yapılamayacak.

    CEZAEVİNDEKİLERİN DURUMU
    İleri tarihli çeklerle ilgili hukuki takip yapılabilmesi için, çekin düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve "karşılıksızdır" işlemine tabi tutulması şart olacak. Yasaya göre 1 Kasım 2009`a kadar karşılıksız çek vermek suçundan haklarında soruşturma veya kavuşturma başlatılmış ya da kesinleşmiş bir hükümle mahkum olan kişiler düzenlemeden yararlanacak. Karşılıksız çek veren ile parasını alamadığı için konuyu mahkemeye taşıyan kişi belirledikleri miktarların belirledikleri vadelerde ödenmesi konusunda anlaşırsa soruşturma ve kovuşturma duracak, cezaevinde bulunanlar dışarı çıkacak. Taraflar isterlerse 10 yıllık bir vade yapabilecek. Karşılıksız çek veren ödemeleri aksattığı takdirde ise mahkemeler tekrar başlayacak, cezaevinden çıkan geri dönecek. Taraflar anlaştıklarını 1 Nisan 2010`a kadar ilgili mercilere bildirecek.

    TASARI NE GETİRİYOR?
    Karşılıksız çek düzenleyen, adına karşılıksız çek düzenlenen ve ileri düzenleme tarihli çek üzerinde yazılı tarihe göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmayanlar hakkında karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilecek.
    Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilenler, elindeki çekleri bankalara iade edecek. Bu kişiye yeni bir çek hesabı açılamayacak.
    Karşılıksız çekle ile ilgili hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilen ya da mahkemede beraat eden kişiler hakkındaki çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak.
    Düzenleme ile kimse çaycı ya da odacının üzerine çek keserek kurtulamayacak. Çeki şirket sahipleri ya da mali işlerden sorumlu müdürler imzalayabilecek.
    Esnaf çekleri de tacir çeki sayılacak.
    Taahhütname veren borçlu, borcunun üçte birini birinci yıl içinde ödeyecek.

    YanıtlaSil
  22. BU NE ARKADAŞ 2009 DAKI TASARIYI KES YAPISTIR YAPMISSINN

    YanıtlaSil
  23. BOŞ ADAM ÇOK ETRAFTA İNANMAYIN BUNLAR PROVAKATÖR

    YanıtlaSil
  24. Bence tam olması gereken sistem bu... Banka çeki verirken şirketin kredibilitesine göre vermeli, teminat mektubu mantığında ödenmeyen çekin arkasında durmalıdır. Böylece hem alacaklı korunur, hem de yanlış çek kullanımının önüne geçilir.

    YanıtlaSil
  25. Patronlar çek yasasına tepkili http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=89883

    YanıtlaSil
  26. param olsa çeki yatırırım niye adli ceza alıyımki ama adli ceza daha kötü yapıyo

    YanıtlaSil
  27. adli ceza verdigin vatandasışıyın colu cocugu ne yapıyo bunu bi düşünün devlet büyüklerim

    YanıtlaSil
  28. TİM Başkanı Büyükekşi, Çek Yasası'na hapis cezasının kaldırılmasına tepki gösterdi, ''Asıl mağdur olanlar alacaklı olanlar'' dedi

    YanıtlaSil
  29. abdullah kararca14 Aralık 2013 12:45

    Yasayı parka ÇEKti!
    24 Ocak 2012 Salı — rahmiofluoglu
    Başbakan Tayyip Erdoğan, “mağdurun da korunması gerekir” deyince, Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi öngörülen Çek Yasası’nın üzerinde çalışılmasına karar verildi. Erdoğan, MYK’da bazı üyelerin, “Yasayla karşılıksız çek verenler hapisten kurtarılıyor. Karşı tarafın mağduriyetiyle ilgili de ciddi şikâyetler geliyor” sözlerini dikkate aldı. Erdoğan, mağdurların da korunması üzerinde bir çalışma yapılmasını istedi.

    Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti MYK toplantısında Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen Çek Yasası görüşüldü. Bu konuda bazı MYK üyeleri, “Yasayla karşılıksız çek verenler hapisten kurtarılıyor, ancak karşı tarafın mağduriyetiyle ilgili ciddi şikâyetler geliyor. Bu konu da gözönünde bulundurulmalı” önerisinde bulundu.
    “YENİDEN ÇALIŞIN” TALİMATI
    Başbakan Erdoğan, bunun üzerine Grup Başkanvekili Nurettin Canikli başkanlığında bir komisyon kurularak, “çalışma yapılması” talimatını verdi. Komisyonun çalışması sonucu tasarıda çek mağdurlarıyla ilgili de düzenleme yer alacak. Tasarı, karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak, idari nitelikle yaptırımlar öngörüyor. Tasarı ile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıtların, 10 yıl geçmesi halinde Merkez Bankası tarafından resen silinmesi; böylelikle karşılıksız çek kesen kişilere 10 yıl süreyle çek verilmemesi de önleniyor. şimdilik askıda gibi görünüyo umutları beklemek kadar acı bişey yokk

    YanıtlaSil
  30. http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=89844 Çek kanunu ile piyasayı daraltıcı etki yapmayacak

    YanıtlaSil
  31. ne yapsın evi başına akıyo yakmaya kömürü yok yarın ekmeği neyle alırım diye düşünüyo işi yok 2 çocuğu var çalışamıyor .. hergün icra tebligatı mahkeme bildirimleri işte çek borcundan eşi içerde yatan bir türk kadının hali ...komşusunun evinede utana sıkıla gidiyorki çe k yasasından bi haber varmı diye

    YanıtlaSil
  32. Tahhudu ihlal de 90 gun hapis veriyorlar onunda neti 48 gun eder.
    Cekler gibi yillarca yatmiyorsun, Tahhut simdilik gundemde degil belki
    sonra koyarlar ama cek sorunu 100.000 kisiyi ilgilendirdigi icin ACIL

    YanıtlaSil
  33. Eksik anlamissin. Banka her cek yapragindan 600 TL sorumlu iken simdi her cekden
    1000 TL sorumlu olacak. Ustu yok. Ama ornegin bankalar 25 lik kocan cek vermek icin artik sorumlu olduklari 25000 TL bize bloke et diyecekler. Yani her cek kocani banka icin 25 000 TL lik kredi karti gibi riski var artik. Orta ve kucuk esnaf icin bankalardan cek almak artik hayal piyasa senede donecek...

    YanıtlaSil
  34. Aliye_ahiskali14 Aralık 2013 12:53

    yorum yazamıyoruz diğer sayfada. acaba kapasitesi mi doldu?

    YanıtlaSil
  35. günaydın

    YanıtlaSil
  36. günaydın

    YanıtlaSil
  37. denetimde diyor banada

    YanıtlaSil
  38. Bugün meclis gündeminde Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek yazıyor :( çek yasası gündemde yokmu acaba.

    YanıtlaSil
  39. emre ertantürk14 Aralık 2013 12:54

    tim başkanı açıklama yapmış cekte hapis cezası kalkmasın diye tv den ve gazetelerde yer almış alacaklarında korundugu düzenlemeyi destekliyoruz diye bilinmedik bi güc sanki el attı tefecilerin fazizcilerin lobisi burdaki her borclu aynı zamanda alacaklı borclu alacagını alamıyor alacaklı borcunu ya hapis cezası yada adli para cezası kazanan kim kimse artık ok yaydan cıktı isteyen istedigi lobiyi yapsın kendini yırtsın 120bin kapasitesli tümcezaevi toplamına 200 bin insanı sokamayacaklar hükümet geri adım atmaz sadace biraz durulsun istiyorlar biraz daha sabıredecegiz ve bu yasa cıktıktan sonra bizlere yapılan haksızlıkları dolandırıcı gibiyorumları bunlara canak tutanları baş sayfa yapanları aslaunutmayacagız kimsenin ufacıkda olsa endişesi olmasın güzel günler bizim biraz daha sabır

    YanıtlaSil
  40. çek tahaddütü ihlal hepsi aynı sonuçta bir gün bile olsa bir sözleşmeden dolayı özgürlüğünden alıkonuluyorsun dilerim daha hür borçlarımızı ödeyerek yaşarız 1 gün bile olsa allah düşmanımı bile düşürmesin cezaevine

    YanıtlaSil
  41. size katılıyorum

    YanıtlaSil
  42. bugun tbmm gündeminin ilk sırasında çek kanunu inşallah bugun güzel haberi ALIRIZ BU STRESTEN GERGİN BEKLEYİŞTEN KURTULURUZ ALLAH HERKESİN YARDIMCISI OLSUN

    YanıtlaSil
  43. tim başkanı acıklama yapmış cekte hapis cezası kalkmasın diye asıl magdur alacaklılarmış dogru söylemiş burdaki borcluların tamamına yakını zaten alacaklı sen kimin alacagını savunuyorsun ne biliyorsun... hapis cezası yatılsa herşey yolunamı girecek nasıl alacaklıya ödeme yapılmayacak veya adli para ödendi alacaklıya mı gidecek tuzunuz kuru tabi tefeciler lobi yapıp dursun bugun bu yasa cıkacak istediginiz kaDAR ACIKLAMA YAPIN VE MANŞET YAPIN BURDAKİİNSANLAR RAHAT Bİ NEFES ALIPYENİ BİR HAYAT KURACAKLAR ÇÇALIŞIP BORCLARINI İYİ NİYETLE ÖDEMEYE ÇALIŞACAKLAR cahilce önyargıyla bizlere dolandırcı sahtekar diyenler allahınızdan bulun caresiz kaldık başımız yetde heran haciz gelecek polis gbt tesi yapacak diye yüregimiz agzımızda sizler ne vicdansız ne merhametsiz acımasız insanlarsınız ya burdakiinsanlar samimiyetimle söylüyorum onurlu ahlaklı dürüst mert insanlar bekledigimiz sadeceanlayıştı bunuda göstermediniz bizim sıkıkıntılarımıza sorunlarımıza saygı göstermediniz biz bizlere yapılanları iyi veya kötü asla unutmayacagınız herkese saygılarımı sunuyorum

    YanıtlaSil
  44. http://www.ekoayrinti.com/news_detail.php?id=89883 Patronları anlamak zor, çek yasasına karşı çıkmışlar. Arkadaş nasıl iştir. Bunlar da akıl yok mu?

    YanıtlaSil
  45. helal olsun adalet bakanımıza ve başbakanımıza bizlerin halini gördü suçlu olmayıp borçlu olduğumuzu anladılar ve borçumuzu ödemek içinde bize işte size meydan kimseden kaçmadan senet borçlusu gibi kreti ve kreti kartları borçlusu gibi sizde eşitsiniz sizlerinde onlardan bir farkınız yok hadi göreyim sizi çalışın ödeyin bu borçlarıda herkesi utandırın dediler helal olsun onlara bizimde yapmamız gereken şey şimdi onları utandırmamak hadin arkadaşlar gösterelim kendimizi onlara

    YanıtlaSil
  46. aynen haklısın benim kardeşim yatıyor şuan dedigin durumları aynı şekilde yaşıyor...bi umutlu yasanın çıkmasını bekliyoruz ..

    YanıtlaSil
  47. Az önce çek yasasında değişiklikler yapıldığını ve hapis cezasının kaldırılmayacağını, çok tepki alındığı için askıya alındığını söyleyen haberler okudum. Var mı aslı astarı?

    YanıtlaSil
  48. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19777016.asp

    YanıtlaSil
  49. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19777016.asp hürriyetin haberi flaş gelişme olarak veriyor

    YanıtlaSil
  50. ADLI PARA CEZALARI KALKTI MI

    YanıtlaSil
  51. http://ekonomi.milliyet.com.tr/karsiliksiz-cekte-hapis-cezasi-kalkmasin-/ekonomi/ekonomidetay/26.01.2012/1493929/default.htm
    bu ne ya

    YanıtlaSil
  52. görüşme başladı haydi hayırlısı

    YanıtlaSil
  53. GÖRÜŞMELER BAŞLADI.. HAYIRLISI OLSUN HAKKIMIZDA..

    YanıtlaSil
  54. Bu zamana kadar AKP ye oy veremedim ama şunu anladımki bizi tek düşünün AKP yönetimi,diğer partiler resmen yatsınlar hatta utanmasalar mühebbet verin diyecekler

    YanıtlaSil
  55. insanların ne çektiğini bilmiyorlar yoksa bu adam tefecimi

    YanıtlaSil
  56. Şunu o kalın kafalarına sokamıyorlar HAPİSTE BORÇ NASIL ÖDENİR!!!! .Madem hapis cezası istiyorsunuz buna cevap verin ey milletin vekilleri

    YanıtlaSil
  57. evdeki esya hacizleri ile ilgili kanun ne zaman cikacak biliyor musunuz? Bu cek kanunu icinde var mi?

    YanıtlaSil