Bülent Arınç'tan Çek Mağdurlarına Örtülü Müjde

Çek Kanunu Tasarısı Çek Mağdurları
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ekonomiye ilişkin üç önemli müjde verdi. Bunlardan bir tanesi uzun süredir beklenen ve 2,5 milyon kişiyi ilgilendiren "intibak yasası", bir diğeri kamu çalışanlarını ilgilendiren "toplu sözleşme hakkı" ve son olarak da çek mağdurlarını ilgilendiren çek kanunu tasarısıydı.

Karşılıksız çek yüzünden hapis yatanların ve yakınlarının feryadını daha önce bu köşeden duyurmuştum. Çek mağdurları ve feryatları altı başlık altında sıralanıyordu. Bunlar içerisinde en çok itiraz edilen hapis cezasıydı.

2 Ocak Pazartesi günü Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç üstü kapalı da olsa karşılıksız çek nedeniyle hapis yatanlara ve yakınlarına müjdeyi verdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ayrıntıya girmedi, çek mağdurlarını ilgilendirdiğine de değinmedi ama anlattıklarından çıkan sonuç karşılıksız çek yüzünden hapis yatanlara dair bir tasarının kabinede imzalandığını gösteriyordu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuşmasının başında söylediği 'Bakanlar Kurulu'nda Adalet Bakanımız Sadullah Ergin'in takdimleri oldu. Bu yargının hızlandırılması özellikle "İcra İflas Kanunu" ile bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısıdır. Bu da yine kişiler hakkında çok önemli değişikler getiriyor. Hem masrafların azaltılmasını hem yargının hızlandırılmasını hem de alacak ve borçluların haklarının korunmasını dikkate alan çok önemli bir taslak bu da imzalandı ve TBMM'ye gönderilmek üzere kararlaştırıldı. Tasarı haline geldi.' sözleri değişikliğin sinyalini vermiş oldu.

Bir süredir karşılıksız çek hapis cezasının kaldırılacağı konuşuluyor ve Adalet Bakanlığı'nın bu konuda bir hazırlık içerisinde olduğu biliniyordu. Beklentiler yeni yılla birlikte tasarının yasalaşacağı yönündeydi.

Yapılacak kanuni düzenleme ile yargının hızlandırılması amaçlanıyor. Mahkemelerde 8 milyon çek davasının bulunduğu biliniyor. Tasarının yasalaşması ile 8 milyon civarında dosyanın düşmesini sağlanarak hem yargının yükü azaltılacak, hem de karşılıksız çek verenler hapis cezası nedeniyle kaçak yaşamaktan ya da hapis yatmaktan kurtulacak...

Tasarının medyaya sızan ayrıntılarında hapis cezası yerine çek defterlerine el konulup banka hesaplarının sınırlandırılması öngörülüyor. Çeklerini iade etmeyenlerin ise dolandırıcı gibi yargılanacağı edinilen bilgiler arasında. Çeklerine el konulmasına rağmen çek kesmeye devam edenlere ise dolandırıcılık suçundan 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası verilmesi bekleniyor.

Kısacası çıkacak tasarı binlerce çek mağdurunu hapisten kurtulacak. Tabii yalnızca mağdur olan taraf karşılıksız çek verenler değil. Aynı zamanda alacaklılar da madalyonun diğer yüzünü oluşturuyor.

Çıkarılacak yasa her iki tarafından sorunlarına çözüm getirmeli.

Ticari yaşamın vazgeçilmesi olan çeklerle ilgili uzun vadede bir düzenlemeye daha ihtiyaç var. Tüm dünyada çekler nakit hükmünde kullanılıyor. Türkiye'de ise vadeli hükmünde kullanılıyor. Arkası cirolanan çeklerin nominal değerleri gerçek değerinin kat kat fazlası olarak ticarette yer alınca da balona neden oluyor. Neticede İlk krizde de patlayan bu balon iflasları da beraberinde getiriyor.
Hakan GÖKSEL - Haber 7
Twitter: hakan_goksel

17 yorum:

  1. Aylardır umut pompalanıyor ancak söylentinin ötesine geçilmedi ! Şimdi de Bülent Arınç imzalandı diyor. Kanun akbaba avukat lobilerine rağmen TBMM'den geçer mi o da şüpheli ! Resmi Gazete'de yayınlanmadan içimiz rahat edemeyecek.

    YanıtlaSil
  2. DERTLİ ANNE4 Ocak 2012 09:17

    Herkeze sağlıklı huzurlu günler ben bir kız çocuk annesiyim kızım ve eşim çek mağduru her sabah 7 de uyanıyorum ilk işim tv açıp gazete okuyan kanalı açmak acaba çek yasası çıktımı onaylandıda duymadımmı diye ben büyük bir hastalık geçirdim eşim kanser hastası tedavi olamıyo ALLAH korusun onlar hapis yatarsa ben dayanamam zaten hapis yatarlarsa borçlar hiç ödenmez ALLAH aşkına duyun sesimizi bir an önce çıkartın şu yasayı vallahi ağlamaktan yazamıyorum kötü oldum hayırlı haberler inşallah .

    YanıtlaSil
  3. Burda ayrı dıger sayfalarda ayrı haber vs vs.Meclise çek yasası ile paket gelmedi gibi şeyler yazılıp çiziliyor.Kafa karıştırıcı......

    YanıtlaSil
  4. Ben kucuk capta insaat isleri goren is Adamiyim. 5 senedir yurt disinda yasiyorum. 1 ay once ulkeme gelmek istedim 5 sene once yazdigim bir cek gelmeme engel oldu. Insanlik edip cekin karsiligini vaktinden once ortagima elden verip gonderdim ceki baskasina verdikleri icin alip getireceklerini soylediler. Bende inanarak rahat bir sekilde sorusturmadim. Ortagima karsiligini verdiyime dair yazili imzali belge aldim o vakit birazda ondan rahattim, Simdi oyrendim ki cekim mahkemeye verilmis. Avukatim bu para faizi ve masraflariyla odandikten sonra giris yapabilirsin diyor. Ben sayin Basbakan imizin dikkatine diyerek bu yeni yasanin bir an once cikarilmasini ve insanlarin ozgurluyunu kisitlamayacak sekilde dusunulmesini arz ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili arkadaşlar, inanılmaz huzursuzum, 3 çocuk babasyım! Sokağa çıkamaz işimi takip edemez durumdayım.. Hera an GBT kontrol edilip gözaltı ordan hapse gireceğim ve ÇOCUKLARIMA NASIL bakarım endişesiyle işimide aksatmaya başladım... Ki eğer olurda hapse girecek olursaqm ben o cezaevinden geri sağ dönmeyeceğime eminim.. dönsemde kimsenin yüzüne bakamayacağımada... Önce Allaha sonra hukumete sığınıyorum ne olur duyujn bu feryatları ve ciddiye alın durum iç açıcı değil.. milyonlarca BEN var bu ülkede.. bırakın işimizi yapıp onurmuzla borcumuzu ödeyelim... cezaevinde sadece terör ve mafialık aşılanıyor ticaret adamı olarak girip tahsilatcı umutsduz bır birey olarak çıkmayalım. SELAMETLE.

    YanıtlaSil
  6. Evet dediğiniz gibi resmi gazetede yayınlanmadan içimiz rahat etmiyecek.Ben bi enişte mağduru olarak burdayım.Adıma çıkardığı çeklerin hiç birini ödemeden buralardan kaçan ve bizi ödemediği çeklerle başbaşa bırakan eniştemin mağduruyum..Birdefa cezaevine girdim çıktım.Şimdi yine aramam çıkmış ama cezaevini gördüğüm için ve ödeme gücümüzde olmadığı için kaçmak zorunda kalıyorum.Bu yasa çıkmazsa şayet hapse girerim ve birdahada çıkmam.ve yasa çıkmazsa ya hayatımı gözden çıkaracam yada dört duvarı göze alıcam.Hayat çok güzel yaşamak istiyorum,dört duvarda çok zordu göze alamıyorum.Ne olur artık çıksın bu yasa rahat bi nefes alalım.

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar siz merak etmeyin.Bu yasa çıkacak.Daha bu yasa gündeme gelmeden bile çeklerimden dolayı hapis yatacağımı hiç düşünmedim.Bi şekilde rabbim yardımcı olacak ve hapis yatmayacam diye düşündüm.Siz benim içgüdülerime güvenin.Bu yasa çıkacak ve hepimiz kurtulacaz.Bu durumlar bizim için birer imtihan sabırla bu imtihandan geçmenin çaresine bakalımki kazananlardan olalım.Müslümanın her hali ''hayır''dır.bela gelir sabreder sonuç hayır olur.iyilik gelir şükreder yine sonuç hayır olur.Ama belaya sabretmez niğmete şükretmezsek hayır değil bela olur. onun için iş bizde bitiyor.Dünyada her an imtihanla geçiyor.Allah a yalvaralımki sıkıntılarımızı alsın ve bizi daha beteriyle imtihan etmesin.Şunu unutmayalım ki hayat çoğu zaman bizim ellerimizde değildir.Yaratan bi şekilde yönlendirir olacakları.Bizim elimizde olanlar ona ne kadar itaat ettiğimiz veya etmediğimizdir.Yaratan sadece bunu elimize vermişki bizide bununla imtihan edecektir.(İyi itaatkar bir kulmuyuz.Yoksa her fırsatta isyan eden itaat etmeyen bir kulmuyuz.) Yaratanda görüyor niyetlerimizi onun için herkezin gönlüne göre verecektir.O Allah ki kendinden umudunu kesenleri sevmez tam aksine ondan dua,sabır ve ümitle yardım bekleyenleri sever.selametle ve sabırla bekleyenlerden olalım ve gereken neyse yapalım.(HOCA FALAN DEĞİLİM SADECE SABIRLA VE ÜMİTLE BEKLEYENLERDENİM.)Allah yardımcımız olsun bizi yönetenlerede vicdan merhamet ve adalet versin.

    YanıtlaSil
  8. allahım ASIL GERÇEKLER BORÇLARINDAN HAPİS YATAN ESNAFLARDIR .EVLERİMİZ BOMBOŞ KALBİMİZ CEZAEVİNDE KURTAR RABBİM

    YanıtlaSil
  9. AVUKATLAR DIŞ ÜLKELERDE BOŞMU GEZİYOR ORALARDA BORÇTAN HAPİSLIK VE HACİZ YOK

    YanıtlaSil
  10. köstebek gibi yaşamakdan bıktık hiç bir resmi kurumda işimizi halledemiyoruz.hastaneye gidip tedavimizi yaptıramıyoruz gayriihtiyari çalışamadıgımız için kendi ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruzki borcumuzu ödeyelim.küçük esnaftık iflas ettik.hapis yatmakda çare degil belli bir tutarın altımdaki çek borçlarını devlet karşılasa iyi olur.bizimde önümüz açılmış olur.bizde çalışıp hayatımıza devam edebililriz.

    YanıtlaSil
  11. Dorjin_diyar5 Ocak 2012 12:17

    Bu yasa ne zaman cıkıcak evımız ısımız ellımızden gıtıkten sonramı cıkıcak Kımsenın parasına cızık cekmemısız kımsenın haKkında kımsede kalmaz odeyecegız dıyoruz ama Bıızı neden Kımse anLamıyOR DoLandırıcı deıLız DoLandırmadık 45 yıldır ıs yaptıgımız ınsanlar bır 20 bın tl sını odemedık dıyte zaman ıstedık dıye Cezaevıne koydular bu ınsanLıkmıdır allah rızası ıcın ;:(

    YanıtlaSil
  12. çek mağduru aynı zamanda alacaklı taraftır da .biz yine söylüyoruz .hapis ve icra çözümdeğil

    YanıtlaSil
  13. devletimiz çağdışı kalan kanunları tek tek bitiriyor

    YanıtlaSil
  14. çekdiye bir illete bulaştım hayatım karardı akşamları rahat bir şekilde yastıgıma başımı koyupta bir uyku uyuyamıyaorum evli ve dört çocugum var her onlara bakışım beni kahrediyor olurya birgün hapse düşecek olursam kendimi deyil o çocukları düşünüyorum bensiz neyaparlar ne yerler ne içerler birinin başına birşey gelse ben hayatımdan vaz geçerim bunu yazarkende içim titriyor çek yasasının çıkacagına inanıyorum ALLAH büttün çekmagdurların ödeme kolaylıgı versin

    YanıtlaSil
  15. slm arkadaslar bu yasa sadece çek yasasımı taahhudu ıhlalden cıkan hapıs cezalarınıda kapsıyormu bılen varmı ?

    YanıtlaSil
  16. DERTLİ ANNE6 Ocak 2012 12:56

    çekle alakalı hapis cealarının hepsini kapsıyo

    YanıtlaSil
  17. tam 7 yıldır mahkeme sonuçlarımı beklıyorum bır ihale alımıyla basladı butun sıkıntılarım ihaleyi aldım işi yaptım ilgili yetkilıler biz bu ihaleyi yapma yetkımız yokmus dedıler paraları ben harcadım buyuk kısmını kapadım dıgerlerını yapamadım mahkeme bırrtmedı ama aynı mahkemeden cejklerım ve ttutklama karrlarım cıkdı alacagımın sonucunu alamıyorum ama vereceklerım hemen sonuclanıyor,bir büyügüm demişti türk adaleti topadır,ama kör degildır mutlaka bır gun tecellı eder işde bekledıgımız an geldı ama borclarımızda onurumuzdur ınsallah yakın zamanda oder herkesten HELALLIK alırız allah bana o gunlerıde gosderır inşallah

    YanıtlaSil