Çek kanunu üzerindeki çalışmalar tamamlandı

3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması hakkında Kanunun karşılıksız çek için hürriyeti bağlayıcı ceza içeren 16. Maddesi Anayasamıza 2001 yılında eklenen 7. Fıkra ile, sözleşmeden kaynaklı hapis yasağı gereğince işlemez hale gelmiş bunun üzerine 4814 sayılı Kanun’un 14. Maddesi, 3167 sayılı yasanın 16. Maddesini yeniden düzenlemiş karşılıksız çek keşide edenin cezası Adli Para (Ağır Para, değişik 2005) cezası olarak belirlenmiştir.

Ödeme aczi içinde bulunan çek keşidecisinin, bu cezayı da ödeyemeyerek infaz hukukuna göre hürriyeti bağlayıcı ceza şeklinde çekmesi ve sonucun dolaylı da olsa daha ağır bir şekilde olması sağlanmıştır. 3.10.2001 tarihinden önceki yasa aynı hukuki ilişki nedeni ile verilen farklı çek yaprakları karşılıksız kalsa da tek suç olarak nitelenmekteydi, 3167 sayılı yasanın 16. Madde 4. Fıkrada kısmen veya tamamen karşılıksız çıkan her çek yaprağının ayrı bir suç oluşturacağı hükmü getirilmiştir.

Cek.kanunu

Hukuk, Bono, Poliçe ve Çek’in kıymetli evrak hukukuna dahil birer ödeme aracıdır, kanıt kuvvetleri farklı değil sadece işlevleri farklıdır, ödenmeyen poliçe ve bono için ceza yasasında özgürlüğü bir yaptırım yer almamaktadır, sadece icra takibi yönünden farklılık oluşturmaktadır. Çek farklı bir statüye konulmaya çalışılmış fakat sonuç itibarı ile genel hukuk ilkelerinden ve Ticaret Kanunu özünden sapmalar olmuş, ödeme zafiyeti içinde bulunup, bankalar nezdinde itibarının zedeleneceği, çek defteri alamayacağı bilinmesine rağmen, çek karşılığını yerine getiremeyen tüccar, bir o kadar daha Adli para cezası ile cezalandırılarak, tamamen ödeme imkansızlığı içinde, Ceza infaz sistemi hükümleri gereğince Adli Para cezalarının hapis cezasına dönüştürülmesi ve daha da kötü bir sonla karşılaşması kaçınılmaz olmuştur.

Karşılıksız çek keşidecisine özgürlüğü bağlayıcı cezaların olması, ödeme aczi içindeki tüccarın cezaevi korkusuyla farklı arayışlar içine iterek, yüksek faizli borç edinme ve bu edinimle çek bedelini ödeyerek günü kurtarma konumuna getirmiştir, bu durumun tüccar için daha vahim sonuçlar doğurması kaçınılmazdır, aynı zamanda iş adamı ve tüccarların benzer şekilde arayışa girmesi, Tefecilik sektörünün yaygınlaşmasına ve kara para aklanmasında mücadelenin zaafa uğramasını da beraberinde getirmiştir. Son yıllarda Post makinaları aracılığıyla nakit sağlanmasındaki artış ve ipoteklerin fazlalaşması istatistiki verilerden anlaşılmaktadır.

Çekin bono, poliçe diğer kambiyo senetleri gibi işlem görmesi, Bankalarca Çek karnelerinin verilmesi ve hesaplarının takibi konusunda titizlik gösterilmesi ödeme gücünün düzeyine bakarak, tüzel ve gerçek şahıslara çek hesabı açtırılmasında bankaların titiz davranmasında zorunluluk bulunmaktadır. Bu özeni göstermeyen bankaların, bankacılık sektörünün düzenlenmesinde yetkili BDDK incelemesine tabi tutularak denetiminin sağlanması gerekmektedir, hukuki ilişkilerden kaynaklanan uyuşmazlıklar yönünden ise çekte sahtecilik hariç olmak üzere, hapis ve adli para cezalarının tamamen ortadan kaldırılarak karşılıksız kalan çekin tahsilinin icra iflas hükümleri gereğince yerine getirilmesi gerekmektedir.

43 yorum:

  1. elimzii kolumuzu baglıylar sonrada senım o borcu ödemem için o afdan yararlanmam için özgur olup çalışmam gerek.yine parası olana af bitten esnafa deyil.çalışamaıyan insan nasıl maliyesini v.s borç larını öder bırakında çalışsınlar yararlansınlar çıkan yasalardan ödesinler yazık oloyo lütfen artık af çıkarsınlar.gundemi her zaman deişdiriliyo neden çek yasası gundeme geliyo başka bişey çıkıyo bu turkiyenın ayıbı yaa yazık yaa bırakın bazı şeyleri siyaset oyunlarını birileri artık halka yardımcı olsun.akp çıkaramıyosa diyer partıler yardımcı olsun sahip çıksın bize.ama allah biliyoki kimsennin ahı kimdese kalmaz bunu kimse inkar edemez en kötu şartda yaşayıp görcez işallah.

    YanıtlaSil
  2. slm çek madurları gerçekden madurlarız çünkü herşeyıalınıp ve kendi devletinden kaçan kişileriz acızmıyız yoksa esnafmı?iki kişi arasındaki ticaretden dogan olumsuzluklara devlet neden ceza veriyo işne gelmiş vermiş para kazanmış ollla bilir kimler batıyo sende bata bilirsin bi gecede kazanırken guzel dimi?kimsenin kimsenin parasında gözü olmadıgı herkes biliyo kim ister kurulu duzenın yıkmaz kaç kaç oynamak?yanı şu zamanda duzenli bi snaf 500 milar dolandırsa neye yarar bendce kimse o rakamlara dolandırmaz çünkü o rakamı çalışdıgı surece her zman kazanır ve huzuru olur ya af çıkarın yada idam edin bizleri ben razıyımki birgun yakalanırsam emin olun ilk olurum içerde yatcama şerefimle ölürüm.zamna verseler eminimki borç ödenir ödemek istedikden sonra ama çalışmamız gerek eminimki af gibi bi yasa çıksa ekonomide canlarnır piyasada haraket olur azda olsa döngu olur yatan yada kaçan ne vere bilir anca zarar dahada borçlanır ama çalışan her kesime faydaluı olur kitlemiyelim daha beter gelin bu kapıyı açalım çünkü türkiyenin akışını saglayan esnafdır.bırakın esnaflık yapsınlar millet.dagamı çıksak yoksa özgur olmak için ama biz hayın deiyiz esnafız saygılarımla allah yardımcımız olsun.illaki bi gun olcak ama geleceklerimiz çocuklarımız piskolojileri bozuk yetişiyo.türkiyenın sorunu ndir biliyomusnuz ilk basamagı görmeden en üst basamagabasdırmaya çalışıyolar maliyeye yada bakura ssk af veriyo veya başka bişeye ya dışarı çıkamayan insan nasılafdanyaralansın önceönunuaçdasonraonla

    YanıtlaSil
  3. bende çek maduruyum esnafdık suçlu olduk ben askere gitdim ve herşeyımk kaybettim ben vatan borcunu öderken vatan hayını oldum oysaki bayragımızı çok kes göklere çekmiş milli sporcuyum.3 çocugum var sende 4 okul deşiyolar benim yuzume kaçmak zorunda kalıyoz şahıslarla sorunum yok hepsinle görüşüyorum sadece sorun özgur kalıp zaman çıkıp çalışıp ödemek kaçarken kim su içe bilirki?bırakında borumuzu ödeyelim bizim bebelerimiz duzgun yetişsin.benımde alacaklarım var ama ben kimseye dava açmıyorum.yazık yaa esnaflıgın sonucu ceza evi bizleri deyil bizlerle birlikde en az 5 kişide madur oluyo kaçak oluyo.başarılı ögrenciler çocuklarım demekki uzenli bi hayatları olsa guzel faydalı birer çocuk olcaklar.ben demiyorumki borç silinsin sadece zaman versinlerde ödeyelim 36 davadan hepsi ödedim iki dava kaldı bşrini ödedim ama hakımı arayamıyorum çünkü kapı dışarı çıkamıyorum idyerinide öderim ama markette gidemiyorum.ya af çıkarın yada çeke idam cezası verin lütfen.illa bi kaç kiş i intarmı etsin.kaybetmeden bi yassa çıkmazmı?
    zaten bitmiş esnaf yazık gerçekden yazık kimse özgurlugunu temın edip esnaflık yapmıyo 9 yaşındaki oglum bile ben işim olmaz baba diyo işle borç olur sorun olsun yanı kısacası esnaflık mahkumıyetin teminatı oldugunu çocuklarımız bile anladı yazık nasıl huzurlumusunuz içeri girdimi birileri çıkınca ne olcak keçeyı suya atcak zaten kaybetcek bişeyı haysiyeti kalmıcak.vatan hayını deyiliz bizlerın vergilerinle ayakda durdu bu devlet

    YanıtlaSil
  4. Daire Adı: Ceza Genel Kurulu
    Esas No: 2009/226
    Geliş Tarihi: 06/11/2009
    Mahkemesi: Balıkesir 2. Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2009/29
    Mahkeme Karar No: 2009/190
    Mahkeme Karar Tarihi: 26/02/2009
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No:
    Karar
    Karar Tarihi
    Kapatma Tarihi


    DEĞERLİ ARKADAŞLAR

    YARGITAY CGK NA BİR DAVA DAHA GELMİŞ KARŞILIKSIZ ÇEK KEŞİDE ETME...

    MY WAY

    YanıtlaSil
  5. Daire Adı: Ceza Genel Kurulu
    Esas No: 2009/227
    Geliş Tarihi: 06/11/2009
    Mahkemesi: Şişli 6. Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2009/475
    Mahkeme Karar No: 2009/477
    Mahkeme Karar Tarihi: 30/04/2009
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No:
    Karar
    Karar Tarihi
    Kapatma Tarihi


    1 TANE DAHA

    ŞİŞLİ 6.ASLİYE OLMASI MANİDAR

    MY WAY

    YanıtlaSil
  6. nedir bu işin sonu cu üstü kapalı ima var ne olacak ne olmuş ne cezası var herkes birşeyler söylüyor ama ceavap tam anlamı ile bellideğil

    YanıtlaSil
  7. Günaydın Herkese , Hayırlı haftalar.CGK ,ya gelen dosyaların şişli 6. asliye olması ve tarihlerin yakın olması manidar.Umarım hayırlısı olur.

    YanıtlaSil
  8. değerli arkadaşlar

    fox ta cezaevindeki çekten yatan mahkumların mektuplarını okuyacaklar izleyin

    my way

    YanıtlaSil
  9. DEĞERLİ ARKADAŞLAR


    YARGITAY CGK DAKİ ŞİŞLİ DAVASI BİZİMLE İLGİLİ DAVA UMARIM HEP SÖYLEDİĞİM GİBİ BU DAVAYA VERİLECEK KARARLA BU KONU SONSUZA KADAR KAPANIR...

    MY WAY

    YanıtlaSil
  10. mektuplar okundumu..izleyen varmı ne dediler...isim verdilermi..eşimde metriste ...mektup yazın demiştim geçen çarşamba görüşte..

    YanıtlaSil
  11. sayın my way
    önceki haftada cgk ya çekle ilgili dava gelmişti.
    cgk ya gelen davaların sonucundan nasıl haberdar olabiliriz
    bu konuda işleyiş nasıl, ne sürede olur
    bu süreci takip etme imkanımız varmı
    saygılar

    YanıtlaSil
  12. cgk ya daha önce gelen davaları bilmiyorum ama şişli 6.asliyeden gelen dava bizim konumuzla ilgili...

    bunu kesin olarak öğrendik....

    fakat ne zaman görüşülür hiç bir fikrim yok...

    my way

    YanıtlaSil
  13. Başlık yazısı bir haber midir? Yorum mudur?
    Ben bir şey anlayamadım. Başlığa bakınca bir haber gibi gözüküyor içeri ise yorum. Kim yazmış o da belli değil.
    Yargı lehimize ya da alayhimize karar verecektir ama ne zaman o da belli değil.
    Ben aradığım milletvekillerinden kesin bir şey öğrenemedim. Çek yasası ne zaman genel kurula inecek bilen var mı?

    YanıtlaSil
  14. çek yasasında çalışma tamamlandı konu yazısı ise düzenlemenin ne yönde olduğu konusunda, istersen çek kanunun tam metnini yazsınlar arkadaşlar,imzalı mühürlü, senin konuştuğun lafmı şimdi ne kadar anlaşılmaz insan dolu bura

    YanıtlaSil
  15. Haddinizi biliniz. Belki sen beni anlayacak zeka seviyesine sahip değilsin. Bu yazı düzenlemenin ne yönde olduğunu gösteriyorsa hemen zil takıp oynamaya başlayalım. Çünkü açıkça adli para cezası kaldırılmalı diyor.İş bitti demektir. Bu yorum içimizden birisine ait ise ki ben her satırına imzamı atarım o zaman başka. Ben onu öğrenmeye çalıştım.
    Ayrıca alttaki yorumlara bakarsan kimse yazıyı iplememiş gözüküyor. Hiç bir sevinç emaresi olmadığı gibi arkadaşlar bu yazı ilgili yorum yapmak yerine Yargıtayın ipine sarılmışlar.

    YanıtlaSil
  16. bu tasarıda hapis cezası uygulanmayacağını anladım,yanlış mı anlıyorum sn cüneyt yorum yaparsanız sevinirim....

    YanıtlaSil
  17. kırıcı olmayalım lütfen.arkadaş doğru söylüyor.yorum mu haber mi

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşlarım
    Bu yorum bana aittir, yeni çek kanun tasarısına ilişkin Ekonomiden sorumlu Bakanlığın Adalet komisyonuna gönderdiği görüşun kendimce yorumlanmış özetidir

    YanıtlaSil
  19. değerli arkadaşlar

    meclise yasanın kısa zamanda geleceği haberleri zaten mevcut...fakat tasarı genel kuruldan geçip trt 3 te izleyene kadar haberler sadece yorum olarak kalacak...

    yargıtaya bu dosyanın gelmesini kendi adıma aylardır ben bekliyorum ve çok önemsiyorum...yasanın çıkması haberleriyle eş zamanlı içeriğinin kesin olarak bildiğimiz şişli 6.asliye ceza dosyasının CGK ya çıkması ise başka bir önem taşıyor...

    sonuç artık hem o bir türlü gelmeyen dava dosyasında...

    hem de genel kurulda görüşülecek yasa tasarsında...

    tarih ise ?

    my way

    YanıtlaSil
  20. Teşekkürler sayın Cüneyt.
    Ekonomi bakanlığının görüşünün bu olması kritik öneme haiz.
    Çünkü önimizdeki en büyük engelin Babacan olduğu söyleniyordu. Ekonomi yönetimide adli para cezasının faydadan çok zararı olduğunu kabul ediyorsa güneşli günler hiç olmadığı kadar yakındır.

    YanıtlaSil
  21. Sn my way ;

    Benim tüm dosyalarım Şişli ve Mayıs ayından beri CGK ' da.

    YanıtlaSil
  22. sizlere olacağı söyleyeyim arkadaşlar.bu bilgi sağlam bir kaynaktan edinilmiştir.çek yasasında caydırıcılık kalkmayacaktır.ancak alacaklıda düşünüldüğü için uzun vade taksitlendirilmesine gidilecektir.alacaklıda bunu kabul etmeye mecbur bırakılacaktır.Ödeme süresinin 5 ila 10 yıl gbi bir zaman bölüneceği ifade edilmektedir.ilk 1. yıl ödeme yapılmayacaktır..Buna hazır olun arkadaşlar..yani burdan anlayacağınız önümüzde zorlu yıllar olacaktır.Ama ben razıyım gece gündüz çalışıp borçlarımı ödeyeceğim...yeterki artık bir an önce neyi nasıl yapacaklarına karar versinler..hepimizin yolu açık olsun..bizler bu acıyı yaşadık..dediğiniz gibi markete gidemez olduk..çoçuklarımızdan ayrıyız.aile düzenimiz kalmadı...eğer bu işi düzeltmeyeceklerse tüm arkadaşlarıma tüm türkiyedeki arkadaşlarıma önerim ortak bir karakol belirleyelim gidelim hep beraber teslim olalım.bari yansakta bizden sonraları için anlamlı bir eylem yapmış oluruz..sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  23. Yeni Çek Kanunu Bayramdan sonra, MECLİS'de görüşülmeye başlanacaktır. 31.12.2009 tarihinde de resmi gazetede yayınlanacaktır.

    YanıtlaSil
  24. bu falcı bana yabancı gelmedi nedense:))

    YanıtlaSil
  25. BIKMADINMI HALA TARİH VERMEKTEN

    YanıtlaSil
  26. Hisarcıklıoğlu, yaşanan krizin geçmişten farklı göstergelerinin bulunduğunu, artık faiz-borsa-döviz göstergelerinin değil, GSMH ve işsizlik rakamlarının krizin indikatörü olduğunu ifade etti.

    Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, GSMH'de bu yılın ilk 6 ayında yüzde 11 küçülme yaşandığını, bu rakamla OECD ülkeleri içinde en çok küçülen ülkenin Türkiye olduğunu, işsizlikte de İspanya'dan sonra ikinci olunduğunu kaydetti.

    Türkiye'de krizden her sektör ve kentin aynı derecede etkilenmediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Örneğin Ankara'daki bürokrasi etkilenmedi. Ayın 15'inde onlar maaşı alıyor. En çok da biz yanıyoruz. Türkiye'de Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa daha iyi. Onların güneyinde müthiş potansiyel var. Denizli, Kayseri daha fazla etkilenmiş. Ekonomisi tarıma ve memur maaşına bağlı olan küçük şehirler etkilenmemiş. Dünyaya açılmış şehirler en fazla etkilenen şehirler olmuş'' dedi.

    Çin ve Hindistan'ın iç piyasayı canlandırarak krizde büyümeye devam ettiğini, Türkiye'de de hükümetin para harcadığını, ancak verimli olunamadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, otomotiv sektöründe tulumbaya su veren vergi indirimleri sayesinde kredi kullanım oranları düşerken, otomobil satışlarının 15 binden 45 bine çıktığını dile getirdi.

    Hisarcıklıoğlu, ''Önümüzdeki dönemle ilgili son günlerde tüm dünyada da göstergeler pozitife doğru gidiyor. Neyi beklersen onu görürsün. Herkes pozitif havanın içinde. Dünya ekonomisi büyümeye başlamadan bizim işimizin düzelmesine imkan yok'' diye konuştu.

    Krizi aşmak için öne çıkarılan G20 platformunda finans ve çalışanlar kesiminin etkili olmasına rağmen reel sektörün yeterince temsil edilmediğini savunan Hisarcıklıoğlu, daha etkili olunması konusunda mücadele verdiklerini dile getirdi.

    Türkiye'nin artık yapısal değişiklikleri yerine getirmesi gerektiğini, başta anayasa olmak üzere tüm mevzuat yapısının değişmesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu dönemde reel sektörün de ortak hareket etme kültürü geliştirmesi, işlerini kurumsallaştırması, markalaşması ve inovasyona önem vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

    -DİĞER KONUŞMACILAR-

    EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ikinci çeyreğinde başlayan toparlanmanın hız kesmesi ve sanayinin durgunluktan çıkmakta zorlanmasının iyileşmenin durağanlaştığını gösterdiğini ve kaygıları artırdığını belirterek, ''Bu kaygıları ortadan kaldıracak üretim ve yatırımın desteklenmesi kaçınılmazdır'' dedi.

    Meclis Üyesi Atıl Akkan, yatırımcının önündeki engellerin kaldırılması konusunda TOBB'dan yeterli desteği göremediklerini, ÇED raporunun en az bir yılda alınabildiğini, fabrika kurmak isteyenlere 150 bin lira maliyeti bulunan sığınak yapma zorunluluğu getirildiğini, rüzgar enerjisi santrali yapmak için istenen 700 milyonluk teminatın yaklaşık 3 yıldır EPDK'nın kasasında beklediğini, teşvik sistemiyle adaletsizlikler yaratıldığını iddia ederek tüm bu sorunların dile getirilmesi konusunda TOBB'un etkili olamadığını savundu.

    Akkan, ''TOBB silkinmeli kendine gelmelidir. Yapılan işler çok güzel ama Hisarcıklıoğlu'nun eforu bunları kucaklamaya yetmiyor. Anadolu'ya dönüş yapılmalı. TOBB, İstanbul dükalığının çok yandaşı oldu. Biraz kendimize dönelim'' dedi.

    Üyelerden Salih Esen ise çek yasası ve ticaret kanunun çıkarılması konusunda TOBB'un çok daha etkili olması gerektiğini kaydetti.

    Bugün yapılması planlanan İzmir ve ilçeleri oda ve borsalar ortak yönetim

    YanıtlaSil
  27. Sn ………………………………….


    Ülkemizde aylardır süre gelen ve bir türlü her kişi ve kurumun kabul ettiği fakat ne hikmetse hiçbir kurumun ve kişinin çözüm konusunda bişeyler yapmadığı,ağırdan aldığı ÇEK lerini ÖDEYEMEDİĞİNDEN dolayı önce adli para cezası ve maliyeye yatırılması gereken bu parayı ÖDEYEMEDİĞİNDEN hapis cezası alarak cezaevine girmek zorunda kalan binlerce hatta onbinlerce insanın bu sorununa EKONOMİ bozulur diyerek sürekli ertelenmesini tekrar dile getirmek için bişeyler yapmanın kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.

    Ülkemizde çekten mahkumiyet alanların sayısına baktığımızda Adalet Bakanlığının verilerine göre sadece 2007 yılında mahkum olan insan sayısı 104 bin civarındadır.Bu sayı böyle olduğu halde milletvekillerinin verdiği soru önergelerine verilen cevaplarda sayılar 1500 olarak ifade edilmektedir.Bu 1500 sayısının doğru olmadığı aşikardır.

    Şüphesiz sonucu İNSAN ÖZGÜRLÜĞÜ kısıtlanması olan bir kanun öncelikle HUKUK kuralları dikkate alınarak yapılmalıdır.Ancak basında çıkan haberleri takip ettiğimiz zaman,yaşama hakkından sonra en önemli hak olan özgürlük hakkı EKONOMİ ortaya getirilerek HUKUK bir kenara atılmakta,bu kadar ciddi bir konu ÇEK denilen özünde nakittir denilen fakat kullanımda vadeli olarak kullanıldığı TBMM tarafından da yasa çıkartmak suretiyle kabul edilen bir kağıt parçası,putlaştırılarak insanların hayatlarını karartmakta ,aileler dağılmakta sosyal bir felakete doğru hızla ilerlemektedir.

    Türk Ceza Kanunun 5. maddesi herkesin artık bildiği gibi 01.01.2009 tarihinde,2 defa süreli yasalarla uzatıldıktan sonra yürürlüğe girmiş ve 3167 sayılı kanunun bir çok maddesinin ceza kanunlarının anayasası sayılan TCK ile ya tamamen zıt ya da çeliştiği birçok hukuk profösörü tarafından kabul edilmiş ve 3167 sayılı kanunla cezaevinde bulunan insanların salıverilmesi gerektiği basında defalarca yazılmıştır.Bu durumu Adalet Komisyonu Başkanı gazatecilerle yaptığı röportajlarda dile getirmiştir.Durum bu kadar açık iken,okuma yazma bilen herkesin bir hukuksuzluğun yaşandığını anlayabildiği halde konuyu EKONOMİ gerekçelerine bağlayarak bu zulümü devam ettirmek ne kadar HUKUK DEVLETİ kriterlerine uygun taktiri size bırakıyorum.Fakat şu bir gerçektir ki bu yasadan dolayı ceza alan hapis yatan ve kaçak yaşayan insanlar ve bu insanların aileleri şu anda verilen bu cezanın ADİL olmadığını biliyor ve şu andaki çaresizliklerinden dolayı kanuni haklarını sınırlı olarak kullanabiliyor.Bakanlığınızın bu kanunsuz ceza uygulamasına son vermek için gerekeni yapmasının HUKUK’i ve VİCDANİ olarak çok ACİL olduğunu bir defa daha belirtiyor.SAYGILAR SUNUYORUM.

    YanıtlaSil
  28. yazıklar olsun bütün millet vekillerine kendilerini ilgilendiren yasa oldumu gece yarısı çıkarıyorlar vatandaşın derdine dönüp bakmıyorlar bunlar millet vekili değil ancak menfaat vekili olurlar.nice analar babalar acı çekiyor gözyaşı döküyor.siz vekil beyler hiç cezaevinin önüne gittinizmi soğukta bekleyen bebeleri gördünüzmü.yazık yazık biz sizleri dertlerimizi çözün diye gönderdik.ama bakıyorumda devlete silah çekmiş olan teröristler bile çek mağdurlarından daha değerli.ben işyerimi açtığım günden beri vergimi veriyorum.peki hangi terörist vatana zerre kadar fayda sağladıda onları serbest bırakıyorsunuz.bizlerdemi silahlanıp dağa çıkalım emin olunki çek mağdurlarının sayısı ..pkk...dan daha fazladır.artık dindirin gözyaşlarını hiçmi ALLAH korkusu yok sende sayın BAŞBAKANIM insaf vicdan..........YAZAN ..MAZLUM..

    YanıtlaSil
  29. ARKADAŞLAR HERKESE HAYIRLI GÜNLER BEN DİYORUMKİ ÇOK ETKİLEYCİ EYLEM DÜŞÜNELİM YOKSA KİMSE TINLAMIYOR BAŞKADA ÇARE GÖZÜKMÜYOR HERKESE SAYGILAR

    YanıtlaSil
  30. gelin teslim olalım böyle yaşmaktansa

    YanıtlaSil
  31. BIRAKINYA ARKADAŞLAR BİR ŞEYİN ÇIKACAGI FİLAN YOK HEP SALLAMA HEP AVUTMA BİRSENEDİR GELİCEK YASA DAHA HALA BEKLİYORUZ PEKAKAYA GELDİ BAKALIM TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞINI NEZAMAN HATIRLICAKLAR BAKALIM DEYERLİ VE ADİL OLMAYAN BÜYÜKLERİMİZ YAZIKLAR OLSUNYA BAŞKA BİRŞEY DEMİYORUM KİMSE UMUTLANMASIN BİRAZ ZOR ÇIKACAK BU YASA BİR SENEDİR HEVESLENE HEVESLENE HEVESİMİZ KURSAMIZDA KALDI SAYGILARIMLA DEYERLİ ÇEK MADURLARI

    YanıtlaSil
  32. Sayın arkadaşlar Gül hanımın bugün vekillerle yaptığı görüşme sonucunda Sn vekillerimizden Sn Mehmet İnal ve Sn Alim Işık'ın kürsüde konumuzla ilgili konuşcaklarını belirttiler bilginize

    YanıtlaSil
  33. allah aşkına çeke af 4 çoçugum var hepsi korkarak yaşıyor ödenecek borç deyil benimki evden çıkamıyorum aç kaldık

    YanıtlaSil
  34. eşim metris'te..orda..ne bize ne kendisine..ne de alacaklıya bir faydası var..kanun çok saçma..ama değişmiyor..değişse de bize bir fayda getireceğine inanmıyorum..eski kanunda hapis yokmuş şimdikinde var..ama karşılıksız çek artmış..demekki bir çözüm olmamış..değişiklik şart..bunu herkesin görmesi lazım

    YanıtlaSil
  35. bir çek aldım ve kullanırken çekin İKİZ oldugunu ve sahte oldugu söylendi dolayısıyla mahkemelik oldum ve şahıs çekide bana yazdırdı ama imza kendinin sahısta şimdi kayıp bunun neticesi ne olur bilemiyorum ALLAH YARDIMCIM OLSUN SİZCE NE OLUR

    YanıtlaSil
  36. Hem üzerimizdeki kul haklarını ödeyemedigimiz gibi evimizdeki çoçugumuza ekmek parası götüremiyoruz SORUYORUM acaba bi erkek olarak çaışmayıp evin hanımının çalışması nasıl bi duygu oldugunu biliyorlarmı unutmayın arkadaşlar allah kimseye parayla satın alınamayacak degerleri kaybetmeyi kimseye nasip etmesin inanın durumumuz çok acı şu yasa çıkacaksa çıksın bizde bi yerde iş bulup çalışıp borçlarımızı ödüyelim

    YanıtlaSil
  37. ya benım babam alanya da yatıyor borcu da fazla deıl 1 sene yatarı var bıraksalar dısarıya odıyecek ınternette cok sey yazıyor ama bu tahlıyeyle ılgılı hıcbır acık sonuc yazmıyor yardımcı olabılecek warmı ?

    YanıtlaSil
  38. ya benım babam alanya da yatıyor borcu da fazla deıl 1 sene yatarı var bıraksalar dısarıya odıyecek ınternette cok sey yazıyor ama bu tahlıyeyle ılgılı hıcbır acık sonuc yazmıyor yardımcı olabılecek warmı ?

    YanıtlaSil
  39. Sayın arkadaşlar Gül hanımın bugün vekillerle yaptığı görüşme sonucunda Sn vekillerimizden Sn Mehmet İnal ve Sn Alim Işık'ın kürsüde konumuzla ilgili konuşcaklarını belirttiler bilginize

    YanıtlaSil
  40. eşim metris'te..orda..ne bize ne kendisine..ne de alacaklıya bir faydası var..kanun çok saçma..ama değişmiyor..değişse de bize bir fayda getireceğine inanmıyorum..eski kanunda hapis yokmuş şimdikinde var..ama karşılıksız çek artmış..demekki bir çözüm olmamış..değişiklik şart..bunu herkesin görmesi lazım

    YanıtlaSil
  41. Hisarcıklıoğlu, yaşanan krizin geçmişten farklı göstergelerinin bulunduğunu, artık faiz-borsa-döviz göstergelerinin değil, GSMH ve işsizlik rakamlarının krizin indikatörü olduğunu ifade etti.

    Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, GSMH'de bu yılın ilk 6 ayında yüzde 11 küçülme yaşandığını, bu rakamla OECD ülkeleri içinde en çok küçülen ülkenin Türkiye olduğunu, işsizlikte de İspanya'dan sonra ikinci olunduğunu kaydetti.

    Türkiye'de krizden her sektör ve kentin aynı derecede etkilenmediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Örneğin Ankara'daki bürokrasi etkilenmedi. Ayın 15'inde onlar maaşı alıyor. En çok da biz yanıyoruz. Türkiye'de Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa daha iyi. Onların güneyinde müthiş potansiyel var. Denizli, Kayseri daha fazla etkilenmiş. Ekonomisi tarıma ve memur maaşına bağlı olan küçük şehirler etkilenmemiş. Dünyaya açılmış şehirler en fazla etkilenen şehirler olmuş'' dedi.

    Çin ve Hindistan'ın iç piyasayı canlandırarak krizde büyümeye devam ettiğini, Türkiye'de de hükümetin para harcadığını, ancak verimli olunamadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, otomotiv sektöründe tulumbaya su veren vergi indirimleri sayesinde kredi kullanım oranları düşerken, otomobil satışlarının 15 binden 45 bine çıktığını dile getirdi.

    Hisarcıklıoğlu, ''Önümüzdeki dönemle ilgili son günlerde tüm dünyada da göstergeler pozitife doğru gidiyor. Neyi beklersen onu görürsün. Herkes pozitif havanın içinde. Dünya ekonomisi büyümeye başlamadan bizim işimizin düzelmesine imkan yok'' diye konuştu.

    Krizi aşmak için öne çıkarılan G20 platformunda finans ve çalışanlar kesiminin etkili olmasına rağmen reel sektörün yeterince temsil edilmediğini savunan Hisarcıklıoğlu, daha etkili olunması konusunda mücadele verdiklerini dile getirdi.

    Türkiye'nin artık yapısal değişiklikleri yerine getirmesi gerektiğini, başta anayasa olmak üzere tüm mevzuat yapısının değişmesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu dönemde reel sektörün de ortak hareket etme kültürü geliştirmesi, işlerini kurumsallaştırması, markalaşması ve inovasyona önem vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

    -DİĞER KONUŞMACILAR-

    EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ikinci çeyreğinde başlayan toparlanmanın hız kesmesi ve sanayinin durgunluktan çıkmakta zorlanmasının iyileşmenin durağanlaştığını gösterdiğini ve kaygıları artırdığını belirterek, ''Bu kaygıları ortadan kaldıracak üretim ve yatırımın desteklenmesi kaçınılmazdır'' dedi.

    Meclis Üyesi Atıl Akkan, yatırımcının önündeki engellerin kaldırılması konusunda TOBB'dan yeterli desteği göremediklerini, ÇED raporunun en az bir yılda alınabildiğini, fabrika kurmak isteyenlere 150 bin lira maliyeti bulunan sığınak yapma zorunluluğu getirildiğini, rüzgar enerjisi santrali yapmak için istenen 700 milyonluk teminatın yaklaşık 3 yıldır EPDK'nın kasasında beklediğini, teşvik sistemiyle adaletsizlikler yaratıldığını iddia ederek tüm bu sorunların dile getirilmesi konusunda TOBB'un etkili olamadığını savundu.

    Akkan, ''TOBB silkinmeli kendine gelmelidir. Yapılan işler çok güzel ama Hisarcıklıoğlu'nun eforu bunları kucaklamaya yetmiyor. Anadolu'ya dönüş yapılmalı. TOBB, İstanbul dükalığının çok yandaşı oldu. Biraz kendimize dönelim'' dedi.

    Üyelerden Salih Esen ise çek yasası ve ticaret kanunun çıkarılması konusunda TOBB'un çok daha etkili olması gerektiğini kaydetti.

    Bugün yapılması planlanan İzmir ve ilçeleri oda ve borsalar ortak yönetim

    YanıtlaSil
  42. bu falcı bana yabancı gelmedi nedense:))

    YanıtlaSil
  43. Yeni Çek Kanunu Bayramdan sonra, MECLİS'de görüşülmeye başlanacaktır. 31.12.2009 tarihinde de resmi gazetede yayınlanacaktır.

    YanıtlaSil