Hulusi Güvel’ Binlerce esnaf hapiste

HULUSİ GÜVEL (Adana Milletvekili)
Değerli arkadaşlar, Borçlar Kanunu Tasarısı vesilesiyle ülkemizde yaşanmakta olan sıkıntılar hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. Ekonomik gidişat nedeniyle vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar günden güne artmaktadır.Karşılıksız çek borçları nedeniyle binlerce iş adamı ve esnaf bugün hapistedir. Bu insanlarımız aileleriyle birlikte büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bu insanlar topluma karşı suç işlememişlerdir. Suç, ekonomik bir suçtur. Buna rağmen bu konuda bir girişim yapmayan Hükûmet bu sorunların büyümesine neden olmaktadır. Hapiste olduklarından, borçlarını ödeyememekten, alacaklılar da mağdur olmaktadır.

Değerli arkadaşlar, geçtiğimiz yaz ayları içinde ülkemizde günde ortalama 273 iş yeri kapandı. Her gün ortalama 2.602 iş yerine ve eve haciz geldi. Bunlar yenilir yutulur rakamlar değil. Burada rakam olarak ifade edilenler, büyük acılar, olağanüstü sıkıntılar demektir.

Yine aynı dönemde işsizlik oranı yüzde 16'ların üzerine çıkmıştır. Genç işsizlerin oranı ise yüzde 30'ları aştı. 450 bin civarında üniversite mezunu gencimiz hâlen işsiz. Bu dönemde karşılıksız çek sayısı 9,5 milyonun, protestolu senet sayısı 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır. Böylesi oranlar dünyada pek az ülkede mevcuttur.

Hulisi-Guvel

Değerli arkadaşlarım, ülkemizin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük küçülme oranı karşısında sanki bu durum kadermiş gibi davranan bir hükûmetle karşı karşıyayız. Zamanında ve yeterli önlem almayarak halkımıza bunca işsizliği, bunca sıkıntıyı, bunca borcu yaşatan kendileri değilmiş gibi dünyanın dördüncü büyük oranındaki küçülmesini küçümsememek, bunun fırsat yaratacağını söylemek, krizin faturasını dar ve sabit gelirlilerin sırtına yüklemek ancak basiretsizlikle açıklanabilecek bir durumdur.

Değerli arkadaşlar, son bir yılda 950 bin kişinin evine, iş yerine ya da maaşına icra gelmiştir. Her gün ortalama 2.600 ailenin evine haciz gelmesi toplumsal yapının derinden sarsılması anlamını taşımaktadır. Gazetelerde her gün onlarca cinnet ve intihar haberleri yer almaktadır. İnsanlarımız ekonomik krizin ağır etkileri nedeniyle intihara sürüklenmektedir.

Değerli arkadaşlar, toplumsal bir cinnet hâlinin karşısındayız. Bu Hükûmet döneminde çoğu ekonomik suçlardan dolayı olmak üzere cezaevlerindeki mahkûm ve tutuklu sayısı 110 bini aşmıştır. Bu, cumhuriyet tarihinin en büyük rakamıdır. Daha önce de değindiğim gibi, bunları birer rakam olarak algılamak büyük bir hatadır. Bunların her birinin arkasında büyük dramlar vardır. Bu tablonun arkasında toplumu etkisi altına alan derin bir karamsarlık hâli mevcuttur.

Değerli arkadaşlarım, Dünya Bankasının yıllık toplantıları kapsamında yayımladığı bölgesel raporda Türkiye'de yoksulluğun artacağı öngörülmektedir. Yani önümüzdeki tablo daha da ağırlaşacaktır. Hükûmet üyelerinin pembe tablolar çizmek yerine geçerli ve sürdürülebilir çözümler üretmesi gerekirken krizi doğru yönetemeyen iktidar kendileri dışındaki her şeyi suçlayarak işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Krizin başlangıcından bu yana gerek muhalefetin gerek iş dünyasının uyarılarını dinlemeden ekonomik kriz yokmuş gibi davranarak ülkeyi getirdikleri yer işte, biraz önce bahsettiğim toplumsal cinnet halidir.

4 yorum:

  1. Sn Hulisi guvel helal olsun sana sesimizi bu hukumete iletiyin icin

    YanıtlaSil
  2. Thank you for your information

    YanıtlaSil
  3. YILLARDIR EDEBİYLE NAMUSUYLA DÜRÜSTÇE İŞ YAPAN BİR ESNAFIN,KENDİSİNDEN KAYNAKLANMAYAN KRİZ NEDENİYLE,BÜTÜN VARİYETİYLE MADDİ-MANEVİ İFLAS EDEREK,EN SONUNDA İÇİNDE OLDUĞU ARABASINA BENZİN DÖKEREK YAKMASINI SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİ İZLERKEN,ACABA NE DÜŞÜNDÜLER???MERAK EDİYORUM..

    YanıtlaSil
  4. YILLARDIR EDEBİYLE NAMUSUYLA DÜRÜSTÇE İŞ YAPAN BİR ESNAFIN,KENDİSİNDEN KAYNAKLANMAYAN KRİZ NEDENİYLE,BÜTÜN VARİYETİYLE MADDİ-MANEVİ İFLAS EDEREK,EN SONUNDA İÇİNDE OLDUĞU ARABASINA BENZİN DÖKEREK YAKMASINI SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİ İZLERKEN,ACABA NE DÜŞÜNDÜLER???MERAK EDİYORUM..

    YanıtlaSil