KARŞILIKSIZ ÇEK

Uygulama yasasında verilen süre 31 Aralık 2008'de dolmuş ve bu tarihten itibaren karşılıksız çek ve KARŞILIKSIZ ÇEK CEZALARI ve çek suçları fiilen cezasız kalmıştır. Eğer hukuk devletiysek, bu suçtan dolayı, yeni bir yasal düzenleme yapılana kadar hiçbir mahkeme ceza veremez ve önceden verilmiş olan cezalar da hukuken yok hükmündedir.

Ne var ki yargı tereddüttedir ve 3 aydır çelişkili kararlar verilmektedir. Bazı mahkemeler ceza vermeye devam ederken kendisinden bir çözüm beklenen YARGITAY, bugüne kadar yerel mahkemelere emsal oluşturacak bir karar da vermemiştir. Bazı illerdeki Asliye Ceza Mahkemeleri ve en önemlisi Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise, cezaların infazını durdurmuş ve hükümlüler tahliye edilmeye başlanmıştır. Diğer taraftan karşılıksız çekten dolayı ceza almış olan binlerce kişi ise kanunsuz bir şekilde 3 ayı aşkın süredir cezaevlerinde tutulmaktadır.

Ekonomik suçtan dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza verilmesinin gayri insani olduğu, mevcut düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu konuları bir tarafa, ortada apaçık bir hukuksuzluk ve kaos vardır! Teknik bir konu değil, akl-ı selim sahibi herkesin kolayca anlayabileceği basit bir durum var ortada... Prof. Dr. Adem Sözüer ve daha birçok hukukçu aylardır konuyu anlatmaya çalışıyor ama maalesef hukuksuzluk devam ediyor.

Bu kaos hem adalet anlayışını zedeliyor, hem de apaçık bir ihlal niteliği taşıyor. Üç aydır haksız yere cezaevlerinde tutulan insanlar, bu durumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdıklarında kesinlikle lehe bir karar çıkacak ve yüklü tazminatlar gündeme gelecektir. Zira Sakarya Ağır Ceza Mahkemesinin aynı konuda verdiği emsal kararlar var. Bu kararlar diğer mahkemeleri bağlayıcı olmasa da ceza hukukunun uygulanmasında yeknesaklık zedelenmiş ve kanun önünde eşitlik ilkesi bozulmuştur. Böyle bir netice, Meclisi ve hükumeti zor durumda bırakacağı gibi, uluslararası hukuk çevrelerinde ve kamuoyu nezdinde yargı organlarının saygınlığını da zedeleyici sonuçlar doğurabilecektir. Meclisin ve hükumetin bir an önce bu çarpık duruma el koyması ve hukuksuzluğu sona erdirmesi gerekiyor.

Yeni yasada adli para cezası ve dolayısıyla hapis cezası devam edecek olsa da, çıkacak kanuna eklenecek bir geçici madde ile, 1 Ocak 2009 tarihi ile kanunun çıktığı tarihe kadar oluşmuş bulunan yasal boşluk sebebiyle cezasız kalmış olan karşılıksız çek suçundan dolayı verilen cezaların kaldırılması sağlanabilir. Böylece hem yargının tereddütleri izale edilmiş olur, bozulan yeknesaklık ve eşitlik ilkesi de nispeten telafi edilebilir.

Ortada kamu vicdanını rahatsız eden, toplumsal barışı zedeleyen ve adalet duygusunu inciten çok vahim bir tablo vardır ve süratle çözüm beklenmektedir.

Sessiz sedasız onbinlerce insan ve aile, Yüce Meclisten hukuk devleti esasına uygun bir çözüm beklemektedir.

HUKUKİ DURUMUN ÖZETİ

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 5 inci maddesi “Özel kanunlarla ilişki” başlığını taşımaktadır. Bu maddeye göre, “Bu Kanun’un genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren özel kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır.” Bu kanunun yayınlanmasını müteakip 3167 sayılı Çek Yasasının da içinde bulunduğu “ceza içeren özel kanunlar”da gerekli değişiklik ve uyumların yapılabilmesi için 5nci maddenin uygulanması 31.12.2008 tarihine ertelenmiştir. Ancak 31.12.2008 tarihine kadar, diğer birçok özel kanunda değişiklik yapılmış olmasına rağmen Çek Kanununda gerekli değişiklikler yapılmadığından, artık 01.01.2009 tarihi itibariyle 3167 Sayılı Yasanın ceza içeren ve TCK Genel Hükümlerine aykırılık teşkil eden maddeleri zımnen yürürlükten kaldırılmış bulunmaktadır. Nitekim, 31.12.2008 tarihine dek, ceza hükmü getiren diğer özel kanunlardan olan 3167 Sayılı Çek Kanununun cezai hükümleri, TCK’nun genel hükümlerine aykırı olsa da uygulanabilmekteydi.
Aykırılıklar nerededir?

1. TCK m. 21 bakımından : 3167 SK. m. 16/1’de karşılıksız çek keşide etme suçu, “şekli suç” niteliğinde düzenlenmiştir. Ancak, TCK ’nın genel hükümleri (m. 21) uyarınca, bir suçun oluşumu kastın varlığına bağlıdır. Kast “doğrudan”(m. 21/1) veya “olası kast” (m. 21/2) olabilir. Bu nedenle, bir kişinin karşılıksız çek nedeniyle cezalandırılabilmesi için, bu kişinin çeki keşide ederken, çekin karşılıksız kalacağı kastıyla hareket etmiş olması gerekmektedir. Başka bir deyişle, bunu bilmeli ve istemelidir. Dolayısıyla, yapılan yargılamada, artık kastın varlığı mutlak olarak araştırılmalı ve bunun sonucuna göre bir hüküm kurulmalıdır. Şayet olayda kast yoksa TCK m. 21/2’ye göre, somut olayda karşılıksız çek keşide eden kişide “olası kast”ın varlığı da ayrıca değerlendirilerek, maddede öngörülen ceza indirimleri uygulanmalıdır. 5252 Sayılı Kanunun kabulü ve uygulanması ile, hukukumuzda bugüne kadar zaten tartışmalı olan “objektif sorumluluk” esası terkedilmiş ve “kusursuz ceza olmaz” esası tamamen geçerli kılınmıştır. Şu halde, karşılıksız çek suçlarında, 1.1.2009 tarihine kadar “objektif sorumluluk” esasına göre verilmiş olan cezalar geçerliliğini yitirmiş bulunmaktadır. Artık suçun manevi unsuru olarak “kast” aranmalıdır. Aksi bir uygulama “kanunsuz suç ve ceza olamaz” esasına açık bir aykırılık teşkil edecektir.

2. TCK m. 52 bakımından Çek Kanunu’na göre, karşılıksız çek keşide etme suçunun cezası, çek bedeli tutarı kadar “adli para cezası” olarak belirlenmekteydi. Ancak, 1.1.2009 tarihinden itibaren TCK’nın adli para cezalarına ilişkin 52. maddesi uygulama alanı bulacağından, ceza miktarının ve niteliğinin belirlenmesi değişmiş bulunmaktadır.

TCK 52. maddenin uygulanmaya başlaması ile Çek yasasındaki çek bedeline bağlı adli para cezası uygulaması son bulmuştur. Adli para cezasının miktarının tespiti artık, sadece gün/para esasına göre yapılabilecektir. 3167 Sayılı Çek Kanunu’nun uygulamasında, ceza, karşılıksız çıkan çek miktarına göre belirlenmekteyken, TCK’nın 52. maddesinin uygulanmasıyla, öncelikle tamgün hesabının yapılması ve bir güne karşılık gelen parasal miktarın belirlenmesi üzerine karar verilmesi gerekmektedir. TCK m. 61/8 hükmüne göre, adli para cezası, belirlenen sonuç gün ile kişinin bir gün karşılığı ödeyebileceği miktarın çarpılması suretiyle bulunacaktır. Bu itibarla, yargılama sonucunda verilecek adli para cezasının tayini usulü de tümden değişmektedir. Nitekim hazırlanan yeni Çek Kanunu tasarısında da "Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adlî para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamaz." Denilmek suretiyle adli para cezasının tayininde Yeni TCK’na uygun olarak gün/para sisteminin getirildiği görülmektedir.

Bu değerlendirmeler ışığı altında bugüne kadar 3167 Sayılı Kanuna göre verilen çek cezaları, 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunan TCK 5nci maddesi uyarınca , aynı kanunun Birinci Kitabında yer alan düzenlemelere aykırılık teşkil etmektedir ve sanık/hükümlü lehine olan yeni hükümler uygulanarak bugüne kadar verilmiş olan cezaların infazı durdrulmalıdır.

Uygulanamayacağı yasa ile düzenlenen, bu nedenle yasal olarak yok hükmünde olan bir kurala göre ceza vermek, gerek Anayasa'da yapılan temel haklar ile ilgili düzenlemelere, temel hak ve özgürlükleri içeren Uluslararası Sözleşme hükümlerine ve gerekse Türk Ceza Kanunun 2. maddesinde düzenlenen kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz, kanunlarda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz kuralına da aykırıdır.

Karşılıksız Çek Cezası

çek yasası mağdurları, çek mağduru, çek mağdurları

13 yorum:

  1. bu akp birşey yapmaz devam eder. zaten çek mağdurlarının elinde parası olsa öder. rahat bırakmazlar ki çalışalımda parayı ödeyelim
    mersinli ismail

    YanıtlaSil
  2. benim 40 yakin cekim var odenmemis yargiya intika etmis olan bende suan yurt disindayim bunlari odemem icin gun ve calismam gerek tutuklanirda yatarsam alacakli sonra ne alacak sizce ne alir bence bi sey alamaz vermemde saten

    YanıtlaSil
  3. Paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. slm çeklerimi bir firmaya verdim firmada bankada kredisinde kullandı ben firmaya bankada sorunlardan dolayı elden ödedim fakat çeklerimi alamadım bankada bana karşılıksız çekten dava açtı
    elimde tahsilat ettigine dair firmanın tahsilat makbuzu var firmada aldıgını kabul ediyor benim durumum ne olacak..tşk ederim ayem0101

    YanıtlaSil
  5. EŞİM YILLARDIR (18yıl) ÇALIŞIP DEVLETE VERGİSİNİ ödedi...
    krizden dolayı önce alacaklı sonrada borçlu (çek ten dolayı)durumuna düştü,ŞİMDİDE CEZA EVİNDE!!!!!!!!!!!

    SUÇLU KİM SİZCE??!! SİSTEMİN BOZUKLUĞU MU? YOKSA ADALETSİZLİK Mİ!???????
    BU HAKSIZLIK DEĞİLMİ?...............................................................?...?

    YanıtlaSil
  6. Allah kimseyi cezaevine düşürmesin.Kimsenin tasvip edeceği birşey değil lakin birde karşı tarafın penceresinden bakmalı.Ben bir alışveriş için 30 000 tl çek aldım çek sahibi borcunu ödemedi bende karşılığında evrak verdiğim için evimi sattım ve borcumu faiziyle ödedim lakin bana çek veren ödemedi beni ve çocuklarımı madur etti.Şimdi soruyorum size benim ve çocuklarımın günahı ne?
    İYİ NİYETLE BORCUNU ÖDEMEK İSTEYİPTE ÖDEYEMEYENLERİ AYRI TUTUYORUM BURADA çünkü NAMUSLU İNSAN BORCUNU ÖDEMEK İÇİN ÇARE ARAR, NAMUSSUZLAR ÖDEMEMEK İÇİN BAHANE ARAR.

    YanıtlaSil
  7. sayın 6 nolu yorum sahibi kardeşim yorumunuz ve içtenliğiniz için teşekkür ederim zaten aynı şeyi tartıştığımızı düşünüyorum adaletsizlik her iki tarafada zarar veriyorsa adaletsizlik olur siz çek aldım ödemedi diyorsunuz ve zarar görüyor o zararı kendi gücünüzle finans etmenin yoluna gidiyorsunuz çok şükür var olan gücünüzle kendi çözümünüzü üretebilmişsiniz lakin eviniz olmasa idi nasıl öderdiniz buda bir sorun olabilirdi halbuki almış olduğunuz çek bir mal ipoteği karşılığı banka garantisi altında olsa idi o çekin karşılıksız kalma ihtimali olmazdı böylelikle işi ters giden bir ticaret erbabıda sadece malını kaybederdi sorun ve çözüm bu kdar basit ve adil iken insanları zora sokmanın anlamı nedir ? ayrıca başına gelenlerden bir insan malını kaybetsede yine telefi edebilir ama dağılan bir aileyi toplamak yada telefisi olmadan dağıtmak kaybedilen paradan da özgürlükten de daha değerlidir ve bunun vebalini kimse üstlenemez ne alacaklı ne borçlu ne devlet ne hakim nede bir insan bunu üstlenen ancak ve ancakkk söylemeye dilim varmıyor anlarsınız işteee.....

    YanıtlaSil
  8. Sayın Sadullah Ergin, bizler sayıları yüzbinlerle ifade edilen çek mağdurlarıyız Türk Ticaret Kanunu'nun çek ile ilgili hükümleri İsviçre borçlar kanunundan tercume edilerek alınmıştır. 3167 sayili kanun çek kullanımını yaygınlaştırması gererkirken, Tamamen karşılıksız çek keşidecilerini cezalandırmaya yönelik gayri insani hükümler taşımaktadır. Bu kanun, temelde Banka ve Ticaret Araştırma Enstitüsünün Tasarısını esas almıştır. Karşılıksız çeke Hapis cezası Türk Hukuk Sistemi açısından bir yüz karasıdır! Kişi hak ve hürriyetlerine aykırı bu uygulama 1 Ocak 2009 tarihinde yeni bir boyut kazanmıştır.

    YanıtlaSil
  9. Karşılıksız çek nedeniyle para cezası alan ünlü oyuncu ABD'ye uçtu.
    Uğur Yücel Amerika'ya gitti
    Karşılıksız çek nedeniyle para cezası alan ünlü oyuncu ABD'ye uçtu.


    Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağı ile bugün saat 10:20'de İstanbul'dan New York'a giden ünlü oyuncu Uğur Yücel birikmiş mil puanlarıyla First Class sınıfında seyahat etti.

    Atatürk Havalimanı'na da bir bagajla geldiği öğrenilen Yücel'in çıkış yasağı olmadığı için Türkiye'den çıkış işlemlerinde herhangi bir sorun da olmadı. Karşılıksız çek nedeniyle para cezası alan ve 97 bin lira tutan bu cezayı yatırmadığı takdirde hapis cezasına çarptırılabileceği öğrenilen Uğur Yücel'in ne zaman Türkiye'ye döneceği merak kronusu oldu.

    Yücel'in Tek Faktoring A.Ş'ye olan borcu karşılığında verdiği 97 bin TL'lik çekin karşılıksız çıktığını öne süren şirket yetkilileri, mahkemeye başvurmuştu. Yücel, çek miktarı kadar para cezasına çarptırıldı. Oyuncu, para cezasını ödemediği takdirde hapis cezasına çarptırılacak. Bu kararla hapis cezasıyla karşı karşıya kalan Yücel'e ikinci kötü haber de geldi. Verilen para cezasının taksitlendirilemeyeceğine hükmeden mahkeme, oyuncunun 1 yıl süreyle bankalarda hesap açmasına da yasak getirdi

    YanıtlaSil
  10. Karşılıksız Çek Vermekten Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay Tutuklandı Karşılıksız Çek Verdiği Gerekçesiyle Antalya'da Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay, Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi.
    Karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle Antalya'da gözaltına alınan yönetmen Ezel Akay, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya'da bu sabah kaldığı Dedeman Otel'de polis tarafından gözaltına alınan Ezel Akay karşılıksız çek verme suçunu konu alan 3167 Sayılı Kanun'a muhalefetten Asayis Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Daha sonra Antalya Adliyesi'ne getirilen yönetmen Ezel Akay'ın borcunu ödemediği anlaşıldı. Adliye nezaretinde sabah saatlerinden beri bekletilen Ezel Akay hakkında Fatih Adliyesi tarafından çıkarılan tutuklama müzekkeresi bulunduğu belirtildi.

    Akay daha sonra tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

    YanıtlaSil
  11. peki bu çekler vekalet alan kişiler nasıl oluyorda mesul tutuluyor ben anlamadım.imza yetkisi verip ödenmeyen çekin suçlusu imzayı atan nasıl oluyor.çeksahibi çeki ödemiyor yatan imzayı atan allahtan revamı bu. böyle adalet olmaz kardeşim.dünyanın civisi cıkmış

    YanıtlaSil
  12. Devletimiz bu işe gecen yıl el attı ve bize zaman verdi ama ekonomik sıkıntılar alacaklımızın bile karsısına çıkmamaızı engelledi daha yeni kendimize geliyoruz. Bize verilecek ilave zaman alacaklıyı da bizi de çözüm için masaya oturtacaktır.

    YanıtlaSil
  13. Karşılıksız çek nedeniyle para cezası alan ünlü oyuncu ABD'ye uçtu.
    Uğur Yücel Amerika'ya gitti
    Karşılıksız çek nedeniyle para cezası alan ünlü oyuncu ABD'ye uçtu.


    Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağı ile bugün saat 10:20'de İstanbul'dan New York'a giden ünlü oyuncu Uğur Yücel birikmiş mil puanlarıyla First Class sınıfında seyahat etti.

    Atatürk Havalimanı'na da bir bagajla geldiği öğrenilen Yücel'in çıkış yasağı olmadığı için Türkiye'den çıkış işlemlerinde herhangi bir sorun da olmadı. Karşılıksız çek nedeniyle para cezası alan ve 97 bin lira tutan bu cezayı yatırmadığı takdirde hapis cezasına çarptırılabileceği öğrenilen Uğur Yücel'in ne zaman Türkiye'ye döneceği merak kronusu oldu.

    Yücel'in Tek Faktoring A.Ş'ye olan borcu karşılığında verdiği 97 bin TL'lik çekin karşılıksız çıktığını öne süren şirket yetkilileri, mahkemeye başvurmuştu. Yücel, çek miktarı kadar para cezasına çarptırıldı. Oyuncu, para cezasını ödemediği takdirde hapis cezasına çarptırılacak. Bu kararla hapis cezasıyla karşı karşıya kalan Yücel'e ikinci kötü haber de geldi. Verilen para cezasının taksitlendirilemeyeceğine hükmeden mahkeme, oyuncunun 1 yıl süreyle bankalarda hesap açmasına da yasak getirdi

    YanıtlaSil