Bu Maaşla Geçim mi Sağlanacak Borç mu Ödenecek?

Kredi kartı borcu, Bireysel Kredi Borcu, ferdi kredi borcu, Banka bireysel kredi, Banka ferdi Kredi, Banka borcu yapılandırma
Murat Avcı, 44 yaşında bir maden işçisiydi. 12 yıl çalışıp aynı maden ocağından emekli olmuştu. Ancak aldığı emekli maaşı kredi borcunu ödemeye yetmeyince 2 yıl önce tekrar aynı madende işe başladı.

Biri 14 aylık olmak üzere iki çocuğu olan talihsiz madenci Murat Avcı'nın Akhisar Devlet Hastanesinde cesedini bekleyen kız kardeşi Ayşe Er, ağabeyim 12 yıl aynı madende çalıştı emekli oldu, sadece 2 ay emekli kalabildi Bankalara kredi borcu olduğu için çalışmaya mecbur kaldı, aynı madende tekrar işe başladı. Madende bin lira maaş veriyorlar. O maaşla geçimini mi sağlayacak banka kredisini mi ödeyecek? Ağabeyim "Bir lokma ekmek için canından oldu". dedi.

Madencilerin kredi kartı borcu, yaşanan dramların sebeplerinden birisi olarak gösterilse de, bu sorunun tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Zor şartlar ve vatandaşın borç yükü!sorunu hiç de küçümsenecek gibi değil. 2014 yılı Ocak_Nisan döneminde 541 bin kişi kredi kartı borcunu ödeyemedi. Bu dönemde bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı ise 398 bin kişi. Banka kredilerini ödeyemeyen kişi sayısı 940 bini buluyor. Üstelik 2014 yılında ekonominin küçülmesi bekleniyor. Bu küçülme zaten var olan işsizliği daha da artırma olasılığını güçlendirirken, vatandaşın bankalara olan borcunu ödeyebilmek için daha zor koşullarda çalışmaya razı olmasının önünü açacak.

Soma katliamında hayatını kaybeden 301 madenciye şehit denilmesine rağmen madencilerin bankalara olan kredi borçları ailelerine kalacak ve bu borçları aileler ödemek zorunda kalacak. Soma katliamının ardından işçilerin bankalara olan kredi borçları için, bankaların bu borçları sildiklerini açıklamaları ardından banka kredisi kullananlar için hayat sigortası zorunluluğu olduğu ve bunların sigorta kapsamında karşılığı silineceği etraflıca konuşuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma’da hayatını kaybeden işçileri "Şehitlik" mertebesiyle onurlandırarak bu işin sorumluluğundan kurtulmaya ısrarlı olsa da, o işçiler ne ülke ne vatan ne de toprak için öldüler. O işçiler son derece güvensiz ortamlarda çalışarak, aldıkları o düşük ücretle evlerine ekmek götürmek, bankalara olan kredi borçlarını ödeyebilmek için de hayatlarını kaybetmediler.

Bu işçiler, cebindeki milyon dolara rağmen hala üç - beş kuruşu insan hayatının önünde gören, küçük hesapların peşinde koşan bir maden patronu ile kendi insanını borç yükü altına iterek vatandaşının üç - beş kuruşa en zor şartlarda en düşük ücretle çalışmasını sağlayarak, vatandaşını bu patronlara peşkeş çekmeyi kendi görevi gören bir iktidar yüzünden hayatlarını kaybettiler.

15 yorum:

  1. Aynen katılıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Cüneyt bey Benim kredi kartı borclarım var ve bana bugun msj geldi borcunuz ile ilgili icra takibi baslamıstır diye ödeme olmaması halinde borcun tahsiline yönelik işlemler başlatılacaktır diye msj geldi böle bişey olabilirmi ben 20 yasındayım ödeyemedim şten cıkarıldım üstüme de hiç mal varlığı yok ve bugun avukatı aradığımda korktum bişey olur diye dedim şu tarıhte öderim oda dedi ödemesseniz o tarihte bi baska dava açılcak dedi gelseler biseyler alabilirlermi evden ve aklım fazla ermiyor bu konulara yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  3. Bu tür mesajlara ve dava açarım hapis çıkarırım bunlara inanmayın, eve hacze gelecek olan zaten gelir geleyim mi diye sana sormaz. Taahhüt filan vermeyin, eve hacze gelmeler çok azaldı çünkü gelse TV, beyaz eşya bilgisayar koltuk takımları haciz edilemiyor borçlunun evinde lüks ne eşya olacak bu nedenle eve hacze geleceğiz lafları tamamen korkutmaya yönelik laflardır bu şekilde borçludan taahhüt alabilirmiyiz ya da borçlu gidip tefeciden para bulup bize ödermi bu yöntemle yapılan şeyler inanmayın, eve geliyorlarsa bunu diyorlarsa buyurun gelin deyin

    YanıtlaSil
  4. cüneyt bey ben kredi kartı borcumu ödemedim avukatlık oldum ayın 3ündede aradım dedimki 16 sında öderim bugun aradığımda ise dedim 16 sında ödüyemiyorum bayanda dediki siz 16 sında öderim dediniz ve buraya yazmısız ödemesseniz baska bi dava acılcak dedi bende dedimki ben bisey imzalamadımki kagıt üzerinde bayanda olurmu ses kaydımız var dedi telefonda öderim dediniz dedi böle bisey mümkünmü

    YanıtlaSil
  5. Değil :) Korkutmaya çalışmış ve başarmışta

    YanıtlaSil
  6. cüneyt bey benim ayın 16 sında avukata ödemem gereken borc var ve ben bunu ödüyemiyorum şimdilik ayın 16sında ödemessen ne gibi seyler olucak ikametgahım istanbulda ama ben canakkelde yasıyorum istanbulda değilim borcum cok bıseyde değil 850 lira ben ne yapmalıyım bana akıl verirmisiniz cüneyt bey rica ediyorum ne gibi yol izlemeliyim kafama cok takıyorum

    YanıtlaSil
  7. Ayın 16 sında ödemezseniz avukat gidip şikayet ederse gider parayı, icra dairesine ödersiniz, dava düşer, ayrıca siz avukata ödeme yapıyorsunuz makbuzları filan alıyormusunuz?

    YanıtlaSil
  8. 100 bin liraya yakın kredi ve kredi kartı borcum var ödeyemiyorum ve devlet memuruyum maaşımdan ne kadar kesilir ?

    YanıtlaSil
  9. Maaşınızın 4/1 i kesilebilir

    YanıtlaSil
  10. Abi merhaba allah rizasi icin banada yardim edin bir fikir ferin ne yapacam kredi ve kredi kart borcumdan dolayı bunalima girdim abi

    YanıtlaSil
  11. Tuncay abi lütfen cevap yazin abi vallahi intiharin esigine geldim gwceleri uyuyamiyorum abi

    YanıtlaSil
  12. merhaba benim bir kaç bankaya kredi kartı borcum var.devlet memuruyum.2012 yılında kredyle araba aldım 5 yıl.2 yıl bitti.krediyi ödüyorum.diğer kartları ödeyemiyorum.aracım hem 5 yıl ipotekli vakıfbank tarafından hemde sakat aracı.5 yıl olmadan satamıyorum.acaba aracımı icra alırmı.teşekürler

    YanıtlaSil
  13. T.C.
    YARGITAY
    12. HUKUK DAİRESİ
    E. 2005/4001
    K. 2005/7633
    T. 8.4.2005
    • HACZEDİLMEZLİK ( Mahcuz Aracın Sakatlara Mahsus Özel Araç Olmayıp Üzerinde Bazı Değişiklikler Yapılmış Lüks Sayılan Kara Nakil Aracı Olduğu - İtirazın Yerinde Olmadığı )
    • SAKATLARA MAHSUS ÖZEL ARACIN HACZİ ( Haczedilmezlik İtirazının Reddi - Mahcuz Aracın Sakatlara Mahsus Özel Araç Olmayıp Üzerinde Bazı Değişiklikler Yapılmış Lüks Sayılan Kara Nakil Aracı Olduğu )
    • HACİZ ( Sakatlara Mahsus Özel Araç/Üzerinde Bazı Değişiklikler Yapılmış Lüks Sayılan Kara Nakil Aracı Olduğu - Haczedilmezlik İtirazının Yerinde Olmadığı )
    2004/m.82
    ÖZET : Mahcuz araç sakatlara mahsus özel araç olmayıp, üzerinde bazı değişiklikler yapılmış lüks sayılan kara nakil aracı olduğundan haczedilmezlik itirazı yerinde değildir.

    DAVA : Mahalli mahkemesinden verilen mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

    KARAR : Borçlu Güler adına kayıtlı 67... ... plakalı aracın haczedilemeyeceği ileri sürülmüştür. Mahkemece yapılan 14.9.2004 tarihli keşif tutanağına göre, kayden haczedilen aracın fiziksel engelli olan kişiler için düzenlendiği ve araçta ona göre değişiklikler yapıldığı tespit edilmiştir. Mahcuz araç sakatların yer değiştirebilmesi ya da adı geçenlere hareket olanağı sağlanması için zorunlu olan, hareketli sandalye niteliğinde değildir. Sermaye unsurunun ağırlık kazandığı ve lüks sayılan bir kara nakil vasıtasıdır. Bu nitelikteki bir ekonomik değerin haczedilemeyeceği ileri sürülemez. İİK'nın 82. maddesinde aksine bir düzenlemede bulunmadığına göre şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü isabetsizdir.

    SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nın 366. ve HUMK'nın 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 8.4.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    YanıtlaSil
  14. VAKIFBANKA KREDİ ÖDEMEM DÜZENLİ ÖDESEMDE YİNE ARACIM İCRA TARAFINDAN SATIŞA ÇIKARMI.DİĞER BORÇLARDAN DOLAYI ARABAMA İCRA GELİRMİ.SAYGILAR

    YanıtlaSil
  15. ya cuneyt bey ben cok kötüyüm şu an eger kayde alıp bilgi verirsen sorunlarımı yazarım

    YanıtlaSil