Dershane Borcunu Ödeyemedi 3 Ay Hapse Mahkum Edildi

mualla Madran, Dershane borçları, taahhüdü ihlal, Dershane mağdurları, Dershane borcu haciz işlemleri, Dershane borcunu ödeymeyen hapis cezasıÜniversite hayalini gerçekleştirmek için 3 yıl önce dershaneye kayıt olan 58 yaşındaki Mualla Madran, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanan Mualla Madran, 2. sınıfta borç engeline takıldı. Dershane borcunu ödeyemediği için Dershanenin şikayeti üzerine “taahhüdü ihlal” suçundan Aydın 2. icra Ceza mahkemesince 3 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Mualla Madran, "Üniversitede okumak tek hayalimdi. Bu hayalimi gerçekleştirmek için dershaneye gittim. Okuma sevdamdan kaynaklanan bu borcum nedeniyle şimdi cezaevine gireceğim. Dershane haklı olarak parasını istiyor ama faizler ve avukat ücreti ile katlanan bu borcu ödeyemiyorum, ben da çok çaresizim" dedi.

Mualla Madran, Polisler tarafından tutuklanıp önce karakola daha sonrada Adliyeye götürülmesini, 27 Kasım tarihinde Facebook hesabından arkadaşlarına duyurdu.

Bugün sabah 9 da evden çıktığımda tutuklandım. Önce Emniyet Müdürlüğüne, oradan da Adliyeye götürüldüm.

Tutuklanma nedenim Dershaneye olan 2.400 TL borcum. İnkar etmiyorum. Gittim, eğitimimi aldım ama parasını ödeyemedim. Belirli prosedürler sonunda bir yıl önce hakkımda çıkan tutuklama kararı bugün infaz edildi ve yakalandım. Adliyeden 10 gün içinde bu borcu kapatmak şartıyla serbest bırakıldım. 2 yıldır ödeyemediğim bu parayı on gün içinde ödeyebileceğimi hiç sanmıyorum.

Ödeyemezsem yerim bile hazırlanmış! Denizli-Çardak-Bozkurt açık cezaevi. On gün içinde gidip ben bunu ödeyemeyeceğim diye kendim teslim olursam açık cezaevi, aksi durumunda kapalı cezaevi imiş. Yatma süresi galiba üç ay. Uzun süre buralarda değilsem bilin ki Çardak açık ceza evindeyim.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın.
Mualla Madran

Dershanelerin kapanması ile ilgili tartışmalar gündemdeki yerini korumaya devam ederken hükumetin attığı geri adım hem kapanma korkusu yaşayan dershanecileri hem de cemaati şimdilik memnun etmiş gibi gözüküyor. Ancak hükumetin attığı bu geri adım Dershanecileri ve cemaati memnun etmiş olsa da “Filler kavga eder olan çimlere olur” misali Dershane mağdurlarının mağduriyetini ortadan kaldırmıyor.

Bu mağdurlardan biri de Aydınlı PTT memur Emeklisi Mualla Madran. 56 yaşında evli 2 çocuk annesi Mualla Madran’ın mağduriyet hikayesi bundan tam 2 yıl önce başladı. Gençliğinde ailevi ve ekonomik nedenler, memuriyetinden ise çalışma ve diğer sebeplerden dolayı  Üniversite hayalini gerçekleştiremeyen Mualla Madran, emekli olduktan sonra ve 2 evladının da evlenip yuva kurmasından hemen sonra yıllardır özlemini çektiği Üniversite hayalini gerçekleştirmek için Aydın’da bir Dershane’ye kayıt oldu. Hemen ardında girdiği Üniversite sınavların da Eskişehir Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümünü kazanan emekli PTT memuresi Mualla Madran, ikinci sınıfta Dershaneye olan borcunun bir kısmını ödeyemediği için icralık oldu.

Dershane borcu nedeniyle evine icra gelen Mualla Madran Dershane Avukatına ödeme taahhüdünde bulundu ancak bunu da yerine getiremeyen Mualla Madran, dershanenin şikayeti üzerine “taahhüdü ihlal” suçundan Aydın 2. icra Ceza mahkemesince 3 ay tazyik hapsine mahkum edildi.. Uzun süredir bu hapsi yatmamak için polisten kaçan ancak geçtiğimiz günlerde polisler tarafından yakalanan Mualla Madran infaz savcılığı tarafından doğrudan 3 yıldan az cezası olan mahkumlara tanınmış olan hak gereği  kendisine verilen 10 günlük teslim süresi içerisinde belirtilen cezaevine teslim olması şartıyla tutanak tutularak serbest bırakıldı.

06 Aralık 2013 Cuma günü (Bugün) süresi dolacak olan ve 56 yaşından sonra okuma sevdası nedeniyle cezaevine girecek olan Mualla Madran, Devletten Dershanelerin kapatılması kadar dershanelerin yarattığı mağduriyetlerinde giderilmesini istedi. "Ben hiç kimseyi dolandırmadım. Bu devlete yıllarca hizmet ettim. Gençliğimde ve memuriyet dönemimde çeşitli nedenlerle hayalimi gerçekleştiremediğim Üniversite okumak ve bu hayalimi gerçekleştirmek istedim. Ancak yaşadığım ekonomik sebeplerden dolayı borcumu ödeyemedim. Şu anda bu sıkıntılar nedeniyle 2. sınıfımı da dondurmak zorunda kaldım. Borcum nedeniyle cezaevine girecek olmam, benden önce Devletimizin ayıbıdır. Yetkililerin bir an önce gerekli adımları atarak dershanelerin neden olduğu mağduriyetleri ivedilikle çözmesini bekliyorum” dedi.

1 yorum:

  1. Am xavi Gerad jude, Aiicco inssurance plc bir temsilcisi.

    Size bir kredi ihtiyaci varsa bugün e-posta yoluyla bugün bize ulasin, istediginiz kredi ile size yardimci olabilir: (xavigeradloanfirm@yahoo.com)

    Yilbasi kredileri% 3 faiz orani sadece avelable vardir. Ciddi basvuran, ancak daha fazla bilgi için irtibata geçiniz. Biz renging krediler

    sunuyoruz 3000 sadece US $ Euro ve pound 50,000.000 için.

    Biz dahil kredi her türlü teklif

    Bireysel krediler:

    Isletme Kredileri:

    Ögrenci Kredileri:

    Insaati krediler:

    Ev kredileri:

    Is expandsion krediler:

    Borç konsolidasyonu kredi:

    Biz hizli ve dinamik test edilmis ve güvenilir bulunmaktadir.

    Daha fazla bilgi için (xavigeradloanfirm@yahoo.com): E-posta Iletisim.

    Sr Gerad jude görüyoruz.

    YanıtlaSil