Borcundan Dolayı Tutuklu Olan Esnaflar

taahhüdü ihlal cezaevi icra dosyası Alanya L tipi Cezaevi, ödeme şartını ihlal, taksit ödemesiAlanya Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, borcundan dolayı Alanya L tipi cezaevinde tutuklu olan son esnafın da dün tahliye edildiğini açıkladı. Alanya Baro Başkanı Osman Doğan ise Bu durumun Alanya'da ekonominin düzeldiği şeklinde algılanmamasını belirti.

Alanya Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, 22 Haziran 2012 tarihinde yaptığı açıklamada, Borcunu ödeyemeyen 300 esnafın "Taahhüdü İhlal" suçundan dolayı Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olduğunu, "Bir esnaf cezaevinden çıkıyor, diğer esnaf cezaevine giriyor. Bu rakam hiç azalmıyor" demişti.

Alanya Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, dün yaptığı açıklamada, Bu sabah, taahhüdü ihlal suçuyla cezaevinde olan son esnaf da tahliye edildi. Son 3 aydır yeni bir uygulama var. Bu suçtan yakalanan esnaflara savcılar 10 günlük ek süre veriyorlar. "Esnaf, bu 10 günlük sürede ne yapıp edip, eşinden, dostundan taahhüt ettiği borcun taksit miktarını bulup ödüyor ve 3 ay cezaevine girmekten kurtuluyor". Bu uygulama nedeniyle Alanya esnafı adına Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Yener Yavuz ve Cumhuriyet Savcılarımıza teşekkür ederiz" dedi.

Alanya Baro Başkanı Osman Doğan ise, Cezaların infazında bir tıkanıklık olabilir, çünkü Alanya mahkemelerinden "Taahhüdü İhlal" suçuna ilişkin çok fazla sayıda tutuklama kararının çıktığını biliyoruz. "Taahhüdü İhlal suçuna ilişkin aranan çok sayıda insan var. İcra dosyası sayısı ise hızla artıyor. Yani Alanya ekonomisi, "Cezaevinde esnaf kalmayacak kadar iyi değil" şeklinde konuştu.

Alanya esnafının Ramazan Bayramı ardından ekonomik açıdan biraz nefes aldığını vurgulayan Alanya Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, "Ancak alkollü içkilerin saat 22.00 ile 06.00 arasında satışının yasaklanmasına ilişkin uygulama, binlerce esnafı çok zor duruma düşürecek. Esnaf olarak bu yasanın turizm yörelerinde esnetilmesi yönünde bir beklentimiz var. Bunun dışında esnafın belini büken büyük alışveriş merkezlerinin (AVM) kontrol altına alınması gerekiyor. Bu konuda hazırlanan AVM Yasası'nın bir an önce TBMM'den çıkmasını bekliyoruz. İçki satış yasağına ilişkin yasa iki günde çıktı ancak AVM Yasası tam 15 yıldır bekliyor. Bu yasa artık yürürlüğe girerse esnaf bir nebze rahatlayacak. Ayrıca yerel yönetimlerin de, esnafa yönelik projeler geliştirmeleri gerekiyor. Turizm sezonu ile birlikte esnaf bir nebze rahatladı ancak sorunlarımız çözülmezse turizmin ardından bizleri yine ekonomik çıkmazlar bekliyor" dedi.

Antalya Barosu Alanya Temsilciliği Başkanı Osman Doğan, Alanya'da "Taahhüdü İhlal" suçundan yakalanan esnaflara 10 gün ek süre verilmesine ilişkin uygulamanın 3 aydır yapıldığını belirterek "Cezaevinde şu anda hiç tutuklu esnafın kalmaması, Alanya'da ekonominin düzeldiği şeklinde algılanmasın. Cezaların infazı noktasında bir tıkanıklık olabilir. Çünkü Alanya mahkemelerinden 'Taahhüdü İhlal' suçuna ilişkin çok fazla tutuklama kararının çıktığını biliyorum. Aranan çok insan var. Her gün artarak yeni icra dosyaları açılmaya devam ediyor. Yani Alanya ekonomisi, cezaevinde tutuklu hiç esnaf kalmayacak kadar iyi değil" şeklinde konuştu.

Avukat Arda Işık, Taahhüdü ihlal" suçunun nasıl oluştuğunu şu sözlerle açıklıyor:
"İcra İflas Kanunu’nun 340. maddesi uyarınca ödeme taahhüdünde bulunup da bu ödeme şartını yerine getirmeyen borçlu hakkında alacaklının şikayeti üzerine 3 aya kadar hapsen tazyik cezası verilir.

Suçun oluşabilmesi için iki unsurdan birinin ön koşul olarak gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan ilki, İcra İflas Kanunu’nun 111. maddesi uyarınca, borçlunun; borcunu karşılayacak miktardaki malı haczedilmek sureti ile icra dairesine yapacağı tek taraflı beyan ve de ilk taksitini peşin ödemek şartı ile toplam borcunu 4 eşit taksitte ödemeyi taahhüt etmesidir. Bu halde borçlunun borcu yeter miktarda malını haczettirmesi, taksit için beyanda bulunması ve de ilk taksitini de peşin ödemesi şarttır. Bununla birlikte alacaklının bu beyanı kabul etmesi gerekli değildir. Bu halde toplam borç, ilk taksiti peşin olmak kaydı ile 4 eşit takside bölünür. Ön koşullardan ikincisi de, borçlunun alacaklının kabulü ile toplam borç üzerinden ödeme taahhüdünde bulunmasıdır. Bu halde, alacaklının kabulü esas olup ödeme zamanı ve taksit sayısında hiçbir sınır yoktur. Alacaklının kabulü ile borcun ödenmesi karşılıklı olarak icra müdürü önünde kararlaştırılır.

İcra İflas Kanunu’nda düzenlenen ödeme şartını ihlal suçunun oluşabilmesi için yukarıda sayılan iki ön koşuldan bir tanesinin kesin surette bulunması gereklidir. Suçun gerçekleşebilmesi için borçlu tarafından verilen ödeme taahhüdünün geçerli bir sebep olmaksızın yerine getirilmemiş olması gereklidir. Yasada yazan makbul sebebin ne olduğu soyut bir kavramdır. Borçlu tarafından ileri sürülebilecek makbul sebebin değerlendirilmesi tamamen hakimin takdirindedir. Göz önünde bulundurulması gereken husus, borçlunun vermiş olduğu taahhüdü kasıtlı ve alacaklıyı zarara uğratmak amacı ile aksatıp, aksatmadığıdır.

Borçlunun borcunu düşünemeyecek durumda olduğu hallerin makbul bir sebep olduğu kabul edilip, borçlu hakkında ceza verilmemesi gerekmektedir. Her sebebin değerlendirilmesi hakim tarafından dikkatlice yapılmalı ve borçlunun asıl niyetinin irdelenmesi gereklidir. Ödeme taahhüdünü yerine getirmeyen borçlu hakkında, alacaklının icra ceza mahkemesine yapacağı şikayet üzerine 3 aya kadar hapsen tazyik cezası verilir.

Hapsen tazyik genel anlamda bir disiplin cezasıdır. İcra Kanununca emredilip de yerine getirilmeyen yükümlülükler üzerine yükümlülüğün yerine getirilmesine zorlamak amacı ile hapsen tazyik kararı verilir. Bu sebeple borçlu tarafından borç ödenir ya da şikayet edilen tarihe kadarki taahhüt edilen borç ödenir ise hapis cezası kalkar, ceza verilmiş ve borçlu cezaevine konmuş ise tahliye edilir. Borçlu tarafından daha sonra tekrar ödeme taahhüdünün ihlal edilmesi halinde hakkında tekrar hapsen tazyik kararı verilir.

Borçlu hakkında, ne kadar ihlal edilmiş ödeme taahhüdü olursa olsun, bir borçtan dolayı en fazla 3 aya kadar hapsen tazyik kararı verilebilir.

Yargıtay tarafından ödeme taahhüdü, çok sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır. Borçlunun toplam borcunu kesin ve hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde bilmesi ve kendi iradesi ile verdiği ödeme taahhüdünün ihlali halinde karşılaşacağı cezai şartın icra müdürü tarafından kendisine hatırlatılması gerekmektedir. Bununla birlikte ödeme taahhüdünde borcun aslı ve feri’leri ayrı ayrı belirtilmeli ve işleyecek faizlerin durumu tereddüde yer vermeyecek şekilde açıklanmalıdır.

Ferit KESEN / YENİ ALANYA

1 yorum:

  1. İş için kişisel kredi ihtiyacınız var mı? Eğer ilgileniyorsanız bu e-posta temas: kredi transferi için xavigeradloanfirm@yahoo.com. Biz% 2 oranında kredi verir.

    YanıtlaSil