Muğla Mv. Nurettin Demir: Taahhüdü ihlal Soru Önergesi

Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin DEMİR. Taahhüdü İhlal  Kredi kartı hapis Cezaları İcra İflas kanunu Tazyik hapsi.Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin DEMİR'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Cevaplandırılması Talebiyle Vermiş Olduğu "Taahhüdü İhlal" Yazılı Soru Önergesi Başbakan yardımcısı Ali BABACAN ve Adalet Bakanı Sadullah ERGİN Tarafından 13/11/2012 Tarihinde Cevaplandırılmıştır

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını;
 Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygıyla talep ederim.

Prof. Dr. Nurettin DEMİR
    Muğla Milletvekili

Binlerce vatandaşımız haklarında başlatılan icra işlemi ile evlerindeki eşyalarının alınmaması için icra taahhüdünde bulunmuşlar ve taahhütlerini yerine getiremedikleri için haklarında verilen hapis cezasından dolayı cezaevlerinde mahkum olarak bulunmaktadır.
Bu bağlamda,
1- Bankalardan kullandıkları Bireysel, Taşıt ve Konut Kredilerini ve Kredi Kartı borcunu ödeyemediği için toplam kaç kişi hakkında icra işlemi başlatılmıştır ve icra işlemlerinin toplam tutarı ne kadardır?
2- Bu borçları için haklarında icra işlemi başlatılanlardan kaç kişi için icra taahhütlerine uymadıklarından dolayı ceza davası açılmıştır. Açılan davalardan dolayı borçların toplam tutarı ne kadardır?
3- icra taahhüdünü yerine getirmediğinden dolayı kaç kişi hakkında kesinleşmiş hapis ceza vardır? Bunlardan infazı bekleyen kaç dosya vardır. Kesinleşmiş cezalardan dolayı borçların toplam tutarı ne kadardır?
4- Bireysel, taşıt ve konut kredileri ve kredi kartı borcunu ödeyemedikleri için haklarında icra işlemi başlatılmış ve icra taahhüdü vermiş ama taahhüdünü yerine getirmemiş olanlar için hapis cezası yerine, hapis cezasının paraya çevrilmesi için hükümetinizin yasa teklifi çalışması var mıdır?
5- Hükümetinizin ülkemizde binlerce vatandaşımızı mağdur eden ve geleceğini karartan bu uygulama ile ilgili izleyeceği "çözüm politikaları" ve çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir?

T.C.
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI
Sayı : B.02.0.002-610-3504                                                                                19/11/2012
Konu : 7/9098 sayılı yazılı soru önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
İlgi:
a) TBMM Başkanlığı 11/7/2012 tarih ve A.Ol.O.KKB.0.10.00.00-125472 sayılı yazıları.
b) Başbakanlık 13/7/2012 tarih ve B.02.0.KKG.0.12/610-2-1749/3182 sayılı yazıları.

İlgi yazı eki Muğla Milletvekili Nurettin Demir tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan 7/9098 sayılı yazılı soru önergesinin cevabına ilişkin olarak, Adalet Bakanlığı'nın yazısı ekte sunulmaktadır.
Ali BABACAN
Başbakan Yardımcısı

Ek : Adalet Bakanlığı'nın 13/11/2012 tarih ve 7405 sayılı yazısı (1 sayfa)
Gereği:
TBMM Başkanlığına
Bilgi:
Başbakanlığa

T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Kanunlar Genel Müdürlüğü
Sayı : B.03.0.KGM.0.00.00.05/2012-610.01-509/3302/7405                                 13/11/2012
Konu : Yazılı soru önergesi

BAŞBAKAN YARDIMCILIĞINA
(Sayın Ali BABACAN)

İlgi: 17/07/2012 tarihli ve B.02.0.002-610-2444 sayılı yazı.
Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir tarafından Sayın Başbakan'a yöneltilip Başbakan Yardımcılığı (Sayın Ali Babacan) koordinatörlüğünde cevaplandırılması tensip olunan 7/9098 Esas Nolu yazılı soru önergesinde yer alan ve Bakanlığımız görev alanına giren hususlara ilişkin cevapların bildirilmesine dair ilgi yazınız ve ekindeki soru önergesi incelenmiş olup, Bakanlığımızla ilgili cevaplar aşağıda sunulmuştur.

1- Bilindiği üzere, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun;
"Borçlunun ödeme şartını ihlali halinde ceza" başlıklı 340. maddesinde, Kanunun 111. maddesi uyarınca veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verileceği;
31/03/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunla yeniden düzenlenen, "Davanın ve cezanın düşmesi ile ceza verilemeyecek hâller" kenar başlıklı 354. maddesinin üçüncü fıkrasında, nafaka alacaklarına ilişkin takipler hariç olmak üzere, alacak miktarı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından her yıl belirlenen aylık en yüksek brüt asgari ücret tutarının altında kalan takiplerde, Kanunda öngörülen disiplin ve tazyik hapsi uygulanmayacağı;
Hükümlerine yer verilmiştir.
2- Bakanlığımızca, yürürlükteki İcra ve İflas Kanununun yerini almak üzere,
Dünyada ve Ülkemizde yaşanan sosyal, ekonomik, teknolojik gelişmelere uygun ve günümüz
ihtiyaçlarına cevap veren, modern bir icra ve iflas sisteminin kurulması ve yeni bir Kanun
Tasarısı taslağı hazırlanması amacıyla Bilim Komisyonu oluşturulması yönünde çalışmalar
devam etmektedir. İcra ve İflas Kanununun 340. maddesinde düzenlenen müesseseye ilişkin
değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin hususlar, diğer hükümlerle birlikte bir bütün olarak
Bilim Komisyonunca değerlendirilecektir.
3- 31/07/2012 tarihi itibarıyla Ülkemiz genelindeki ceza infaz kurumlarında,
taahhüdü ihlal suçundan 2.091 kişinin hükümlü olarak bulunduğu;
Som önergesinde belirtilen diğer hususlarla ilgili istatistik veri bulunmadığı;
Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden anlaşılmıştır.
Bilgilerinize arz ederim.
Sadullah ERGİN
 Adalet Bakanı
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI
(ALİ BABACAN)

5 yorum:

  1. MAKBUL SEBEP DİYOR,, 

    ART NİYETLİ UZLAŞIYA YAKLAŞMAYAN AVUKATIN ELİNE DÜŞTÜNÜZMÜ SİZ HİÇ

    KARDEŞİM ADAMIN TÜM MALLARINI YEDİEMİN DEPOSUNA KALDIR ,, ÇALIŞAMAZ, ÜRETEMEZ DURUMA GETİR,  TİCARİ HAYATINI ALTÜST ET ONDAN SONRA PARAYI NEREDEN BULUP ÖDİCEK BORÇLU,,,

    ASIL MAĞDUR OLAN BORCU OLAN KİŞİNİN TA KENDİSİ,,,

    MALLARINIZIN HACİZ EDİLDİĞİNİ DAVA DOSYASINA SUNSANIZDA KARAR KESİNLİKLE ÜÇ AY HAPİSLİK,, itirazı bir üst mahkeme,, ve 15 gün içerisinde karar kesinlikle onanaraktan infaza veriliyor.. 1 ay zarfında arananlar listesinde kişi yerini alıyor.

    2091 KİŞİYE AKLIM ERMEDİ,,,
    81 İLİMİZ VAR,, İL GENELİ OLARAKMI BAZ ALINDI DİYE SORUYORUM...YAKALAMASI OLANLARLA  169.371 OLMASIN SAYIN  VEKİLİM

    YanıtlaSil
  2. evet bende ıhlalden dolayı tutuklu bulunuyorum.ödeyemedım caresız kaldımçsu ankı durumum mu?esımle ayrılmak üzereyım .onlar evde perısan aç ben cezaevınde psıkolojısı bzuk parasız zman tketyoruz allah yardımcımız olsun

    YanıtlaSil
  3. 2091 sayısı komik. Ben 20 gun once tahliye oldum, ayni cezaevinde taahhüt u ihlalden 18 kisi yatiyorduk. Türkiye yi dusunun artik.........!

    YanıtlaSil
  4. benım ailem dağıldı sırada canım var onu ıstıyorlar ya gıdıp cezayı yatacam yada çlüme mahkum olacam gırersemde aynı konu olacak borcumu oderım demenın bedelmı hapise girmek ödemem diyene birşey yok öderim dedinmi hapistesin

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar bu milletvekillerini kutlamak gerekir bu artık ülke gündemine oturan bir olay kesinlikle sona yaklaşıyoruz.anlamadığım yukarıdakı yazı matbu tüm milletvekillerine adalet bakanlığınca verilen cevap aynı uslup , inanıyorumki bu adalet bakanımızında gündeminde bir konu yanı utanç verici bir kanunmu desem insanlara işkence kanunumu desem  anlaşışılır gibi değil halbuki hiçbir kişi borcundan dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz.ihlalını resmen işliyorlar.yinede bu hükümete güveniyorum çoğu ucube yasa bunların zamanında tarih oldu  buda yakında tarih olacaktır.

    YanıtlaSil