Babacan; Çeke Hapis Cezası Yanlış

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Karşılıksız çek hapis cezasının kalkmasıyla 220 bin kişinin hapse girmekten kurtulduğunun belirtti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV canlı yayınında Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı Orta çağdan kalma bir ceza metodu olan Karşılıksız çekte hapis cezasının kalkmasıyla 220 bin kişinin hapse girmekten kurtulduğunun belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan  karşılıksız çeklerle ilgili olarak "Biz bunları ay ay, yakından takip ediyoruz. Çeklerle ilgili düzenleme dünya uygulamalarına paralel hale gelme mecburiyetinden kaynaklandı. Bu orta çağdan kalan bir ceza metodu. Eğer biz çekteki hapis cezasını kaldırmasaydık hapse gireceklerin sayısı 220 bindi. karşılıksız çeke hapis cezası yanlış bir şey. Çekte hapis cezasının kalkmasının sınırlı olacağı kanaatine vardık."

Kriz öncesi yıllarda dönen çeklerin oranı ortalama yüzde 5 civarında. 2009'da bu yüzde 6.83'e çıktı. 2010 ve 2011'de yüzde 3.46 ve 2.91. İlk 9 ayın ortalaması yüzde 4.36. Kriz öncesi ortalama yüzde 5 civarındayken, hapis cezasının kalkmasına rağmen yüzde 4.36. Çek kullanım miktarı geçen yıla göre daha yüksek. Dönen çek miktarı arttı ama kullanılan miktar da arttı. Hapis cezası kalkmasına rağmen yüzde 4.36 büyük başarıdır.

Ödenen ve ödenmeyen çeklerle ilgili bir sicil sistemi kurduk. Bütün ödeme kayıtlarının tek merkezden görüleceği sistemi kurduk. Bunu bankalara açtık. Yarın bir toplantı yapacağız ve bu sistemi nasıl geniş kitlelere kullandırabileceğimizi konuşacağız.

Kategori: Çek kanunu, çek yasası, Ali Babacan, Taahhüt mağdurları, çek mağdurları,