Taahhüdü ihlal Bayramı

Çetin Ünsalan Ödeme şartını ihlal cezaevi Taahhüdü ihlal mağdurları
Bayrama sayılı günler kala her evde ince bir telaş başladı. Sevinçle karışık yapılan temizlikler, o güne yönelik hazırlıklar, ailelerin bir arada olacağının getirdiği mutluluk insanları şimdiden heyecanlandırıyor.

Kimisi çocukları, torunları bekliyor, kimisi de büyüklerine ziyaret etmek için programını yapıyor. Fakat Türkiye’de bayramı buruk karşılamaya hazırlananlar var. Onlar evlerine gidemeyecekler. Çocuklarıyla kucaklaşıp, büyüklerinin ellerini öpemeyecekler. Çünkü onlar hakkında tutuklama kararları var.

Taahhüdü ihlal mağdurlarından bahsediyorum. Var olan bir borcunu zamanında ödeyemeyip, karşı taraftan süre isteyen, fakat o tarihte yine ödeme yapamayan bu insanların durumu içler acısı. İçlerinde kötü niyetli olanlar var mıdır, bilemem. Ama geneline bakarsanız ödeme zamanı, süre istemek için alacaklısıyla iletişeme geçmesi iyi niyet göstergesi sayılır.

Daha önce benzer bir sorunu çeki dönen esnaf, KOBİ sahibi ve niceleri de yaşadı. İçlerindeki kötü niyetlileri ayırmak zor. Ama zaten kötü niyetliler de "mağdurum" diye ortaya çıkmıyor. Taahhüdü ihlal mağdurları içinde ilginç dramlar var. Aydınlı’nın Nazilli ilçesinde kendisini asarak intihar eden Hakan Çimen bunlardan biri.

2 çocuk babası 47 yaşındaki Hakan Çimen biriken borçlarından dolayı icra dairesine ödeme taahhüdünde bulundu. Taahhüt ettiği miktarı ödeyemeyince "taahhüdü ihlal" suçundan cezaevine girdi. 90 günlük hapis cezasının ardından tahliye edildi. Fakat borçlar halen ortada duruyordu. 90 gün sonunda eve geldiğinde evin icra mahkemesi kararıyla satışa çıkarıldığını gördü ve bunalıma girerek tahliyesinden dört gün sonra intihar etti.

Yine kredi kart borçları nedeniyle sıkıntı yaşayanlar, ötelediği alacakları karşısında çaresizliğe düşen esnaf, KOBİ sahibi birçok kişi, işçisi, memuru, emeklisi ayrım yapmaksızın benzer sorunları yaşıyor. Mesela bir gencin borcu karşısında eve icra geliyor. Annesi ödeyeceğini taahhüt edip, öteliyor. Ödeme yapacak parayı bulamayınca anne hapse düşüyor. Örneklerin sayısını artırabiliriz.

Hatta halen piyasada anlaşmazlığa düşmediği için kamuoyuna yansımayan esnaf arası alacaklar, vadesinde vadesiyle değiştirilen senetler, çekler daha büyük bir dramı engelleyen faktörler olarak gizleniyor.

Yaşanan dram ve mağduriyet çok büyük.  Hem alacaklı hem de borçlu açısından. Nitekim mayıs ayı sonunda CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, konuya ilişkin düzenleme ve çözüm amaçlı 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nda değişiklik için Meclis’e kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinin gerekçelerinde özellikle kırsaldan bu yönde çok sayıda şikâyet geldiğine dair tespit de var. Sonuç ne olacak, hep birlikte göreceğiz. Ama kesin olan bir şey var ki, taahhüdü ihlal içinde olanlar bu bayram evlerine gidemeyecekler. Çünkü onlar aranıyor. Bir an durun ve düşünün. Hanginizin borcu yok ve kim bu sorunla karşı karşıya kalmayacağını kesin bir dille söyleyebilir.
Çetin Ünsalan
cetinunsalan@yahoo.com
Ulusal Kanal

17 yorum:

  1. Evet taahhut sorunun gundrme tasidiginiz icin sizr trsekurlerimizo iletirim sayin unsalan fakat sesimizo duyiramiyoduz drvletimize magduruz diyoruz zordayiz diyoruz colukcocuk peridaniz diyoruz ama sesimiz duyulmuyor...... Sesimi duyan varmi...........evet ama el uzatan yok intahara surukleniyoruz resmen ..... Bayram gelmis neyime........

    YanıtlaSil
  2.            Arkadaşlar gerçekten kalkmalı bu kanayan bir yara bir borçtan dolayı icra geliyor. bunu öde mek için zaman isteniyor işler zaten bozuk olduğu için ödenemiyor.
    bu arada taahhüt edilen günden sonra yakalama çıkıyor.insan borcunu ödemek için çarpana çalıyor fakat kapıya polisler dikiliyor.hadi gidiyoruz deniliyor,
    Bütün plan lar alt üst oluyor ödenecek durum sağlanmak üzere iken 90 gün hapis yatıyorsun sonrası malüm bütün işlerin hayatın çocukların ailen herkes mağdur.BU KONUNUN ACİL OLARAK HALLEDİLMESİ LAZIM  bu kanunu kim çıkarırsa çıkmasına yardımcı olursa ALLAH onun işini rast getirsin .90 gün hapis yatınca borç ödeniyormu sanki hapis yatınca olan çocuklara eşe anne ve baba ya oluyor.ALLAH AŞKINA KALDIRIN BU CEZAYI YETER ARTIK İNSANLAR MAĞDUR OLUYOR.

    YanıtlaSil
  3. Aydindogamayan1 Aralık 2012 21:24

    kardeşim herkes üçkağıtçı değil..ben de taahüt ettim ama ödeyemedim..işyerimiz iflas etti..şimdi sen sadece kendini düşünerek sana denk gelen üçkağıtçının tekiyle bütün mağdurları genelleyemezsin..Ben gerçekten ödeyemiyorum,işsizim para kazanamıyorum işyerim batmış dünya borcun altındayım..ben şu şekilde ödeyeceğim dedim ama ödeyemedim borcunu ödemeyi teklif bile etmemiş bir insanla nasıl aynı kefeye koyarsın? lütfen şahsi olarak denk geldiğiniz kişilerle herkesi bir tutmayın..Bir gün durumun bozulur öderim diye verirsin taahütü ödeyemezsen anlarsın neyin ne olduğunu! uzaktan davulun sesi hoş gelir..

    YanıtlaSil
  4. Aydindogamayan1 Aralık 2012 21:33

    Kusura bakma ama anlattığında bir gariplik var ve çok saçma..şahıs 2 aydır yakalanamamıştır diyosun..ama nerden ne mal kaçırdığını başka dükkanda çalıştığına ne kadar kazandığına kadar biliyosun da o halde o şahsı neden yakalatmıyorsun? Sonra da çıkmış burda mağdur edebiyatı yapıyosun..Ayrıca devlet babanızın çiftliği değil..borcunu neden üstlensin? sen de şikayet edeceğine delikanlı ol da git ödeyeceğim de icra dairesinde..neden demiyosun? çünkü biliyosun ki ödeyeceğim deyip buna söz verene ceza var..söz vermeyene ceza yok...Böyle senin gibi şark kurnazları yüzünden insanlar samimiyetimize inanmıyor! ve belki de bu kanun bu yüzden çıkmıyor..Burada yapılması gereken şey ceza vermeden önce devletin gerçekten ödeyecek durumu olup olmadığını bilirkişi vasıtasıyla tespit ettirmesidir..aksi halde ki her kısıtlama hüküm insan haklarına aykırıdır..

    YanıtlaSil
  5. iyi güzelde kacıranın hiç mi suçu yok, bende alacak magdurlarından biriyim.Mütaahit tarafından 80 bin tl kadar.Adam gayet rahat dolaşıyor piyasada.Üzerindeki tüm malları bu kanunların bu kadar boşlugunu bilerek ve profesyonelce davranarak, eşinin dostunun üzerine yapmış, sen soguk su iç diyor sanki üzerine paranın.Şimdi adalet beni korumuyorsa, kendi adaletimi ben mi oluşturayım yani, onu mu diyor bu yasalar...İcraya itiraz etti pişkin pişkin , şimdi de mahkememiz var 1 yıldan beri gün bekliyoruz daha, birde sonuclandıgında saolsun hükümetimiz hapis cezalarını da kaldırmış.Yani bu adam üzerimde birşey yok ödeyemem derse yanına kar mı kalacak yani , benim hakkımı hangi devlet koruyacak ?Mogadishu mu ?Devlet o zaman insanlara bu ortamı vermeyecek, bakacak ödeme kabiliyeti yoksa kredi, kredi kartı gibi tüm konularda önlem alacak ? O he ala memleket. asgari ücret alan her şahısa 2-3 kredi kartı veriliyor, adamda sanki sokakta bulmuş bir para gibi harcıyor istedigi gibi ve ondan sonra takibe alınıyor tabii.

    İYİ GÜZEL BORCLUYU HAPSE ATMAYALIM, ÇOCUKLARINDAN AYIRMAYALIM DA, ALACAKLININ HAKKINI KİM KORUYACAK ?HUKUKSUZ KANUNSUZ BİR DEVLET Mİ OLMASINI İSTİYORLAR BU ÜLKENİN ?

    YanıtlaSil
  6.  başkasına kefil olup mağdur olanlarda var kaptırmasaydın paranı

    YanıtlaSil
  7. Sayın MERTCAN214 :
    Ne  güzel söyluyorsun degil mi , kaptırmasaydın paranı diye ? Kusura bakma ben herkesi kendim gibi sanıyordum, ama öyle degilmiş.
    Nasılsa hukuk devleti degil ya bu ülke,Orman kanunları hakim isteyen istedigini dolandırsın, yalan söylesin parasını alsın ama ödemesin geri borcunu.Hakimde öyle der herhalde ! kaptırmasaydın paranı , niye iyi niyetlisin, hırsızın hiç suçu yok  kardeşim,suç sende, adamı şimdi tutup hapse mi atıcaz, üzerine su iç sen der degil mi?O ne alaa memleket.parayı al kullan yada hizmet al işini gör, geri ödemeye gelince de param yok ne yapayım kardeşim canımı mı al mazeretiyle elini kolunu sallayarak dolaşş!!!  Yok kardeşim bu ülkede hukuk varsa, devlet tüm vatandaşların hakkını koruyacak, gerekirse hapis cezasıda vererek, hapiste çalıştırarak yapacakki ibreti aleme örnek olsun, kimse bu yola girerek kurnazlık etmeye kalmasın diye ....

    YanıtlaSil
  8. kardeşim bu ülke hukuk devleti ama şöyle bi durum var sen adamı hapse attırdıktan sonra bu adam bocunu ödeyemez adam sana bin lira taahhüt eder sana gelir beşyüz verir ödemeye çalışır ama sen naparsın gider ihlal davası acarsın herkez elini taşın altına sokacak adam ödeyebilcek taahütü verir verdiği miktarı ödeyemezse bekle bleki iki gün sonra getirir siz bu kacacak diyip hemen mahkemeye başvuruda bulunuyosunuz bu düzen böyle gitmez ben avukat olarak müvekkillerime hep söylüyorum bu ay getirmez öbür ay getirir bekle diye vay bu dünyanın haline ya

    YanıtlaSil
  9. ARKADAŞIM SENDE HAKLI OLABİLİRSİN AMA UNUTUĞUMUZ BİRŞEY VAR YANİ BU İNSANLARI CEZAEVİNE ATARAK BORÇ TAHSİL EDİLİRMİ KENDİNE KİNLEŞTİRECEKSİN ONDAN SONRA BANA BORCUNU ÖDE DİYECEKSİN.HEM ADAM CEZAEVİNDE YATACAK ONDAN SONRADA BANA BORCUNU ÖDE DİYECEKSİN ADAM HERTÜRLÜ HUKUK YOLLARINI DENEYEREK REZİL ET BİRDE CEZAEVİNE AT BİRDE GEL BANA BORCUNU ÖDE ÖYLE BİR ŞEY YOK SENDE ALACAĞINI ALACAKSIN AMA HÖŞGÖRÜ İÇERİSİNDE YOK KENDİ ADALETİMİ BİLMEM NE O KARŞIDAKI ZATEN PSİKOLOJİK BUHRAN YAŞIYOR O KENDİ ADALETİNİ KULLANIRSA NE OLACAK YANI CAN BUKADAR UCUZMU KARDEŞİM SENDE ODA MAĞDUR SAYGI ÇERÇEVESİ İÇERİSİNDE BORCUNU ALMAYA BAK.HİÇBİR AVRUPA ÜLKESİNDE BORCU YÜZÜNDEN KİMSE ÖZGÜRLÜĞÜNDEN ALIKONULAMAZ ANAYASA MADDESİ VAR BU ÜLKEDEDE OLACAK TİCARETİNİ BUNDAN BÖYLE DÜZGÜN YAPARSIN OLUR BİTER KARDEŞİM.

    YanıtlaSil
  10. VAR KARDEŞİM VAR ASLANLAR GİBİ BU KARARA İSYAN EDEN K.MARAŞ HAKİMİ BİLE CEZAEVİNİ BOŞALTMIŞ CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI ARTIK O CİN HEPİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜ OLDU 

    YanıtlaSil
  11. YAKALANSA SANA MADALYAMI VERECEKLER ÇOKMU HUZURA KAVUŞAKACAKSIN SENİN GİBİ SADİST RUHLU İNSANLARIN YÜZÜNDEN BİRSÜRÜ AİLELER DAĞILDI ÇOKMU RAHATSINIZ ALLAHIN HUZURUNDA NASIL CAN VERECEKSİN KARDEŞİM.

    YanıtlaSil
  12. ben şunu cok merak ettim alacağını alamadığı halde onun alacağına güvenerek bir kaç kişiye verdiği sözünü yerine getiremiyeceği halde herşeyden önemlisi hukuken ve allaha kadında alacaklı olması halinde bu kişi sadist ve ruhsuz oluyorda can veremiyecek kadar oluyorda ya borçlu oolan kişi ne demek lazım , borç namuzdur, borç kul hakkıdır, borç magdur etmektir,borçlu bunları düşünmeyerek senedde vs gibi yerlere imza atıyor ise ve bunları düşünmüyor ise bende namuz borçı oplarak onu yakalanmasını ve iceriye girmesi için elimden geleini yaparım burda borçlunun ailesi olduğu kadar alacaklınında ailesi vardır. Borçlu kul hakkıyla gitince nasıl hesap verecek bunu cok merak ediyorum borçlu eşine cocuklarını yuvasnını düşünmeyerek imza attıysa bunları düşünmek 3.şahıslara alacaklılaraı ilgilendirmez k.bakmayın ama borçluysa borçunu ödeyecktir İsterse intihat etsin isterse kendisni satsın orası ben bağlamaz..

    YanıtlaSil
  13. yeter artık bu hapisler insanların parası varda mı ödemiyorlar.ödeyemeyen insanların borcunu bir kereye mahsus devlet ödesin ne olur.mesela borcu 100-200 bin tl olanların borcunu ödesin.insanlara bir fırsat verin yaşamak için.

    YanıtlaSil
  14. 4. yargı paketinde taahüt cezası kalkma durumu varmı

    YanıtlaSil
  15. ALLAH ailesine sabır versin bu olaya sebep olanlarıda ıslah etsin İntiharın eşigine gelmiş okadar çok insan varki bunlardan biriside benim daha dayanamıyorum 2008 yılından bu tarafa kaçak yaşamaktan bıktım artık

    YanıtlaSil
  16. Necati YILDIRIM8 Şubat 2014 05:50

    borcumu ödeyecegim söz demek yani taahhüt etmek suç sayılıyorda hiç söz vermeyenlere bir şey yok söz verenlere hapis cezası çıkıyor bu nasıl bir anlayış tarzı anlamış degilim sayın yasa çıkaranlar neye göre yasa çıkıyor anlamış degilim şu taahhüt cezasınıda kaldırın allah aşkına

    YanıtlaSil
  17. Değerli arkadaşlar hepinize hayırlı geceler diliyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Saygılarımla.

    YanıtlaSil