Milyonlar karşılıksız çek yasasını bekliyor

Bu gün basından bir haber! Karşılıksız çek adli para cezası ödense hapse girilmeyecek! zaten mevcut yasada bu var, bu bilgisizlik bu cehaletin kaynağı nedir? basının ve bu yazıları yazanın bundan bihaber olmaları mümkün mü!
Kesinlikle haberleri var, fakat olayı çarpıtma taktikleri başladı, amaçları mevcut yasanın aynı şekilde kalması.. Faktöringler iş başında..
Sakın rehavete kapılmayın arkadaşlar
Karşımızda parasal güçleri sınırsız olan faktöringler var mücadelemizi arttırarak sürdürme mecburiyetimiz var, yoksa bizim için hüsran olabilir
Basın haberi aşağıda okuyun ve iyi düşünün....

Karşılıksız çek nedeniyle cezaevine giren on binlerce kişinin gözü TBMM' de. Karşılıksız çekten dolayı verilen hapis cezalarını sınırlandıran tasarı ile karşılıksız çek kesenler para cezasını öderse, daha önceden benzer bir suç işlemiş olsa bile hapse girmeyecek. Cezaevindekiler de tahliye edilecek. Merkez Bankası verilerine göre Eylül sonu itibarıyla karşılıksız çek miktarı 1.5 milyon adete ulaştı. Mahkemelerde ise bir milyon çek davası devam ediyor.

Mevcut çek yasası ile başı derde giren son isim de usta oyuncu Uğur Yücel oldu. Yücel, 97 bin liralık karşılıksız çek verdiği nedeniyle hapse mahkum oldu. ABD’ye kaçtığı iddialarını yalanlayan Yücel, Tek Faktorink A.Ş.’ye olan borcu nedeniyle icralık olmuş, 97 bin TL’lik çeki de karşılıksız çıkmıştı. Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi Yücel’i çek miktarı kadar para cezasına çarptırdı. Yücel cezayı ödemezse hapse girecek.

TBMM Adalet Komisyonu bünyesinde oluşturulan Alt Komisyonu’nda ele alınan ve Genel Kurulda da görüşülecek olan yeni yasa tasarısı şu hükümleri getiriyor

- VEKALET KALDIRILIYOR:
Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını “vekil” olarak tayin edemeyecek.

- YARGITAY İNCELEYECEK:
Karşılıksız çek keşidesi suçundan dolayı açılmış davalar, asliye ceza mahkemelerinde görülerek sonuçlandırılacak. Yargıtay, lehe olan hükümler yönünden incelemeyi kendisi yapacak. Dosyaları yerel mahkemelere göndermeyecek.

- HER YAPRAK İÇİN BİN LİRA:
Bankaların, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu 475 liralık miktar 1000 liraya çıkarıldı. Buna göre, banka, hamiline, talep ettiği takdirde süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 1000 lira veya üzerinde ise 1000 lira, bu tutarın altındaysa çek bedelini ödeyecek.

- SINIR AŞAĞI ÇEKİLDİ :
Kısmen veya tamamen karşılığı bulunmayan çekle ilgili olarak talebe rağmen, ‘karşılıksızdır’ işlemi yapmayan banka görevlisi için öngörülen 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının alt sınırı bir aya indirildi.

- BANKA GÖREVLİSİ CEZASI: Tasarıda, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilen kişi adına çek hesabı açan banka görevlisi için öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 3 aydan 2 yıla şeklinde değiştirildi.
(Gazeteport)

İlgili yazılar: http://www.cekmagdurlari.com/2009/10/cek-magdurlarnn-cilesi-ne-zaman-sona.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder