Çek mağdurlarının çilesi ne zaman sona erecek?

MEHMET ŞANDIR (Mersin)
Sayın Bakan, bu Çek Kanunu mağdurları bir feryat figan içerisinde, bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Çek mağdurlarının, karşılıksız çek mağdurlarının ödemeleri için, ödeme gücüne kavuşmaları için tutukluluk hâllerini ertelemek yönünde bir düşünceniz var mı, bu yönde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuyu bu mağdurların ailelerine de açıklar mısınız? Teşekkür ederim.

REŞAT DOĞRU (Tokat)
Tarım kredi ve Ziraat Bankası borçları dolayısıyla çiftçiler çok büyük bir mağduriyet içerisindedirler. Özellikle kefilleri ve kendileri hacizlerle karşı karşıya kalmış, bazıları da icra dairelerine düşmüşlerdir. Bu yönlü olarak acaba Bakanlığınız veyahut da Hükûmet olarak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Bu insanlar özellikle bunu bekliyorlar.Teşekkür ederim.

YAŞAR AĞYÜZ (Gaziantep)
Sayın Bakan, Hâkim Savcılar Yüksek Kurulu bu sene niye tartışılır hâle geldi günlerce? Bu tartışmanın özü, nedeni nedir? Özellikle üst düzeyde siyasetçilerin, Cumhurbaşkanı ve Başbakan hakkında kararları veren, olumlu kararlar veren savcılarla niye bu kadar uğraşıyorsunuz?
Diyarbakır'da güvenlik kuvvetlerine taş atan çocukların sorununu çözeceğim diyorsunuz -sizin iddianız var- bu konuda çalışmanız var mı?
Çek mağdurlarının çilesi ne zaman sona erecek?

HALİL ÜNLÜTEPE (Afyonkarahisar)
Sayın Bakana şunu yöneltmek istiyorum: Hukuki bir ilişkiden dolayı ceza sisteminin uygulanması hukuk devletiyle bağdaşır mı? Hâlihazırda cezaevlerinde hükümlü bulunan çek mağduru insan, hükümlü sayısı kaçtır?
Ayrıca, çeklerden dolayı cezayı kaldırıp kaldırmayacağınızı, cezada ısrarcı olup olmadığınızı öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim.

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Mersin)
Sayın Başkan, aracılığınızla Sayın Bakana sormak istiyorum: Yargı reformu çerçevesinde, yargının tamamen siyasallaştırılması ve AKP'lileştirilmesi çalışmaları devam ediyor mu -gizli bir şekilde hem de-?
İkinci sorum: Çek Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiş bir kambiyo senedidir. Çekteki karşılıksız çek keşide etme suçu suç genel teorisi içerisinde hangi sorumluluk esasına dayanmaktadır ve Avrupa ülkelerinde, ABD'de karşılıksız çek keşide etme suçu var mıdır? Çekin senetten, kambiyo senedinden ne farkı vardır? AKP olarak karşılıksız çek keşide etme suçunda verilen cezanın kaldırılması isteniliyor mu, istenilmiyor mu? Çok açık yanıt istiyorum.

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Çek Yasası'yla ilgili, Ticaret Yasası'nın konusu olmakla beraber önemine atfen ben de ifade edeyim.

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Mersin) - Borçlarla da ilgili Sayın Bakan.

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Evet.
Adalet Komisyonumuzda hükûmetimizin sevk etmiş olduğu bir tasarı var. Meclis tatile girmeden önce görüşülmesi başlanmış ancak daha sonra, işte, bir alt komisyon çalışması devam eden bir tasarı. Burada "çek mağduru" ifadesi kullanılıyor, doğru. Bu çeki keşide etmekten dolayı ve ödeyememekten dolayı cezaevinde olan, cezaevine girme tehdidi altında olan insanımız var, yurttaşlarımız var. Ancak olay sadece çekin borçlusu açısından değerlendirilebilecek bir olay değil. Bu çekin bir de lehtarı var, alacaklısı var. Dolayısıyla olayı çek borçlusu, çek alacaklısı ve genel olarak piyasada dönen çek miktarı ve bu çek aracılığıyla temin edilen likidite ihtiyacının ekonomiyi etkileme potansiyelini beraber değerlendirmek zarureti var. Gene Meclis yasama tatiline girmeden önce yapılan bir değerlendirme toplantısında yaklaşık 200 katrilyonun üzerinde piyasada likit yerine kullanılan, nakit para yerine kullanılan çek miktarı olduğu yetkili organlarda belirtildi. Şimdi…

BAŞKAN - Sayın Bakan, süreniz tamamlanmıştır. Lütfen toparlayınız.

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN (Hatay) - Hemen kapatıyorum Sayın Başkanım.

Bu miktarda çekin yerine ikame edeceğiniz bir alternatif koymadan çeke mevcut olan güveni sarsacak bir tedbiri almanız piyasadaki faiz oranlarından tutunuz ekonomik dengeleri etkileyebilecek çapta bir hadisedir. Evet, cezaevine düşmüş ya da düşme riski altında olan insanların sorunu bizim sorunumuzdur, komisyonda bekleyen Çek Yasası'na ait çalışmaları bir an önce başlatacağız. Hükûmetin diğer bakanlıklarıyla bir koordine içerisinde ve komisyondaki partilerden değerli üye arkadaşlarımızla bir mutabakat noktasında arayışımız devam edecek ve ümit ediyorum bütçe görüşmeleri başlamadan önce bu konuda düzenleme bekleyenlere bir müjde vermek nasip olur. Bununla ilgili gayretimiz, çalışmamız var. Siyasi parti temsilcilerimizle bu diyaloğu önümüzdeki haftadan itibaren devam ettireceğiz.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

Soru-cevap işlemi tamamlanmıştır.

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Mersin) - Sayın Bakan, Temmuz 1'de komisyon oluşturacaktık. Her partiden 1 kişi aldık. O komisyonu niye toplamadınız şimdiye kadar? Üç ay geçti, üç ay Sayın Bakan!

BAŞKAN - Çalışma süresinin tamamlanmasına kısa bir süre kalması sebebiyle, kanun tasarı ve tekliflerini sırasıyla görüşmek için, 15 Ekim 2009 Perşembe günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

İlgili yazılar: http://www.cekmagdurlari.com/2009/10/sadullah-ergin-cek-magdurlarnn-sorunu.html

25 yorum:

  1. değerli arkadaşlar


    dünde yazmaya çalıştığım gibi telefonla aramalarımızdan muhalefet vekillerinden özellikle gündem dışı söz alıp konuşmaların istemeliyiz...bizim hakkımızı gündeme getirdikleri zaman sonuç aldığımız ortaya net bolarak çıktı...

    dün soru soran sayın vekillerimize teşekkür etmekiçin tel açıp genekkurulda 5 dakika da olsa gündem dışı söz alıp konuşmalarını istemeliyiz...tatilden önce bu konuyu çözeceğiz diyen iktidar vekilleri o zaman telefonda konuştukları ve söz verdikleri insanlara verdikleri sözleri unutmuş görünüyorlar...bu durum bize sadece genel kurulda milyonların karşısında ne yapacaklarını söylemelerinin gerektiğini anlatıyor...birebir verilen sözler demek ki bir anlam ifade etmiyor...

    BU EKONOMİYİ BU HALE GETİREN BİZLER DEĞİLİZ..TAM AKSİNE EKONOMİNİN İSTİKRARSIZLIĞI SONUCUNDA HERŞEYİNİ KAYBEDEN MAĞDURLARIZ...BUNU ARTIK ANLAYARAK BİZİM ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN KARŞISINA LİKİDİTEYİ KOYMAMALILAR...BİZLERİN EN ÖNEMLİ HAKKIMIZ OLAN ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ LİKİDİTEYE TEMİNAT OLMAMALI...DİLİMİZDEN DÜŞÜRMEDİĞİMİZ HUKUK GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ...BUNU ANLATMAYA DEVAM ETMELİYİZ...

    ARAMALARA HİÇ ARALIK VERMEDEN DEVAM EDELİM...

    my way

    YanıtlaSil
  2. arkadaslar haberturkte anasayfada haberımız var.ancak yorum yapmamız lazım.LUTFEN HERKES YORUM YAPSIN.konumuza sahıp cıkalım.

    YanıtlaSil
  3. iyi günler
    arkadaşlar siz habertürkte yer alan yazıyı ve de takvim de yer alan yazıyı okudunuz.
    1-ya gazeteler bu işi hiç ciidye almıyorlar ya ad bizim rzkzmlar konusunda sagip olduğumuz bilgilerin tamamı yanlış
    2-şayet bizim aldığımız bilgiler doğru ise gazetelerin hangi haberine inanmak lazım?
    3-Gene yazıda yer alan maddeler eski kanundan bile daha ağır bir taslakla karşı karşıay bulunulduğunu gösteriyor
    o zaman merak ediyorum değişen nedir.
    4-peki çek para ise nasıl oluyorda vadeli çek kesilebiliyor ve bunun ekonominin en büyük likidite yaratan kaynağı olaral lanse edilebiliyor.
    5-yorumlar ise muhteşem bravo hukuğa ne gerek var bence bize hakıkaten yaraşan otokrat bir yönetim.
    6-gene şımarık bankalara hiç bir yaptırım yok olanda sadece gülünebilecek önlemler
    7-bakın arkadaşlar bu memlekette önce araba devrilir sonra ne yapılabileceği düşünülür.
    Araba şu anda devrildi ama daha ses çıkaramıyor yaralılar.
    Bakınız ister iktidarda ister muhalefette bulunan partiler tek bir şey den çekinir oy kaybından bunu açık açık belirtemezsek ve de bunun neye patlıyacağını bilmezlerse kimse elini bile kımıldatmaz.
    Siz sabahtan akşama kadar bunun hukuksuz olduğunu kanunun ılga olduğunu anlatın size hemen sorarlar bu zimnimi yoksa aleni ilgamı diye.Uzunlafın kısası eğer gereken ses çıkmazsa tek tek konuşmalarla maalesef bu iş bir yere gidecek gibi gözükmüyor.

    YanıtlaSil
  4. Bir buçuk milyonu bulan karşılıksız çekin cezası ne olmalı?

    Ekonomik krizin de etkisiyle sayısı her geçen gün katlanarak artan
    karşılıksız çekler büyük bir krize dönüşmek üzere. Hapis cezasıyla karşı
    karşıya olan iş dünyası tedirgin. Hapse girmemek için evini barkını terk
    eden onbinlerce esnaf kaçak yaşıyor.
    Umutlar siyasilerin yapacağı yeni düzenlemede ancak yeni yasanın eskisine göre daha da ağırlaştırılmış olacağı belirtiliyor.
    Ekonomi kurmayları, elinde ödenmeyen çeklerle ortada kalan kişilerin mağduriyetini gidermek istiyor. İş dünyası ise hapis cezasının kaldırılmasını, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi "ekonomik suça ekonomik ceza" görüşünün benimsenmesini talep ediyor.
    Konuyu tartışmaya açtık... Karşılıksız çek suçunun cezası yeni yasayla ağırlaştırılmalı mı yoksa hapis cezası kaldırılmalı mı? Alacaklıların mağduriyeti nasıl bir formülle giderilebilir? Hapse giren işadamları borçlarını

    YanıtlaSil
  5. Cezalar ağırlaştırılmalı, alacaklılar korunmalı

    Ekrem DEMİRTAŞ

    İzmir Ticaret Odası Başkanı

    Daha çok alacaklıların mağdur olduğu çek-senet davalarında zaman oldukça önemli. İş dünyası olarak mahkeme kararlarının çok daha hızlı bir şekilde verilmesini istiyoruz. Türkiye'de dava süreleri oldukça uzun ve bu da mağduriyeti artırıyor. Özellikle alacaklıları koruyan bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunu için de yaptırımların ve cezaların daha da ağırlaştırılması gerekir. Eğer bir kişi borcunu ödemiyor ya da inkar ediyorsa yasa koyucuların caydırıcı önlemleri alması gerekiyor. Ayrıca Kanun Tasarısı'nın 7. maddesinde kimlere çek hesabı açılaşacağı konusu düzenleniyor. Gerekli kriterleri yerine getirmeyen şahıslara ve işletmelere çek karnesi verilmemeli. Bu da oldukça önemli bir kriter. Yeni düzenlemede alacaklıların korunarak mağduriyeti giderecek çözümlerin hayata geçirilmesini bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  6. Üreticiyi hapse atarsan, borcunu nasıl ödeyecek?

    Bendevi PALANDÖKEN

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı

    Çek konusundaki sıkıntıları çözmek için öncelikle bankaları sürece dahil etmek gerekiyor. Çek karnesini veren bankalar olduğu için kontrolünü de onlar yapmalı ve sorumlulukları da artırılmalı. En azından yazılan rakamın yarısı da bankanın sorumluluğunda olmalı. O zaman bankalar kredi kartı gibi çek karnesi dağıtamazlar. Zaten sorunun en büyük nedeni de bankaların son dönemde her önüne gelene çek karnesi dağıtması. 40-50 yıllık firmalar var, kriz nedeniyle sıkıntıya girdikleri için borçlarını ödeyemiyor. Bir de kağıt üzerinde kurulmuş hiçbir geçmişi ve varlığı olmayan şirketler var ve bunların temsilcileri ceplerinde çek karnesiyle dolaşıyor. Bankaların bu firmaları ayırt edip ona göre karne dağıtması lazım.
    Bir de işin diğer boyutu var. Gerçek üreticinin elinden makineyi alıp, hapse atarsan borcunu nasıl ödeyecek. Bence ekonomik suça ekonomik ceza verilmeli. Çek eskiden çok itibarlı bir değerli kağıttı, şimdi hiçbir önemi kalmadı. Hükümetin yeni düzenlemede bankaların sorumluluğunu artırarak tıkanmak üzere olan sistemi çözmesini bekliyoruz. Aksi takdirde sistem ve ticaret tıkanmış durumda.

    YanıtlaSil
  7. Borcun cezası özgürlük olamaz, hapse atmak insan haklarına aykırı

    Avukat Rahmi OFLUOĞLU

    KOSİAD Sözcüsü

    Bu yasa 24 yıldır uygulamada ve bugüne kadar üç kere değişti. Her değiştiğine, TBMM'nin gerekçesi, cezanın bir işe yaramadığı ve karşılıksız çek oranının arttığı yönündeydi. Buna rağmen tam tersi yapıldı ve cezalar artırılarak bugüne kadar gelindi. Bugün Meclis'te bekleyen yasa tasarısı yine aynı şeyi söylüyor.

    Türkiye'den başka bu cezayı uygulayan iki ülke var: Arjantin ve Şili. Bugün hiçbir Avrupa ülkesinde buna benzer bir dava yok. Çeke ilişkin en fazla 500 dava bulabilirsiniz tüm ülkelerde. Ceza 2 yıldan 5 yıla, nitelikli olursa 2 ila 7 yıla kadar çıkıyor. Şu an bizdeki çek kanunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve adil yargılamaya aykırıdır. AİHM Sözleşmesinin ek 4 nolu protokolünün 1.maddesi "Kimse borcundan ötürü özgürlüğünden alıkoyulamaz" der. Aynı şekilde anayasanın 38.maddesi de açıktır: Kimse yalnızca sözleşmeden kaynaklanan bir şeyi yerine getiremediği için özgürlüğünden alıkoyulamaz. 170 küsur devlet bu ceza olmadan yürüyor da Türkiye'nin ekonomisi uzayda mı hapis cezasıyla bu işi çözmeye çalışıyor? Şu an 1 milyona yakın karşılıksız çek davası ve bunun haricinde bu suçtan dolayı hapiste ve kaçak olanlar da var. Bu tam bir sosyal felaket. Hiçbir medeni ülkede böyle bir yasa yok. Bizim mevcut yasamız iyi niyete kötü niyete bakmıyor. Konya'da bir fırıncıyı aldılar, 40 gün hapis yattı, 3 hafta sonra tekrar içeri aldılar; adam "Ben hayatımda elime çek karnesi almadım" diyordu. Sahte kimlikle yapılmış bir dolandırıcılıktı. Adil yargılanma hakkına çok aykırı, bu yargısız infazdır. Çek karşılıksız çıkınca, neden niçin demeden mahkum ediliyorsunuz. Uğur Yücel borcunu ödeyemezse 970 gün hapse girecek. Halbuki yargılama yapılmalı, bunun sonunda dolandırıcılar ve masum insanlar ayırt edilmeli.

    YanıtlaSil
  8. Karşılıksız çekten değil, para cezasını ödemeklerinden hapse giriyorlar

    Mehmet TUNÇAK

    TBMM Adalet Komisyonu Üyesi

    AK Parti Bursa Milletvekili

    Karşılıksız çekle alakalı alt komisyon rapor hazırladı ve üst komisyona verdi. Ancak halen gündemde değil, komisyon gündemine alınıp son şekil verildikten sonra TBMM Genel Kurulu tarafından kanunlaştırılacak. Başkası adına çeke imza atmak zorunda kalan şirketin çaycısı, bekçisi gibi kişiler de şu anda mağdur durumda ve biz bu mağduriyeti kaldırıyoruz. Gerçekten mağdur olmuş kişiler hem hapsi yatıyorlar hem de para cezası alıyorlar. Bundan sonra mahkumiyeti olanların da cezası kalkacak ve bu şekilde ceza verilemeyecek. Borç ödenmediği takdirde hapis cezası yine olacak. Cezanın artırıldığı doğru değil, sonuçta idari para cezasının miktarına göre belirleniyor cezalar da. Kişiler karşılıksız çekten dolayı değil idari para cezalarını ödemedikleri için hapis yatıyorlar. Hemen hapis cezası söz konusu değil. Bu yasada amaç, çekin karşılığının oluşmasını sağlamak. Ayrıca sorumluluğun ağırlıklı olarak bankalara bırakılması konusunda da düzenlemeler mevcut. Alacaklıların da mağdur olmaması için bankaların sorumluluklarının hem maddi hem de yargı sürecinde arttırılması gerektiği kanaatindeyim

    YanıtlaSil
  9. birde avukat olacak angt, adli para cezası veridini bilmiyor, idari para cezası diyor, ikisinin arasındaki farkı bilmiyor

    YanıtlaSil
  10. Büyük bir iyileştirmeye gidiliyor, eleştirmek anlamsız

    Mehmet Salih ERDOĞAN

    TBMM Adalet Komisyonu Üyesi

    AK Parti Denizli Milletvekili

    Şu anki düzenlemede karşılıksız çekin direkt cezası idari para cezasıdır, ilk aşamada hapis cezası söz konusu değil. Sadece karşılıksız çek verenlerin durumuyla ilgili değil, baştan sonra hamiline çekler vs hepsini düzenliyoruz. Çek ticari olsun olmasın bir alışkanlık haline geldi ve büyük sıkıntılar yaşandı. Çeki ödemeyen kişiler, defteri bir yakınıma verdim diyerek bankalara dilekçe veriyorlardı ve ceza durduruluyordu. 711.maddeye dayanarak bu durdurma meselesine yılbaşına kadar süre tanıdık. Çek konusunu baştan aşağı düzenleyen bu yasada kesin olmamakla beraber gelinen son nokta şu: kişi borç sebebiyle bir çek verdiyse borcun düşmesi söz konusu olmayacak. Çek veren kişi bir şirkete vekaleten çek verdiyse yani mağdursa, onun sorumluluğu ortadan kalkacak. Mükerrer çek verdiyse, söz gelimi bir buzdolabı aldınız ve 5 taksit için 5 çek verdiniz, bu eskiden 5 ayrı suç olarak kabul edilirken şimdi bunu tek bir suça dönüştürüyoruz. Mahkeme kararı kesinleştikten sonra çek sebebiyle verilen ceza ortadan kalkmıyordu ama şimdi kişi hapisteyken dahi borcundan ve cezadan kurtuluyor. Yeni düzenlemeyle alacaklı ve borçlu oturup anlaşacak ve alacaklı ben borcumu aldım ya da takside bağladım beyanında bulunursa ceza kalkacak. Kısacası esasen büyük bir iyileştirmeye gidiliyor, eleştirmeden önce bu gelişmelere bakmalı.

    YanıtlaSil
  11. Çekte ceza kaldırılsın, bankaların sorumluluğu artırılsın

    Ali Rıza ÖZTÜRK

    TBMM Adalet Komisyonu Üyesi

    CHP Milletvekili

    Ben bir hukukçu olarak çek yasasına karşıyım. Hukukta karşılıksız çek teşhidi etme diye bir suç yoktur. AB ülkelerinde de, ABD'de de böyle bir suç yok. Dünyada sadece iki geri kalmış ülkede böyle bir ceza uygulanıyor, üçüncü de biziz. Ceza hukukunun temel prensipleriyle de bağdaşmıyor. Çek ve senet kambiyo senedidir, özel hukuktur. Özel hukuktaki ihlallerin müeyyidesi de ekonomiktir. 1985'ten beri bu yasa var; sorun çözüldü mü? Hayır. Daha da arttı. Ekonomik hayata böyle bir müdahale olamaz. TCK'nın 695'inci maddesine göre, banka çek verdiği kişinin karşılığının kendi hesabında bulunduğunu kabul ediyor denir. O halde sorumluluğu bankalara yüklemek lazım. Çekteki miktarın karşılığı o kişinin hesabında yoksa, banka neden çek veriyor? Çekin dönmesi bankaların lehine, sorumluluğuna neden katlanmıyor? Hem herkese çek verecekler hem de sorumlu olmayacaklar. Böyle bir yasa olmaz. Biz bankaların alacaklarının icra memuru muyuz?

    YanıtlaSil
  12. AK PARTİ DENİZLİ MİLLET VEKİLİ YANLIŞ BİLGİYE SAHİP
    SÖYLEDİKLERİ HALEN UYGULAMADA VE HİÇ BİR İŞE YARAMADI. Kimse hapis tehdidiyle ne iş yapabiliyor,ne moral var, ne de alacaklıyla anlaşacak durum var.Sayın Ali RIZA ÖZTÜRK gerçekten milletin vekiliymiş. Doğruları yüzde yüz söylemiş. Biz yanlış yere oy vermişiz. Sen enflasyonu düşüreceğim diye
    esnafı sil, borçlandır. Sonra enflasyonu düşürdük diye övün.
    Ey iktidar esnafı bu başarıya kurban ettin. ALLAHTAN reva mı.
    Bilmiyormuydunuz bu politikalatın sonucunda çok batan olacak. Hadi battık kaderimize razı olduk. Bari özgürlüğümüze dokunmayın. MAFYA bile bitmiş bir insana dokunmuyor. Siz mafyadanda betermisiniz? YOKSA vahşi kapitalizmin jandarmasımısınız.

    YanıtlaSil
  13. ARKADAŞLAR BU İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ UZAYDA YAŞIYOR HERHALDE SAYIN VEKİLLER DUYUUUUUUN ŞİRKETİMİN 800 000,00TL ALACAGI VAR TAMAMI ÇEK 60 BİNTL ADAM KAÇAK 100 BİN TL LİK ARKADAŞ BANKALAR TEPESİNDE 100 BİN TLLİK MÜTAHİT PARASINI TOKİDEN ALAMIYOR 500 BİN TLSİDE YİNE TOKİYE TAŞARONLUK YAPAN FİRMA PARASINI ALAMIYOR BU MEMLEKETİ BU HALE GELME SEBEPLERİ BAŞTA BU TOKİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ VURDU İŞİ VERDİĞİ MÜTAHİTLER PİYASAYA OLAN BORCUNU ÖDEMİYOR SEBEP BİR DAİRE MALİYETİ 40 000,00TL İKEN BUNLAR 25 000,00 VEYA 30 000,00TL İŞİ ALIYORLAR ONDAN SONRA PİYASANIN PARASINI ÖDEMİYORLAR KİMSEDE SORMUYOR SEN BUNU NASIL YAPACAKSIN DİYE ONDAN SONRA BENİM ESNAFIM BENİM TÜCCARIM YANDI ÇEKİNİ ÖDEMEDİ DİYE HAPİS OLUYOR SİZE SORUYORUM SAYIN VEKİLLER DURUM BÖYLE İKEN BEN BORCUMU NASIL ÖDERİM NE EVİM KALDI HACİZ EDİLMEDİK NEDE ARABAM ŞU DURUMDA İKİYÜZ TL BORCUM VAR ÖDEYEMİYORUM ŞU DURUMDA İŞSİZİM BİRBUÇUK MİLYON ÇEK VAR BUNLARIN HEPSİMİ DOLANDIRICI BUNU AYITLAYACAK KANUN GETİRİN İNSANLAR YARGILAYIN BU KARŞILIKSIZ ÇEKİ NEYE İSTİNADEN KESMİŞ BU TÜCCAR VEYA ESNAF EGER KARŞIĞI YOKSA O ZAMAN GEREKENİ YAPIN BEN MAHKEMEYE ÇIKIYORUM ÖDENMİYEN EVRAKLARIN FOTOKOPİNİ SUNUYORUM ONLAR MAHKEMEYİ BAĞLAMAZ DENİYOR NE YAPMAM LAZIM İNTİHAR EDEYİM YOKSA ÜLKEYİ TERKMİ EDEYİM SORUYORUM NEYAPAYIM BANA AKIL VERİN BENİM SUÇUM NEDİR

    YanıtlaSil
  14. ARKADAŞLAR BU YASA HAZIRLAYICILARINA BİR ÖNERİM VAR İNSANLARI YARGILAYIN İNFAZ ETMEYİN YARGILARKEN SORUN BU ÇEKLERİN KARŞILIĞI ALACAGIN VARMI NE KADAR BELGELEBİLİYORMU BELGELEBİLİYORSA BU İNSANA BEŞ YIL SÜRE VERİN MÜCADELE ETSİN ALACAKLARINI ALSIN VE BORCUNU ÖDESİN BUNU BARİ YAPIN BUNLAR KUCAK DOLUSU YILLARCA VERGİ ÖDEYEN BU MEMLEKETİN İNSANI EGER BİR DÜZENLEME GETİRMEYİ DÜŞÜNMEZSENİZ BİR DAHA İKTİDARI ZOR GÖRÜRSÜNÜZ 1500 000 ÇEK DEMEK YAKLAŞIK ON MİLYON İNSAN DEMEK BUNUN AKRABASI VE EŞİ DOSTU BUNDAN SONRASINI SİZ DÜŞÜNÜN SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  15. EKONOMIK ŞARTLAR AGIRLAŞTIKÇA FAKIRLEŞMELER BAŞLIYOR BU İŞLER NEREYE KADAR GİDER BILINMEZ AMA BİLİNMESI GEREKEN BOL BOL DUA ETMELIYIZ DÜNYA SALLANIRKEN SAB,RI ELDEN BIRAKMAMALIYIZ BENDE ÇEK MAGDURUYUM NE YAPARSIN ELDEN BİR ŞEY GELMIYOR KADAR OLDU ARTIK

    YanıtlaSil
  16. selam lar olsun vatanımın cumhurbaşkanı na selam olsun başbakanıma selam olsun vekillerimize wanminit selam.evleri perişan olan yuvaları yıkılan aslında dürüst olupda ticaret dönmeyince saklanan insanlara gidin hapisde yatan adi suçtan değil borçtan yatan insanlara kulak verin yemeyin artık kocaman oldunuz.artık yeter gidin adam gibi yönetecek yöneticiler gelsin yada sahip çıkın rahat ca oturun ben türk'üm elhamdüllülah müslümanım !

    YanıtlaSil
  17. Bu değerli milletvekili arkadaşlar bundan sonra iktidarı zor görüceklerini bildiklerinden yada görselerde burunlarından fitil fitil geleceğini bildiklerinden.DEVEYİ YÜKÜYLE GÖTÜRME TELAŞINA DÜŞEREK VATANDAŞLARI YOLUNACAK KAZ GİBİ ALGILIYORLAR.Düşmez kalkmaz BİR ALLAH sizlerede sıra gelir İNŞAALLAH...........Sonsuza kadar koltuklara yapışacağınızı düşünmüyorsunuzdur heralde sayın MİLLETVEKİLLERİMİZ....

    YanıtlaSil
  18. DEĞERLİ ARKADAŞLAR BEN TİCARETLE UĞRAŞAN BİR KİŞİYİM ŞU ANA KADAR 780 ADET ÇEK KESMİŞTİM BUNLARIN 700 ADETİNİ AKSATMADAN ÖDEDİM İŞLERİMİZİN KÖYÜ GİTMESİ VE EKONOMİK KRİZ VESİLESİYLE 80 ADET ÇEKİMİ ÖDEYEMEDİM ÖDERKEN İYİDE SIKIŞINCAMI İNSANA ÜÇ KAĞITÇI MUAMELESİ YAPILIYOR BU ÜLKEDE ŞİMDİDE HAPİS KARARI ÇIKMAK ÜZERE BEN HAPSE GİRİNCE ALACAĞINI ALACAK OLAN ŞAHIS PARASINI KİMDEN ALACAK BEN O PARAYI İÇERİDE YATTIKTAN SONRA DAHA ÖDEMEM O PARAYI DEVLET KENDİSİ ÖDER BENİM YERİME ONU DA GEÇTİK BEN HAPSE GİRERSEM BENİM ÇOCUĞUMU KİM BAKACAK AİLEMİN İHTİYAÇLARINI NASIL TEMİN EDECEĞİM BEN BU DEVLETE ASKERLİK YAPARKEN SINIRDA VATANI KORURKEN BENİ CEZA EVİNE ATACAK MAKAM SAHİBİ PEZEVENK UYURKEN BENİ HİÇ DÜŞÜNMEYECEKMİBU ADAMLARI HAPSE ATTIK AİLESİ NE YER NE İÇER ÇEK İÇİN İÇERİDE YATAN ADAM ÇIKINCA YATTIĞI ÇEKİN PARASINI ALACAKLIYA ÖDERMİ SANIRSINIZ ADAM ZATEN KAFAYI YEMİŞTİR ARTIK BU TASARIYI BİR AN ÖNCE HALLETMENİN YOLLARINI BULMANIZ LAZIM.SEZGİN

    YanıtlaSil
  19. hayretle halen mılletvekillerinin ve de bir çok insanın meseleyi ya anlamadığını ya da kasıtlı olabileceklerini düşünüyorum.
    İzmir ticaret odası başkanınıda tebrik etmek istiyorum evet daha ağır cezalar gerekli mesela idam ne dersiniz!!!!!
    Siz insanların şayet kabul ediyorsanız en büyük hakkı özgür yaşama hürriyetini alın sonra daha ağır ceza gerekli deyin.
    Tebrikler

    YanıtlaSil
  20. SİTEYE YENİ YAZAN ARKADAŞLAR LÜTFEN SİTE İLETİŞİM BÖLÜMÜNE BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN.SİZLERDE BİZLERLE BERABER GEREKLİ VEKİLLERE TELEFONLA YAŞADIĞINIZ MADURİYETLERİ ANLATIN.ANLATINKİ ARTIK BU ÇEK KONUSUNDA KAÇAMAYACAKLARINI VE BİRAN ÖNCE BİZİM SORUNLARIMIZI ÇÖZMELERİ GEREKTİKLERİNİ İYİCE İDRAK ETSİNLER.LÜTFEN ARKADAŞLAR ÇEKİNECEK BİRŞEY YOK.ONLAR ÇOK İYİ BİLİYORLARKİ BİZLER OLMADAN ORADA OTURAMAZLAR VE BU SEBEPTEN HEPSİ ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE SORUNLARIMIZI DİNLİYORLAR.TEK SORUNUMUZ SAYIMIZIN NE KADAR ÇOK OLDUĞUNU BİLMELERİ.SAYGILAR

    YanıtlaSil
  21. Sayın vekilim,
    Adelet alt komisyonunda kabul edilen ve asıl komisyona gönderilen çek kanununda hapis cezalarını kalktığı gerek medya ve gerekse çeşitli lobiler tarafından asılsız olarak yayılmaktadır..

    Değerli vekilim..
    adı geçen ve 1500-2000 kişiyi ilgilendiren ve af diye adlandırılan karar,çekte tekerrürden dolayı verilen ve çek dolandırılıkcılarına verilen hapis cezalarıdır..
    UNUTMAYALIM Kİ..
    Şu anda ceza evlerinde bulunan 60-68 bin civarında yatan çek suçlusu bulunmaktadır..ve bunun büyük çoğunluğu KARŞILIKSIZ ÇEK KEŞİDE ETMEK SUÇUNDAN VERİLEN ADLİ PARA CEZASININ ÖDENMEMESİNDEN KAYNAKLANAN hapis cezalarıdır..Asıl üzerinde görüşülmesi gereken bu maddedir..yani adli para cezasını kaldırılıp idari para cezasına cevrilmesidir..Yargıtayın çok açık söylemleri mevcuttur,ADALET KİLİTLENMİŞTİR...
    Siz sadece ,bankaların,factoring şirketlerinin ve bunlara yalakalık eden şirketlerin vekilleri değilsiniz..
    Unutmayın biz sadece ADELET istiyoruz..
    Zaten kişiliklerin ekonomik suçlardan dolayı özgürlüklerini kısıtlamak ANAYASANIN 38,MADDESİNE de uygun değildir..
    Alt komisyonun yaptığı hatayı düzelteceğiniz ve mağdurların duaasını alacağınız temennisi ile..

    SAYGILAR..

    vekillere son gönderdiğim mesaj.. AASAA

    YanıtlaSil
  22. DEĞERLİ ARKADAŞLAR BEN TİCARETLE UĞRAŞAN BİR KİŞİYİM ŞU ANA KADAR 780 ADET ÇEK KESMİŞTİM BUNLARIN 700 ADETİNİ AKSATMADAN ÖDEDİM İŞLERİMİZİN KÖYÜ GİTMESİ VE EKONOMİK KRİZ VESİLESİYLE 80 ADET ÇEKİMİ ÖDEYEMEDİM ÖDERKEN İYİDE SIKIŞINCAMI İNSANA ÜÇ KAĞITÇI MUAMELESİ YAPILIYOR BU ÜLKEDE ŞİMDİDE HAPİS KARARI ÇIKMAK ÜZERE BEN HAPSE GİRİNCE ALACAĞINI ALACAK OLAN ŞAHIS PARASINI KİMDEN ALACAK BEN O PARAYI İÇERİDE YATTIKTAN SONRA DAHA ÖDEMEM O PARAYI DEVLET KENDİSİ ÖDER BENİM YERİME ONU DA GEÇTİK BEN HAPSE GİRERSEM BENİM ÇOCUĞUMU KİM BAKACAK AİLEMİN İHTİYAÇLARINI NASIL TEMİN EDECEĞİM BEN BU DEVLETE ASKERLİK YAPARKEN SINIRDA VATANI KORURKEN BENİ CEZA EVİNE ATACAK MAKAM SAHİBİ PEZEVENK UYURKEN BENİ HİÇ DÜŞÜNMEYECEKMİBU ADAMLARI HAPSE ATTIK AİLESİ NE YER NE İÇER ÇEK İÇİN İÇERİDE YATAN ADAM ÇIKINCA YATTIĞI ÇEKİN PARASINI ALACAKLIYA ÖDERMİ SANIRSINIZ ADAM ZATEN KAFAYI YEMİŞTİR ARTIK BU TASARIYI BİR AN ÖNCE HALLETMENİN YOLLARINI BULMANIZ LAZIM.SEZGİN

    YanıtlaSil
  23. hayretle halen mılletvekillerinin ve de bir çok insanın meseleyi ya anlamadığını ya da kasıtlı olabileceklerini düşünüyorum.
    İzmir ticaret odası başkanınıda tebrik etmek istiyorum evet daha ağır cezalar gerekli mesela idam ne dersiniz!!!!!
    Siz insanların şayet kabul ediyorsanız en büyük hakkı özgür yaşama hürriyetini alın sonra daha ağır ceza gerekli deyin.
    Tebrikler

    YanıtlaSil
  24. ARKADAŞLAR BU YASA HAZIRLAYICILARINA BİR ÖNERİM VAR İNSANLARI YARGILAYIN İNFAZ ETMEYİN YARGILARKEN SORUN BU ÇEKLERİN KARŞILIĞI ALACAGIN VARMI NE KADAR BELGELEBİLİYORMU BELGELEBİLİYORSA BU İNSANA BEŞ YIL SÜRE VERİN MÜCADELE ETSİN ALACAKLARINI ALSIN VE BORCUNU ÖDESİN BUNU BARİ YAPIN BUNLAR KUCAK DOLUSU YILLARCA VERGİ ÖDEYEN BU MEMLEKETİN İNSANI EGER BİR DÜZENLEME GETİRMEYİ DÜŞÜNMEZSENİZ BİR DAHA İKTİDARI ZOR GÖRÜRSÜNÜZ 1500 000 ÇEK DEMEK YAKLAŞIK ON MİLYON İNSAN DEMEK BUNUN AKRABASI VE EŞİ DOSTU BUNDAN SONRASINI SİZ DÜŞÜNÜN SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  25. hayretle halen mılletvekillerinin ve de bir çok insanın meseleyi ya anlamadığını ya da kasıtlı olabileceklerini düşünüyorum.
    İzmir ticaret odası başkanınıda tebrik etmek istiyorum evet daha ağır cezalar gerekli mesela idam ne dersiniz!!!!!
    Siz insanların şayet kabul ediyorsanız en büyük hakkı özgür yaşama hürriyetini alın sonra daha ağır ceza gerekli deyin.
    Tebrikler

    YanıtlaSil