Karşılıksız çek hapsi çıkanlar, örgütleniyor

Ekonomik krizin de etkisi ile şirketler borçlarını çevirmekte zorlanırken karşılıksız çek sayısı da giderek artıyor. Merkez Bankası verilerine göre eylül sonu itibarıyla bu rakam 1.5 milyon adete ulaştı. Bu sayı her geçen gün artarken karşılıksız çekler, yargının da en büyük meselesi haline gelmiş durumda.Tahminlere göre halen süreci devam eden yaklaşık 1 milyon çek davası var. Durum böyle olunca iflas erteleme sürecinde bulunan, ancak çeklerini ödeyemediği için haklarında hapis cezası davası açılanlar örgütlenmeye bile gitti.

Küçük Orta Sanayici ve İşadamları Dayanışma Derneği (KOSİAD) adı altında ağustos ayında bir dernek kuran işadamları yarın Taksim Eresin’de bir araya gelerek ‘karşılıksız çek” konusunu masaya yatıracaklar. Derneğin sözcülüğünü üstlenen ve aynı zamanda avukat olan Rahmi Ofluoğlu, seslerini TBMM’ye duyurmaya çalıştıklarını belirtirken, halen yargıda 1 milyona yakın çek davası olduğunu öne sürdü. Ofluoğlu, yaptıkları araştırmaya göre Yargıtay’da görülmekte olan ve numara almış çek konusu ile ilgili 80 bin dosya olduğunu belirterek, “150 bin dosya da Yargıtay Başsavcılığı’nda bekliyor. Türkiye genelinde bin 149 asliye ceza mahkemesi var. Burada yaptığımız araştırmada gördük ki 400 bin görülmekte olan dosya mevcut. 300 binin üzerinde savcılıklarla kavuşturma aşamasında bekleyenlerin olduğunu da tespit ettik. Bu sayı doğrusu herkesi korkutuyor” dedi. Çok sayıda insanın çek nedeniyle arandığını ve kaçak durumda olduğunu söyleyen Ofluoğlu, ekonomik krize işaret ederek, “Korkarım iki yıl sonra dışarıda adam kalmayacak. Bir sosyal patlama olacak” diye konuştu.

Bu arada 3167 sayıyı Çek Kanunu’nun yeni çıkan Türk Ticaret Kanunu’na aykırı olduğunu da savunan Ofluoğlu, halen Meclis’te bekleyen yeni çek yasasının çok daha ağır şartlar içerdiğini belirterek, Deniliyor ki 3167 sayılı yasa caydırıcı olmadığı için karşılıksız çek sayısı arttı. Ancak insanlar cezalar hafif ya da ağır diye değil ticari itibarları için çeklerini ödüyorlar. Bugün sayıdaki artışta krizin de etkisi var. Yeni yasal düzenleme hapis cezasını daha da ağırlaştırıyor. Karşılıksız çekle ilgili 800 gün olan para cezası 1500 güne kadar çıkarılıyor” dedi.

Ticaret Avukatı Ali Saydı da mahkemelerin çek davaları nedeniyle iş yükünün her geçen gün arttığını belirterek, “1 milyonlu rakamlar asla abartılı değil. Yargıtay’dan aldığımız dava dosya numaraları bunun işareti. Üstelik bir de arananlar var. Çok sayıda kişi karşılıksız çek nedeniyle aranıyor, yakalandığı anda hapse girecek” dedi. Avukat Saydı, halen TBMM’de bekleyen yeni yasa taslağının da mevcut sorunu çözmekten uzak olduğunu dile getirerek, “Daha adil, soruna çözüm getiren bir düzenleme getirilmeli” diye konuştu.


3167 SAYILI YASA NE DİYOR
Madde 16 - Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu miktar, 01/03/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ek 2’nci maddesine göre her yıl artırılır. Bu suçtan mükerrirlere, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kısmen veya tamamen karşılıksız çıkan her çek yaprağı ayrı bir suç oluşturur.

İlgili konular: http://www.cekmagdurlari.com/2009/10/ugur-yucel-cek-magdurlarinin.html

GAZETE HABERTÜRK - HACER GEMİCİ


3 yorum:

  1. ÖZGÜRLÜKLER SADECE DEVLETE KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA MI OLMALI?..BİR GENEL AF İLE TÜM SUÇLULAR SALIVERİLİRKEN,BİZİMDE BUNDAN YARARLANMAMIZ İÇİN DAĞA MI ÇIKMAMIZ LAZIM?..

    BUNU TÜM VEKİLLERİMİZE ANLATALIM.GELİN BİRLİK OLALIM.

    jenardi_ak@hotmail.com

    YanıtlaSil
  2. ticaretle ugrasmak inanın türkiye gibi bir ülkede çok zor muş 2007 nin sonon da 6 tane dükkan kapattım.... yanımda 33kişi calıştırıyordum....şimdi cek yüzünden aranmam var yani köse bucak kacıyorum. hiç bi yerde calışamıyorum hiç bisey yapamıyorum.artık ruh hastası oldum yürürken arkama sagıma soluma bakmaktan pölis varma yokmu ve nereye kadar ben hapse girince borclarım bitecekmi..bi rahat bırakın biz calışalım bişeyler yapalım biz ticasretle ugrasan insanlarız rahat bırakın para kazanalım borclarımazı ödeyelim...BEN İCERİ GİRİNCE BENİM BORCUMU KİMSE ÖDEMEZZZZZ.onun için rahat bırakın calışalım...osman

    YanıtlaSil
  3. yazmayayım diyorum ama olmuyor 15 iş adamının intihar etmesi nedemek bu insanlra kim çekini ödeyemedi diye dolandırıcı diyebilir hala af çıkmasın diyenler sizler kan emiciler yarın sizleri toprak kabul etmeyecek bunuda aklınızın bir kenarına yazın insanlarn can burnunda daha fazla canlar yanmasın ocaklar sönmesin çıkarınşu affı çıkarınki herşey düzene girsin

    YanıtlaSil