Çek mağdurları yarın haykıracak

Mevcut Çek Yasası nedeniyle başı derde girenlerin sayısı 1 milyona ulaşırken, 'çek mağdurları' yarın Ankara'da büyük bir gösteri yapacak..
Mevcut Çek Yasası nedeniyle başı derde girenlerin sayısı 1 milyona ulaşırken, ‘çek mağdurları’ yarın Ankara’da büyük bir gösteri yapmaya hazırlanıyor. Yeni yıldan önce yasalaştırılması beklenen yeni Çek Yasa Tasarısı’nın ise, borçları nedeniyle hapse düşmüş ya da kaçak durumda olan mağdurlar için büyük bir umut oluşturuyor.

MÜJDE SİNYALİ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin
, önceki gün yaptığı açıklamada, Meclis’te komisyon gündeminde bulunan Çek Yasa Tasarısı’nın yeni yıldan önce yasalaştırılacağını duyurmuştu. Ergin “Tasarının yasalaşması konusundaki çalışmalara bir an evvel başlayacağız. Cezaevine düşmüş, düşme riski altına olan insanların sorunu bizim sorunumuz. Öyle umut ediyorum, bütçe görüşmeleri başlamadan önce bu konuda düzenleme bekleyenlere müjde vermek nasip olur” demişti.

TOPLANTI 09.00’DA
Yarın saat 09.00'da Sıhhiye'deki Abdi İpekçi Parkı'nda toplanacak olan çek mağdurları, aynı gün 11.00'de basın açıklaması yapıp, daha sonra da TBMM'yi ziyaret etmeyi planlıyor. İnternet üzerinde yoğun bir dayanışma ve organizasyon içinde oldukları göze çarpan kitle, yine internet üzerinden duyurdukları toplantıda "Duyarlı olan her birey, her kurum, bu haksızlığa, bu adaletsizliğe dur demek için, ekmeğimiz, özgürlüğümüz ve onurumuz için Abdi İpekçi Parkı'na gelsin" diyor.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE ARTIŞ BÜYÜK
Verilen bilgiye göre esnafın ve tüccarın elinin darda olup olmadığını gösteren en önemli göstergelerden olan karşılıksız çek sayısında ciddi artışlar dikkati çekiyor. 2007 yılının ilk 7 ayından, 2008 yılının ilk 7 ayına kadar karşılıksız çek sayısında yüzde 11.5 artış yaşanmışken, 2008’den 2009’a bakıldığında artış oranının yüzde 28.2 oranına çıktığı göze çarpıyor. Türkiye’de her ay yaklaşık 100 bin adede yakın çek karşılıksız çıkıyor ve hukuki işleme tabi oluyor. Protestolu senet tutarındaki artış ise ilk 6 ayda yüzde 29.27 oranında gerçekleşti.

6 AYDA BİN 461 HAPİS
Sadece 2009’un ilk 6 ayında karşılıksız çek nedeniyle ceza mahkemelerinde 159 bin 774 dava açıldı. Bu davalarda 221 bin 755 kişi hakim karşısına çıktı. 2009’un 6 ayında çek davaları nedeniyle bin 461 kişi hapse girdi. Bunlardan 5’ini çekle ilgili ihtara ve yasaklamaya uymama, 67’sini Çek Kanunu’na muhalefet, diğerlerini de karşılıksız çek keşide etme suçu oluşturdu.

BASIN AÇIKLAMASINDAN…
Yarın Ankara'da toplanacak grubun basın açıklamasında ise şu ifadeler dikkat çekiyor:

1. Sonuçta ticari bir alış-veriş yapan bizler; çeklerimizi (borcumuzu) ödeyemedik diye, yaşama hakkından sonra en temel ve kutsal hakkımız olan özgürlüğümüz kısıtlanmakta, hapse atılmaktayız.. Sizler böyle, bir başka ülke biliyor musunuz?

2. Ailelerimiz eş ve çocuklarımız perişan, binlerce kişi cezaevinde, binlercesi de kaçak durumda ve aranıyor.. Çalışıp işimizi sürdürecek, borcumuzu ödeyecek özgürlüğümüz yok.. Sırf borçlu diye vatandaşına suçlu muamelesi yapan çağdaş bir başka hukuk devleti biliyor musunuz?

3. Aslında hiç birimizin farkına bile varmadığı ve kanuna karşı hile yapılmak suretiyle meğerse özgürlüğümüzün bir borcun teminatı olarak verildiği bir borç ödeme aracı ve sistemi duydunuz mu?

4. Adli para cezası kılıfı uydurularak yasaya konulan bu madde ile sonunda hapse atılıyoruz..Yani paranız yoksa hapis yattığınız bir ülke daha biliyor musunuz?


5 yorum:

  1. evet ne olacak yazık bunlara yuvaları yıkılanlar çocukların piskolojisi bozulanlar buyuvalara bu çocuklara yazık deyilmi yetkililer azıcık düşünler iyneyi kendilerine çuvalduzu mağdurlaravijdanlarını bir an yoklasınlar

    YanıtlaSil
  2. DEĞERLİ ARKADAŞLAR; İKİ GÜNDÜR SİTEMİZE YAZI YAZMADIM, YORUM YAPMADIM AMA, GELİŞMELERİN ELBETTE HEP TAKİPÇİSİ OLUP, İKİ GÜNDÜR ARAYABİLDİĞİM VE ULAŞABİLDİĞİM SAYIDA, SAYIN MİLLETVEKİLLERİMİZİ ARADIM. SÖZLERİME ANKARA'YA GİDENLER İLE YORUM YAPARAK BAŞLAMAK İSTİYORUM. ANKARA'YA GİDEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜRMÜ EDECEĞİZ? HAYIR! HAYIR! HAYIR! ELBETTEKİ HAYIR! NEDENMİ? ÇÜNKİ; ÇÜNKİ VE ÇÜNKİ, TEŞEKKÜR ÇOK; AMA ÇOK HAFİF KALACAKTIRDA ONUN İÇİN, TEŞEKKÜR ETMİYORUM. ONUN İÇİN; O CESUR YÜREKLERİN ÖNÜNDE, HERŞEYDEN EVVEL SAYGIYLA EĞİLİYORUM. GÖZLERİNDEN; YANAKLARINDAN ÖPÜP, ONLARI; CANI YÜREKTEN KUCAKLAYIP, BENDEN ÇOK KÜÇÜK OLANLARIN BİLE ELLERİNDEN ÖPÜYORUM, ELLERİNDEN. BU GECE; YÜREĞİMİN SESİ BUNLARI SÖYLETMEKTE BANA. DEĞERLİ; GENÇ KARDEŞİM JENARDİYLE VE CÜNEYT HOCAMLA SÜREKLİ İRTİBAT HALİNDEYİM. JENARDİNİN; SON MAİLİNİ ALDIM, PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN; ARANIZDAKİ DAVA YOLCUNUZ OLARAK, ELBETTEKİ; ÇALIŞMALARIMI EN İYİ ŞEKİLDE SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİM. ÇOK İYİ YERLERE GELDİĞİMİZ; HEPİMİZİN MALUMUDUR AMA, TAMAMEN OLUMLU SONUÇLARA ULAŞANA DEK, ÇALIŞMALARIMIZA YILMADAN DEVAM ETMELİYİZ. SİTEMİZDE; SON OLARAK VERİLEN MAİL ADRESLERİNE DE BU GECE YİNE MAİLLERİMİ GÖNDERECEĞİM. İKİ GÜNDÜR GÖRÜŞEBİLDİĞİM SAYIN MİLLETVEKİLLERİMİZDEN; SAYIN, FATİH METİN; UYGUN BİR ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDEYİZ. AHMET AYDIN; ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTE, OLUMLU BİR SONUCA ULAŞACAĞINI TAHMİN EDİYORUM. M.SALİH ERDOĞAN VE İHSAN KOCA; ARKADŞLARLA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR, GELİŞMELER OLUMLU YÖNDEDİR. REHA DENEMEÇ; ÖZEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞEBİLDİM, VEKİLİMİZE İLETİLMEK ÜZERE TÜM ANLATTIKLARIMI NOT ALDILAR. MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU; TARTIŞMALI BİR KONUŞMAMIZ OLDU, ARAMALARDAN GALİBA BUNALMIŞ; ADALET KOMİSYONUNU İŞARET ETTİLER. YÜKSEL ÇOŞKUNYÜREK; KARDEŞİM, İLGİLENİYORUZ; SİZLERE DESTEK VERİYORUZ VE DAVANIZIN TAKİPÇİSİYİZ. MEHMET SEVİGEN; BEN VE TÜM MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIM, TAMAMEN YANINIZDA OLUP,DAVANIZIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ VE YASA TAMAMEN LEHİNİZE ÇIKANA KADAR BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMIYACAĞIZ DEDİLER. DEĞERLİ ARKADAŞLAR; ELBETTEKİ BENDE ZAMAN ZAMAN BUNALIYORUM AMA, SONRASINDA; BU KADAR OLUMLU GELİŞMELERDEN SONRA KENDİMİ TOPARLAYIP, MÜCADELEMİZİN SONLARINA GELMİŞKEN BU DAVAMIZIN OLUMLU SONUÇLANMASI İÇİN, TEKRAR YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLIYORUM. BUNUN İÇİN; KIZMAMAYI VE KÜSMEMEYİ ÖĞRENMİŞ BİRİSİ OLARAK DİYORUMKİ, ÇALIŞIYORUZ, ÇALIŞACAĞIZ VE ALLAH'IN İZNİYLE HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ. TÜM KATILIMCILARA; EN DERİN SAYGILARIMLA. HASAN(BARIŞÇI)-MERSİN

    YanıtlaSil
  3. biz ne birkişinin canına kaydık nede devlete silah çektik.bizleri içeri atanlar...içerden çıkınca bizden kuzudan kurt yarattıklarının farkındalarmı.eğer dağdan inen terörist bizden kıymetliyse bu devlet için yaptığım askerliğin bedelini istiyorum.sizler bizleri içeri atarak yuvalarımızı yıkıyorsunuz.allah bunun hesabını sizden sorar..terörist mi olalım insanca yaşamak için.arkadaşlar büyük mitink yapalım............

    YanıtlaSil