Ekonomik kriz ve karşılıksız çek hapsi

Ekonomik kriz olmasaydı, yeni çek kanun tasarısı kanunlaşmıştı ve bu yeni yasada karşılıksız çeklere verilen hapis cezaları olmayacaktı.

Bu sözler Adalet Komisyonu başkanına aittir.

Yaşanan bir ekonomik kriz var, karşılıksız çeklere verilen hapis cezaları kaldırılması kriz içinde kriz yaratır gerekçesiyle, ekonomi kurmayları yasaya şimdilik dursun, önümüzü görelim sonra değerlendirelim dediler ve bekliyoruz.

Ekonomi kurmayları, sorunun farkında, cezaların can yaktığının farkında ama krizi tüm şiddetiyle yaşayan Türkiye, kriz içinde krizi kaldıramaz!!

  • Esnafı cezaevine atmak, krizin çözümü mü vekilim,
  • Piyasadaki çekler ödenmez.
  • Esnaf, karşılıksız çeke hapis cezası var diye mi çeklerini ödüyor?
  • Kısmen evet!
  • O zaman karşılıksız çek nedeniyle cezaevinde olan esnaf, gerçekten ödeme imkanı olmadığı için cezaevinde, borcunu ödesin diye bir yaptırımla özgürlüğünü elinden almışsınız ve bu borcun ödenemeyeceğini de biliyorsunuz, çünkü para yok, bu yaptırımın anlamı nedir o zaman!
  • Bu Adaletsizliğin farkındayız biz değil konuyla ilgili tüm şahıslar bunun farkında inşallah Ekimde tüm bu sorunları düzelteceğiz.
  • Ekimde bu yasa cezalara devam şeklinde çıkma ihtimali nedir?
  • Bu mümkün değil..
  • Nasıl olacak, hem kriz var, çek mağdurlarının yaşadığı bir dram var, ekonomik kriz var gerekçesiyle yasada iyileştirme olamıyor, ekimde ne değişecek?
  • Haziran ayında piyasalarda yüklü miktarda teminatsız çek vardı, bu ay itibarı ile bu oran büyük miktarda düştü, risk eskisi gibi büyük değil.
  • O zaman Yasada cezaların kaldırılması önünde büyük bir engel yok demektir bu.
  • Ekonomi kurmayları ekim ayında bunu değerlendireceklerdir, şimdiden bir şey söylemek zor..

Bizler hep ekonomik kriz, karşılıksız çek ve verilen hapis cezalarını tartışılır hale getirdi dedik, sayın vekilde ekonomik kriz nedeniyle bu saçma sapan yasa halen yürürlükte kaldı diyor.. '2008 yılında cezasız olarak çıkması gereken yasa, 2008 yılında baş gösteren Küresel Krizin etkisi nedeniyle askıya alındı, kriz içinde yeni bir kriz yaşanır korkusu var..

Bunun anlamını ve mantığını öne sürülen gerekçeleri siz değerlendirin….

ilgili yazılar: Karşılıksız çek gibi derin mevzular

7 yorum:

  1. değerli arkadaşlar

    yukarıdaki açıklamanın yetkili bir ağız tarafından yapılması,HUKUK DEVLETİ tanımının ne olduğunu hatırlamamızı gerektiriyor...ve sormamız gereken soru şu...

    bir ülkede yasalar HUKUK kuralları çerçevesinde mi uygulanmalı yoksa ekonomideki başarısızlığı örtmek için HUKUK çevresi dolanarak hiçe mi sayılmalı?

    bu sorunun cevabını çek yasası konusunda sn prof.dr adem sözüer e sormalılar bence...eminim sorun kendiliğinden çözülecektir..

    my way

    YanıtlaSil
  2. DEVLET HAPİSLE BU İŞİN HAL OLACAĞINI SANIYORSA ÇOK YANILIYOR.İYİ İNSANDAN KÖTÜ İNSAN YARATIYOR..HAPİS VERECEĞENE İŞ VER BORCUMUZU ÖDİYELİM KARŞI TARAFTA MEMNUN OLUR.SEN BENİ CEZALANDIRARAK AYLEMİ YIKARSIN.BENDE ÇIKINCA BENİ TANIMAYAN DEVLETİ TANIMAM .AF OLMASI İÇİN BİZDEMİ DAĞA ÇIKALIM. ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KISITLAYAN ALLAHINDAN BULSUN......................

    YanıtlaSil
  3. BİR İNSANIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAYACAĞINA O İNSANA İŞ İMKANI SAĞLANSA ODA BORCUNU ÖDESE EKONOMİYE KATKISI OLMAZMI ACABA BİR DÜŞÜNÜN BU İNSANI İÇERİYE TIKIYORSUNUZ BUNUN ÇOLUK ÇOCUĞU REZİL OLUYOR EVİ DAMI KALMIYOR HER TARAF PERUŞAN OLACAK İŞMİ BUNLAR DAĞDAKİ ASKERE SİLAH SIKANLARI AF EDİYORLAR FAKAT BİZLER BU ÜLKEYE YILLARDIR VERGİ ÖDEMİŞİZ BİZLERE AF YOK ARKADAŞLAR BİZİ BU DURUMA SOKAN BU TOKİ MÜTAHİTLERİDİR NEDENMİ TOKİYE İŞ YAPAN İCRASIZ TEK MÜTAHİT YOKMUŞ BU BİLGİ SAĞLAM YERDEN O ZAMAN ŞU GÖZÜKÜYOR SAYIN BAŞBAKANIMIZIN YÜZ LİRALIK EVLERİNİ BİZ ÖDÜYORUZ

    YanıtlaSil
  4. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın soru önergesine verdiği yanıt, karşılıksız çek nedeniyle açılan davaların 2008 ve 2009 yılında arttığını ortaya koydu. Verilere göre, 2009 yılında karşılıksız çek nedeniyle cezaevlerine giren kişi sayısı bin 461 oldu.

    Bakan Ergin'in Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na ait istatistiklere dayanarak verdiği bilgilere göre, 2009'un ilk 6 ayında karşılıksız çek nedeniyle ceza mahkemelerinde 159 bin 774 dava açıldı. Bu davalarda 221 bin 755 kişi hakim karşısına çıktı. 2009'un 6 ayında çek davaları nedeniyle bin 461 kişi hapse girdi. Bunlardan 5'ini çekle ilgili ihtara ve yasaklamaya uymama, 67'sini Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanun'a muhalefet, diğerlerini de karşılıksız çek keşide etme suçu oluşturdu.

    HER AY 100 BİN ÇEK KARŞILIKSIZ CIKIYOR
    EsnafIn, tüccarın elinin darda olup olmadığını gösteren önemli bir gösterge olan karşılıksız çek sayısında önemli artışlar dikkati çekiyor. 2007 ilk 7 ayından 2008 ilk 7 ayına karşılıksız çek sayısında yüzde 11.5 artış yaşanmışken, 2008'den 2009'a bakıldığında oranın yüzde 28.2'ye çıktığı göze çarpıyor. Türkiye'de her ay yaklaşık 100 bin adede yakın çek karşılıksız çıkıyor ve hukuki işleme tabi oluyor. Protestolu senet tutarında ise ilk 6 ayda yüzde 29.27'lik artış söz konusu

    YanıtlaSil
  5. Karşılıksız Çek Vermekten Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay Tutuklandı Karşılıksız Çek Verdiği Gerekçesiyle Antalya'da Gözaltına Alınan Yönetmen Ezel Akay, Tutuklanarak Cezaevine Gönderildi.
    Karşılıksız çek verdiği gerekçesiyle Antalya'da gözaltına alınan yönetmen Ezel Akay, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya'da bu sabah kaldığı Dedeman Otel'de polis tarafından gözaltına alınan Ezel Akay karşılıksız çek verme suçunu konu alan 3167 Sayılı Kanun'a muhalefetten Asayis Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Daha sonra Antalya Adliyesi'ne getirilen yönetmen Ezel Akay'ın borcunu ödemediği anlaşıldı. Adliye nezaretinde sabah saatlerinden beri bekletilen Ezel Akay hakkında Fatih Adliyesi tarafından çıkarılan tutuklama müzekkeresi bulunduğu belirtildi.

    Akay daha sonra tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

    YanıtlaSil
  6. ya ölüm ya istiklal dağdan inenler elini kolunu sallıya sallıya gezerken ben ve benimgibi insanlar çek yüzünden bu kadar sıkıntı çekmektedir. soruyorum size sayın devletim hak ve adalet bumudur yani.Biz demi dağa çıkıp teslim olsaydık biz onu yapmadık diye içeri atacaksanız atın işte burdayız biz bir zamanlar devletimize vergimizi verirken kimsenin sesi çıkmıyordu şimdi siz akıllı olun da gözünüzü açın

    YanıtlaSil
  7. 5 nolu yorumu yapan arkadaş haberi burda yayınlamadan önce bir tarihine baksan ezel akay 15 gün önce tutuklandı ve aynı gün serbest kaldı

    YanıtlaSil