Borç İntiharları İçin de Diyanet Başkanlığı Göreve!

banka borcu, kredi kartı borcu, intihar, diyanetDiyanet Başkanlığı'nın talimatı üzerine bu hafta Cuma hutbelerinde bir sorun ola ekmek israfı ayet ve hadislerle işlendi. Şüphesiz ekmek israfını yabana atmak akıl sahipleri için mümkün değil. Sadece ekmek değil, israfın her türlüsünün haram kılındığı dinimizde bu yüzden konunun dile getirilmesi çok önemli.

Şimdi ilgililere soruyoruz. Pekiyi! İnsan hayatı kutsal değil mi? Borç yüzünden intiharlardan kim sorumlu? Bir insanın ölümü alemin ölümü gibidir diye buyuran Dinin mensupları acaba bunları da sorgulaması gerekmiyor mu? Ekmek israfını ülkenin her yerinde hutbelerde anlattıran Diyanet Başkanlığı, bu önemli meseleyi hutbelerde anlatmayı düşünüyor mu?

Gün geçmiyor ki borç yüzünden birileri intihar etmiş olmasın. Acaba borç yüzünden intihar eden veya yıkılan aileler için istatistikler tutuluyor mu? İntiharların acaba ne kadar kısmı ekonomik sorunlar yüzünden ortaya çıkıyor?

Senede 1.5 Milyar TL’lik ekmek israfına karşılık yılda 53 milyar TL olmak üzere son 10 yılda toplam 530 milyar TL’lik faize giden israf var. Yani ekmek israfına göre yıllık 35.3 katı israftan bahsedilebilir. Bu büyük bir israftır? Peki neden?

İlgililer acaba suçu kredi çekmek zorunda kalanlara atarak kurtulacaklarını mı zannediyorlar? Neden devlet kendi parasını faizsiz ve borca dayalı olmadan üretmiyor? Neden 70 milyonluk ülkemizde 68 milyon insan kredi kartıyla yaşamaya mahkum? İnsanlar neden kredi kartıyla kredi kartını döndürmeye çalışıyor? 15 sene önce kimse bankaların yolunu bilmezdi. Şimdi bankalara yolu düşmeyen var mı? Neden ve nasıl bu duruma geldik?

İsrafların en büyüğü insan israfı değil mi? Ayetlerde zulmün her türlüsü açıkça yasaklanmamış mı? Bir insanın ölümü alemin ölümü değil mi? Geçmişte kaç kişi borç yüzünden intihar ediyordu? Şimdi gün geçmiyor ki borç yüzünden intihara rastlamayalım. Neden bu sayı adeta otomatiğe bağlandı ve istatistiklere konu oldu?

Durum böyleyken konunun muhatapları neden hala bunu sorgulamıyor?

Borç intiharlarında son dört günde basına yansıyan haberlerde Şanlıurfa'da Muhasebeci Ömer Ateş, Hatay Dörtyo ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli Memur İsrafil Akyüz, Kayseri^de Emekli Ali Gürbüz, Diyarbakır'da bir otelde çalışan Metin Perihan bankalara olan borçları nedeniyle canlarına kıydı. Bunlar sadece basına yansıyan intihar olayları, basına yansımayan intihar sayısı nedir? Bilemiyoruz..

Diyanetin, Ekmek İsrafında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirken israfların en büyükleri konusunda duyarsız kalması mümkün mü? Diyanete bu konuda görev ve sorumluluk düşmüyor mu?

27 Ocak 2013
banka borcu, kredi kartı borcu, intihar, diyanet
Kayseri'de yük treninin önüne atlayan 52 yaşındaki Ali Gürbüz, öldü.
Merkez Kocasinan İlçesi Kayseri Şeker Fabrikası'ndan geçen geçen Ahmet Yaşar yönetimindeki 23 bin 129 sefer sayılı yük treni, pancar rampası yakınlarında aniden önüne çıkan Ali Gürbüz'e çarptı. Gürbüz, ezilerek öldü. Gözaltına alınan makinist Ahmet Yaşar, polise verdiği ifadede, "Ulukışla'dan aldığımız boş vagonları Kayseri'ye getiriyordum. Şeker Fabrikası içerisinden geçerken, önüme aniden biri çıktı. İki elini havaya kaldıran ve rayların ortasında duran şahsa çarpmamak için fren yaptım ama hemen duramadık" dedi.

Cumhuriyet Savcısı'nın ve polis ekiplerinin olay yerinde yaptığı incelemeden sonra Ali Gürbüz'ün cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yetkililer, Ali Gürbüz'ün borçlarını ödeyemediği için bunalımda olduğunu ve bir süreden beri evine gidemediğini soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

26 Ocak 2013
Banka borcu, kredi kartı borcu, borç bunalımı intiharHatay - Dörtyol ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Memur olarak çalışan İsrafil Akyüz borç nedeniyle bunalıma girerek geçtiğimiz evinde kendini asarak intihar etti.
İlçe Milli Eğitimde Müdürlüğünde çalışan İsrafil Akyüz Numuneevler Mahallesindeki evinde akşam kimsenin olmadığı bir sırada boynuna bağladığı çarşaf parçasıyla intihar etti.
Eve gelen ailesi İsrafil Akyüz'ü asılı şekilde buldu, komşularının da yardımıyla polis ve 112′ye haber verdiler. Olay yerine gelen ve sağlık ekipleri ve polis ekiplerince İsrafil Akyüz’ün intihar ettiği anlaşıldı. İsrafil Akyüz’ün intihar etmeden önce yazdığı notta borçları yüzünden sıkıntılar çektiğini ölümünden kimsenin sorumlu olmadığını yazdığı ifade edildi.

İsrafil Akyüz intihar ettiğini duyan yakınları gözyaşlarına boğulurken, İlçe Milli Eğitim çalışanları ve mesai arkadaşlarınca üzüntüyle karşılandı.

25 Ocak 2013
Banka borcu, kredi kartı borcu, borç bunalımı intiharŞanlıurfa'da, borçları ödeyemediği için bunalıma girdiği ileri sürülen 33 yaşındaki Ömer Ateş, muhasebe bürosunda yaşamına son verdi.

Evli olan muhasebeci Ömer Ateş, bürosunda bulundurduğu ruhsatlı tabancasını başına dayadıktan sonra tetiği çekti. Silah sesi üzerine işyerine koşan komşu esnaf, Ömer Ateş'i kanlar içinde buldu, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, Ömer Ateş'in yaşamını yitirdiğini belirledi.

Ömer Ateş'in borçlarını ödeyemediği için son dönemde iyice bunalıma girdiği öğrenildi.

24 Ocak 2013
Banka borcu, kredi kartı borcu, borç bunalımı intihar, otelDiyarbakır'da bir otelde Resepsiyon olarak çalışan 30 yaşındaki Metin Perihan, sabah saatlerinde çıktığı 5 katlı otelin çatısından atlayarak yaşamına son verdi.
Olay Merkez Sur İlçesi'ndeki Dağkapı Meydanı'nda bulunan 5 katlı Balkar Oteli'nde meydana geldi. Otelde resepsiyon görevlisi olarak çalışan Metin Perihan, 5 katlı otelin çatısından kendini boşluğa bıraktı.

Beton zemine çakılan Metin Perihan, olay yerinde yaşamını yitirdi. Olaya şahit olan çevredekiler ise şoke oldu. Metin Perihan'ın borçları yüzünden intihar ettiği öne sürülürken, Asayiş Müdürlüğü Cinayet Bürosu ekipleri olayla ilgili araştırma başlattı.

Banka Borcu, Kredi kartları, İntihar, Diyanet işleri Başkanlığı, Borç intiharları, Tüketici Kredisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder