Alim IŞIK Taahhüdü İhlal Genel Kurul Konuşması

Taahhüdü ihlal hapis cezaları Prof. Dr. Alim Işık TBMM Genel kurul konuşması, çek mağdurlarıKütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim IŞIK'ın "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" nda Disiplin ve tazyik hapsine mahkum edilenlerin Tasarıyla getirilen infaz ertelemesinden yararlandırılmasına yönelik önerge ve TBMM konuşması.

Prof. Dr. Alim IŞIK (Kütahya Milletvekili) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, görüşülmekte olan 365 sıra sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4′üncü maddesi üzerinde vermiş olduğumuz değişiklik önergesi hakkında söz aldım. Bu vesileyle yüce Meclisi ve bizleri izleyen değerli milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, daha önce de çoğu kez görüldüğü gibi, bu tasarı da bir AKP klasiği olarak önce millete zehrin içirildiği ardından da bazı tatlandırıcılarla bunun unutturulmaya çalışıldığı bir tasarıdır. Sözde “anadilde savunma hakkı” gibi son derece masum gerekçelerle ifade ettiğiniz ama aziz Türk milletinin bölünmesine yönelik önemli adımlardan birisi olan düzenlemeyi ilk 2 maddede getirdikten sonra şimdi bu maddelerle "Bazı mağdurlara iyileştirme getiriyoruz" adı altında düzenlemeleri görüşmekteyiz. 4′üncü madde de özellikle, kasten ya da taksirli olarak suç işlemiş olan bazı hükümlülerin cezalarının infazının ertelenmesiyle ilgili düzenlemeleri içeriyor. Ardından, bu erteleme süresi içerisinde herhangi bir kamu davası açılmış ise bu ertelemeden yararlanan kişilerin hemen yeniden ceza evine tıkılmasını öngörüyor. Dolayısıyla, bu 3′üncü fıkranın, bu iyileştirmeler içerisinden çıkartılmasını öngörüyoruz.

Bir diğer konu da 6′ncı fıkranın (c) bendinde: "Disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanların bu iyileştirmelerden yararlanamaması yani getirilen ertelemeler bunlar hakkında uygulanamaz" denmektedir. Önergemizde de bu (c) bendinin çıkarılmasını yani disiplin veya tazyik hapsine mahkum olmuş olanların da bu iyileştirmelerden yararlandırılmasını istiyoruz.

Değerli milletvekilleri, AKP’nin on yıllık yönetimi sürecinde, bugün, 20 bine yakın taahhüdü ihlal suçlusu ceza evinde, 250 bin dolayında da ceza evine girmemek için kaçak durumda. Şimdi, herkese iyi kötü bir iyileştirme yaptığınız bu düzenlemede, sizin kötü ekonomik politikanız yüzünden geçimini sağlayamaz, taahhüdünü yerine getiremez duruma gelmiş, verdiği her taahhüt başına da üç aya kadar tazyik hapsi almış olanların suçu, günahı nedir? Kasten adam öldürmüşse erteleme var ama geçimini sağlayacak bir işi olmadığı için veya zamanında borcunu ödeyemediği için mahkum durumuna düşmüş olanlara yok! Bu nasıl adalet?

Sayın Bakana geçen, bir kanunun görüşmeleri sırasında sorduk, "Bu durumda olanların sayısı nedir?" dedik, o sayıyı veremedi. Dün Sayın Başbakan Yardımcısına, bu tazyik ve disiplin hapsine mahkum edilenlerin neden yararlandırılmadığını sorduk. Verdiği cevabı sizlerle paylaşıyorum: "Bu cezalar kişiyi bir hususta zorlamaya yönelik cezalardır. Bu nedenle tasarıda getirilen cezanın infazı hükümlerinden yararlanamayacaklardır". Yani zorlayın, zorlayın da canını mı alacaksınız bu insanların? Bu insanlara iş verdiniz de çalışıp borcunu mu ödemediler? Dolayısıyla, bu önergenin yerinde bir önerge olduğunu düşünüyoruz. Mademki bu toplumda barışı sağlamak için çok güzel sözlerle barıştan söz ediyorsunuz… Dağdakine af var ama vatandaşlık görevini yerine getirmek için çabalayan, uğraşan insanlara yok!

Elimdeki, Balıkesir’in Susurluk ilçesinden, bu mağduriyetten mahkum olmuş bir insanın mesajını sizlerle paylaşmak istiyorum. Kendisi ceza evinde. İzin almış, evine gidiyor, hanımı da aynı suçtan dolayı yine taahhüdü ihlale uğramış, gözünün önünde, yedi aylık çocuğuyla beraber hanımını ceza evine götürüyorlar.

Değerli milletvekilleri, buna benzer çok örnek var. Hanımı ve kendisi ceza evinde, çocukları intihar etmiş olanlar var. Geliniz, eğer adalet istiyorsak, barış istiyorsak, huzur istiyorsak bu konuya da bir çözüm bulalım. Bu konu, milletin isteyerek durumu kötüye gittiği bir konu değil, tamamen sizin kötü politikalarınız, borca dayalı para sistemi nedeniyle milleti borç altında boğduğunuz bir düzenin sonucudur.

Prof. Dr. Alim IŞIK, Taahhüdü ihlal, Tazyik Hapsi, Ödeme Şartını ihlal, Cezaevi, TBMM

2.619 yorum:

«En Eski   ‹Eski   2601 – 2619 / 2619
Tarkan dedi ki...

Gönderdiğiniz ve gelen işe yaramaz postalarınızı silin

aleyna09 dedi ki...

arkadaşım böyle bir şeyi sorduk ama kimse doğrulamadı nerden uyduruyorsun eğer böyle bir şey yaparsa hakim mesleğinden olur. yada temsil teşkil eder ve her hakim bunu uygulamak zorunda kalır

Kazım 43 dedi ki...

ARKADAŞIM İNFAZ HAKİMİ GÖZE ALIP İNSİYATİF KULLANIR VE SERBEST BIRAKABİLİR.

KUZEYDOGU08 dedi ki...

Hakim neden dirensin avukat yada savcı değil HAKİM o

semih pazarbaşıoğlu dedi ki...

Değerli abilerim,ablalarım,kardeşlerim ve kader arkadaşlarım....
Son düzlüğe girdiğimiz taahhütü ihlal(tazyik,disiplin) cezalarında herkesin bilmesini isterim ki gayet iyi bir konumdayız...Öncelikle ben ve bu siteyi yakından takip eden,destek veren,yardımcı olan tüm arkadaşlarım size ve sizin gibi temiz kalpli insanlara bu ülke,bu insanlar minnettar olacaktır...Yaptığımız şey sadece bizim için değil burada mağdur olmayan fakat bizden desteğini eksiltmeyen yüzlerce insan var onlara canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum Allah hepinizden razı olsun....Biz hukuk da okuyan öğrencileriz şunu unutmayın ki bu saate kadar boş durmadık hocalarımızla görüştük,görüşmelerimizi özenle bıkmadan tbmm ye gönderdik,milletvekillerini aradık,mail attık aydınlardan yardım dilendik uğraştık durduk...Görüyorum ki iyi ki yapmışız,iyi ki uğraşmışız şu kanun çıktığında Allahın izni ile bir mağdur çocuğun yüzünün gülmesi,Allah razı olsun demesi bizim için emin olun cennete girmeye vesile olacaktır...
Sitemiz de son günlerde olan gazete reklamı prejesini canı gönülden maddi ve manevi olarak destekliyoruz,destekleyeceğiz de çok mantıklı,zekice ve akıllı bir adım düşünen lere şükranlarımı sunuyorum inşallah bizlerde olursa Zaman gazetesi ni ayarlamaya çalışacağız...Sizden bir kaç ricam var öncelikle ne olursunuz bu kadar az bir süre kala birbirimizi kırmayalım,üzmeyelim destek verelim,sevelim,sayalım tahriklere kapılmayalım şu ucube,insanlıktan, sevgiden yoksun yasadan kurtulacağımız gün hep beraber kutlayacağız bunu....En kritik ana girdiğimiz şu hafta da Allah rızası için kimse boş durmasın herkes bişeyler yapsın içeride yatan hamile bayanları,yaşlı insanları,doğru şerefli namuslu insanları ,emlakçı abimizi kimse unutmasın...Söz veriyorum ki Allahın izni ile en kısa zamanda zafer sloganları ile burada olacağız Allah yar ve yardımcımız olsun herkese kolay gelsin...selametle...
Şunu unutmayalım:umut demek umutsuz kaldığın anda umut ışığını görmek için çaba göstermektir............................................
EMİN OLUN BİR IŞIKTAN FAZLASI VAR............Selametle....

ercann dedi ki...

bize tek çözüm bırakıyorlar
alacaklıyı vuracağız.borç kökünden bitecek.
adam öldürene nasıl olsa af var.......

taahüd magduru ucube yasa dedi ki...

Günlük ileti sınırı nedeniyle iletiniz gönderilmedi. Daha sonra gönderebilmeniz için bu iletiyi Taslaklar klasörünüze kaydettik. arkadaşlar mailerim dolmuş bunu aşmamın bir yolu varmı bilen

4. yargı paketi yakın zamanda Meclis'te

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önündeki görünümünü
iyileştirmek ve hak ihlallerine yol açan yapısal sorunları gidermek için
hazırladıkları 4. Yargı Paketi'nin ise yakın zamanda Meclis gündemine
geleceğini kaydeden Ergin, temel hak ve hürriyetlerin korunup
geliştirilmesi ve ihlallerin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmaları
anlattı.

Ergin, şunları kaydetti:

''Konuyla ilgili çabalarımız bir taraftan geniş bir toplumsal talep
ve mutabakata, diğer taraftan, ülkemizin AİHM önündeki olumsuz
görünümünü iyileştirme kararlılığına dayanmıştır.

Eksiklerimizle yüzleşme konusundaki cesaretimiz kadar, bunları tamamlama konusundaki gayretimiz de büyük olmuştur.

Türkiye'nin, ağırlıklı olarak geçmişin yasal ve yapısal
sorunlarından kaynaklanan, ifade özgürlüğü alanındaki olumsuz görünümü,
elbette üzüntü vericidir. Ancak ifade özgürlüğü alanında Türkiye'de son
yıllarda önemli ilerlemeler kaydedildiği gözden kaçırılmaması gereken
bir gerçektir.''

Bakan Ergin, Basın Kanunu'nun yenilendiğini, radyo ve
televizyonların dilinin özgürleştirildiğini, Türk Ceza Kanunu'nun yoğun
eleştirilere konu olan 301. maddesi başta olmak üzere ifade özgürlüğü
önünde engel oluşturduğu söylenen pek çok hükmün gözden geçirildiğini
kaydetti.

Ergin, son olarak kısa bir süre önce parlamentodan geçen 3. Yargı
Paketi ile basın yoluyla işlenen suçlarda dava ve cezaların ertelenmesi
imkanı getirildiğini, eleştiri konusu olan adil yargılamayı etkilemeye
teşebbüs ve soruşturmanın gizliliğini ihlal gibi basın mensuplarını
yakından ilgilendiren suçların da yeniden ele alınarak unsurlarının
belirgin hale getirildiğini bildirdi.

İleriye dönük olarak yayın durdurma tedbirinin de bu paket
kapsamında mevzuattan çıkarıldığını söyleyen Bakan Ergin, ''Ancak en
büyük değişim, ifade özgürlüğünü de içerecek biçimde temel hak ve
hürriyetler konusunda uygulamacılara hakim olan temel paradigmanın