Alim IŞIK Taahhüdü İhlal Genel Kurul Konuşması

Taahhüdü ihlal hapis cezaları Prof. Dr. Alim Işık TBMM Genel kurul konuşması, çek mağdurlarıKütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim IŞIK'ın "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" nda Disiplin ve tazyik hapsine mahkum edilenlerin Tasarıyla getirilen infaz ertelemesinden yararlandırılmasına yönelik önerge ve TBMM konuşması.

Prof. Dr. Alim IŞIK (Kütahya Milletvekili) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, görüşülmekte olan 365 sıra sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4′üncü maddesi üzerinde vermiş olduğumuz değişiklik önergesi hakkında söz aldım. Bu vesileyle yüce Meclisi ve bizleri izleyen değerli milletimizi saygıyla selamlıyorum.

          Değerli milletvekilleri, daha önce de çoğu kez görüldüğü gibi, bu tasarı da bir AKP klasiği olarak önce millete zehrin içirildiği ardından da bazı tatlandırıcılarla bunun unutturulmaya çalışıldığı bir tasarıdır. Sözde “anadilde savunma hakkı” gibi son derece masum gerekçelerle ifade ettiğiniz ama aziz Türk milletinin bölünmesine yönelik önemli adımlardan birisi olan düzenlemeyi ilk 2 maddede getirdikten sonra şimdi bu maddelerle "Bazı mağdurlara iyileştirme getiriyoruz" adı altında düzenlemeleri görüşmekteyiz. 4′üncü madde de özellikle, kasten ya da taksirli olarak suç işlemiş olan bazı hükümlülerin cezalarının infazının ertelenmesiyle ilgili düzenlemeleri içeriyor. Ardından, bu erteleme süresi içerisinde herhangi bir kamu davası açılmış ise bu ertelemeden yararlanan kişilerin hemen yeniden ceza evine tıkılmasını öngörüyor. Dolayısıyla, bu 3′üncü fıkranın, bu iyileştirmeler içerisinden çıkartılmasını öngörüyoruz.

          Bir diğer konu da 6′ncı fıkranın (c) bendinde: "Disiplin veya tazyik hapsine mahkum olanların bu iyileştirmelerden yararlanamaması yani getirilen ertelemeler bunlar hakkında uygulanamaz" denmektedir. Önergemizde de bu (c) bendinin çıkarılmasını yani disiplin veya tazyik hapsine mahkum olmuş olanların da bu iyileştirmelerden yararlandırılmasını istiyoruz.

          Değerli milletvekilleri, AKP’nin on yıllık yönetimi sürecinde, bugün, 20 bine yakın taahhüdü ihlal suçlusu ceza evinde, 250 bin dolayında da ceza evine girmemek için kaçak durumda. Şimdi, herkese iyi kötü bir iyileştirme yaptığınız bu düzenlemede, sizin kötü ekonomik politikanız yüzünden geçimini sağlayamaz, taahhüdünü yerine getiremez duruma gelmiş, verdiği her taahhüt başına da üç aya kadar tazyik hapsi almış olanların suçu, günahı nedir? Kasten adam öldürmüşse erteleme var ama geçimini sağlayacak bir işi olmadığı için veya zamanında borcunu ödeyemediği için mahkum durumuna düşmüş olanlara yok! Bu nasıl adalet?

          Sayın Bakana geçen, bir kanunun görüşmeleri sırasında sorduk, "Bu durumda olanların sayısı nedir?" dedik, o sayıyı veremedi. Dün Sayın Başbakan Yardımcısına, bu tazyik ve disiplin hapsine mahkum edilenlerin neden yararlandırılmadığını sorduk. Verdiği cevabı sizlerle paylaşıyorum: "Bu cezalar kişiyi bir hususta zorlamaya yönelik cezalardır. Bu nedenle tasarıda getirilen cezanın infazı hükümlerinden yararlanamayacaklardır". Yani zorlayın, zorlayın da canını mı alacaksınız bu insanların? Bu insanlara iş verdiniz de çalışıp borcunu mu ödemediler? Dolayısıyla, bu önergenin yerinde bir önerge olduğunu düşünüyoruz. Mademki bu toplumda barışı sağlamak için çok güzel sözlerle barıştan söz ediyorsunuz… Dağdakine af var ama vatandaşlık görevini yerine getirmek için çabalayan, uğraşan insanlara yok!

          Elimdeki, Balıkesir’in Susurluk ilçesinden, bu mağduriyetten mahkum olmuş bir insanın mesajını sizlerle paylaşmak istiyorum. Kendisi ceza evinde. İzin almış, evine gidiyor, hanımı da aynı suçtan dolayı yine taahhüdü ihlale uğramış, gözünün önünde, yedi aylık çocuğuyla beraber hanımını ceza evine götürüyorlar.

          Değerli milletvekilleri, buna benzer çok örnek var. Hanımı ve kendisi ceza evinde, çocukları intihar etmiş olanlar var. Geliniz, eğer adalet istiyorsak, barış istiyorsak, huzur istiyorsak bu konuya da bir çözüm bulalım. Bu konu, milletin isteyerek durumu kötüye gittiği bir konu değil, tamamen sizin kötü politikalarınız, borca dayalı para sistemi nedeniyle milleti borç altında boğduğunuz bir düzenin sonucudur.


Prof. Dr. Alim IŞIK, Taahhüdü ihlal, Tazyik Hapsi, Ödeme Şartını ihlal, Cezaevi, TBMM

2.600 yorum:

«En Eski   ‹Eski   2601 – 2600 / 2600
«En Eski ‹Eski   2601 – 2600 / 2600   Yeni› En yeni»

Yorum Gönder