Çek Kanunu, çocukları cezalandırıyor

Çek mağdurlarıTorbalı İlçesi’nde işleri bozulunca maddi sıkıntı yaşayan Ali İhsan Çildir (50), karşılıksız çek suçundan tutuklandı. Bunun üzerine eşine boşanma davası açan Filiz Çıldır, üç çocuğunu "(Raziye(9), Devrim(7) Deniz Çildir(5))" eve kilitleyip kaçtı, komşular durumu 155 Polis İmdat’ ihbar hattına bildirdi. Çilingir yardımıyla eve giren polis, üç çocuğu kurtardı. Torbalı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen üç çocuğun karınları doyurulup, çevredeki esnaftan temin edilen temiz kıyafeteler giydirildi.

Çocuklarının anneleri tarafından terkedildiğini cezaevinde öğrenen "Karşılıksız Çek Mağduru" Ali İhsan Çildir, bir hafta izin alarak Torbalı’ya geldi. Çocuklarının devlet korumasına alınmasını kabul etmeyen baba Ali İhsan Çildir ile üç çocuğu Torbalı Kaymakam’ı Aydın Memük makamında ağırladı. Baba Ali İhsan Çildir’i ikna eden Kaymakam Aydın Memük, "Çocuk Esirgeme Kurumu İzmir İl Müdürlüğü" yetkilileriyle görüşüp çocukların devletin koruması altına alınmasını talep etti.

Ayrıca Kaymakam Aydın Memük, baba Ali İhsan Çildir’e bir miktar para yardımında bulunarak, çocuklarıyla geceyi sıcak yuvalarında geçirmeleri için çocuklarını yuvaya teslim etmesini istedi. Çocuklar Raziye(9), Devrim (7), Deniz Çildir (5) ve baba Çildir’i İzmir’e götürmek için belediyeden araç tahsis edildi, çocukların yurtta çok iyi koşullarda konuk edileceğini ve eğitimlerine de burada devam edeceklerini belirtip, "Çildir ailesi şu anda zorlu bir süreçten geçiyor" Ancak bizler bu süreç boyunca ailenin yanında olacağız. Böylece onların acısı ve zorlukları azalacak.

Gerekli yardımların yapılması için talimatları verdim. Aile artık güvence altında. Ali İhsan Çildir karşılıksız çek cezasını tamamladıktan sonra çocuklarına kavuşabilecek, bunun içinde kendisine destek olacağız" dedi. Kaymakam Aydın Memük’ün yardımları karşısında gözyaşlarını tutamayan çek mağduru Ali İhsan Çildir, "Kaymakamımızın bu yardımları çok önemli, Eşim evi terk ettikten sonra ailemiz dağılma noktasına geldi, Cezaevinden izin alamasaydım bu çocuklarım sokaklarda kalacaktı. Çünkü "ev sahibimiz de kira ödeyemediğimiz için çıkmamız için sürekli baskı" yapıyordu. Cezaevine teslim olurken gözüm arkada kalmayacak. Artık biliyorum ki, çocuklarım sıcacık bir yuvada ve güvende olacaklar. Güzel kızlarımla bir süre daha ayrı kalacağım için çok üzgünüm. Ama bir daha bu durumlara düşmeyiz. Cezam biter bitmez çocuklarımı da yanıma alıp yeni bir hayata başlamak istiyorum" diye konuştu.
Torbalı/İZMİR

Devlet Bir yandan "karşılıksız çek hapsi" gibi haksız hukuka uygun olmayan ceza verip aileleri çocukları cezalandırıyor, ortada kalan çocukları yine devlet himaye altına alıyor!
Torbalı Kaymakamı Aydın MEMÜK duyarlı bir kaymakam ve sorunla ilgilenmiş, ya diğer şehirlerde ilçelerde bu kadar duyarlı kaymakamlar varmı? Yetkileler varmı? babaları karşılıksız çek gibi hukuk dışı, mantık dışı bir suçtan cezaevinde olan, diğer şehirlerdeki, ilçelerdeki çocuklar, aileler ne yer ne içer nerede barınır?

Çek Kanununa göre Karşılıksız Çek için hapis cezası verilir burada kişinin borcunu ödemesi için tazyik hapsi kısaca zorlama hapsi ile borcun ödenmesi amaçlanır, Yukarıdaki örnekte Ailenin çok zor şartlarda yaşadığı geçimini sağlayamadığı Devletin resmi kurumları tarafından tescil ve kabul edilmiş, Aile yardıma muhtaç! fakat çek kanunu, çek yasası, karşılıksız çek cezası veya kesilen bu Adli Para cezası" neyi amaçlıyor?
Sırf Bankalar, büyük sermaye şirketlerinin yan kurumları Factoring şirketleri böyle istiyor diye, özel hukuk dizayn etmek ve bunu uygulamak devletin bir hukuk ayıbıdır.
Bankalara özel bu "Çek kanunu" ve karşılıksız çek cezaları aslında ailelere ve çocuklara kesilen bir cezadır. Ekonomik sıkıntı içinde olan Aile reisini hapse atmak, aslında ailesini, çocuklarını cezalandırmak değil midir?

Kategoriler .
Karşılıksız çek, çek cezalarında son durum 2011, çek hapsinde son durum, çek yasasında son durum(2011), çek kanununda son durum(2011), çek yasa teklifi(2011), karşılıksız çek hapsi, çek affı, çek kanunu affı, çek yasası, çek kanununda değişiklik(2011), karşılıksız çek affı, karşılıksız çek, çek mağdurları, çek mağduru, Adli para cezaları affı(2011), çek kanununda değişiklik(2011), çek yasası mağdurları, çek kanunu mağdurları, çeklere af kanunu, aihm, Avrupa insan hakları mahkemesi, ECHR, Ecohr, Hsyk, adalet Bakanlığı, TBMM Yeni Anayasa Çalışmaları

17 yorum:

  1. adam param yok diyor hapis........deniyor ,hapiste paramı basıyor?

    YanıtlaSil
  2. yazık bu insanlara iyileştirme yapılıp bu taahhüt hapsi bitmeli

    YanıtlaSil
  3. tamam anladık parası yok ama biz diyoruz ki hadi git yat dönüşte de icra takibi artık ailesi masayı sandalyeyi 3 ay da saymadı ise.....

    YanıtlaSil
  4. ya yazık ya bu adamlar durumu bozuk diye hapise atılıyor .ve bozuk durumu gidermek için süre gerekirken çocukları daha büyük boşluğa atılıyor KİM İSTER İŞİ BOZULSUN ?

    YanıtlaSil
  5. merhaba arkadaşlar benımoğlumde çek mağduru genç yaşta hemokuyup hemde dededen babadan oğrenmış olduğu tıcaret hayatına başladı fakat babadan dededen tıcaretı durustluk çercevesınde guvenedayalı senedın çekın bır önemın olmadığı sozlerın çek senet kabuledıldığı bırtıcaretdunyasından geldı malesef benoğluma tıcaretın artık duzenbazların uçkağıtcıların elıne geçtığını oğretemedım oda benım eksıklığım.. oğlum karayollarından yol ışı alan mutahıtten taşaronluk ışı alır almaz olsaydı bumutahıt hakedışlerını alır fakat oğlumun fırmasına ılk bır ıkı hakedış öder ondansonra hıçbır hakedışını ödemez çeşıtlı bahanelerle oğlumu dolandırır ışveren kuruma muracat eder fakat asıl ozaman şok olur mutahıtın alt taşaron çalıştırma yetkısı yokmuş oğlum hıçbır hak ıddıya edemez çeklerı damgalanır alacaklılar ıcra jandarma polıs perışanlık dız boyu bu arada okulude bırakmak zorunda kalır askere alırlar askerde ıken çekcezaları gelmeye başlar avukata para ödeyemedığımız ıçın davalara bakmazlar temız hakını kaçırdığımızde oldu zaten ıpın ucu kaçtı 50 senelık bırıkımım de gıttı oğlum şuan eşım ağır hasta aılem perışan BEN BORCUMUZU ÖDEMEK IÇIN ÇIRPINIRKEN DEVLETTE BENDEN PARA ISTIYOR AILEMDAĞILDI.PERIŞANIMOĞLUM KAÇAK para bulsam oğlumun borcunu ödeyeceğım....

    YanıtlaSil
  6. bu torbalıdaki adamı hapse attıran serefli adam bu çocukların halini görünce ne düşündün acaba şerefli adam

    YanıtlaSil
  7. Devlet böyle kadınlarıa takdirname şeref madalyası versin..
    helal olsun böyle eşe anneye

    YanıtlaSil
  8. sayın cmuhurbaşkanı yasaıy veto etti

    YanıtlaSil
  9. aslında durup durduğu yerde işler bozulmuyor ecevit kitap fırlatır benim gibi bir vatandaş 2.000 000 milyon fatura öder teyet geçen kriz ülkenin yanından geçer benim gibi vatandaş sadece demirden 3 000 000 milyon tl zarar eder sonrada çekimi ödüyemez duruma gelirim ve ben bu duruma gelirkende 30 tane küçük esnafı beraberimde batırıyorum devlet taahut etsin ben sizi batırmıyacam bizde taahudlarımızı yerine getirelim devletin görevi bankalarımı korumaktır yoksa ticareti korumaktır alanda satanda pişman olmamalı ama her ne hikemtse alanda satanda pişman saygılarımlar

    YanıtlaSil
  10. cek ve tefeci mağduru13 Aralık 2011 18:54

    arkadaşlar birde bu ulkede soyle bir durum var çekin ödeme gunu gelir paran çıkışmaz çekimi yazdırmayayım biryerlerden para bulayım dersiniz bir bakarsınız bi tefecide bulmuşsunuz kendinizi bir defadan bir şey olmaz dersiniz bir defalar onlara cıkar sonra bı bakmışsınız artık borçlar gıt gide yukseliyor altından kalkamaz olursunuz bankalara gidersiniz kredi alayımda borçlarımı uzun vadaye yayayım ticaretimi yapmaya devam edeyim die bankalar sizden ipotek isterler siz dersinizki ipotok verebilecek bir şeyim olsa zaten satar borçlarımı oderim die ben artık şuna inanıyorum sacma sapan bi ülkede yaşıyoruz eyer paranız varsa tum kapılar sıze açılıyor yoksa bir yanlışlık yapıpta batırdı iseniz kendinizi bence intihar etmelisiniz çünkü ben aynı durumdayım 1 yaşında çocuğum var onu duşunuyorum ama olayları kaldırabılecek durumumda kalmadı artık ciddi ciddi intiharı düşünür oldum ha birde emniyeti arayıp tefecileri ihbar edersiniz ama defalarca ama onlar hep yerınde dururlar ne hikmetse onlara bu devlet dokunumaz arkadaşlar ben 3 yılda 500,000tl batırdım kala kala 70,000 yada 80,000 tl borcum kaldı şimdi geriye donup baktığım zaman 100,000 tl sadece tefecilere faiz vermişim vermese idim şuan borcumda kalmamıştı ama hayat eyyyyyyyyyyyy devlet namusu serefi ile çalışıp bu ulkede vergı vermiş iyi niyetli insanları hapse atacağına birazda şu şerefsiz tefecilerle uğraşsan olmazmı sayın başbakanım sesizmizi duysan artık bu duruna nemi düşürüyor bu sacma sapan cek yasası bence cektede senet gibi 3 4 gun opsiyon olmalı saygılarımla

    YanıtlaSil
  11. EVET çk haklısınz benm eşimde çek yüzündn tam 5 yıla çarptırıldı.düşünüyolarki hapis cezasıyla herşey halledilicek yanlış;bu adam 5 yl hapiste yatcak piskolejisi bozulck tam beş yıl dile kolay ya,yattıkça adam miskinleşir en çalışkan adam dahi olsa hiç farketmez,sonra he arkadaş tamm devlete borç bitti,hadi bakalım şahıslara borç öde mümkün deilki bu şartlarda adam borç dahi ödeyemez ödeyecek adam bile edeyemz hale gelir,çünki bu şekilde insanların akıl sağlığıyla oynuyorlar,çektn yatan insanlar kötü insanlarmı hayr hepsinin bir ailesi var çocukları var.biz eşimle çk şeyler yaşadık bu çek yüzündn,yuvamz bozulmasn die çk çabalar gösterdik.5 yaşında oğlum var bn çocuğuma hergn yalan söylüyorm,sürekli onu avutuyorum.yan komşumn aynı benm gibi bş yaşında onunda oğlu var bugün sirke götürcekmiş onu babası; geldi benm çocuğumn yanında söyledi nede olsa oda çocuk dieceim o ki bn bugün çocuğumu avutamadm bile.babasının.yokluğunu her dakika arıyo..bende çk yıprandım artık..bir kadının tek başına bir de çocuk varsa çok zor..inanın çok yoruldm artık.tamam madurlarda haklı ama çözüm bu deilki,onlar hapis yatınca madurların borcu ödenmiyor..af gelsn en azından bi şekilde çalışıp ödesinler..devlet tepelerinde olsn..hiçbir zamn onların hapiste yatması mutlu etmesin sizi,annenin babanın kadının çocukların suçu ne?onlar hapiste yatarken siz onlara deil en büyü cezayı bizlere veriyosunz..lütfen yalvarırım af gelsin..

    YanıtlaSil
  12. sevgili dostum.eğer bu kişi gerçekden zengin olmasaydı ve iflas edip borcunu ödiyemiyecek durumda olsaydı sanırım bu cümleleri sarfetmiyecekdin.birde sana kim söyledi 3 seneye bölüpde ödesinler diye anlamadım.birkere bu parayı sende almıyorsun devlet alıyor.sen bu anlamda avucunu yalıyorsun.herhalükarda sen gene madursun.ama hapislerde yatan binlerce suçsuz insanlarıda düşünmek gerekir.senin başına gelmiş olsaydı ne dicekdin.kardeşim girerim içeri aslanlar gibi yatarımmı.cahilce yorumlar yapıyorsunuz.dünyanın hiç bir ülkesinde parasal cezalardan hapis yatırmıyorlar insanları.çalışın ödeyin diye iş bile buluyorlar.ha birde hapse girmeyene kadar kimse ödemiyor demişin.zaten sevgili dostum adam ödiyemezse hapse girer.ödücek olan girmeden öder zaten.maduriyetini böyle çözümleyemezsin.kimse gerçekden dolandırıcı değilse.içinde kötülük yok ve ALLAH korkusu varsa.senide kendinide bu duruma düşürmez ki.yasa değişmeli.bugün bu kişilerin aileleri ne durumdaysa yarında senin ailene gelmeyeceği garantisinide kimse veremez.

    YanıtlaSil
  13. yavuz kardeş,
    Sen haklısın, ancak hırsla kızgınlıkla ne istediğini bilmiyorsun, Bak kardeşim senin borçlun mal kaçırmış yani dolandırıcılık yapmış yani bu adama söyleyecek birşey yok dolandırıcılar kesinlikle cezalandırılmalı.
    Birde senin gibi alacaklarını alamayıp işyerleri yok pahasına haczedilenler var,piyasa itibarlarını kaybedenler var ben şahsen fabrikamı kaybettim hemde olmayacak bir icra iflas yasası yüzünden tüm yapılan icraları ödeyecek banka kredisine de sahiptim ama öyle bir saldırdılar ki ben o saldırıya sebebp olan adamın çeklerini ciro edendim o iflas erteleme almış diye vadesi gelmemiş çekler yazılıp bana icra yapıldı 3 günde bittim bankama yazı gitti kredilerim kapandı kullandığım planladığım krediyi bankam geri istedi hemde temerrüte sokarak. neymiş ticari kredi. sonrada benim çeklerim başladı yazılmaya ne çalışabildim nede tek bir malımı değerinin 10/1 icradan sattırabildim darmadğın edildim. Hadi 3 yıl geçti ve çeklerimde cezalar aldım buyur çalışabiliyorsan çalış ve öde ben çalışmayı tercih ettim eşten dostan destek ve ortakla tekrar işimi kurdum kayın biraderimin 3 kuruşunuda bu işe koydurdum adıma yapamadım bu ortaklığı derken bir gün yine bir haciz neymiş ben ordaymışım ve mal kaçırmışım halbuki tek iğne yok hepsi yeni ortaklarımın ortaya koyduğu sermaye ile alındı yine tıkandı önüm hemde bu işe soktuklarımın paraları gitti hemde borçlandık. şimdi soruyorum daha ne yapabilirim. Aslında çocuklarım olmasa inan bana hapse girmek en iyisi. Kafayı dinler kitap okur kendimi geliştiririm. Beni bu hale sokan adalet anlayışına inatla girer içeri yatardım yattım bitti derdim beni içeri attıranlarada kusura bakmayın siz beni bunları ödeyebilecekken bitirdiniz herşeyimi talan ettirdiniz eğer anlayışınız buysa bende cezamı çektim derdim. ama malesef böyle olmuyor. Adam malını kaçırmış haklısın.ama adam alacaklarında tıkanmış ve darmadağan edilmişse işte buda başka birşey

    YanıtlaSil
  14. SİZ DOĞRU OLANI YAPMIŞSINIZ BENDE BİR ÇEK MADURU OLARAK BİR HATAMDAN DOLAYI CEKİMİN YAZILMAZI NEDENİ İLE 4 YIL BOYUNCA DÜZENLİ ÖDEMELERİMİ YAPMIŞŞ OLDUĞUM FİRMALAR TARAFINDAN BİR HAFTA İÇERİSİNDE DÜKKANIM BOŞALTILDI ÖDEYEBİLECEĞİM BORCUMU BU YÜZDEN ÖDEYEMEDİM SİZİN YAPTIĞINIZI HERKEZ YAPSA KİMSENİN KİMSEDE ALACAĞI KALIRMI SİZCE KİMSE DÜZENİ MADDİ VE MANİ OLARAK İSTERMİ BORCUDA OLSA ÇALIŞIP ÖDEMEYE ÇALISIR AMA BİZİN İNSANLARIMIZ MALESEF ÇOK SABIRSIZ ADAMIN İŞİ AZ BOZULUR GİBİ OLSA HEMEN SIRA KAPMACA OYNUYORLAR ÖNCE BEN HACİZ YAPAYIM DİYE MALINI KALDIRIRLAR SANA KEPENK KAPATTIRIRLAR SONRADA YILLAR SONRA KAFASI ÇALIŞIR YOK FAİZ İSTEMEZMİŞTE TAKSİT TAKSİT ÖDEYMİŞ FALLAN FİLAN İNSANLAR HAPİZ CEZASI YÜZÜNDEN MAAŞLI GİRİP BİR İŞTEBİLE ÇALIŞAMIYORLARKİ SANA TAKSİTLE PARA ÖDESİNLER

    YanıtlaSil
  15. senin gibi ayakli bankalar degilmi milleti bu duruma dusuren serefsiz birde iyi bir nane yemis gibi insanliktan bahsetme

    YanıtlaSil
  16. adam olan ismini gizli tutmaz gürsel kabukçu 500 bin tl alacagım var sen beni dolandır benim rıskımı çatır çatır ye ondan sonra allahın karşısına çık yalvar ulan seni oraya alırmı kul hakkı ile yanıma gelme demiş onun için benim paramı ödeyeceksin amaaa bu devlet seni affediyorsa allah affetmez ben hiç affetmem.sizin gibi dolandırıcılara üçkağıtçıları dışarı çıkaracaksa bu iş zaten bitmiş kardeşim onun için hakkını aramak için insan dağa çıkıyor bunun hesabını birileri bi zaman soracak önce ben soracağım bütün TC sınırları içerisinde ki alacaklı kişilerin adına konuşuyorum lanet olsun...

    YanıtlaSil
  17. 8 yıl ticaret yap ve çeklerini hep zamanında öde son çeklerini ödeyeme ve yazılsın elindeki evin eşyan gitsin beş parasız açıkcası sokakta kal akabinde dolandırıcılarla üç kağıtçılarla aynı katagoride yargılan hakkında hapis cezası çıksın 3.5 yıldır sana ait olmayan bir hayatı yaşamak zorunda kal nasıl bir hukuk devleti anlayışıdır bu çevrendekilere yardım ederken yardım alacak pozisyona düş herşeyimi kaybettim ama gururumu haysiyetimi kaybetmedim çok zor şartlardada olsa çalıştım 2 çocuğumu ve çekten dolayı hapis yatan eşimi kimseye muhtaç etmedim her ne yaşadıysak yaşayalım ailece gururumuz ve yuvamız elimizdeki en büyük servettir.Çek cezası kalkacakmış herkese hayırlı olsun ama ya boşuna kaybettiklerimiz ne olacak en ağır gelen şeyde kayıtsız yaşamak çocuğunun okuluna gidip kendinizi tanıtamıyorsunuz.Yinede bu yasayı çıkarmak için mücadele edenlere binlerce kez teşekkür ederim.

    YanıtlaSil