Bir milyon kişi çek mağduru oldu

Mevcut karşılıksız çek yasası nedeniyle başı derde girenlerin sayısı 1 milyonu geçti ve hükümet harekete geçti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Bütçe görüşmeleri başlamadan müjde verebiliriz dedi..

Mevcut Çek Yasası nedeniyle başı derde girenlerin sayısı bir milyona ulaşınca hükümet harekete geçti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis’te komisyon gündeminde bulunan Çek Yasa Tasarısı’nın yeni yıldan önce yasalaştırılacağını açıkladı. Adalet Bakanı Ergin “Tasarının yasalaşması konusundaki çalışmalara bir an evvel başlayacağız. Cezaevine düşmüş, düşme riski altına olan insanların sorunu bizim sorunumuz. Öyle umut ediyorum, bütçe görüşmeleri başlamadan önce bu konuda düzenleme bekleyenlere müjde vermek nasip olur” diye konuştu.


sadullah ergin


PİYASADA 200 MİLYAR LİRALIK ÇEK VAR
Ergin “Meclis tatile girmeden önce yapılan değerlendirme toplantısında, piyasada yaklaşık olarak 200 milyar liranın üzerinde likit, nakit para yerine kullanılan çek miktarı olduğu belirtildi. Bu miktarda çekin yerine ikame edeceğimiz bir alternatif koymadan, çeke mevcut olan güveni sarsacak bir tedbiri almanız, piyasadaki faiz oranını, ekonomik dengeleri etkileyebilecek bir hadisedir” dedi. Adalet Bakanı Ergin “Çek Yasası’yla ilgili ciddi bir gayretimiz, çalışmamız var. Öteki siyasi parti temsilcilerimizle de bu diyaloğu önümüzdeki haftadan itibaren devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE ARTIŞ BÜYÜK
Verilen bilgiye göre esnafın ve tüccarın elinin darda olup olmadığını gösteren en önemli göstergelerden olan karşılıksız çek sayısında ciddi artışlar dikkati çekiyor. 2007 yılının ilk 7 ayından, 2008 yılının ilk 7 ayına kadar karşılıksız çek sayısında yüzde 11.5 artış yaşanmışken, 2008’den 2009’a bakıldığında artış oranının yüzde 28.2 oranına çıktığı göze çarpıyor. Türkiye’de her ay yaklaşık 100 bin adede yakın çek karşılıksız çıkıyor ve hukuki işleme tabi oluyor. Protestolu senet tutarındaki artış ise ilk 6 ayda yüzde 29.27 oranında gerçekleşti.

6 ayda bin 500 kişi hapse girdi

Verilere göre, sadece 2009’un ilk 6 ayında karşılıksız çek nedeniyle ceza mahkemelerinde 159 bin 774 dava açıldı. Bu davalarda 221 bin 755 kişi hakim karşısına çıktı. 2009’un 6 ayında çek davaları nedeniyle bin 461 kişi hapse girdi. Bunlardan 5’ini çekle ilgili ihtara ve yasaklamaya uymama, 67’sini Çek Kanunu’na muhalefet, diğerlerini de karşılıksız çek keşide etme suçu oluşturdu.

Ünlülerin de başı dertte

Çek Yasası ile başı derde girenler arasında birçok ünlü isim de bulunuyor. Son olarak usta oyuncu Uğur Yücel ve ünlü sinema yönetmeni Ezel Akay’ ın başı karşılıksız çek nedeniyle derde girmişti. Yücel, 97 bin liralık karşılıksız çek verdiği nedeniyle hapse mahkum oldu. Yönetmen Ezel Akay ise önceki gün, Altın Portakal Film Festivali için bulunduğu Antalya’da ‘Çek Yasası’na muhalefet’ iddiasıyla gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.


ezel akayugur yucel



22 Ekim’de Ankara’da eylem var

Çek Yasası nedeniyle mağdur olanlar internette de bir araya gelerek site kurdu. Sitede yer alan duyuruya göre çek mağdurları 22 Ekim perşembe günü Ankara Güvenpark’ta toplanacak. “Konu komşu toplanın gelin. Artık bu işi çözelim” sloganıyla buluşmaya hazırlanan çek mağdurları aynı gün TBMM’yi de ziyaret etmeye hazırlanıyor.



İlgili yazılar: http://www.cekmagdurlari.com/2009/10/karsiliksiz-cekten-yatanlar-kurtulacak.html

NEVİN BİLGİN
www.stargazete.com


6 yorum:

  1. 22 EKİMDE ANKARA'DA EYLEM VAR

    http://www.stargazete.com/ekonomi/bir-milyon-kisinin-magdur-oldugu-ceke-acil-nester-haber-219718.htm

    YanıtlaSil
  2. değerli arkadaşlar

    sn adalet bakanının konuşmasına baktığımızda dikkatleri çekmemiz gereken en önemli cümle

    PİYASADA 200 MİLYAR LİRALIK ÇEK VAR

    bu cümleden ne anlamamız gerekiyor...bir günde 200 milyar tl lik çek olamayacağına göre bu bir itiraf niteliği taşıyor..

    bunun doğru açıklaması piyasada 200 milyar tllik VADELİ ÇEK var olmalıydı.gerçek olan bu...

    pekii bu ne anlama geliyor.bizim piyasamızda dolaşıyor gibi görünen nakit para değil VADELİ ÇEK bu durumu herkes biliyor.fakat iş ceza vermeye geldiğinde ÇEK=NAKİT ceza veriyorlar..çünkü 2002 deki anayasa mahkemesi kararı açık.ne diyordu o kararda ÇEK BİR HAVALEDİR...hesapta para yoksa o çeki keşide ederse keşideci cezalandırılır...

    bakan ne diyor piyasada 200 milyarlık çek var...asıl anlaşılması gereken nokta zaten burada eğer borcun vadesi varsa buna karşı verilen ödeme aracının adına çek te deseniz bu çekin hem dünyadaki tanımına hemde ticaret kanunundaki tanımına uymaz...ve gene türk ticaret kanunun 692 ve 707 maddesinde çekin tanımı açık ve nettir...

    Madde 692 - Çek:

    1. "Çek" kelimesini ve eğer senet Türkçe'den başka bir dille yazılmış ise o dilde "Çek" karşılığı olarak kullanılan kelimeyi;

    2. Kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedelin ödenmesi için havaleyi;

    3. Ödeyecek kimsenin "muhatabın" ad ve soyadını;

    4. Ödeme yerini;

    5. Keşide gününü ve yerini;

    6. Çeki çeken kimsenin (Keşidecinin) imzasını; ihtiva eder.

    II- UNSURLARIN BULUNMAMASI:

    Madde 693 - Yukarıki maddede gösterilen hususlardan birini ihtiva etmiyen bir senet aşağıdaki fıkralarda yazılı haller dışında, çek sayılmaz.

    bu durumda vadeli olan bir kağıt parçasına çek diyemezsiniz...zaten yargıtay başkanınında açıkladığı ve yanlışınızı yüzüne vurduğu 5838 sayılı yasayla eklediğiniz madde ile bunu yasa koyucu da kabul etti...hal böyle iken de tanımına bile uymayan bir kağıt parçası ile insanları hapsetmek HUKUK kurallarını katletmek anlamı taşır...

    ayrıca alacaklının hakkını koruyacağız diye borçluyu hapsetmekte anayasamızdaki eşitlik ilkesine aykırı olur...

    çek yasasının TCK 21. ve 52.maddeye aykırılıkları da cabası...kısaca likidite söylemleriyle bu yanlışlıkları kapatmaya kimsenin ne şansı nede hakkı vardır....

    artık bütün bu bilmezden geldikleri gerçekleri görmeliler ve doğru olanı yapmalılar.aylardır hatta yıllardır boşu boşuna hapis yatırdıkları insanlardan da bi özür dilemeleri şart.

    my way

    YanıtlaSil
  3. ttk 707

    II - VADE:

    Madde 707 - Çek, görüldüğünde ödenir. Buna aykırı her hangi bir kayıt yazılmamış hükmündedir.

    Keşide günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan bir çek ibraz günü ödenir.

    YanıtlaSil
  4. yukarıda ttk 707. madde ve aşağıda çek yasasına 5838 sayılı kanunla eklenen madde...

    ve canım ülkemde yapılan kanunlar..

    MADDE 18 – 19/3/1985 tarihli ve 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

    “GEÇİCİ MADDE 2 – 31/12/2009 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir.”

    YanıtlaSil
  5. YILLARCA TİCARET YAPIP,MUHTASAR,SSK,BAĞKUR,GELİR VE KATMA DEĞER VERGİSİ VERİYORSUN,İSTİHDAM YARATIYORSUN,BURS VERİYORSUN,HAYIR İŞLERİ YAPIYORSUN,ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLÜP PLAKETLER ALIYORSUN,KOÇAN KOÇAN ÇEKLER ÖDÜYORSUN TAMAM.İŞLERİN TERS GİTMEYE BAŞLIYOR,ÇEKLERİNİ ÖDEMEK İÇİN EVİNDEKİ EŞYALARINA KADAR BUGÜNE DEK NE KAZANDIYSAN ÖZ SERMAYENLE BİRLİKTE HERŞEYİNİ SATIYORSUN VEYA HACZEDİLİYOR,O DA TAMAM.BİR YAPRAK ÇEKİNİ ÖDEYEMİYORSUN(”ÖDEMİYORSUN DEMİYORUM”),HAYDİ CEZAEVİ…HAYATINIZ ALTÜST OLUYOR.GEÇİM SIKINTISI BAŞLADIĞI GİBİ,ÖZGÜRLÜK,SOSYAL YAŞANTI,EVDE HUZUR V.S.HİÇBİR ŞEY KALMIYOR….TORBA YASADAN VERGİ…,SSK…,BAĞKUR…,KREDİ KARTI…,SİCİL AFFI ÇIKSA NE OLACAK…? ZATEN BURALARA BORÇLU OLANLARIN ÇOĞU KİŞİ AYNI ZAMANDA ÇEK MAĞDURU.ÇEKİNİ ÖDEYEMEYEN BU BORÇLARI ÖDEYEBİLECEK Mİ SANKİ…?ÇEK MAĞDURLARINDAN BAŞKA TORBA KANUNUNA GİRMEYEN KALMADI.KEÇİLER BİLE TORBA KANUNUNA GİRDİ.BUNDAN SONRA KEÇİLER DE ORMANDA RAHATÇA DOLAŞABİLECEK.ÇEK MAĞDURLARI DA YAKALANMAMAK İÇİN ORADAN ORAYA KAÇADURSUN…BİR KEDİ BİLE BİR YERDE SIKIŞIP KALSA,KURTARMAK İÇİN,BÜTÜN HAYVANSEVER DERNEKLERİ VE TELEVİZYON KANALLARI SEFERBER OLUYOR.HÜKÜMET NESLİ TÜKENEN HAYVANLARI BİLE KORUMA ALTINA ALIYOR.YANLIŞ ANLAŞILMASIN AMA,ANAYASAYA AYKIRI OLAN,ALACAKLIYA DA HİÇBİR GETİRİSİ OLMADAN TAMAMEN DEVLETE YARAYAN ADLİ PARA CESASIYLA,BU ÇEK KANUNU OLDUĞU SÜRECE DE,İŞ YAPAN TÜCCAR KALMAYACAK.HEPİMİZİN NESLİ TÜKENİYOR…BANKALAR KREDİ VERECEK KİŞİ BULAMAMAYA BAŞLADI BİLE…SAYGILARIMLA…DOKTOR…..

    YanıtlaSil
  6. YILLARCA TİCARET YAPIP,MUHTASAR,SSK,BAĞKUR,GELİR VE KATMA DEĞER VERGİSİ VERİYORSUN,İSTİHDAM YARATIYORSUN,BURS VERİYORSUN,HAYIR İŞLERİ YAPIYORSUN,ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLÜP PLAKETLER ALIYORSUN,KOÇAN KOÇAN ÇEKLER ÖDÜYORSUN TAMAM.İŞLERİN TERS GİTMEYE BAŞLIYOR,ÇEKLERİNİ ÖDEMEK İÇİN EVİNDEKİ EŞYALARINA KADAR BUGÜNE DEK NE KAZANDIYSAN ÖZ SERMAYENLE BİRLİKTE HERŞEYİNİ SATIYORSUN VEYA HACZEDİLİYOR,O DA TAMAM.BİR YAPRAK ÇEKİNİ ÖDEYEMİYORSUN(”ÖDEMİYORSUN DEMİYORUM”),HAYDİ CEZAEVİ…HAYATINIZ ALTÜST OLUYOR.GEÇİM SIKINTISI BAŞLADIĞI GİBİ,ÖZGÜRLÜK,SOSYAL YAŞANTI,EVDE HUZUR V.S.HİÇBİR ŞEY KALMIYOR….TORBA YASADAN VERGİ…,SSK…,BAĞKUR…,KREDİ KARTI…,SİCİL AFFI ÇIKSA NE OLACAK…? ZATEN BURALARA BORÇLU OLANLARIN ÇOĞU KİŞİ AYNI ZAMANDA ÇEK MAĞDURU.ÇEKİNİ ÖDEYEMEYEN BU BORÇLARI ÖDEYEBİLECEK Mİ SANKİ…?ÇEK MAĞDURLARINDAN BAŞKA TORBA KANUNUNA GİRMEYEN KALMADI.KEÇİLER BİLE TORBA KANUNUNA GİRDİ.BUNDAN SONRA KEÇİLER DE ORMANDA RAHATÇA DOLAŞABİLECEK.ÇEK MAĞDURLARI DA YAKALANMAMAK İÇİN ORADAN ORAYA KAÇADURSUN…BİR KEDİ BİLE BİR YERDE SIKIŞIP KALSA,KURTARMAK İÇİN,BÜTÜN HAYVANSEVER DERNEKLERİ VE TELEVİZYON KANALLARI SEFERBER OLUYOR.HÜKÜMET NESLİ TÜKENEN HAYVANLARI BİLE KORUMA ALTINA ALIYOR.YANLIŞ ANLAŞILMASIN AMA,ANAYASAYA AYKIRI OLAN,ALACAKLIYA DA HİÇBİR GETİRİSİ OLMADAN TAMAMEN DEVLETE YARAYAN ADLİ PARA CESASIYLA,BU ÇEK KANUNU OLDUĞU SÜRECE DE,İŞ YAPAN TÜCCAR KALMAYACAK.HEPİMİZİN NESLİ TÜKENİYOR…BANKALAR KREDİ VERECEK KİŞİ BULAMAMAYA BAŞLADI BİLE…SAYGILARIMLA…DOKTOR…..

    YanıtlaSil